• 6707閱讀
  • 53回復

asso一問 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-09-15
引用第43樓tl91892010-09-15 21:27發表的“”:
又唔同意wo..
你舉電腦做例子...其實computer science 同engine 果d...
真係1C 其他DD EE 都穩入..
所以, 如果A -level有full cert 又揀得engine 果d人, 其實 jupas 唔理由入唔到..
.......

asso咁難讀?
離線hohoho2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-09-15
引用第43樓tl91892010-09-15 21:27發表的“”:
又唔同意wo..
你舉電腦做例子...其實computer science 同engine 果d...
所以, 如果A -level有full cert 又揀得engine 果d人, 其實 jupas 唔理由入唔到..
.......

神奇地係我識o既asso人入面有50%有offer,當然佢地本身係醒,CE2X分,係AL無比心機讀,但係我真係唔覺得有咁誇張
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-09-15
肯讀就得

大專大學考試d野,死背就得
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-09-15
引用第45樓英俊2010-09-15 21:41發表的“”:
asso咁難讀? [表情]

要yr1升yr1
GPA3.7/爆4唔係咩稀奇事
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-09-16
引用第46樓hohoho22010-09-15 21:54發表的“”:
神奇地係我識o既asso人入面有50%有offer,當然佢地本身係醒,CE2X分,係AL無比心機讀,但係我真係唔覺得有咁誇張 [表情] [表情] [表情]

呢個都係main point...
雖然唔會睇CE 成績..但讀asso 係無好彩..
我熟果班fd.. 80% 入返UGC offer tim la.. HKU, city, BU 都有人入左, 仲要唔止一個offer..
但如果睇返我asso 班同學, 佢地唔係話唔勤力, 但最後成班都係得30% 人左右入返UGC

無可否認, 有d 科係特別易入.. engine 果d non jupas 係好多yr 1 入返tim..
但其他科, 讀既人已經多, 競爭自然大...
我先唔理佢asso 既程度難唔難先 (自問就有難有唔難, AL 讀過既野就緊係無問題la)

從簡單既數字解釋就更易, (用CCCU 做例子)
2006 年已經有5763 人畢業, (記住, 係淨係一間CCCU 已經有呢個數字)..
如果有50% GPA 過3.. 都起碼有28XX 幾人爭NON JUPAS學位..
更驚人既係, 2006~2007 年入讀副學士既人有10604~
如果呢班人.. 有一半畢到業, 一樣係要爭餐死,
同埋如果有成一半人畢唔到業既, 我當你咁好彩, 有其中1000人因為報多次A - level成功左走左,
但一間CCCU 每屆都起碼有4000 人連業都畢唔到

所以, 淨係計競爭比例, ASSO 已經誇張成條街..
我仲未計 ive 畢業果d ..都會爭UGC degree wo..
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-09-16
又唔同意wo..
.......

你都講得岩
不過假如你只得一科強, 其他都唔強甚至AL唔合格
咁asso揀果科你最強黎讀, 就算2至3年asso要讀20幾甚至30幾個course 都好
大部份你讀既course其實都係同你最強個科有關
而且減低左你比較弱既科最你既影響 (捨難取易)
會令你整體成績較好同埋較易升u

或許我用電腦作例子唔太好
但我意思係你AL某科成績好, 對你asso升番果科既degree有一定幫助
離線vincent
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-09-16
ugc degree姐係點
離線jov
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-09-16
引用第51樓vincent2010-09-16 18:29發表的“”:
ugc degree姐係點 [表情]

http://www.ugc.edu.hk/eng/ugc/index.htm

資助學費
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-09-17
引用第50樓MonsieurGarcon2010-09-16 15:08發表的“”:
你都講得岩
不過假如你只得一科強, 其他都唔強甚至AL唔合格
咁asso揀果科你最強黎讀, 就算2至3年asso要讀20幾甚至30幾個course 都好
.......

haha~都唔一定..
始終, 大專讀既野都係深d同埋多樣化d..
一數, social science 既野, 已經根本無人會係AL 讀過..
Business 既野, 我經驗就係.. 我無讀過acct, 入到asso 不知幾辛苦..
仲有Marketing, Information system, 都唔係話讀過商科,(econ account) 就讀得掂..

比較會真係有優勢既.. 我估除左電腦, engine 呢d..
仲有文科(language) 果d.. 你果樣語文強既.. 入左個programe, 都真係可以科科屈..
不過, language 好似又唔係收好多non jupas.. 以我所認識~