• 3740閱讀
  • 75回復

[攝影]Fortress P記 G1 Kit 減價 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-09-19
引用第44樓Erikson2010-09-19 01:33發表的“”:
upgrade既話就梗係買一手啦
仲買二手舊款咪即係舖路再要upgrade

點解咁講?

我部7D 咪又係二手。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-09-19
引用第45樓freezefox2010-09-19 01:42發表的“”:
點解咁講?
.......

有D唔同, 你部7D雖然係二手, 但個型號當時仲係算新. 但ANSON想二年後先入一部生品左4年0既二手.
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-09-19
引用第46樓seattleqoo2010-09-19 01:51發表的“”:
有D唔同, 你部7D雖然係二手, 但個型號當時仲係算新. 但ANSON想二年後先入一部生品左4年0既二手.

咁有時D 野,都要配合經濟能力架嘛。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-09-19
引用第47樓freezefox2010-09-19 01:58發表的“”:
咁有時D 野,都要配合經濟能力架嘛。

upgrade並唔係必須
唔夠錢咪儲多幾年錢先lor,反正機係越黎越平
買部舊機番黎用兩用又覺得唔滿足,咁咪仲晒錢
離線anson99216
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-09-19
講姐...
當初買二手d80係考慮真係岩唔岩我玩...
之後當然係新機啦
但有時二手都有好野
二手body我覺得冇問題...
鏡頭就真係要新比較好
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-09-19
引用第49樓anson992162010-09-19 13:03發表的“”:
講姐...
當初買二手d80係考慮真係岩唔岩我玩...
之後當然係新機啦
但有時二手都有好野 [表情]
二手body我覺得冇問題...
.......

二手body先易出事
反而二手鏡既風險比較低
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-09-19
引用第50樓Erikson2010-09-19 21:57發表的“”:
二手body先易出事
反而二手鏡既風險比較低

二手鏡唔係驚發蕪睇唔到咩????
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-09-19
引用第48樓Erikson2010-09-19 08:22發表的“”:
upgrade並唔係必須
唔夠錢咪儲多幾年錢先lor,反正機係越黎越平
買部舊機番黎用兩用又覺得唔滿足,咁咪仲晒錢

睇你點買既者。要唔滿足,買新機一樣可以唔滿足,一樣可以無止境的追。年年都有新款出。

有時買得精明,二手一樣可以玩一段好長時間。但用既錢分分鐘換兩次機都未必及你換一次一手。好難一概而論既。

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-09-20
引用第51樓seattleqoo2010-09-19 22:34發表的“”:
二手鏡唔係驚發蕪睇唔到咩????

風險比較低只係一個相對問題
二手鏡係有可能發蕪睇唔到
但係二手機可能係壞機整番短時間操作到,依樣更難發現同更難處理
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-09-20
引用第33樓ArSo2010-09-17 12:54發表的“”:
唔負責任d講句
你覺得自己有需要
咪買囉
買野唔駛說服人
只需要說服自己[表情] 同個荷包
.......

至少我有信心用得好過好多人囉...

當然銀包係自己的...首先要說服的當然都是自己先...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-09-20
引用第37樓Erikson2010-09-17 22:41發表的“”:
始終FF係大勢所趨
要upgrade我會建議一步到位

我要再買...真係會走大一步...唔想到喉唔到肺...

唔負責任d講句...

到時唔岩未叫老狐接囉...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-09-20
引用第38樓freezefox2010-09-17 23:00發表的“”:
車,全世界得我一個用7D咩………
.......

大熱天時我都覺得幾辛苦...
其實我另一半都有幫我拎住的...
但我成日要影相架麻...唔通下下拎黎拎去咩?

我近呢兩次trip...都影左唔少靚相...好多人都話好清好靚...
得閒post出黎比你地睇下...

我自覺進步左好多...但應該仲有好大空間發揮...

但聽你一講好重...我有d卻步喎...

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-09-20
引用第56樓sun2010-09-20 11:20發表的“”:
我近呢兩次trip...都影左唔少靚相...好多人都話好清好靚...
得閒post出黎比你地睇下...
.......

唔好等啦, 時間係唔會等人咖, 快d post出黎啦
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-09-20
引用第57樓seattleqoo2010-09-20 11:38發表的“”:
唔好等啦, 時間係唔會等人咖, 快d post出黎啦 [表情] [表情] [表情]

d相在家麻...等下先啦...近中秋呢幾日都忙呀......

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-09-20
引用第58樓sun2010-09-20 11:47發表的“”:
d相在家麻...等下先啦...近中秋呢幾日都忙呀...... [表情]

sun姐考慮下呢部啦. 不過未知幾時發售

Fujifilm X100 camera specifications

Sensor • APS-C CMOS sensor
• 12.3 million pixels
Movie clips • 1280 x 720 pixels (HD)
• with stereo sound
Lens • Fujinon lens with Super EBC Coating
• F2-F16
• Focal length : 23mm (35mm equivalent)
• 9-bladed aperture diaphragm
• 10 cm minimum focus
• Built-in 3 stop ND filter

Focus • High-speed contrast AF

ISO sensitivity • ISO 200
• ISO 400
• ISO 800
• ISO 1600
• ISO 3200
• ISO 6400
(ISO 100 - 128000 in expandable mode)

Shutter speed • 30 sec. to 1/4000 sec

Exposure Modes • Programmed AE
• Aperture Priority
• Shutter-Priority
• Manual
Continuous shooting 5 fps
Optical Viewfinder 0.5X magnification with approx. 90% frame coverage
Electronic Viewfinder Ultrafine 1,440,000-dot LCD
LCD monitor • 2.8-inch
• approx. 460,0000 dots
Storage SD / SDHC / SDXC memory card
Power TBC
Weight TBC
Dimensions 127(W) × 75(H) × 54(D) mm