• 3456閱讀
  • 63回復

(30.9)星爺再拍《西遊記》 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線三郎

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-09-30

周星馳一直想重拍《西遊記》,經過兩年時間籌備,終決定拍青春版《大話西遊之三藏伏魔》,他只擔任監製,請來郭子健執導,男主角唐僧由李治廷飾演,阮經天扮演孫悟空,星爺還構思邀請眾星化身孫悟空的 72變,星爺和張栢芝也會客串其中一變。

周星馳 15年前主演的《西遊記之月光寶盒》及《仙履奇緣》叫好叫座,中影公司一直遊說星爺重拍,不過他明年一心自導自演《太極》,所以重拍《西遊記》也只能請其他導演幫忙。選來選去,他終於看中了郭子健,預計明年 2月開拍青春版《大話西遊之三藏伏魔》,製作成本約 5,000萬,星爺看中李治廷飾演唐僧,阮經天扮演孫悟空。

內地招募新人

戲中還有大量角色如白骨精、鐵扇公主、牛魔王和沙僧等,這些角色會在內地招募新人演出,雖然星爺今次只擔任監製,但選角他也會參與意見,阮經天就是由他親自接見。
星爺認為小天有孫悟空跳脫的一面,所以這個角色由他演最適合不過,而且今次孫悟空的 72變,可以變男變女,時神時妖,甚至可以變外國人,星爺因而想出找 20多位明星來客串,演繹孫悟空變身後的角色。
據悉星爺也會客串演變了身的孫悟空,張栢芝因為與星爺關係好,也被邀請客串一角,由於是拍唐僧年輕時的故事,所以主角希望由年輕一輩的偶像級演員來擔演。
將開拍《太極》

縱使中影公司曾多次提出由星爺做唐僧一角,但最後他都沒有答應,因為由他主演,影片就不可能是青春版,加上他籌備超過兩年的《太極》已接近開拍階段,他無暇再去處理其他電影的事務。 
採訪:葉雪

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100930&sec_id=462&subsec_id=830&art_id=14503195

無吳孟達、羅家英唔睇好..星爺自己又唔落場
離線Ajax
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-09-30
不如拍賭神/聖....仲正
離線TriFox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-09-30
係西遊記中羅家英最搞笑
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-09-30
自從《長江 7 號》之後,星爺已經遠離左香港觀眾既口味了。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-09-30
引用第2樓TriFox2010-09-30 18:20發表的“”:
係西遊記中羅家英最搞笑 [表情]

佢嘈到隻牛妖自殺先好笑
離線鮮吊甬仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-09-30
食老本
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-09-30
引用第3樓國球旗2010-09-30 18:22發表的「」:
自從《長江 7 號》之後,星爺已經遠離左香港觀眾既口味了。 [表情]

無左李力持 、吳孟達
離線鬼影炎光
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-09-30
又黎Only you
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-10-04
引用第3樓國球旗30-09-2010 18:22發表的“”:
自從《長江 7 號》之後,星爺已經遠離左香港觀眾既口味了。 [表情]

大陸d水 滔滔不絕 長流不息
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-10-04
引用第4樓9877531592010-09-30 19:49發表的“”:
佢嘈到隻牛妖自殺先好笑 [表情]

係煩

人有人老母
妖有妖老母
只愛足球
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-10-04
星爺咁多作品
我自己真係最鍾意《西遊記之月光寶盒》及《仙履奇緣》

不過今次班底唔同晒
所以都真係唔太睇好...
只愛足球
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-10-04
引用第10樓迪克2010-10-04 10:28發表的“”:
星爺咁多作品
我自己真係最鍾意《西遊記之月光寶盒》及《仙履奇緣》
不過今次班底唔同晒
所以都真係唔太睇好...

西遊記係戲院睇時, 睇到我不繼變妖老母, 覺得唔係星爺之前d野, 仲記得果時特登記住"岸西"呢個名,
話明以後見到呢個名都唔再入場~

點知之後睇返碟, 印象好左好多, 跟手每次重播都坐定定翻睇, 越睇越鍾意, 尤其仙履奇綠,
唔只重播, 間中仲會特登play黎睇..........而家變左賣飛佛..........
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-10-04
引用第11樓麻凡2010-10-04 11:00發表的“”:
西遊記係戲院睇時, 睇到我不繼變妖老母, 覺得唔係星爺之前d野, 仲記得果時特登記住"岸西"呢個名,
點知之後睇返碟, 印象好左好多, 跟手每次重播都坐定定翻睇, 越睇越鍾意, 尤其仙履奇綠,
.......

唔知點解...果陣一係戲院睇..已經好鍾意

當時唔知原來月光寶盒只係上集
果時係戲院見到要睇埋第二集
就一直keep住留意佢幾時上....
只愛足球
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-10-04
引用第11樓麻凡2010-10-04 11:00發表的“”:
.......

西遊記同周星馳拍開既戲路好唔同...
本身, 劇本係真係諗住好認真.. 但後尾加左周星馳先多左搞笑元素

搵黎星爺拍呢套戲, 係果時都係一個嘗試
離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-10-04
引用第3樓國球旗2010-09-30 18:22發表的“”:

無法la, 大陸既笑點真係低好多 ...
同我地睇開原汁原味粵語版星爺既觀眾好唔同..

同埋, 佢都叫得做星爺, 唔通仲要好似拍九品芝麻官咁, 係度食大餅, 俾人扔菜扔雞蛋咁辛苦咩 =.=..
佢肯, 吳孟達都唔制啦, 佢仲老過星爺