• 3784閱讀
  • 83回復

[攝影]12個提升攝影創意的技巧 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2010-10-05
大家覺得靚唔靚仲係其次,你話靚既話可以講下點靚法,唔覺靚都可以講下,咁先係光影既原意,網上大把就唔share我就唔太同意,如果有咁既心態,呢度乜野笑話,新聞,生活,消費區真係執得啦,其實呢度就正正係網上,我深信大家其實都想搞好光影區,不過都要大家共同努力,最後多謝老狐出口幫忙 ,其實我都唔會無癮既,我都睇得出ArSo都係口直心快,大情大性之人,網上可能真係好多仲靚既相,有待大家發掘
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2010-10-05
引用第60樓阿童木2010-10-05 23:24發表的“”:
大家覺得靚唔靚仲係其次,你話靚既話可以講下點靚法,唔覺靚都可以講下,咁先係光影既原意,網上大把就唔share我就唔太同意,如果有咁既心態,呢度乜野笑話,新聞,生活,消費區真係執得啦,其實呢度就正正係網上,我深信大家其實都想搞好光影區,不過都要大家共同努力,最後多謝老狐出口幫忙 [表情] ,其實我都唔會無癮既,我都睇得出ArSo都係口直心快,大情大性之人,網上可能真係好多仲靚既相,有待大家發掘 [表情]

唔緊要呀~!!
我都經常出d我覺得值得share o既文章ga..
不過到最後原來人地唔係咁覺得~

share都係學習o既一環~

講番你share果個web...
有d相幾好...不過有d相太wallpaper喇...
但係拍攝者應該都幾有心機...
有佢一半心機...應該會進步好快....
而加覺得自己倒退緊~
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2010-10-05
引用第59樓雪綸2010-10-05 23:19發表的“”:
我盡量都唔去睇太多人地影o既相~~
相反戲入面o既畫面會作為我取材自學之用...
以便增加自己對graphic o既sense...
睇得太多硬照...好易變左模仿...

初學者黎講,模仿我覺得無問題
原創性係好,但係原創性都需要有足夠既技術去表現出黎
係鍛鍊技術既時候模仿其他人既影法,有時可能係好事
離線雪綸
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2010-10-05
引用第62樓Erikson2010-10-05 23:33發表的“”:
初學者黎講,模仿我覺得無問題
原創性係好,但係原創性都需要有足夠既技術去表現出黎
係鍛鍊技術既時候模仿其他人既影法,有時可能係好事

等我再講下我自己先~~
我自己o既學習方法...係要自己諗完experiment先得~
文字係最冇效...
睇完圖 >> 人地教... 好快又忘記...
睇圖自己諗...會易明d....
experiment >> 學識~
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2010-10-05
個網d 相我覺得景靚>構圖/心思
點解我講得咁刻薄呢..
因為對外面網睇相要求當然唔同呢度啦
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2010-10-05
http://kaiak.tw/?cat=205
我都介紹番一個網啦
好多唔同類型既攝影題材都有

有個別技巧既相集甚麼hdr 移軸
不過我比較鐘意睇唔同攝影師既創意
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2010-10-06
引用第65樓ArSo2010-10-05 23:53發表的“”:
我都介紹番一個網啦
.......

呢類相離我太遠啦。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2010-10-06
引用第55樓seattleqoo2010-10-05 19:07發表的“”:
我除左#12之外, 其餘都不大興趣.   [表情] [表情] [表情]
反而fb內頭d相真係幾靚, 如果我去旅行都有咁0既技術可以影到咁就願了 [表情]
.......

入面有提到理論咩?邊到?

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2010-10-06
引用第66樓freezefox2010-10-06 11:34發表的“”:
呢類相離我太遠啦。 [表情] [表情]

有其他野睇ga
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2010-10-06
引用第67樓freezefox2010-10-06 11:37發表的“”:
入面有提到理論咩?邊到? [表情] [表情] [表情]

hehe....我係睇器材果d呀, 你應該都識咖...小弟才疏學淺先要惡補.
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2010-10-06
引用第64樓ArSo2010-10-05 23:44發表的“”:
我都介紹番一個網啦
不過我比較鐘意睇唔同攝影師既創意

我個人幾有興趣呢類創意攝影
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2010-10-06
引用第68樓ArSo2010-10-06 11:57發表的“”:
有其他野睇ga

我都係一步步黎算啦。基本野都未做得好,太高層次既野欣賞下無妨既。

攝影對我黎講,生活性實用性暫時會重於藝術性。

離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2010-10-06
引用第69樓seattleqoo2010-10-06 11:57發表的“”:
hehe....我係睇器材果d呀, 你應該都識咖...小弟才疏學淺先要惡補.

我識鬼。

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2010-10-06
我本身就好想好似發哥嚮廣告裡面咁, 走在大街小巷影底當下的"人-事-物", 今日的可與昨日對比, 他日的又可與今日的對比. 看著這個城事的變化.
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2010-10-06
引用第73樓seattleqoo2010-10-06 12:08發表的“”:
我本身就好想好似發哥嚮廣告裡面咁, 走在大街小巷影底當下的"人-事-物", 今日的可與昨日對比, 他日的又可與今日的對比. 看著這個城事的變化.

OT : 今日我可能會見到發哥