• 9229閱讀
  • 242回復

[意見]粗言-諧音 日益嚴重 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2010-11-03
引用第27樓智者2010-11-03 15:30發表的“”:
你都話無不安,姐係唔洗做野
你話每一個留言都加d諧音字,搞到我好不安....咁版主咪要做野囉 [表情]
.......

咁呢個問題又要講到我同你熟唔熟啵~
如果我同你熟既, 你會覺得可以接受,
如果我同你唔熟, 可能我講乜你都會覺得不安啵~

咁咪即係親疏有別..........
或者叫選擇性執法~

重新: 我唔係去話每一位, 如果大家(大部分人)都係接受到粗言(諧音), 咁何不將總版規作出修改,
    令個灰色地帶縮細呢?

同埋係對事不對人
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2010-11-03
引用第30樓Elvis2010-11-03 15:42發表的“”:
.......
你想點修改先? 收緊?放寬?
好似公眾場所唔比講粗口 但係其實大家都照講
你會唔會報警話有人係地鐵講粗口?

我唔係鼓勵大家用諧音
只係 若然係無傷大雅 點解一定要捉得咁緊?

其實最重要係自律 除非你set到有少少諧音都ban ip
如果唔係灰色地帶一定會存在 咁樣就算縮緊佢一樣冇意義
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2010-11-03
引用第30樓Elvis2010-11-03 15:42發表的“”:
.......

個問題就係宜家跟本唔可以clear cut去define呢d係唔係粗口,係唔係要去禁止嘛,就係因為咁,先會用整句既用意來睇嘛~

如果你係覺得不安既話,你宜家可以提出架,咁我地咁叫番果個會員edit同埋之後自重~
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2010-11-03
引用第31樓救救基斯克全2010-11-03 15:54發表的“”:
你想點修改先? 收緊?放寬?
好似公眾場所唔比講粗口 但係其實大家都照講
你會唔會報警話有人係地鐵講粗口?
我唔係鼓勵大家用諧音
只係 若然係無傷大雅 點解一定要捉得咁緊?
其實最重要係自律 除非你set到有少少諧音都ban ip
如果唔係灰色地帶一定會存在 咁樣就算縮緊佢一樣冇意義

我重申, 我無要求有少少諧音都ban ip
但我講過, 係要俾有講過諧音既會員aware係有機會觸犯總版規........
我只係提出呢點~明嗎?

同埋要睇返好友論壇既方向係點...........
收緊諧音?放寬諧音? 唔到我決定
但我suggest收緊~

引用第34樓啪啪啪啪啪啪2010-11-03 09:12發表的“”:

[表情] [表情] 小心 ban

引用第35樓啪啪啪啪啪啪2010-11-03 09:12發表的“”:

[表情] [表情] 又一個

版主係見到諧音事件, 但只係作出左個好和諧而未必通知到該會員既回應~
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2010-11-03
引用第32樓迪神2010-11-03 16:12發表的“”:
個問題就係宜家跟本唔可以clear cut去define呢d係唔係粗口,係唔係要去禁止嘛,就係因為咁,先會用整句既用意來睇嘛~
如果你係覺得不安既話,你宜家可以提出架,咁我地咁叫番果個會員edit同埋之後自重~

所以希望版主們認真討論一下
1. 何謂諧音
2. 係唔係要去禁止
3. 總版規有無必要修定以令所有會員更清楚及明白某些規條
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2010-11-03
引用第33樓Elvis2010-11-03 16:12發表的“”:
版主係見到諧音事件, 但只係作出左個好和諧而未必通知到該會員既回應~

你呢個例子..

你知唔知道好友論壇預設左版主只可以對自己所管轄版區進行版主功能,而你呢個例子係發生吹水聊天室。只有迪神同我可以使用版主功能進行扣分。

波叔最多只可能勸喻。雖然可能爛左D
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2010-11-03
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2010-11-03
引用第35樓三郎2010-11-03 16:26發表的“”:
你呢個例子.. [表情]
你知唔知道好友論壇預設左版主只可以對自己所管轄版區進行版主功能,而你呢個例子係發生吹水聊天室。只有迪神同我可以使用版主功能進行扣分。
.......

咁唔係所管轄版區進行版主會唔會向該區版主匯報以作出適當既處理方式呢??
system入面有無internal communication??
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2010-11-03
引用第34樓Elvis2010-11-03 16:21發表的“”:
所以希望版主們認真討論一下
1. 何謂諧音
2. 係唔係要去禁止
3. 總版規有無必要修定以令所有會員更清楚及明白某些規條

1.每個人對諧音定義唔同,難以制定統一標準
2.如何去禁止?
3.如何修訂?
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2010-11-03
引用第36樓不要迷上我2010-11-03 16:28發表的“”:
其實例如我想講我今日返工返到好很累,今日好那多野做.....
其實都係想講下今日返工真係好好好好好好累,宣洩一下姐
當然你話明文講到明,唔比,其實無傷大雅
咪講小句
.......

其實可以有好多字去加強佢既表達既事情既嚴重性或語氣,
有無必要用諧音去加強語氣呢?

如果無必要用諧音, 咁要點做呢??
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2010-11-03
引用第37樓Elvis2010-11-03 16:28發表的“”:
咁唔係所管轄版區進行版主會唔會向該區版主匯報以作出適當既處理方式呢??
system入面有無internal communication??

匯報當然可以。但又好似無硬性規定

據我所知應該可以做版主級權力=總版主但好似有好多問題
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2010-11-03
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2010-11-03
離線Elvis
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2010-11-03
引用第38樓三郎2010-11-03 16:29發表的“”:
1.每個人對諧音定義唔同,難以制定統一標準
2.如何去禁止?
3.如何修訂?

1. 咁咪要版主們討論一下諧音既定義再作出一個評審制度
2. 作出具體性既通知令會員明白之前既言論已觸犯總則, 希望會員日後留言前小心字眼運用
3. 咁呢點係論壇行政委員會/各版主/壇主既決策事務, 小弟唔敢講如何修訂
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2010-11-03
引用第43樓Elvis2010-11-03 16:37發表的“”:
1. 咁咪要版主們討論一下諧音既定義再作出一個評審制度
2. 作出具體性既通知令會員明白之前既言論已觸犯總則, 希望會員日後留言前小心字眼運用
3. 咁呢點係論壇行政委員會/各版主/壇主既決策事務, 小弟唔敢講如何修訂

1.之前好似有討論過..唔記得邊個TOPIC。無共識
2同3我覺得保持現狀已經係最好