• 4461閱讀
  • 92回復

毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 60  發表于: 2010-11-23
Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
引用第59樓liuming2010-11-23 10:57發表的“Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
保外就醫...又一個離鄉別井的中國人... [表情]

算係唔肯認錯但又知衰的讓步嗎...
只愛足球
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 61  發表于: 2010-11-23
一個爸爸想為個仔攞返公道, 結果變左政治犯.....

呢個世界係咪癲ga???.....
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 62  發表于: 2010-11-23
Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
引用第59樓liuming2010-11-23 10:57發表的“Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
保外就醫...又一個離鄉別井的中國人... [表情]

好似唔係出國喎, 只係當佢有病唔洗坐牢咁解咋, 所以就算佢出到黎都唔可以同傳媒做訪問.
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 63  發表于: 2010-11-23
Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
引用第61樓icemanbergkamp2010-11-23 11:10發表的“”:
一個爸爸想為個仔攞返公道, 結果變左政治犯..... [表情]
呢個世界係咪癲ga???..... [表情] [表情]

我相信,趙連海的仔仔一定會以佢父親為傲!!
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 64  發表于: 2010-11-23
Re:Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
引用第62樓seattleqoo2010-11-23 11:12發表的“Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
好似唔係出國喎, 只係當佢有病唔洗坐牢咁解咋, 所以就算佢出到黎都唔可以同傳媒做訪問.

但只係醫病,留o係中國被軟禁...
同坐牢冇分別姐...

中國的監獄都有醫療設備掛...
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 65  發表于: 2010-11-23
Re:Re:Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
引用第64樓liuming2010-11-23 11:28發表的“Re:Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
但只係醫病,留o係中國被軟禁...
同坐牢冇分別姐...
.......

好似係留係監獄既醫院一段時間

之後可以番屋企..
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 66  發表于: 2010-11-23
Re:Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
引用第60樓迪克2010-11-23 11:09發表的“Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:

只係想平息輿論..
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 67  發表于: 2010-11-25
Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤
呢個世界,沒有無緣無故嘅愛,亦沒有無緣無故嘅恨,因此當全國政協劉夢熊近日力撐毒奶粉苦主趙連海,高分貝挑戰北京法院、狀告中央,確係令好多人既驚奇又意外。需知道政協係政治花瓶,保駕護航係天職,為民喉舌唔係份內事,劉夢熊今次出晒位,政圈近日傳出小道消息,指劉夢熊尋釁滋事,「唔係咁簡單」!

有政界人士向八方透露,劉夢熊在趙連海被判刑後,曾向人提及民主黨、社民連等泛民政黨,一定會趁機攻擊中央、批評內地司法制度,既然本地左派、親京人士都認為判刑有問題,何不帶頭批判,先聲奪人總好過俾泛民攞晒彩。

護趙連海 儼如左派良心

劉夢熊言出必行,先在報章登大字報,再喺公開場合發炮,侃侃而談儼如「左派良心」,令唔少市民另眼相看。劉夢熊係商人,唔會做蝕本生意,冇理由貿然高調地與中央唱反調,因此政圈中人相信佢計過數。有消息更指,佢正在盤算出選立法會,家陣為趙連海仗義執言,正是累積聲望好時機。

2012年立法會選舉多 10個位,角逐超級區議員要 600萬元選舉經費,對劉夢熊而言不是問題,不過循呢條線出選,明年要先下海選區議員,八方相信劉夢熊冇咁多時間,因此出戰直選機會較高。至於去馬邊個區,以佢現時知名度,選擇可以講十分多,港島區歷年來都缺乏劉夢熊呢種「麻甩佬」形象候選人,出選港島可能有意料之外嘅化學作用。

西九亦係劉夢熊理想戰區,因為有黃毓民做對手,兩個麻甩佬鬥大聲,八方認為劉夢熊有機會「格食格」撼低黃毓民。同劉夢熊做過交易嘅「金牌莊家」詹培忠,噚日亦話覺得劉夢熊有意出選立法會,否則唔會忽然轉軚為趙連海申寃。

詹培忠對劉夢熊言行不以為然,噚日更發出公開聲明,質疑有人「是否意圖利用職銜,去譁眾取寵混個名堂」,深感與劉「見解不同,懷抱各異……無意高攀」,所以「從此割席」。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101125&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=14699075&cat_id=45&coln_id=20

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 68  發表于: 2010-11-25
引用第60樓迪克2010-11-23 11:09發表的“Re:Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:

咁要中共讓步又的確比要佢認錯容易
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 69  發表于: 2010-12-29
王光亞:趙案井水不犯河水
(明報)2010年12月29日 星期三 10:45

港澳辦主任王光亞表示,趙連海的案件已妥善解決,在「一國兩制   」下,應「井水不犯河水」。

王光亞在北京   被問及趙連海一案時回應稱,案件已妥善解決。而內地的司法是獨立的,別人不應干預,被問及港區人大聯署關注趙連海案是否干涉,他回應稱,這要看他們如何表述,而「一國兩制」,應井水不犯河水。

另外,他透露,特首曾蔭權   上周在北京述職時,邀請他訪港,預計在明年春天訪港,商討十二五規劃。

(即時新
http://hk.news.yahoo.com/article/101229/4/lynq.html

出到聲唔當我地係中國人

以後咩地震、雪災個d井水就唔好犯河水鳥

仲有政制河水都唔係黎污染井水
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 70  發表于: 2010-12-29
引用第69樓三郎2010-12-29 12:18發表的“Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
港澳辦主任王光亞表示,趙連海的案件已妥善解決,在「一國兩制   」下,應「井水不犯河水」。
.......

你還要為呢個國家氣憤嗎???
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 71  發表于: 2010-12-29
井水不犯河水...

佢又真係分得清井同河的分別wor...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 72  發表于: 2010-12-29
引用第71樓liuming2010-12-29 12:46發表的“Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
井水不犯河水...
佢又真係分得清井同河的分別wor...

佢當然分得清楚啦,話到明井水不能犯河水,但係河水犯井水就係理所當然……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 73  發表于: 2010-12-29
引用第69樓三郎2010-12-29 12:18發表的“Re:毒奶粉事件家長代表趙連海被判入獄兩年半   妻兒痛哭呼冤”:
.......

一國兩制已經名存實亡
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 74  發表于: 2010-12-29
好明顯國內官員從來無當香港人係一家人