• 5791閱讀
  • 156回復

政府推額外印花稅最多成半 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Mak88

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2010-11-19
曾俊華指樓價升勢蔓延至中下價樓
(商台)2010年11月19日 星期五 16:45

財政司   司長曾俊華   表示,受量化寬鬆政策影響,預期未來一段時間國際流動資金大大增加,影響不容忽視。他指本港資金進出自由,股市八月底至今升一成半,樓價由零八年中至今升兩成,豪宅價格超過九七高峰期一成,而樓市升勢亦已經蔓延到中下價樓宇市場,今年第三季供樓佔入息比例增至四成二,如果升勢持續,到第四季情況會進一步惡化。

曾俊華指,熱錢不斷流入令人擔心資產泡沫風險上升,政府不能坐視不理。

http://hk.news.yahoo.com/article/101119/18/lcab.html
離線Mak88
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2010-11-19
想買樓個d又要比多d錢

仲有, 有咩意外要吐現都唔得, 可能唔夠比稅

咁唔係打擊樓價

係叫人去死

離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2010-11-19
政府宣佈明日起徵收額外印花稅以打擊物業短期炒賣
(商台)2010年11月19日 星期五 16:54

為打擊物業短期炒賣,財政司長曾俊華宣佈,在現有4.25%的物業印花稅上,加徵額外的印花稅。任何以個人或公司名義,明日起買入的單位,若果在廿四個月內轉售,將要支付額外的印花稅。這種額外印花稅分為三級,若果買入單位後,六個月內轉售,買賣雙方需支付交易金額15%的額外印花稅;六個月至十二個月內轉售,稅率是10%;十二個月至廿四個月內轉售,稅率就是5%。
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2010-11-19
这共产党政府好恐怖
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2010-11-19
引用第1樓Mak882010-11-19 17:20發表的“”:
仲有, 有咩意外要吐現都唔得, 可能唔夠比稅
.......

印花稅係由買家比的, 賣方唔需要比.
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2010-11-19
引用第4樓seattleqoo2010-11-19 18:03發表的“”:
印花稅係由買家比的, 賣方唔需要比.

係就係咁講,但係真係要套現的話,唔減價 15% 都唔會有人肯同你買……

而且如果真係減左價,第陣時稅局如果覺得你個價比市價低的話,仲可以追討印花稅……
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2010-11-19
其實做乜要打擊豪宅炒賣活動????
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2010-11-19
引用第2樓g3rMan2010-11-19 17:20發表的“”:
政府宣佈明日起徵收額外印花稅以打擊物業短期炒賣
(商台)2010年11月19日 星期五 16:54
為打擊物業短期炒賣,財政司長曾俊華宣佈,在現有4.25%的物業印花稅上,加徵額外的印花稅。任何以個人或公司名義,明日起買入的單位,若果在廿四個月內轉售,將要支付額外的印花稅。這種額外印花稅分為三級,若果買入單位後,六個月內轉售,買賣雙方需支付交易金額15%的額外印花稅;六個月至十二個月內轉售,稅率是10%;十二個月至廿四個月內轉售,稅率就是5%。。

原來新措施要買賣雙方都要比稅,   不過又係奇怪, 買樓要睇下上一手買左幾耐.
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2010-11-19
引用第6樓seattleqoo2010-11-19 18:13發表的“”:
其實做乜要打擊豪宅炒賣活動????

而家唔係打擊豪宅,係打擊小市民
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2010-11-19
引用第7樓seattleqoo2010-11-19 18:17發表的“”:
原來新措施要買賣雙方都要比稅,   不過又係奇怪, 買樓要睇下上一手買左幾耐. [表情] [表情] [表情] [表情]

照計應該係賣方俾15%
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2010-11-19
引用第7樓seattleqoo2010-11-19 18:17發表的“”:
原來新措施要買賣雙方都要比稅,   不過又係奇怪, 買樓要睇下上一手係咪買左幾耐. [表情] [表情] [表情] [表情]

呢樣野最奇怪既係要買賣雙方都要比稅,明明係賣果方先係炒家,買方又無啦啦要陪埋佢比?

咁即係叫人要 check 清楚上手買左幾耐,如果唔夠兩年就千奇唔好買……

其實咁樣到時會唔會有好多人會中招呢?
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2010-11-19
引用第10樓火鳳凰2010-11-19 18:22發表的“”:
呢樣野最奇怪既係要買賣雙方都要比稅,明明係賣果方先係炒家,買方又無啦啦要陪埋佢比?
咁即係叫人要 check 清楚上手買左幾耐,如果唔夠兩年就千奇唔好買……
.......

我估計~應該係文字失誤,應該只係賣家俾
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2010-11-19
引用第11樓jimmy2010-11-19 18:23發表的“”:
我估計~應該係文字失誤,應該只係賣家俾 [表情]

不過我頭先聽收音機,佢都話係買賣雙方,所以我都覺得好奇怪……
離線jimmy
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2010-11-19
引用第12樓火鳳凰2010-11-19 18:24發表的“”:
不過我頭先聽收音機,佢都話係買賣雙方,所以我都覺得好奇怪…… [表情]

我估計,樓價最少跌2成以上
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2010-11-19
引用第13樓jimmy2010-11-19 18:25發表的“”:
我估計,樓價最少跌2成以上 [表情]

又黎引爆炸彈?