• 5768閱讀
  • 156回復

政府推額外印花稅最多成半 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2010-11-20
香港金融管理局總裁陳德霖發言

2010年11月19日 

現時國際金融宏觀環境是處於一個很不正常的狀態。美國已正式開始第二期量化寬鬆,這是否能夠刺激美國經濟和改善就業,尚有待觀察,但其對新興市場的副作用將會延續,並加大了這些市場的資產泡沫風險。在此方面香港亦無法倖免。

2.       特區政府和金管局在今年八月中推出一籃子措施之後,香港的房地產市場在九月份和十月上旬稍為降温,但在十月中之後,無論在交投量和價格方面房地產市場都變得暢旺。在極低利息和全球資金繼續泛濫的宏觀環境下,很多投資者都很容易忽略了香港市民收入與樓價已經越來越脫節,而對利率長期會維持低企和樓價只會上升而不能下跌兩方面產生了過份樂觀,甚至不理性的預期。在這情況下,我們非常關注樓市和按揭市場將會繼續升温,導致銀行體系的信貸風險持續增加。

3.       為了保障銀行體系的穩定,金管局剛剛已經向銀行發出新的指引,要求銀行採取以下的幾項措施,以進一步提升按揭貸款業務的風險管理。

第一:       所有價值1,200萬港元或以上住宅物業的按揭貸款最高成數從6成下調至5成。

第二:       所有價值1,200萬港元以下至800萬港元之間的住宅物業的按揭貸款最高成數從7成下調至6成,但貸款額不可超過600萬元。

第三:       所有價值在800萬港元或以下的住宅物業按揭貸款最高成數則維持在7成,但貸款額不可超過480萬元。

第四:       所有非自住的住宅物業、所有以公司名義持有的物業和所有工商物業的按揭,不論物業的價值,貸款最高成數一律下調至5成。

4.       以上的措施,即時生效,但是在今天或以前已簽訂臨時買賣合約的借款申請可以不受影響。有關上述措施的細節,稍後會由阮國恆副總裁為大家作詳細介紹。

5.       同樣地,為了提升風險管理,香港按揭證券有限公司亦將會對其按揭保險計劃作出適當的修改。而有關的修改詳情,香港按揭證券有限公司將於稍後作出公佈。

6.       另外,我們經過與私隱專員公署磋商後,同意建立正面按揭資料庫的建議可望明年初完成公眾諮詢和在第一季完結之前準備就緒和落實。屆時銀行就可以更準確地去評估按揭貸款申請人的財務狀況。

7.       我再一次強調,香港現時正面對一個很不正常的國際宏觀金融環境,但此情況不可能長期持續下去。我不能準確預測調整甚麼時候會發生,但肯定調整遲早一定會出現。金管局作為銀行體系穩定的把關者,我們必須及時採取有效的審慎監管措施,保證銀行能做好風險管理和提升銀行體系承受震盪的能力,以確保一旦宏觀環境作出調整時能夠減低資產泡沫爆破時可能造成的破壞。

8.       最後我想再次提醒大家,要應對目前這個非常特殊而困難的局面,不可能單靠政府採取措施就能做好防禦,我們還是要廣大巿民和各界的響應和合作,一齊來提高風險意識,要量力而為,切勿因目前利息處於極低水平而盲目追求利潤和過度借貸。我們要汲取上一次香港資產泡沫爆破的痛苦經驗,我們要共同努力,才可以避免重蹈覆轍。
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2010-11-20
其實唔係好關我事, 但好想知個結果係點???
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2010-11-20
引用第41樓黑魔道士比比2010-11-19 23:50發表的“”:
嗯~ 由按揭保險公司提供按揭保險~

咁o黎緊仲做唔做到多過7成?
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2010-11-20
簡直係自殺!

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2010-11-20
這個政府真低能………

曾俊華準備比人鬧足一世都得囉。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2010-11-20
引用第47樓迪克2010-11-20 02:08發表的“”:
咁o黎緊仲做唔做到多過7成?

得掛...
但問題係往後按揭保險的估值會更難估...
比著係我就唔敢搏...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2010-11-20
立法會未通過o架嘛?
點解又可以即時生效o既?
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2010-11-20
引用第49樓freezefox2010-11-20 02:14發表的“”:
這個政府真低能………
曾俊華準備比人鬧足一世都得囉。

一野辣著所有地產商...

死得...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2010-11-20
引用第50樓liuming2010-11-20 02:14發表的“”:
得掛...
但問題係往後按揭保險的估值會更難估...
比著係我就唔敢搏... [表情] [表情] [表情]

咁即係做唔到啦
只愛足球
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2010-11-20
引用第53樓迪克2010-11-20 02:17發表的“”:
咁即係做唔到啦 [表情] [表情] [表情]

唉...好高難度law...
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2010-11-20
引用第54樓liuming2010-11-20 02:19發表的“”:
唉...好高難度law...

我只係想做用家o者.....................
遙不可及啦
只愛足球
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2010-11-20
引用第52樓liuming2010-11-20 02:17發表的“”:
一野辣著所有地產商...
.......

大政府主義,成日以為自己可以一手扭轉個局勢。其實係扭曲個巿場,引爆更大既社會危機。

離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2010-11-20
引用第55樓迪克2010-11-20 02:20發表的“”:
我只係想做用家o者.....................
遙不可及啦 [表情]

但問題不在於做唔做到...
而係你唔敢入市...

一入,就hold住你2年...
期間有咩冬瓜豆腐你想走都走唔到...
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2010-11-20
引用第57樓liuming2010-11-20 02:24發表的“”:
而係你唔敢入市...
.......

新買既唔敢買,想換樓既放棄唔換,因為無理由由唔駛俾人綁住變成無啦啦綁兩年,政府一野殺晒所有用家,以後無人再嘈話買唔到樓,真係功德無量……

大佬呀,我同銀行做按揭,兩年罰息期都只係罰 1%,你而家一野要綁住我兩年,仲要罰 15%……

今日唔知聽日事,我點知聽日會唔會突然有急事要賣左佢套現?層樓買左返黎竟然兩年內唔俾我賣,呢個乜野道理?
[ 本文被火鳳凰在2010-11-20 02:35重新編輯 ]
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2010-11-20
引用第57樓liuming2010-11-20 02:24發表的“”:
而係你唔敢入市...
.......

本身十鬆d萬就可以做到
宜家要四十多萬

當然呢筆錢唔能夠係全副身家
所以,即係由原先二十多萬saving可以做用家
變左要五十幾六十萬saving先得

我就真係做唔到
做唔到,唔到我諗敢唔敢

再者..我連五萬都未有
只愛足球