• 11927閱讀
  • 151回復

[論壇公佈]疑似粗口罸則變更 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 120  發表于: 2011-02-06
引用第119樓yanyan2011-02-06 20:37發表的「」:
呢句野....
唔知大家準則如何啦...
我提供一個例子就係我試過講呢句野比老師話我講粗口 [表情] [表情]
.......

我認為要睇下配搭咩字囉~

當然呢幾隻字就算唔係粗口都已經係低俗既用詞,學校緊係再揸得緊D唔比講啦~
離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 121  發表于: 2011-02-06
其實電視劇出得未必唔係粗口

我記得以前TVB電視劇都出過最常見既兩字粗言
離線ab34
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 122  發表于: 2011-02-16
引用第44樓托利斯2011-02-15 04:45發表的“”:
吊西sot

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=96737&fpage=&toread=&page=3
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 123  發表于: 2011-03-07
引用第13349樓望晴天2011-03-07 05:50發表的“”:
個重點唔係輸波....係傷左Nani....希望佢既傷比想像中輕
最興係有d無腦球迷死話nani dive...死要護住自己既"hero"...望清楚啦DIVE [表情]
仲要fb有d人留曬言話剷得好.. 我真係想DKLM
.......

http://bbs.hkbff.net/read.php?tid=53085&fpage=1&toread=&page=890

請處理 
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 124  發表于: 2011-03-07
呢度已經變咗正義post

專篤背脊用
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 125  發表于: 2011-03-07
引用第124樓英俊2011-03-07 19:03發表的“”:
呢度已經變咗正義post
專篤背脊用

篤無用既

版主擁有最後解釋權

就算係度投訴,版主都未必會扣分
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 126  發表于: 2011-03-07
已經處理,但係再重申一次呢度唔係投訴TOPIC,如果對會員既留言有意見,請PM比該版版主,三郎話者係我,再嚴重既,請重新開一個投訴TOPIC~
離線三郎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 127  發表于: 2011-03-07
引用第126樓迪神2011-03-07 23:00發表的“”:
已經處理,但係再重申一次呢度唔係投訴TOPIC,如果對會員既留言有意見,請PM比該版版主,三郎話者係我,再嚴重既,請重新開一個投訴TOPIC~

補充...請大家 盡量PM比該版版主處理無需每次驚動總版主。 比D野佢地做~多謝!
[ 本文被三郎在2011-03-07 23:41重新編輯 ]
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 128  發表于: 2011-03-08
其實我覺得公開有公開既好處既。最少有示警同作為案例既作用。論壇係真心想扭轉諧音粗口既風氣既話,單單係個別地扣分其實作用不大。PM版主十居其九係事後既事,扣分亦一定係唔知過左幾耐先會做。PM 又好,扣分又好,全部都唔會有人知道,除當事人外。係咁既情況下,大家只會見到有人爆粗都無問題(因為見唔到事後係有人追究番的),唔會有警惕作用。大家依舊會繼續爆。

唯有係好似宜家咁有個地方比人舉報,版主總版作出公開的判罪,邊單係成立,邊單係唔成立,為規則定下案例,為判斷劃下底線,大家先會知咩係OK ,咩係唔OK。案例一立,亦免除日後大家問點解佢又唔罰我又罰,點解呢句唔得個句又得既爭議。

當然,公開判決亦有唔好處,即時既紛爭會多左,可能每一單都要嘈一輪先可以落判決。判決後總有一方唔甘心唔接受,又會係第二度唱你串你,係唔好受,係好激氣既。

所以,追求一時既安寧,定係長治既安寧,管理層自己決定了。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 129  發表于: 2011-03-08
引用第128樓freezefox2011-03-08 09:58發表的“”:
其實我覺得公開有公開既好處既。最少有示警同作為案例既作用。論壇係真心想扭轉諧音粗口既風氣既話,單單係個別地扣分其實作用不大。PM版主十居其九係事後既事,扣分亦一定係唔知過左幾耐先會做。PM 又好,扣分又好,全部都唔會有人知道,除當事人外。係咁既情況下,大家只會見到有人爆粗都無問題(因為見唔到事後係有人追究番的),唔會有警惕作用。大家依舊會繼續爆。
唯有係好似宜家咁有個地方比人舉報,版主總版作出公開的判罪,邊單係成立,邊單係唔成立,為規則定下案例,為判斷劃下底線,大家先會知咩係OK ,咩係唔OK。案例一立,亦免除日後大家問點解佢又唔罰我又罰,點解呢句唔得個句又得既爭議。
.......

所以我先話有個別嚴重例子先重新開一個投訴topic處理

一個半個粗口都拎上來投訴,尤其果d諧音既,次次都要討論一番,真係擺個專員係度處理都攪唔掂~

公開審判原意係好,但係唔係個個真係全心想為規則定下案例我有保留囉,我唔想將d反乜反物情緒用篤背脊既方式帶上office引起罵戰~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 130  發表于: 2011-03-08
引用第129樓迪神2011-03-08 11:05發表的“”:
所以我先話有個別嚴重例子先重新開一個投訴topic處理
一個半個粗口都拎上來投訴,尤其果d諧音既,次次都要討論一番,真係擺個專員係度處理都攪唔掂~
.......

如果根本無人爆粗,又何來背脊比人篤呢?

離線迪神
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 131  發表于: 2011-03-08
引用第130樓freezefox2011-03-08 11:18發表的“”:
如果根本無人爆粗,又何來背脊比人篤呢?

我指投訴連帶呢d球迷情緒帶埋上來,剩係呢個topic都已經兩單啦~個投訴本身冇問題,不過帶來既"討論"唔係剩係爆粗本身囉~
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 132  發表于: 2011-03-08
引用第131樓迪神2011-03-08 11:29發表的“”:
我指投訴連帶呢d球迷情緒帶埋上來,剩係呢個topic都已經兩單啦~個投訴本身冇問題,不過帶來既"討論"唔係剩係爆粗本身囉~

呢D 就要由你黎控制了。佢動機如何不用理會,你依法依例處理便可以了。其他無關事件既討論你大可以一一禁止。

離線Gabriel
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 133  發表于: 2011-03-08
一係每版整個投訴區... 俾我地版主follow
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 134  發表于: 2011-03-08
引用第133樓Gabriel2011-03-08 11:44發表的“”:
一係每版整個投訴區... 俾我地版主follow[表情]

唔駛咁大陣仗係話……