• 2205閱讀
  • 24回復

[轉貼]名校教了我什麼——女校生的反思 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2010-12-13
引用第14樓智者2010-12-13 17:45發表的“”:
我覺得作者係想以自己既經歷,將名校去掉光環姐,唔係將佢妖魔化 [表情]
申報: 我曾經係band1尾學校既學生,學校裡面固然有好多好老師,但一樣有d好廢,或者好hea既老師
administration 更加差,d politics 多到呢[表情]

但係呢幾句︰「名校,就是如此現實。它貫輸的價值觀是七個字——識時務者為俊傑。」、「名校的遊戲規則是「精英制」」、「名校最成功的,是它大批倒模生產一個個典型香港人——實際、精叻、識上位、識表現自己。但更深層的價值——真、善、美,名校又教了幾多?」係非常強既指控,唔似係單單想去掉光環喎……
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2010-12-13
引用第14樓智者2010-12-13 17:45發表的“”:
我覺得作者係想以自己既經歷,將名校去掉光環姐,唔係將佢妖魔化 [表情]
申報: 我曾經係band1尾學校既學生,學校裡面固然有好多好老師,但一樣有d好廢,或者好hea既老師
administration 更加差,d politics 多到呢[表情]

俾宜家d家長睇就o岩
下下俾錢迫子女入名校
由細到大灌輸功利思想
香港會愈來愈少人會識諗
離線chongsir1206
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2010-12-13
我相信一間band 3學校教你既野更加恐怖
即係有時唔係學校既問題,係環境既問題
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2010-12-13
引用第16樓peter012010-12-13 18:05發表的“”:
俾宜家d家長睇就o岩
下下俾錢迫子女入名校
由細到大灌輸功利思想
香港會愈來愈少人會識諗

如智者所講,一間 band 1 既學校都尚且如此,咁 band 2/ band 3 既又會恐怖成點?

係香港畸形的教育制度之下,如果無能力好似果班制定教育政策既高官咁,一早送晒班子女出國留學,作為家長可以點做?

想盡辦法希望幫子女搵到一間「較好」的學校都係無可厚非,難道咁樣就叫做「灌輸功利思想」嗎?
[ 本文被火鳳凰在2010-12-13 19:10重新編輯 ]
離線火鳳凰
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2010-12-13
其實佢成篇文章我最同意既就係呢句︰

「而我最希望,香港出色的窮學生與富學生,都有平等機會入讀優質學校,這卻是我對直資概念的最大質疑。」

不過佢呢句總結同之前所講既「名校教了我什麼」,「將名校去掉光環」既目的又有點自相矛盾……

其實點解咁多所謂既名校要轉左做直資,搞到無錢就入唔到?

歸根究底,咪又係呢十幾廿年失敗既教育政策造成……
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2010-12-13
引用第19樓火鳳凰2010-12-13 19:09發表的“”:
其實佢成篇文章我最同意既就係呢句︰
「而我最希望,香港出色的窮學生與富學生,都有平等機會入讀優質學校,這卻是我對直資概念的最大質疑。」
不過佢呢句總結同之前所講既「名校教了我什麼」,「將名校去掉光環」既目的又有點自相矛盾……
.......

離線加歷查
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2010-12-13
惡性循環
離線
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2010-12-14
依然好慶幸自己讀到一間窮鬼名校.
學到既係價值觀, 是非黑白, 而唔到記者小姐所講既香港 "普及價值"

不過我聽到而家既師弟講開, 傳統既自由風氣幾已絕跡, 都真係幾可惜...
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2010-12-14
引用第18樓火鳳凰2010-12-13 18:58發表的“”:
如智者所講,一間 band 1 既學校都尚且如此,咁 band 2/ band 3 既又會恐怖成點?
係香港畸形的教育制度之下,如果無能力好似果班制定教育政策既高官咁,一早送晒班子女出國留學,作為家長可以點做?
.......

以前成日話行行出狀元
宜家只係用黎安慰人
我想講好多band2學校都唔差
band2學生都想讀好書
奈何係一俾人知個學校名就睇唔起佢打擊佢
再有潛質的人都會變到自暴自棄
band1的又怕無左個名而同樣噤迷失
想個仔女好唔係唔o岩
但係乜野係好都要諗清諗楚

高官搞死左個教育制度我好認同
做制度下的人就更加唔可以俾個制度搞到一齊死
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2010-12-14
引用第16樓peter012010-12-13 18:05發表的“”:
俾宜家d家長睇就o岩
.......

睇埋d延伸閱讀....
其實會同意....
讀名校係有佢好處....

即係如果有得揀, 我都會想俾我將來嘅仔女入讀名校....

"你喜歡做的,就是做,只要做得好,你就是somebody。"
"我想,如果我有小朋友,我仍然會想他們入讀這類學校吧,因為我希望他有更大的空間做想做的事,有更多機會從非正規學習中學會更多,而不是一味訓練考試。"

不過, 當然每個學校都唔同, 正如頂樓文章嘅作者嘅學校同我quote呢篇嘅作者嗰一間係好唔同..... 所以實在唔可以將所有野都一概而論....