• 5295閱讀
  • 126回復

[攝影]想換鏡~(鏡已買!)死馬18-250mm F3.5-6.3DC OS [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-01-10
引用第13樓工藤新一2011-01-10 22:12發表的“”:
其實唔一定要買依支既.
都係想問下大家覺得依支好唔好,0岩唔0岩我用.
.......

你影果d野都唔岩依個range
雖然tele都可以用黎影景,不過唔係常用既焦距
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-01-10
我建議你都係買支17-50 呢類變焦鏡先啦。影景影人都OK。日常生活照又可以用到。遠攝鏡唔係話唔可以用黎影景,但好唔方便架。限制太多。我覺得真係唔係太岩你宜家用囉。

若然你真係堅持要用天涯鏡,其實唔係太多選擇。尤其你個BUDGET 唔係太充裕。原廠可以考慮我個支18-200,但二手都要三千幾。另外有支18-135,我上次本來話二千蚊賣比你個支囉咪就係。宜家外面大概都要二千幾唔駛三千。

再想平D 既,就可以考慮騰龍個支18-270 ,即係你宜家用緊呢支既後繼版。正貨價都係三千幾咋。二手就唔太清楚,我估都要去到二千尾三千頭。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-01-10
引用第13樓工藤新一2011-01-10 22:12發表的“”:
其實唔一定要買依支既.
都係想問下大家覺得依支好唔好,0岩唔0岩我用.
.......

冇話岩唔岩你, 只係怕你會後悔, 始於28MM同75MM真係差得太遠
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-01-10
引用第17樓seattleqoo2011-01-10 22:27發表的“”:
冇話岩唔岩你, 只係怕你會後悔, 始於28MM同75MM真係差得太遠 [表情] [表情] [表情] [表情]

講個笑話你聽,我尋日係九龍灣一間餐廳飲下午茶。見到一大班人入黎,其中一個女仔拎住支小白,嘩!幾型呀!

然後成餐飯佢就行到無雷公咁遠先可以影到佢D 朋友。又成日撞到其他食客,又阻到D 侍應,狼狽不堪!我心諗,玩野咩,拎支70-200 係間餐廳仔到同十幾二十個人影群照?我都唔知佢係識影相定唔識。但佢個部架生卻幾皮野落樓………

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-01-10
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-01-10
係喎,問下阿日肯唔肯平多兩舊讓比你囉。當益你囉。

離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-01-10
引用第14樓freezefox2011-01-10 22:17發表的“”:
疑?估唔到喎,竟然唔係影人。

少囉.

有都係得我女友.
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-01-10
引用第20樓freezefox2011-01-10 22:47發表的“”:
係喎,問下阿日肯唔肯平多兩舊讓比你囉。當益你囉。 [表情] [表情] [表情]

依支我今日都見到,正價要$3780..
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-01-10
買大d光圈好玩d,tamron支A16幾抵玩,17-50 2.8, 2千幾蚊。
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-01-10
其實我主力影景多,例如影山影水影天多.
其次先係影人.
咩鏡先0岩我用呀?
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-01-10
引用第24樓工藤新一2011-01-10 23:11發表的“”:
其實我主力影景多,例如影山影水影天多.
其次先係影人.
咩鏡先0岩我用呀?

17-50 fit 晒啦
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 26  發表于: 2011-01-10
引用第23樓阿童木2011-01-10 23:07發表的“”:
買大d光圈好玩d,tamron支A16幾抵玩,17-50 2.8, 2千幾蚊。

依支?

http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=240
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-01-10
引用第26樓工藤新一2011-01-10 23:13發表的“”:
依支?
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=240

係,我自己未用過,不過有幾個frd都話唔錯

呢度有d sample

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=248&t=430523
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-01-10
引用第16樓freezefox2011-01-10 22:25發表的“”:
我建議你都係買支17-50 呢類變焦鏡先啦。影景影人都OK。日常生活照又可以用到。遠攝鏡唔係話唔可以用黎影景,但好唔方便架。限制太多。我覺得真係唔係太岩你宜家用囉。
若然你真係堅持要用天涯鏡,其實唔係太多選擇。尤其你個BUDGET 唔係太充裕。原廠可以考慮我個支18-200,但二手都要三千幾。另外有支18-135,我上次本來話二千蚊賣比你個支囉咪就係。宜家外面大概都要二千幾唔駛三千。
.......

同樣價錢
買d 17-5x~7x
選擇唔少
質素相對應該都好過d 18~1xx
離線工藤新一
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-01-10
引用第27樓阿童木2011-01-10 23:28發表的“”:
係,我自己未用過,不過有幾個frd都話唔錯
呢度有d sample
.......

D色水好似幾好咁喎...

好過我依加個D..SHARP又唔夠...色水又唔多好咁...