• 2231閱讀
  • 25回復

[電影]有冇好友睇左《挪威的森林》?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 15  發表于: 2011-01-12
<國境之南,太陽之西>我覺得比挪威的森林更好睇
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 16  發表于: 2011-01-12
引用第13樓廢托2011-01-12 00:12發表的“”:
有冇好介紹?

前期的三部曲~~聽風的歌、1973的彈珠玩具、尋羊冒險記, 要認識村上的話, 我個人覺得一定要睇。
中期, 國境之南、太陽之西, 漸漸透出令一感覺, 寫實的, 也很好看。
剛剛的最近一部, 1Q84三集, 野心最重, 層面最深, 有點脫離了以往的風格, 我覺得是一個很好的嘗試,
作為FANS, 我主觀地覺得向諾貝爾文學獎走前了一大步。

其實有很多短篇也很值得一看, 太多, 不能盡錄, 其中最受歡迎的是遇上100%的女孩。

其他推介, 全部。
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 17  發表于: 2011-01-12
引用第16樓麻凡2011-01-12 08:19發表的“”:
前期的三部曲~~聽風的歌、1973的彈珠玩具、尋羊冒險記, 要認識村上的話, 我個人覺得一定要睇。
中期, 國境之南、太陽之西, 漸漸透出令一感覺, 寫實的, 也很好看。
剛剛的最近一部, 1Q84三集, 野心最重, 層面最深, 有點脫離了以往的風格, 我覺得是一個很好的嘗試,
作為FANS, 我主觀地覺得向諾貝爾文學獎走前了一大步。
.......

我相反,我並不愛村上的作品...
但當你孤零零一個人去睇,會愈睇愈有共鳴...
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 18  發表于: 2011-01-12
去到卡夫卡我已經唔多鐘意
聽麻凡咁講都係搵舊作睇算了
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 19  發表于: 2011-01-12
引用第17樓liuming2011-01-12 10:07發表的“”:
我相反,我並不愛村上的作品...
但當你孤零零一個人去睇,會愈睇愈有共鳴...

你不愛他的作品, 原因是因為令你有共鳴...
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 20  發表于: 2011-01-12
引用第18樓ArSo2011-01-12 13:35發表的“”:
去到卡夫卡我已經唔多鐘意
聽麻凡咁講都係搵舊作睇算了

翻睇舊作都好, 我都正打算係發條鳥或國境之南選一套黎翻睇~~
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 21  發表于: 2011-01-12
引用第20樓麻凡2011-01-12 19:12發表的“”:
翻睇舊作都好, 我都正打算係發條鳥或國境之南選一套黎翻睇~~ [表情]

正想翻睇國境之南
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 22  發表于: 2011-01-13
引用第19樓麻凡2011-01-12 19:11發表的“”:
你不愛他的作品, 原因是因為令你有共鳴... [表情]

愈睇愈覺自己同社會愈疏離...
好似自己的事愈其他人隔絕咁...

好似搵到 / 營造左另一個「我」出黎~
太真實,又太唔熟識了...
尋日再睇挪威的森林呢本書...
只係睇左2個chapter,已經感受好深...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 23  發表于: 2011-01-13
引用第23樓liuming2011-01-13 11:57發表的“”:
愈睇愈覺自己同社會愈疏離...
好似自己的事愈其他人隔絕咁...
.......

嗰種虛無嘅感覺..... 確實係作者嘅書嘅一大特色.

可能我真係入世未深.... 冇你領略到咁多....

不過挪威的森林喺營造呢方面嘅感覺算係少d架喇對比起佢自己嘅其他書.
離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 24  發表于: 2011-01-13
未睇過小說,其實同beatles首歌內容有無關係
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 25  發表于: 2011-01-13
引用第25樓阿童木2011-01-13 15:16發表的“”:
未睇過小說,其實同beatles首歌內容有無關係 [表情]

beatles嘅norwegian wood係直子最鍾意嘅歌, 書入面亦都有不止一兩次提及呢首歌.

同埋"森林"其實亦都係故事入面其中一個好重要嘅場景.

而故事一開始, 男主角就係聽到呢首歌而勾起佢嘅思緒, 令佢諗返以前嘅野....