• 14920閱讀
  • 16回復

[急]啱啱出左GPA 3.6 YEAR 1~ [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線銘〝

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-01-17
我讀緊HKCC (POLY ASSO) 讀BUSINESS
AL有FULL CERT
2AS 3AL

中化E
UE D
ECON C
HIST E
文學 F

第一年GPA 3.6
想搏一搏NON-JUPAS
讀番商/文科

想問下
我呢個分係咪唔上唔落-_-

同埋我想問我英文D洗唔洗報個IELTS打底?
聽D人話好似7先穩陣?

THX
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-01-17
year 1 gpa 3.6不妨一試
話唔定有得in
你ue有d,相信ielts作用性冇咁大
就算year 1升唔到(其實第一年升好難)
你都應該好有機遲d升
加油!
離線銘〝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-01-17
引用第1樓MonsieurGarcon2011-01-17 03:25發表的“”:
year 1 gpa 3.6不妨一試
話唔定有得in
你ue有d,相信ielts作用性冇咁大
就算year 1升唔到(其實第一年升好難)
你都應該好有機遲d升
.......

姐係冇需要報IELTS?
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-01-17
Re:[急]
1.你諗住報咩先 (雖則我唔知報咩科要咩分,但每科都係應該有個分先收既…)

2.IELTS你報一件事,你係咪拎到高分另一件事
如果你報你都冇信心拎高分既咁你報唔報都冇影響
你UE合格,at least IELTS唔係一個must
但如果問IELTS考高分D對入讀機會係咪有幫助,我諗正常人都答到你……

3.我唔肯定Asso既non-jupas係咪同普通唔同
但如果係等於普通non-jupas既話據我所知都差唔多截止,行動要快

4.試下冇死,但要試就真係搵齊資料先試
一月仲做緊D初步諗緊「係咪應該可能要報下」既階段其實我唔知會唔會太遲…
離線vincent
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-01-17
讀文科好似UE有C先最好(好似話hku)

聽人講話冇就考ielts 最好有7
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-01-17
引用第2樓銘〝2011-01-17 03:39發表的“”:
姐係冇需要報IELTS?

可以咁講,冇需要報
基本上除左語文翻譯或其他好睇英文成績既系之外
ue合格或達到大學語文最低要求已經可以
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-01-17
引用第4樓vincent2011-01-17 10:34發表的“”:
讀文科好似UE有C先最好(好似話hku)
聽人講話冇就考ielts 最好有7

我諗non-jupas語言要求應該同jupas差唔多
都係起碼ue合格或等同既ielts成績 (唔知係6.0定6.5?)
雖然亦有聽過gpa好高但ue肥又冇ielts既個案升左大學

港大jupas文科都至少要ue d
如果樓主真係報港大文科/商科等等
咁相信先至有需要重考ue博c或ielts 7
否則考黎都係錦上添花,好似領先緊3比0再入多球咁姐

希望我d資料冇錯可以幫到你
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-01-17
報定poly自己d course囉,non-jupas可以大包圍

D架話當然可以考IELTS搏下

(我聽人講only)year 1 都會睇少少AL成績
[ 本文被智者在2011-01-17 16:19重新編輯 ]

離線tl9189
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-01-17
Poly 唔收外校Year 1, 所以你應該先報Poly

HKU, 你想報既話, 特別Arts, ielts 必考-->6.5分或以上有bonus, 其他學校就無乜必要

City 報Marketing 既話 interview 機會都大, 因為MKT 收生兩條line 一條係一個sem gpa 高(3.6~7), 一條係cgpa (3.4~5), 其他科就一半半, 因為city 收既year 2明顯比year1 多

CU 除非你好想入, 唔係既話, 唔好哂錢, 哂時間...

Poly 3.6 其實唔算好彪炳, 因為佢地最高係4.5 個range 唔同~
三間比較多人既asso HKU space, City asso, Poly asso
一般Year 1 既人, 都要有3.7~8 甚至真係爆4.... 先機會大有offer

Year 1 既話唔好期望有太多interview~
但我都鼓勵你報番一兩科, 有interview 固然好, 無既話, 當係吸收下報non jupas 既經驗都唔錯

我year1 3.61 一科interview 都無~
但第二年, cgpa 低左, 反而d interview 仆到黎~
[ 本文被tl9189在2011-01-17 18:55重新編輯 ]
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-01-18
引用第7樓智者2011-01-17 16:12發表的“”:
報定poly自己d course囉,non-jupas可以大包圍 [表情]
D架話當然可以考IELTS搏下
(我聽人講only)year 1 都會睇少少AL成績 [表情]

補充一下
year 1 的確會好睇高考成績
所以就算第一年得3.6
高考夠好都機會唔細
離線CKL
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-01-18
business果邊答到你

前排聽完city mkt admission talk
如tl9189兄所說,city mkt係有兩條隊

但據今年admission talk所講(即係講緊上年data)
year1 interview chance起碼要
cccu:3.6 hkcc:3.8
year2(cgpa)
cccu:3.45 hkcc3.55

因為admission果邊都知道hkcc個gpa係特別易高

我有fd上年hkcc aba year1 3.8x gpa,最後只係得bu一間in佢

所以你報city mkt應該無乜機會
但都可以諗下報其他無咁popular既科
當買個機會
[ 本文被CKL在2011-01-18 01:45重新編輯 ]
離線fatman
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-01-18
應該報番poly先

不過HKCC BBA asso 既 GPA真係好高
離線聰明豆
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-01-27
我係今年hkcc yr 1....
今年唔同以往....即使同上年比較..競爭大左勁多...
我social science呢面...gpa 3.9既都有幾個...3.7以上都一堆啦....
所以我今年gpa 3.5....我都唔知報唔報non-ju好...(不過我ue fail左 )
離線damingtse
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-02-03
CITYU 商科YR 1 要3.7 以上先會IN

POLYU ACC, FINANCE YR1 要3.9 先有機會IN (HKCC 學生都一樣)
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-04-01
congrats