• 1805閱讀
  • 19回復

[線上看]足球的蝴蝶效應,小小的的改變,足以影響球壇 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線RMadrid

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-01-23
http://www.youtube.com/watch?v=rTjbFt-PRWA&feature=player_embedded#!

好片黎....
一個小小既錯誤或改變....都可以影響好多

在「渾沌理論」當中的「蝴蝶效應」,意謂一些渺小不起眼的事件或現象,在紛擾和不可預測的混沌之中,極大可能扮演具影響性的關鍵角色。據悉,曾經試過在中國北京的一隻蝴蝶振翅,輕微改變了氣壓,而這些擾動竟同時改變著附近地方的氣壓,一傳十、十傳百的連鎖傳開;一個月後,太平洋對岸的美國芝加哥因氣壓改變而下雨。

於是氣象學家Lorenz提出一篇論文,名叫「一隻蝴蝶拍一下翅膀會否在德州引起龍捲風?」Lorenz指出,如果某一系統的初期條件差一點點,結果將很不穩定,他把這種現象戲稱做「蝴蝶效應」。這情況就像我們投擲骰子兩次,無論我們如何刻意去擲,兩次的物理現象和投出點數,也不一定是相同的。
[ 本文被RMadrid在2011-01-23 17:44重新編輯 ]
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-01-23
未睇條片

但我知道當年唔係最後時候howard甩手,摩連奴當年帶波圖8強止步,拎唔到歐聯冠軍,就可能無今日既摩連奴
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-01-23
引用第1樓OldSosad2011-01-23 13:21發表的“”:
未睇條片
但我知道當年唔係最後時候howard甩手,摩連奴當年帶波圖8強止步,拎唔到歐聯冠軍,就可能無今日既摩連奴

條片無tim
不過有費sir

離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-01-23
引用第1樓OldSosad2011-01-23 13:21發表的“”:
未睇條片

仲有好多倒子....

如果當日巴塞因為美斯身高問題而放棄佢
唔會有而家既佢

如果當日朗拿甸奴冇作出笠死施文既決定....
可能冇之前既巴塞王朝
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-01-23
引用第3樓RMadrid2011-01-23 13:44發表的“”:
仲有好多倒子....
如果當日巴塞因為美斯身高問題而放棄佢
.......

所有野都係一線之差.....
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-01-23
段野真係...

好有馬後炮feel
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-01-23
如果費蛇唔係嚮89-90帶領MU贏左足總杯可能已被炒尤. 就唔會有之後11個聯賽, 2個歐聯冠軍.
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-01-23
btw...
今集fringe咁arm又係講butterfly effect

Because every action
causes ripples,
consequences both obvious
and unforeseen.

For instance...
After I pulled you
and Peter from the icy lake,
later that summer,
Peter caught a firefly.
I could not have known
he would do that
or that because he did
a young girl three miles
away would not.
And so later that night,
she would continue looking,
trying to find another one.
I could not have known that
when she did not come home,
her father would go out
looking for her,
so that when the traffic
light turned red,
his truck skidded through the
intersection at Harvard Yard,
killing a pedestrian.

離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-01-23
引用第6樓seattleqoo2011-01-23 15:54發表的“”:
如果費蛇唔係嚮89-90帶領MU贏左足總杯可能已被炒尤. 就唔會有之後11個聯賽, 2個歐聯冠軍.

Mark Robins?
離線tc2218
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-01-23
引用第6樓seattleqoo2011-01-23 15:54發表的“”:

最明顯應該係呢個例子﹐一個杯仔影響左英超20年
有無費sir亦都影響好多球星既成就﹐例如碧咸﹐C朗﹐VDS﹐朗尼等等
離線Obadiah
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-01-23
段片剪得幾好
離線RMadrid
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-01-23
引用第9樓tc22182011-01-23 16:43發表的“”:
最明顯應該係呢個例子﹐一個杯仔影響左英超20年
有無費sir亦都影響好多球星既成就﹐例如碧咸﹐C朗﹐VDS﹐朗尼等等

亦都倒子係因為一個錯誤決定而令到失敗

好似舒夫真高加盟車路士,杜斯山度士加盟熱刺...
可能佢地如果留隊....表現....會更加好...
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-01-23
like
離線魚蛋
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-01-23
good collection