• 4736閱讀
  • 64回復

[電影]《黑天鵝》 Black Swan [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-03-01
引用第44樓LongDsuccess2011-03-01 13:29發表的“”:
其實係想講佢老媽子迫成佢咁~~~?

唔可以話係迫, 只可以講係一個誘因, 因為佢老媽自細太呵護佢, 令到佢成為左一個規行矩步的純情少女,
而家突然要佢分飾一個同佢個性完全相反的角色, 佢要拿揑好角色性格, 就比一般人加倍困難。
一個一直循規蹈矩的女少, 潛意識其實係想開放自己的, 加上教練的高要求所帶俾佢既壓力、佢假想出來, 認為比自己更貼近黑天鵝的勁敵, 都漸漸將佢個性上的黑暗面釋放出來, 但因為佢老媽的約束, 加上自己已然形成的本來個性, 使她既愛亦恨現階段有實際須要的黑暗性格, 互相矛盾的沖擊下, 終於便導致了人格分裂的悲劇局面............

一句講哂, 其實都係好簡單的直線發展, 只不過冇劃公仔劃出腸, 某些故事會老土地安排一些場口係一d親朋戚友或心理醫生講解同分析佢病情, 咁大家就會"哦.............."
其實tbb劇集的主角比較上更複雜呢.........
離線chun1424
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-03-02
女主角演技真係無得頂

一開頭真係有少少唔明.. 但去到化黑天鵝妝果到就明白哂

真係有少少嚇到.. 尤其是當佢望住隻左腳腳指果時.. 仲以為佢會有較剪...
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-03-07
dislike...十個dislike...
為何要拍到咁dark,咁恐怖?
一個精神病人就要係恐怖連場??
A Beautiful Mind 都講 John Nash 有精神病...
亦不見得係黑暗得如斯...
而且,勁多handheld close up,又震...
睇到個胃好唔舒服,好想嘔...

仲有,我見唔到個女主角角色本身有幾出色...
只係一直見佢誠惶誠恐,只求跳好隻舞,跳好個形,但個神韻完全表現唔到...
唔見佢有精彩的演繹,即使係跳白天鵝,都唔見得佢跳得好好...
到佢突然(真係好突然,唔係step by step咁出黎)比黑天鵝取代左,亦唔見跳得有 d 咩咁好??
好sexy咩?? 引誘到邊個ar?????
如果唔係個女主角本人演得好 (至少我信佢十分之投入個角色)...
真係好難令我睇到尾...

成套戲根本唔應該叫黑天鵝(得o個最後幾分鐘),應該叫傷天鵝、病天鵝就真...
[ 本文被liuming在2011-03-07 02:40重新編輯 ]
離線ODIN
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-03-07
引用第45樓麻凡2011-03-01 13:53發表的“”:
唔可以話係迫, 只可以講係一個誘因, 因為佢老媽自細太呵護佢, 令到佢成為左一個規行矩步的純情少女,
而家突然要佢分飾一個同佢個性完全相反的角色, 佢要拿揑好角色性格, 就比一般人加倍困難。
一個一直循規蹈矩的女少, 潛意識其實係想開放自己的, 加上教練的高要求所帶俾佢既壓力、佢假想出來, 認為比自己更貼近黑天鵝的勁敵, 都漸漸將佢個性上的黑暗面釋放出來, 但因為佢老媽的約束, 加上自己已然形成的本來個性, 使她既愛亦恨現階段有實際須要的黑暗性格, 互相矛盾的沖擊下, 終於便導致了人格分裂的悲劇局面............
.......

根本個排舞師揀女主角係錯...
欠缺人生閱歷就想掌握性格極端的黑白天鵝...
點會唔吃力??

或者係個排舞師想追個女主角la...
但又唔見得個女主角特別靚...
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-03-07
引用第14樓火鳳凰2011-02-28 10:12發表的“”:
當年睇星球大戰,又點諗到佢可以有機會拎到 oscar…… [表情]

仲係這個殺手不太冷果個細路女

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-03-07
我覺得呢d講精神/心理變化既片,一係就好鍾意,一係就好反感,唔會有中間的

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-03-07
引用第50樓智者2011-03-07 02:31發表的“”:
我覺得呢d講精神/心理變化既片,一係就好鍾意,一係就好反感,唔會有中間的 [表情]

唔好咁講啦, 講到我好似好另類咁..........呢套戲我中間架.........
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-03-07
引用第47樓liuming2011-03-07 02:16發表的“”:
dislike...十個dislike...
為何要拍到咁dark,咁恐怖?
一個精神病人就要係恐怖連場??
A Beautiful Mind 都講 John Nash 有精神病...
亦不見得係黑暗得如斯...
.......

我一直都覺得個故事麻麻...好簡單唔突出...
只係比哂個女主角發揮...
但我覺得女主角演技了得...跳舞只係忠於原貌...唔可能跳到太誇張...
令觀眾睇倒目瞪口呆既震驚...(我自己本身都係跳ballet的...)
因為呢d係classical舞...唔係街舞...

佢由一個白天鵝被adapted...之後開始變化出內心黑暗既黑天鵝...
過程都好明顯...呢個已經交哂戲了...

加插恐怖其實只係過程...唔鐘意亦覺得無咁既必要...
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-03-07
故事唔可以話係麻麻, 只係冇乜新意啫....(咁係咪即係麻麻 )
其實睇緊果時我都覺得唔會有好精彩的跳舞場面了, 因為主角雖然好勤力, 但畢竟只係練左幾個月,
而且即使係有一級出色的芭蕾舞表演我都唔識欣賞, 所以主角能否拿捏好黑天鵝, 都係靠口述....
開show前佢已大有進步, 其實都已有教練口述交代了.......

或者唔能夠安排扣人心弦的芭蕾舞場面的關係(係實際上真係唔得定係導演功力問題就不得而知了),
所以才轉移視線拍出黑暗調子使電影不致太空洞, 我認為此舉並無不可, 但驚嚇就真係可以不必了....
離線JHELSEA
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-03-07
想睇
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-03-07
引用第53樓麻凡2011-03-07 13:11發表的“”:
故事唔可以話係麻麻, 只係冇乜新意姐....(咁係咪即係麻麻 [表情] )
其實睇緊果時我都覺得唔會有好精彩的跳舞場面了, 因為主角雖然好勤力, 但畢竟只係練左幾個月,
而且即使係有一級出色的芭蕾舞表演我都唔識欣賞, 所以主角能否拿捏好黑天鵝, 都係靠口述....
開show前佢已大有進步, 其實都已有教練口述交代了....... [表情]
.......

加上佢在戲中既演出都只係跳左好少時間...
根本睇唔倒有咩突出既techni...
再講...變成黑天鵝只係銀幕前既演變...
我從未見過真正的白天鵝在台上無啦啦會跳到有對長翼既黑天鵝...(呢d未就係幫拖囉...)
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-03-08
beautiful mind係勵志片
雖然大家係講精神病
但唔一定要同一個出發點吧?
兩套取向唔同既戲好難直接比較?
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-03-08
我覺得個故事平淡
亦好難拍得點樣高手法

回應麻凡
"或者唔能夠安排扣人心弦的芭蕾舞場面的關係(係實際上真係唔得定係導演功力問題就不得而知了)"
可以有幾集中係舞蹈上我諗同natalie portman能力關係比較大
好似你咁講練果幾個月真係好難有咩驚人演出
不過就算高手上去跳我都唔會識欣賞
btw 套戲著眼點唔係係台前而係台後

以我睇過Darren Aronofsky既戲黎講
我諗佢強項都係講內心戲多
好似the wrestler同requiem for a dream都係好值得睇既戲

暫時黎睇directing同best film輸俾kings speech真係正常不過
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-03-08
女主角演技我唔講喇
對於一個fans黎講點演都好睇ga啦

基本上係一個角色+一個演員撐起成套戲
[ 本文被ArSo在2011-03-08 23:00重新編輯 ]
離線ArSo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-03-08
引用第14樓火鳳凰2011-02-28 10:12發表的“”:
當年睇星球大戰,又點諗到佢可以有機會拎到 oscar…… [表情]

當年睇Leon

Mathilda 已經好正