• 3377閱讀
  • 57回復

[數碼產品]dc比較... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sun

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-03-09
xz-1 的1.8光圈吸引d還是ricoh cx5 的28-300mm仲可以將鏡頭變焦放大兩倍去到600mm吸引d?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-03-09
唔係好明佢咩係SR ZOOM,   可能只係等如135格式0既CROP FACTOR大小而已.
[ 本文被seattleqoo在2011-03-09 13:57重新編輯 ]
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-03-09
引用第1樓seattleqoo2011-03-09 13:46發表的“”:
唔係好明佢咩係SR ZOOM,   可能只係等如135格式0既CROP FACTOR大小而已.

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=4802

CX5 沿用了一支 10.7 倍的 28-300mm 鏡頭,而感光元件則為一片 1000 萬像的背照式 back-illuminated CMOS,,利用新加入的 Super-Resolution 超解像技術,相機更可在保持一定影像素質之下,將焦距提升 2 倍,提供 600mm 的超遠攝。當然,除了一般拍攝,CX5 亦大玩近期相當流行的數碼濾鏡效果,透過創意模式,用家可輕鬆為相片加入 E 沖 C、柔焦、模型拍攝等 6 種不同效果,即時為相片增添不少趣味。針對入門新手,相機並將預設的場景模式增至 15 個,滿足不同題材的拍攝需要。
[ 本文被sun在2011-03-09 14:30重新編輯 ]

離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-03-09
睇你影室內多唔多啦~
室內多, 光圈大D會方便D~
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-03-09
引用第3樓ecko2011-03-09 14:51發表的“”:
睇你影室內多唔多啦~
室內多, 光圈大D會方便D~

我室內室外都會影架...
室內會影食物...室外影景物...

離線ecko
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-03-09
引用第4樓sun2011-03-09 14:59發表的“”:
我室內室外都會影架...
室內會影食物...室外影景物...

如果你室外唔係要zoom 得太勁, 我覺得xz-1 好D~
同埋其實zoom 得太勁呢, 好易手震~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-03-09
引用第2樓sun2011-03-09 14:24發表的“”:
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=4802
.......

我都睇過呢段野, 就係唔明SR個原理. 不過我估計同數碼變焦差唔多, 只係將影像美化左, 並唔係光學變焦.
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-03-09
引用第5樓ecko2011-03-09 15:19發表的“”:
如果你室外唔係要zoom 得太勁, 我覺得xz-1 好D~
同埋其實zoom 得太勁呢, 好易手震~

咁景深當然都想玩下既...但我又未必要去到600mm咁遠囉...

離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-03-09
引用第6樓seattleqoo2011-03-09 15:40發表的“”:
我都睇過呢段野, 就係唔明SR個原理. 不過我估計同數碼變焦差唔多, 只係將影像美化左, 並唔係光學變焦.

比你...係唔係都會鐘意1.8多d呢?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-03-09
引用第8樓sun2011-03-09 16:16發表的“”:
比你...係唔係都會鐘意1.8多d呢?

1) 有1.8比較易影出淺景深.

2) 要得咁細部機都唔好預佢影遠景會有好表現.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-03-09
引用第7樓sun2011-03-09 16:15發表的“”:
咁景深當然都想玩下既...但我又未必要去到600mm咁遠囉...

始終覺得600mm只係佢個crop factor.
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-03-09
引用第9樓seattleqoo2011-03-09 16:56發表的“”:
1) 有1.8比較易影出淺景深.
.......

收倒...

比我都係1.8有興趣d...話哂大光圈既鏡頭都貴d啦...

離線阿童木
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-03-09
今日經過見到GRD3減到36xx,F1.9,幾吸引,不過定焦28mm
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-03-10
引用第12樓阿童木2011-03-09 23:41發表的“”:
今日經過見到GRD3減到36xx,F1.9,幾吸引,不過定焦28mm [表情]

定焦邊岩佢。

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!
離線freezefox
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-03-10
梗係XZ1 好得多啦。你要600MM 長焦黎做咩?

YFF 已死!!這是 Fantrax 的新時代!!