• 7476閱讀
  • 40回復

副學士難銜接港大中大 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線英俊

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-04-10
【明報專訊】本港為副學位畢業生提供的資助銜接學額一直供不應求,大學教育資助委員會數字披露,2010學年7間大學共提供3914個學額,供4.74萬名副學位畢業生競爭,平均12人爭一個學額,大部分學額更撥歸理大   和城大,副學士生要升讀港大、中大和科大三所綜合大學較困難。

七成銜接額撥理大城大

教資會本學年向八大撥出3914個學額,供副學位畢業生銜接大學二年級和三年級。在7間獲批銜接學額的大學中,理大和城大合共佔學額總數七成。理大的1388個銜接學額中,理科課程佔34.9%,達484個;城大的1368個學額則以商科為主,佔學額總數41.9%,有572個。

水平參差 大學不願取錄

其餘三成銜接學額分配予其餘5間大學,當中以科大學額最少,只提供114個工程學額,全港每416名副學位畢業生才取錄1人,入讀機會最低。另入讀港大亦相當困難,該校提供190個文科、理科和社會科學銜接學額,每249名學生爭1個學額。

有大學高層指出,副學位畢業生來自不同院校,學術水平參差,大學需要花不少時間協助學生插班,故只願取錄小量副學位畢業生。由於副學位畢業生未必報讀公帑資助銜接學額,實際競爭情况視乎大學課程而定。

循非聯招入學亦為少數

銜接學額供應不足,部分副學位畢業生申請由大學一年級讀起。教資會數字顯示,2008至10學年,八大院校循非聯招途徑取錄的副學位學生和非本地生,佔院校新生人數14至35%不等,但取錄副學士畢業生的比例頗低。以嶺大為例,循非聯招取錄副學位畢業生入讀大一,只佔該校新生人數2.4%,中大則佔2.7%,港大亦只有3.7%。

學友社學生輔導中心總幹事列豪章表示,教資會披露銜接學額的院校分佈和課程種類,有助副學位畢業生報讀課程,「學生可參考學額分佈,揀選報讀銜接學位,增加入學機會」。

他建議,八大日後可向副學位畢業生提供更多數據,例如最低收生成績、歷年平均收生成績等,供學生參考作選校。

我無post錯...我其實想借呢個post問下大家其實今年讀唔成應該repeat定係asso好...
離線Hoi
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-07-27
repeat好難行....你仲要讀曬咁濟.....
離線sun
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-07-27
引用第34樓KaiMatthewBot2011-04-19 16:36發表的“”:
[轉]
無所謂嫁
就算repeat 一年,唔好放到好大咁話「死啦讀多一年,得就話啫,唔得既又晒多一年,點算」。
一年時間之嘛,算得D咩啫,小妹你廿歲都未到。
.......

好正!

好似老狐...係唔係佢黎架?
愈是睿智的人,愈有寬廣的胸襟...

簡潔是智慧的靈魂,冗長是膚淺的藻飾...

離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-07-27
引用第37樓plmplm2011-04-19 19:27發表的“”:
要睇清後路
GAP SUMMER都夠架啦
而家到8月乜都諗完

好啦而家差唔多8月

成績cf efu

e physic f pure

講真,呢兩科我比較有興趣,同埋真係唔甘心

咁我repeat定asso好?(asso入咗科唔係太想讀的科)
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-04-19
引用第35樓英俊2011-04-19 19:01發表的“”:
下年最後一年啦喎...無得話take個gap year...

要睇清後路
GAP SUMMER都夠架啦
而家到8月乜都諗完
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-04-19
引用第32樓小伊子2011-04-18 23:49發表的“”:
老老實實
三大唔難入就唔係三大
難銜接係應該
唔係D人駛乜讀到咁款
.......

讚好
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-04-19
下年最後一年啦喎...無得話take個gap year...
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-04-19
[轉]

無所謂嫁
就算repeat 一年,唔好放到好大咁話「死啦讀多一年,得就話啫,唔得既又晒多一年,點算」。
一年時間之嘛,算得D咩啫,小妹你廿歲都未到。
嫁人都未急啦,你講緊人生喎。
就算你repeat 兩年,轉讀DSE,又如何?
都不過兩三年的時間。
在你的人生,佔不了一席位。
佔不了嗎?不是,在你一兩年的時候,你也不是毫無得著的,我們都哪一個地到,做哪一些事,都會學習到,都會懂得。
沒有說哪條路是好,哪條路是壞,走過了才知道。
別人說條條大路通羅馬,但問題是,你是不是真的想去羅馬?
你是不甘心又好,為啖氣又好,想比多次機會自己又好,唔想讀護士學校又好。
想repeat 既,咪去咯,想做野既,咪做咯,做一年唔開心,返返去讀書,又得。
出黎做一年野,take 個gap year,repeat 一年再入大學,甚至不入都好,心境都會不同,那已經不是原來的你了。
你比起直升大學的人,多了一樣無法量化的東西,那是一份心境。
當然,如果你都係要「死啦死啦升唔到大學,死啦死啦又要讀多年,升唔到又再晒多年時間,點算呀」。
咁都無所謂既,繼續去咯。
你又做唔到弱智兒童快樂無窮,又做唔到努力不懈上進發奮,又面對唔到壓力,迫自己埋死角,咁無得拆嫁喎。
一年半前開始你斷斷續續話搵我補習之類,間中問起總是諸多借口推諉,咁咪算咯,我又唔係搏D乜野,又無諗著你錢,又唔係要你以身相許。
反正炒AL喊苦喊忽頭痛肚痛既又唔係我。
呢個世界就係咁,你好彩唔好彩,你可以得到某D人既幫助,但講到底都係,呢個世界可以救你既,係得你自己嫁咋。
入去呆左做唔到卷,但又要repeat,一見血就暈既人,做咩野護士啫?
come on baby,試下剋服咯。
bio 有幾難啫,你將本書由頭背到尾,當中西史咁讀,到時嘔返晒出黎。你連最基本既都做唔到,定係唔肯做,無辦法嫁喎。
剩係個心覺得唔甘心,把口話唔想放棄,有用咩?
學咩人講唔甘心,唔想放棄,唔信命,弱智兒童?
落到試場咩都唔想做唔想諗野,唔戰鬥都想贏?
這已經超越了不切實際了吧。
醒下啦。
希望你仔細睇下我寫乜,不過我話說得這麼重,通常你都唔會睇嫁啦,喊咯唔開心咯懦弱咯固執咯任性咯,你鐘意啦,繼續咯。
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-04-18
引用第32樓小伊子2011-04-18 23:49發表的“”:
老老實實
三大唔難入就唔係三大
難銜接係應該
唔係D人駛乜讀到咁款
.......

如果今次派咗出來...去咗city...我都心願了...
離線太伊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-04-18
老老實實
三大唔難入就唔係三大
難銜接係應該
唔係D人駛乜讀到咁款

如果你而家既成績連八大都冇機會既話你要o係asso爭上三大既難度一樣極大…

入到三大個名好似係靚D
但亦唔係科科都一定未來順境
都見D人讀完出到黎搵唔到好工…一萬一個月都要照食…
水泡攬到入去係咪代表對自己好某程度上唔係囉…
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-04-18
考完,大家答得我未?
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-04-14
引用第29樓chongsir12062011-04-14 00:07發表的“”:
咁梗係讀science/enginee,,比較大機會入翻3大
不過我係讀logistics入翻3大engine

即係應該讀asso?
離線chongsir1206
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-04-14
引用第28樓英俊2011-04-13 22:07發表的“”:
讀咩科無所謂...最緊要間u個名夠靚

咁梗係讀science/enginee,,比較大機會入翻3大
不過我係讀logistics入翻3大engine
離線英俊
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 28  發表于: 2011-04-13
引用第26樓tl91892011-04-13 19:25發表的“”:
30%....
除非你話你報d 醫科/law 既asso...
咁 我諗就10% 都無...
一般, 你報HKU space 既Arts, Science
.......

讀咩科無所謂...最緊要間u個名夠靚
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 27  發表于: 2011-04-13
引用第25樓小伊子2011-04-13 18:20發表的“”:
冇幾多條路入大學可以唔辛苦
當然,入到大學都係繼續辛苦落去 [表情]
btw, 其實可以考慮埋樹仁大學…

當然考慮喇..我第一考慮