• 24725閱讀
  • 42回復

個個都Asso升大學,偏偏我就係HD搵大學 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線CxRonaldoNo7

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 正序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-04-10
我係ive讀 Sales and Marketing,岩岩 High Diploma畢業拎左個Credit
宜家搵緊大學可以比個學士課程我讀
但以我o既成績,本地大學學位一定冇我份 (HD最少要Distintion,即75分,先有機會入)

(一)
宜家我諗緊有咩Top up degree岩我讀
唔知有冇師兄/前輩 都係HD 升大學o既呢?
可唔可以分享下你地升學o既經驗同路徑比我參考下

------------------------------------------------------------------
我宜家係CityU Scope報左兩科
[url=http://www.scope.edu/Home/UndergraduateDegree/BABAHonsMarketingManagement/tabid/1145/language/en-US/Default.aspx ]BA/BA (Hons) Marketing Management [/url]
BA (Hons) Business Administration and Management (已有offer)
但係呢兩科係HKCAA係搵唔到
(即不包括在"已評審之專上學院課程")
http://www.hkcaa.edu.hk/en/accredited.asp

(二)
大家對HKCAA "已評審之專上學院課程" 認知有機多?
可以分享下嗎?
我好怕比完9萬出黎讀o既top up degree...最後被只評為HD 程度.....
政府唔認可我呢個"degree"

PS: 好友都好少對HD升學o既評論...大多都係討論由Asso升大學
所以有感而發起呢個topic....
[ 本文被CxRonaldoNo7在2011-04-10 07:35重新編輯 ]
離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2012-05-11
頂....
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2012-05-11
推舊POST

離線廢托
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2012-05-11
半工讀仲好啦
離線rosarosetta
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2012-05-11
asso係顧主眼中印象好似好差

僱主「成績差才讀副學位」

政府於過去10年大力增加副學位供應,但不少僱主依然不承認副學位資歷。中小企聯會主席劉達邦直言,「印象中公開試成績差的學生才讀副學位」,若有副學位和預科學歷青年來應徵,寧聘預科生。勞工處互動就業服務網顯示近2.4萬份工作空缺中,有四成聘請預科畢業生,只有317份列明聘請副學位畢業生。本報統計互動就業服務網的空缺資料,發現要求預科學歷的空缺多達9700個,以文員和倉務員為主,月薪7000至8000元。初中學歷空缺則多是體力要求較高的工作,如司機、廚師等,雖然每周工作6天,但月入可達2萬元。一些要求有經驗的廚師職位,入職薪酬達3.5萬元。列明聘請副學位空缺則非常稀少,只有390個,工作多是理財顧問、投資顧問、地產經紀等,月薪6500元起,另有佣金、花紅等。中小企聯會主席劉達邦表示,大學學位和高考推行多年,僱主對兩種資歷均有深入認識,副學士則只有短短10年歷史,「若與正式學位相比,副學位似是A貨,若兩者薪金要求相若,僱主自然傾向請學位畢業生」。
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-07-01
引用第37樓智者2011-07-01 00:38發表的“”:
why not....話哂都係政府認可 [表情]

但係我個gpa唔知meet唔meet到佢地個requirement....同埋我個科marketing都幾多人爭

我又唔係al果批學生......sub-degree學生宜家唔知報唔報得

btw...我已經有polyu speed local top up degree offer...仲交埋錢....不過宜家又有d後悔......
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-07-01
引用第36樓大少*2011-07-01 00:28發表的“”:
推番上黎....
樓主宜家決定成點.....我岩岩出左gpa3.0.....
唔知博唔博下sy/ou好....主流大學好似冇咩機 [表情]

why not....話哂都係政府認可

離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-07-01
推番上黎....

樓主宜家決定成點.....我岩岩出左gpa3.0.....

唔知博唔博下sy/ou好....主流大學好似冇咩機
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-04-22
引用第34樓CxRonaldoNo72011-04-22 03:10發表的“”:
ic...因為我冇報poly...
一心去city scope
所以唔清楚poly speed果邊收生搞成點的..
但我有個ive同學係poly speed..所以問問
.......

早抖

BTW,我cityu scope果邊收左兩個conditional offer.....

但我諗住in埋local u top up先再揀讀邊個course
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-04-22
引用第33樓大少*2011-04-22 03:05發表的“”:
我information day 果日報埋....早幾日收到通知有得in [表情]
我呢排都返得少....忙FYP同埋其他project...今日last day先岩岩present完
.......

ic...因為我冇報poly...
一心去city scope
所以唔清楚poly speed果邊收生搞成點的..
但我有個ive同學係poly speed..所以問問

ps:遲下再傾,要訓了
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-04-22
引用第31樓CxRonaldoNo72011-04-22 03:01發表的“”:
有interview ? 咩科?
你早前有冇去poly o既information day?
報名免費
.......

我information day 果日報埋....早幾日收到通知有得in

我呢排都返得少....忙FYP同埋其他project...今日last day先岩岩present完

等考試........等5月頭完左考試可以返多D 不過就算你加到n1更我地都坐唔同位啦

但有冇見過面就係另一回事
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-04-22
引用第29樓CxRonaldoNo72011-04-22 02:57發表的“”:
honor degree for 外國學校名
但張cert會有外國大學 同本地大學logo
張cert o既分別:
.......

正解

但係外國大學cert仲要睇政府考評局認唔認何你有本地學歷既資格...

仲要係個別自己去評審...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-04-22
引用第30樓大少*2011-04-22 02:57發表的“”:
下星期去poly speed interview[表情]
BTW, 我N1更的 [表情]

有interview ? 咩科?
你早前有冇去poly o既information day?
報名免費

我成日加班..返到半個N1咁
我地可能見過好多次了
離線大少*
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-04-22
引用第28樓CxRonaldoNo72011-04-22 02:52發表的“”:
N7更 [表情]

下星期去poly speed interview

BTW, 我N1更的
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 29  發表于: 2011-04-22
引用第24樓迪神2011-04-21 14:25發表的“”:
出來個名都係honor degree for polyu/hku/cityu??? [表情]

honor degree for 外國學校名
但張cert會有外國大學 同本地大學logo

張cert o既分別:
本地大學degree 張cert只會有本地大學logo
海外top up degree 張cert會有本地大學logo + 海外大學logo

基本上張cert一樣(只係多一個學校logo咁解)
耍睇下僱主識唔識睇了...

個同學去左poly o既talk...佢都話係咁講