• 1818閱讀
  • 24回復

[攝影]唔識選擇... [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-04-29
家陣有兩個offer:

D3100 賣rm1750
D5100賣rm2150

請問高手應該點選?

∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-04-29
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-04-29
D5100!!因為D3100同D5000 分別唔大(我用緊D5000)
對我黎講個screen可以轉 都重要! 有多時有D 角度唔易拎, 轉得0既SCREEN方便D
離線reve
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-04-30
引用第2樓sillyjanny2011-04-29 23:09發表的“”:
D5100!!因為D3100同D5000 分別唔大(我用緊D5000)
對我黎講個screen可以轉 都重要! 有多時有D 角度唔易拎, 轉得0既SCREEN方便D

D5000

轉screen真係幾重要的!
宜家5100仲系轉去側面,比5000既翻下黎得方便∼
keep walking, keep scoring, let's do it again!!! YNWA
離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-04-30
我本人用d3100,但比我揀都會d5100..
離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-04-30
唔駛選擇
索性轉投canon既懷抱
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-04-30
sony A580
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-05-01
引用第3樓reve2011-04-30 12:16發表的“”:
D5000 [表情]
轉screen真係幾重要的! [表情]
宜家5100仲系轉去側面,比5000既翻下黎得方便∼ [表情]

D5000 都可以轉去側面

不過D5100 多左個EFFECT FUNCTION 同埋 錄影係FULL HD, 可以加個MIC 收音, D LIGHTING 果度都改左。個MON 大左。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-05-01
謝謝各位的意見,目前看來是D5100暫時領風騷。我想買單眼相機的動機很簡單——拍攝跑步照片,所以我需要速度夠快,不太重,能完成幾聯拍的好相機。

在這種前提下,需要一個能旋轉的Screen嗎?

另外,E版講的cannon,在同等價錢的平台上,有何好介紹呢?

∼縱使我們選擇不了出生的環境,決定不了生命的長度,卻能憑著一顆虔誠向善的心,讓自己活出了生命的深度。∼

離線Erikson
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-05-01
引用第8樓sakura_32120042011-05-01 18:36發表的“”:
謝謝各位的意見,目前看來是D5100暫時領風騷。我想買單眼相機的動機很簡單——拍攝跑步照片,所以我需要速度夠快,不太重,能完成幾聯拍的好相機。
另外,E版講的cannon,在同等價錢的平台上,有何好介紹呢? [表情]
.......

同一個價位要舊款d既550D先within budget
如果著重速度既,咁nikon可能比較適合
離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-05-01
講速度我會建議D3100,因為我用緊....
d3100 對焦速度同準確度都唔會輸比canon任何一款機!!
而d3100個重量對比同級的單反輕不少,甚至比Evil機還要輕! 機動高!
連拍速度為每秒3張.!
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-05-01
講速度就SONY A550/A55啦

NIKON入門對焦速度好似仲慢過canon
離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-05-02
唔會嘞.. 對比起CANON入門機,一定唔會輸.. (我指對焦).. 我成日我朋友戈兩部CANON,500D同550D~
唔會輸,甚至更好~
離線Desmond
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-05-02
引用第12樓大空翼2011-05-02 00:22發表的“”:
唔會嘞.. 對比起CANON入門機,一定唔會輸.. (我指對焦).. 我成日我朋友戈兩部CANON,500D同550D~
唔會輸,甚至更好~

我講對焦速度...不過我都唔太肯定
離線seattleqoo
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-05-03
引用第8樓sakura_32120042011-05-01 18:36發表的“”:
另外,E版講的cannon,在同等價錢的平台上,有何好介紹呢? [表情]
.......

誠意推薦 7D