• 7652閱讀
  • 120回復

[其他]魔法擂台第五集參賽者被侮辱親身說法 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線OldSosad
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-05-01
引用第25樓→※Pong※←2011-05-01 21:35發表的“”:
個2 個評判係唔啱, 不過個參賽者個態度都唔見得好 

的確係

琴日我睇都好唔鐘意個參賽者

不過果兩個評判又真係太串
離線麻凡
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-05-01
引用第30樓OldSosad2011-05-01 22:02發表的“”:
的確係
琴日我睇都好唔鐘意個參賽者
.......

贊成, 果兩個評判的確係太串, 有個洪卓立咁上下款既參賽者, 講多兩句都被鬧停, 駛唔駛呀??

但只計呢單case, 我企係評判果便~~
呢個參賽者個表演的確係唔掂, 而且唔只係評判負評, 嘉賓同主持都係負評, 咁佢就應該吸收呢次經驗,
好好檢討下。但佢不自知, 唔衰得, 不虛心, 冇禮貌, 睇唔到現場所有人的反應, 只要唔啱聽就反唇相譏,
覺得人地針對佢, 其實個評判對個個都咁串, 佢太自我中心了, 亦令我覺得佢輸唔起,
所以我覺得佢唔值得幫。
離線萊斯特
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-05-01
ed咩節目咩人睇咩格局啫? 佢地就係「知」你地想睇d參賽者點俾人奚落先過癮架嘛,
我又唔會點去針對個d評判去鬧, ed評判咩料啫~ 邊話有自己風格啫, 係跟你節目個調子去做者嘛
只不過係今次有個參賽者唔頂得post上網先搞大左啫

kai人kai事系列
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-05-02
引用第29樓tl91892011-05-01 22:01發表的“”:
老實講... 如果以佢地個準則...
個會長同erick 都麻煩執執個樣先la ..
個會長肥到咁既樣學人變魔術, 我唔係歧視d 肥人, 但個會長變演果個魔術都唔見得好有美感....
佢d 動作, 咪又係鬼咁多多餘野, 完全無令人緊張既感覺~
.......

洪金寶個套扭屎忽花舞如果係靚女跳會好有美感

btw Mirko
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-05-02
引用第13樓tsang07012011-05-01 11:36發表的“”:
推到上報

《魔法擂台》掀罵戰
魔術師不甘受辱 上網鬧評判
2011年05月02日

無綫《魔法擂台》險成真擂台,前晚第五集其中參賽者李浩鋒,疑不甘受評判侮辱,前日將一段自拍片段放上 YouTube反擊,聲稱遭判評侮辱,引起網民頗大迴響。不過當日在場的莊思敏力撐評判說:「佢(李浩鋒)講嘢都唔係好有禮貌。」

前晚《魔法擂台》播出第五集,當中獲最低分的參賽者李浩鋒在節目播出後將一段 4分多鐘自拍片段放上 YouTube,指遭節目評判之一、香港魔術家協會會長譚永銓( Albert)和台灣魔術家協會副會長程廣生( Erick)出言侮辱,由於有關對話在播出街時被無綫刪掉,他指過往不少參賽者也有類似遭遇,所以站出來講出真相。

被嫌水準低嘥時間

李浩鋒在片段中說:「我去到錄影時已經聽到 Erick好囂張咁同人哋講:『我第一日已經鬧個參賽者,話你變啲嘢留番嚟煲醋啦。』咁樣鬧人哋都有嘅?」李浩鋒指他表演期間 Erick與 Albert不停傾偈沒留意他表演有欠尊重。他續說:「我做銀仔魔術時, camera錄得唔夠快,追唔到我隻手,所以要補拍番啲鏡頭,佢( Erick)就話:『你啲技術好有問題,要補拍咁多個鏡頭就知啦,嘥晒我哋評判嘅時間,我趕住返屋企瞓覺 o架!』我覺得你真係侮辱緊我喎,所以我先至會講咗句:『咁其實你可以唔嚟吖。』講完呢一句,就發生咗件疑似恐嚇嘅對話,就即係黑口黑面咁講:『你係咪想消失呀?』咁係咪恐嚇我呢?」
李浩鋒再說:「會長( Albert)講嘢其實都好過份,佢話:『玩魔術唔需要啲好華麗嘅道具,所以咪華麗喺件衫(指李浩鋒衣着)?』之後我話:『梗係啦,輸人不輸陣。』森美話:『講到好似嘍打咁喎。』會長就話:『係呀,擂台吖嘛,梗係嚟嘍打 o架啦!不過你要識打先得 o架,好對唔住,我覺得你唔識打!』聽完我真係好想問佢,但俾森美㩒住咗,我當時想講:『係咪要好似會長你扭屎忽花咁樣先叫做識打擂台呢?』點解你要侮辱我?你侮辱我,我都唔需要畀面你。」

莊思敏:佢唔輸得

當日有份擔任嘉賓的莊思敏,昨日指評判確曾講過相關說話,但力撐評判說:「真係咁講,但我覺得 Erick係帶動氣氛,嗰個魔術師技術一般,佢好多甩漏穿崩,導致我哋要補拍, Erick佢哋係苛刻啲,我覺得 Erick言語間冇侮辱成份。佢問係咪想消失,意思係問係咪想我變走你,我又唔覺有恐嚇成份,當時氣氛係有小小僵,因為個參賽者又好似有啲怒火,同埋佢講嘢都唔係好有禮貌,呢個男仔好唔接受人哋意見,我覺得問題唔喺評判度,係個參賽者唔輸得。」
無綫外事部副總監曾醒明則回應說:「節目會搵專業人士做評審,佢哋有佢哋獨特風格,可能評語比較直接,令參賽者聽落有啲唔舒服,相信係聽者有意啫。」

採訪、攝影:林妃、溫敏芝
離線g3rMan
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-05-02
http://www.youtube.com/watch?v=_84cUAgS5f4

唔睇自拍條片真係唔知cut左咁多
離線CHUCK
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-05-02
引用第35樓g3rMan2011-05-02 17:51發表的“”:
http://www.youtube.com/watch?v=_84cUAgS5f4
唔睇自拍條片真係唔知cut左咁多 [表情]

糖妹好似小矮人~
離線迪克
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-05-02
引用第35樓g3rMan2011-05-02 17:51發表的“”:
唔睇自拍條片真係唔知cut左咁多 [表情]

嗯~呢條片令人覺得係佢串,唔係評判串
只愛足球
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-05-02
引用第36樓CHUCK2011-05-02 18:26發表的“”:
糖妹好似小矮人~ [表情] [表情] [表情]

只係到人地既心口......
離線ArreatSummit
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-05-02
引用第36樓CHUCK2011-05-02 18:26發表的“”:
糖妹好似小矮人~ [表情] [表情] [表情]

之後企番出黎又好似冇爭甘遠ga wor
離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-05-02
引用第39樓ArreatSummit2011-05-02 20:09發表的“”:
之後企番出黎又好似冇爭甘遠ga wor [表情]

即刻入後台換過對高爭鞋
離線炸炸帝
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-05-02
引用第38樓國球旗2011-05-02 19:59發表的“”:
只係到人地既心口...... [表情] [表情]

佢坐緊喎
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-05-03

離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-05-03
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-05-03
魔法擂台 mirko精彩絕倫的演出

http://www.youtube.com/watch?v=rvtaXDhGmrw&feature=aso

wow