• 4827閱讀
  • 64回復

有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Kenny

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-05-15
如題,想了解一下

另外,有人話England London以外既地方同Scotland差唔多(這裡指物價,生活費etc),is it true??
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-05-17
uni?
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-05-17
引用第0樓goodpethk1112011-05-15 19:04發表的“有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多??”:
如題,想了解一下 [表情]
另外,有人話England London以外既地方同Scotland差唔多(這裡指物價,生活費etc),is it true??

真係好DEPEND ON 邊個AREA, 你想去SCOTLAND 邊度先?
唔同AREA 個生活費都會唔同。
仲有冇英國其他地方可以揀?!
我可以比下意見
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-05-17
引用第0樓goodpethk1112011-05-15 19:04發表的“有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多??”:
如題,想了解一下 [表情]

謝matthew refer
sosad, 小弟而家響glasgow讀緊大學 (University of Glasgow), 但係如果你叫我compare既話, 我真係唔係好識, 因為小弟一黎到英國讀書就係去glasgow, 但係我可以幫你問下我d黎得耐d既friend點睇

假設你係俾international fees讀undergrad...
讀arts degree 學費來年收11500鎊一年, non-arts就15000, medic/dental個堆就27000<---呢個肯定加左好多, 我唔係俾呢個數. 我唔知其他uni係咪咁啦, 我個間就無論往後收新生個學費加既多, 舊生都係俾返year 1 take in時候所quote既價錢
2011-2012: http://www.gla.ac.uk/media/media_194348_en.pdf
2010-2011: http://www.gla.ac.uk/media/media_173214_en.pdf

住屋
如果跟Uni住, basic的一間single room, shared kitchen & bathroom個d就應該320鎊到一個月 (包水電煤internet)
自己出面租屋住既話就多數唔包電煤internet,
一個人住響uni/city area大概都係400-475 per month
同人share 2 bedroom就大概300-350per month
出去同d三唔識七既租d shared flat就∼200-300(個range真係幾大, 完全睇入面究竟核唔核突/靚唔靚)
出面租樓幾睇彩數, 有時d屋平起上黎真係幾荀, 但係個d好快會俾人take左

生活雜項
小弟夜晚多數就自己整野食, 間中同friend gathering就可能會出街食, 極少出街wet (入club次數一隻手數得曬), 頂多都係同d HK朋友屋企dinner+飲下酒
小弟得year 1時候有記錄使費, 但係個是初黎步到, 活動俾而家更加少, 個時我就每個月使~160鎊, 而家我估應該上到200-220

(edit返條數)
[ 本文被LCHB在2011-05-17 20:33重新編輯 ]
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-05-17
引用第1樓KaiMatthewBot2011-05-17 05:12發表的“”:
uni?

yes...
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-05-17
引用第2樓sillyjanny2011-05-17 05:53發表的“”:
真係好DEPEND ON 邊個AREA, 你想去SCOTLAND 邊度先?
唔同AREA 個生活費都會唔同。
仲有冇英國其他地方可以揀?!
我可以比下意見

london以外,又唔多華人的...
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-05-17
引用第3樓LCHB2011-05-17 18:47發表的“”:
sosad, 小弟而家響glasgow讀緊大學 (University of Glasgow), 但係如果你叫我compare既話, 我真係唔係好識, 因為小弟一黎到英國讀書就係去glasgow, 但係我可以幫你問下我d黎得耐d既friend點睇
假設你係俾international fees讀undergrad...
.......

你依家係讀year 2?其實一年scotland study life係咪可以做到接近20萬但唔過??(乜都計)
假設我想讀有關英文既科,e.g:英國文學...
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-05-17
引用第3樓LCHB2011-05-17 18:47發表的“”:
.......

唔係間間UNI 都係收返YEAR 1 TAKE IN 果個FEE
BRISTOL 年年加學費, 今年我交 £14950
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-05-17
引用第5樓goodpethk1112011-05-17 19:15發表的“”:
london以外,又唔多華人的... [表情] [表情] [表情]

英國度度多都華人架啦,
D人成日話多華人0既地方就學唔到ENG
E D 野好死, 好DEPEND 自己點學英文
因為係一定有外國course mate, 睇下你同唔同到人地FRD
有華人係好, 如果搬出黎住, 文化差異冇咁大, 生活方便D
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-05-17
引用第8樓sillyjanny2011-05-17 19:21發表的“”:
英國度度多都華人架啦,
D人成日話多華人0既地方就學唔到ENG
E D 野好死, 好DEPEND 自己點學英文
因為係一定有外國course mate, 睇下你同唔同到人地FRD
.......

其實london以外既uni.,ranking中上果d,同scotland首幾名果d uni.既fee差唔多?
如果想讀英國文學,有咩u in scotland/england 比較出名依一科??
離線煙花
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-05-17
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-05-17
.......

year 1時候有記錄使費, 但係個是初黎步到, 活動俾而家更加少, 個時我就每個月使~240鎊, 而家我估應該上到300

你呢個240係包括d咩架? 好似咁貴咁嘅.... (照計應該唔包住啦?)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-05-17
http://www.guardian.co.uk/education/table/2011/may/17/university-guide-english

http://extras.timesonline.co.uk/stug/universityguide.php
你可以睇下E 2個RANKING,
一個係科目RANKING, 一個係OVERALL RANKING
不過我重視睇student satisfaction 多D。

係有冇D 關於E科0既野想問? 我HOUSEMATE 係讀緊, 可以幫你問下
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-05-17
引用第12樓sillyjanny2011-05-17 19:51發表的“”:
http://www.guardian.co.uk/education/table/2011/may/17/university-guide-english
http://extras.timesonline.co.uk/stug/universityguide.php
你可以睇下E 2個RANKING,
一個係科目RANKING, 一個係OVERALL RANKING
.......

英國文學=art類?
而依科英文名又係...?
students satisfaction=開心指數?
你果homemate讀緊依一科??可以幫我問下通常要入依科ielts要去到咩level?
英國文學主要係讀咩的?
其實仲有冇d科係好似英國文學咁,都係以英文為基本的
因為我實在好中意英文,想向依一類科目發展...
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-05-17
引用第11樓sikingthegreat2011-05-17 19:46發表的“”:
year 1時候有記錄使費, 但係個是初黎步到, 活動俾而家更加少, 個時我就每個月使~240鎊, 而家我估應該上到300
你呢個240係包括d咩架? 好似咁貴咁嘅.... (照計應該唔包住啦?)

謝指出, 真係計錯左, 覆返excel條數原來督小左月數黎除
我year 1應該~160就可以頂一個月

呢個數包
regular: 買野食, 打波
one-off/random: 出街dinner, 好間唔鐘d行街買野
[ 本文被LCHB在2011-05-17 20:39重新編輯 ]