• 4862閱讀
  • 64回復

有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-05-17
引用第28樓LCHB2011-05-17 21:31發表的“”:
今時唔同往日 (both物價&自己的買野既pattern)
tesco meal deal夠膽死兩鎊加到兩鎊半, 我俾多80p食boots好過 [表情] [表情]

係 同埋唔明英國D菜可以貴過D肉 = =
E家買菜同生果為主, 張單係貴過以前!
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-05-17
引用第22樓sillyjanny2011-05-17 21:01發表的“”:
如果你冇睇過, 就麻煩啦。D 英國人由細就睇到大, 佢地好熟D 書, 如果你去讀, 就好似去讀中國文學, 但係冇睇過紅樓夢, 唐詩一樣。
你係鍾意HK 教英文果個模式去學英文?
英國係有學英文0既COURSE 但係唔係DEGREE, 果D 真係學英文。
.......

咁大獲...= =
HK 教英文果個模式=唉...
只可以講,我好enjoy每一個學英文既機會,可能係咁,特別對英文有種興趣...
btw,邊到可以dl本prospective??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-05-17
引用第31樓goodpethk1112011-05-17 21:45發表的“”:
咁大獲...= =
HK 教英文果個模式=唉...
只可以講,我好enjoy每一個學英文既機會,可能係咁,特別對英文有種興趣...
btw,邊到可以dl本prospective??

上唔同大學0既網, 去睇undergraduate d course, 之後就會溫到prospective.
比較下唔同大學, 唔同課程。
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-05-17
引用第32樓sillyjanny2011-05-17 21:54發表的“”:
上唔同大學0既網, 去睇undergraduate d course, 之後就會溫到prospective.
比較下唔同大學, 唔同課程。

thanks you
我依家有個大難題,就係睇英文書
我平日都會睇英文書,我睇緊果本係一位英國球員既自傳,有成4百頁
問題黎了,依家我見有唔識既字,都會做筆記,mark返d中文意思,例句等
但,通常係一次過睇幾頁,mark底唔識既字,後期再做筆記/邊做筆記邊睇?
我...發覺自己查完字典唔做筆記係會唔記得果字,雖然做左都有時唔記得,但都可以即時睇返筆記ma
anyway,依家睇依本書可以話有少少辛苦.如果我身邊冇字典,我照睇,都大概明果意思,但我唔想只係做到明果意思,而係想每隻字都知佢點解(想識多d vocab.),下次再見隻字就知點解...
離線托利斯
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-05-17
引用第30樓sillyjanny2011-05-17 21:44發表的“”:
係 同埋唔明英國D菜可以貴過D肉 = =
E家買菜同生果為主, 張單係貴過以前!

我係英國嚴重缺乏吃水果
最鍾意食既麵貴到、可惡的Trade Bloc
呢度人又唔整麵、一味生產意大利粉,長通粉
如果麵、幾廿p 1Kg就爽啦
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-05-18
引用第34樓托利斯2011-05-17 23:49發表的“”:
我係英國嚴重缺乏吃水果 [表情]
最鍾意食既麵貴到、可惡的Trade Bloc [表情]
呢度人又唔整麵、一味生產意大利粉,長通粉 [表情]
如果麵、幾廿p 1Kg就爽啦 [表情]

所以我今年9月返英國時, 都係帶好多麵過黎, 不過我好少食仔麵, 我帶好多蝦子麵過黎。
仲有帶埋D湯包, 咖哩, 有時會偷運XO牆同乾瑤柱 XDXD

我食面可以冇料, 但係我一定要有好多菜同一隻蛋。
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-05-18
引用第35樓sillyjanny2011-05-18 01:33發表的“”:
所以我今年9月返英國時, 都係帶好多麵過黎, 不過我好少食仔麵, 我帶好多蝦子麵過黎。
仲有帶埋D湯包, 咖哩, 有時會偷運XO牆同乾瑤柱 XDXD
我食面可以冇料, 但係我一定要有好多菜同一隻蛋。

嘩, 你運咁多野既
我淨係試過運一次臘腸, 跟住咁arm個次落機俾人截, 好彩我個日表現鎮定+d成幾個禮拜無講過既英文神奇地無lud拖先死唔去
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-05-18
引用第36樓LCHB2011-05-18 05:41發表的“”:
嘩, 你運咁多野既 [表情] [表情]
我淨係試過運一次臘腸, 跟住咁arm個次落機俾人截, 好彩我個日表現鎮定+d成幾個禮拜無講過既英文神奇地無lud拖先死唔去 [表情] [表情]

其實唔算多,我今次帶左盒蛋卷果黎XD
之後有D野, 屋企人會寄船果黎, 明明只係叫佢地幾樣野黎, 之後一開箱變左十幾樣野。 會冇啦啦又多左D湯包, 花旗參片, 海底椰片, 藥, 臘腸 =V=

不過我咁多次都冇比人截, 可能我係早機同埋0係LONDON 落機, 4,5:00 D人都未訓醒
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-05-18
引用第34樓托利斯2011-05-17 23:49發表的“”:
我係英國嚴重缺乏吃水果 [表情]
最鍾意食既麵貴到、可惡的Trade Bloc [表情]
呢度人又唔整麵、一味生產意大利粉,長通粉 [表情]
如果麵、幾廿p 1Kg就爽啦 [表情]

點解嘅.... 其實英國都好多水果下....

d blueberry, blackberry, raspberry, strawberry, kiwi, peach 我都好鍾意, 嗰d咩咩berry, 平過hk添喎~~

麵就真係.... 喺hk買過去啦~~ d一紮紮嘅蝦子麵, 同埋嗰d壽土牌麵, 我會帶好多過去~~

不過我都好鍾意嗰邊d salad同sandwich, 所以對我黎講其實問題唔係太大.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 39  發表于: 2011-05-18
引用第14樓LCHB2011-05-17 20:26發表的“”:
謝指出, 真係計錯左, 覆返excel條數原來督小左月數黎除 [表情] [表情]
我year 1應該~160就可以頂一個月
呢個數包
.......

明白~~ 即係160 pounds一個月~~
引用第23樓CHUCK2011-05-17 21:12發表的“”:
LCHB 都幾慳
我唔買野 淨係拎黎食
你百六蚊計唔計買送@@?

每個月我多你好多喎 [表情] [表情] [表情]

係咩? 但我嘅使費再少過佢一截喎如果唔計去旅行.... 唔怪得我有閒錢去旅行, 一定係平時慳埋慳埋得返黎的了~~

我睇返以前, 我一個月嘅平均洗費... 即係所有用錢 - 學費 - 住宿 - 水電煤internet 大約係130-140左右.... 呢個係包晒一個月內d食野, 出街, 呢樣嗰樣再加埋睇一次波嘅洗費 (transportation + match ticket)
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 40  發表于: 2011-05-18
引用第39樓sikingthegreat2011-05-18 16:33發表的“”:
係咩? 但我嘅使費再少過佢一截喎如果唔計去旅行.... 唔怪得我有閒錢去旅行, 一定係平時慳埋慳埋得返黎的了~~
我睇返以前, 我一個月嘅平均洗費... 即係所有用錢 - 學費 - 住宿 - 水電煤internet 大約係130-140左右.... 呢個係包晒一個月內d食野, 出街, 呢樣嗰樣再加埋睇一次波嘅洗費 (transportation + match ticket)

super cost cutter
which city did u stay in?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 41  發表于: 2011-05-18
引用第39樓sikingthegreat2011-05-18 16:33發表的“”:

一個用130﹣140

係bristol D野貴, 定我用好多錢...點解你地可以用得咁少?!
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 42  發表于: 2011-05-18
引用第33樓goodpethk1112011-05-17 22:05發表的“”:
thanks you
我依家有個大難題,就係睇英文書
我平日都會睇英文書,我睇緊果本係一位英國球員既自傳,有成4百頁
問題黎了,依家我見有唔識既字,都會做筆記,mark返d中文意思,例句等
.......
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 43  發表于: 2011-05-19
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity

University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
University of Glasgow 既English

四間中,邊間係English科方面比較出名??就以上方向,邊間相對上難入/易入?

不知什麼原因,本人傾向scotland留學多於england(可能是scotland University的古堡特色吧...)

但,本人也希望收集大家的意見,說說在England有什麼University在English Language較出色?可供小弟參考...

thanks
P.S:小弟今年17,自己心裹計劃在明年暑假到Scotland/England留學,會否太早/大遲??假設明年留學計劃成事,讀3年,都只是21,這沒太大關係吧??
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 44  發表于: 2011-05-19
引用第43樓goodpethk1112011-05-19 00:27發表的“”:
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity
University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
.......

溫馨提示: 正常england/HK 3-year degree course響scotland都會變做四年制