• 4839閱讀
  • 64回復

有冇人知一年Scotland留學既費用大約幾多?? [復制鏈接]

上一主題 下一主題
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 45  發表于: 2011-05-19
引用第40樓LCHB2011-05-18 19:15發表的“”:
super cost cutter [表情] [表情]
which city did u stay in?

NEWCASTLE~~

i imagine it's slightly cheaper (in terms of living cost) compared to glasgow, maybe that's why~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 46  發表于: 2011-05-19
引用第41樓sillyjanny2011-05-18 19:45發表的“”:
一個用130﹣140[表情] [表情] [表情]
係bristol D野貴, 定我用好多錢...點解你地可以用得咁少?! [表情] [表情] [表情]

一黎南面貴, 二黎我慳. (為左儲錢睇波, 旅行, 要慳D使....)
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 47  發表于: 2011-05-19
引用第43樓goodpethk1112011-05-19 00:27發表的“”:
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity
University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
.......

我唔會揀st andrews 因為入面D人好posh, 唔係個個都好鐘意同asia 做朋友, 你識得唔夠多英國野, 好難搭到咀。

你有冇考AL? 你拎咩qualification 去apply uni?

仲有scotland 0既口音係同英格蘭唔同, 雖然唔係全部professor/lecturers 都係Scottish,不過有需要諗埋E一點。 如果初初D scottish 口音未聽慣, 可能上堂會有D 吃力
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 48  發表于: 2011-05-19
引用第47樓sillyjanny2011-05-19 04:24發表的“”:
我唔會揀st andrews 因為入面D人好posh, 唔係個個都好鐘意同asia 做朋友, 你識得唔夠多英國野, 好難搭到咀。
你有冇考AL? 你拎咩qualification 去apply uni?
.......

個人經驗分享: 聽lecture一般都唔係問題, 因為始終都係跟住d slide/topic黎講, d字讀音就算有差異都好容易pick up到. 同埋夠quali教既人出身背景差極有限, 就算係scot文, d scot文唔會太難明; 去街邊執條飛仔佢up d野就真係難明喇, 分分鐘會考得起我d local同學. 同/聽多d同學up下野, 我一開始都係齋聽唔talk個d friend, 咪專心聽下佢地點講野先, 好快就可以聽得明/插到嘴
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 49  發表于: 2011-05-19
引用第47樓sillyjanny2011-05-19 04:24發表的“”:
.......

諗住下年暑假前考Ielts,坐6.5望7...
我係第一屆334學生,所以,會用出年2-3月考既HKDSE+Ielts來apply
其實...係咪HKDSE唔好考得太差,而Ielts有6.5-7既話,都唔難入??
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 50  發表于: 2011-05-19
引用第43樓goodpethk1112011-05-19 00:27發表的“”:
個人都傾向喜歡英文科,想向依一方面發展,以下都係我會考慮既scotland uniiversity
University of St Andrews 既 English
University of Glasgow 既 English Language
University of Edinburgh 既 English Language
.......

你申係經UCAS 報?

老實同你講,比我就唔會咁揀 D UNI
你D UNI 每一間每一科都要求 英國AL 考3個A卅B, 即係E一科唔係HEA收人。
我會揀2間係中游0既大學, 另外果3間就係TOP 0既大學, 如果你就自己0既成續係有信心的話。
因為唔係間間大學都比OFFER 你, 當你收晒大學OFFER 之後你要揀一間係1ST CHOICE, 一間係INSURANCE, 如果你2間都係收AAA 的話, 根本冇意思。

另外你可以EMAIL D大學,問佢地你個SITUATION 得唔得, 因為佢地會要求學生有讀過GCSE ENGLISH (當然佢地個GCSE ENGLISH 係好唔同HK 個ENGLISH 啦!佢地要睇D文學作品)
可以順便問埋佢地會大約收HK 學生E 科0既成續要求。 AT LEAST 你有一個TARGET。
你可以睇埋每一科0既COURSE CONTENT,睇下係唔係同你心目中一樣
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 51  發表于: 2011-05-19
引用第50樓sillyjanny2011-05-19 08:24發表的“”:
你申係經UCAS 報?
老實同你講,比我就唔會咁揀 D UNI
你D UNI 每一間每一科都要求 英國AL 考3個A卅B, 即係E一科唔係HEA收人。
.......

而家轉左制, 唔知個考試點同gcse/gce銜接.....
好地地走去改制, 一開始真係玩死人....
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 52  發表于: 2011-05-19
引用第51樓sikingthegreat2011-05-19 13:15發表的“”:
而家轉左制, 唔知個考試點同gcse/gce銜接.....
好地地走去改制, 一開始真係玩死人....

唉....真係慘
離線ridanavcr
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 53  發表于: 2011-05-23
引用第44樓LCHB2011-05-19 00:48發表的“”:
溫馨提示: 正常england/HK 3-year degree course響scotland都會變做四年制

咁即係好多響 Scotland 大學既 course 都係讀四年?
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 54  發表于: 2011-05-25
引用第53樓ridanavcr2011-05-23 04:07發表的“”:
咁即係好多響 Scotland 大學既 course 都係讀四年?

http://en.wikipedia.org/wiki/Bachelor's_degree#Scotland
基本上就係4/3(+1), 但係我咁耐以黎識d friend, 就算係take 3+1個option, 都會挨埋第四年攞埋個honour先走
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 55  發表于: 2011-06-02
路過....

今年係london

加上本人唔慳又鐘意買野

洗費唔方便計
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 56  發表于: 2011-06-02
btw回樓主 

如果你英文唔係好好既話讀eng lit (特別係英國) 會好辛苦....

我frd香港AL UE攞B同埋ielts 8分都要讀到死死下
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 57  發表于: 2011-06-02
引用第55樓望晴天2011-06-02 05:33發表的“”:
路過....
今年係london [表情]
加上本人唔慳又鐘意買野
.......

咁你都夠膽講出黎嘅

咪講個數出黎添呀, 一陣嚇親人呀
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 58  發表于: 2011-06-02
引用第56樓望晴天2011-06-02 05:34發表的“”:
btw回樓主 
如果你英文唔係好好既話讀eng lit (特別係英國) 會好辛苦....
我frd香港AL UE攞B同埋ielts 8分都要讀到死死下 [表情]

UE B都死死下
好想挑戰 可惜我已經錯過了
離線望晴天
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 59  發表于: 2011-06-03
引用第57樓sikingthegreat2011-06-02 11:35發表的“”:
咁你都夠膽講出黎嘅 [表情] [表情]
咪講個數出黎添呀, 一陣嚇親人呀 [表情] [表情]

閒閒地上manchester睇場波都係一百鎊姐

開心既咪去high tea行下bond street買下野咁... joking