• 2276閱讀
  • 17回復

有關Scotland High school既問題... [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線Kenny

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-05-21
相信唔少人係之前果post都見過我,聽人講HKDSE冇最少2科level 5,都唔洗指意諗uk top30既uni.
但我真係好想入到uk top30 uni(暫時最想入Edinburgh既English Language),我相信冇人想讀野雞u的...是吧?
但問題來了,以我依家既能力,係DSE有1科level 5已經汁到...依家唔夠一年,我實會開行turbo,但預期自己成績都唔會去到2-3科level5,加上,又有ching講過uk top既大學唔會計你d chinese/english等...變相真係唔知點...所以,我計劃想考完DSE之後果個summer,去Scotland既High school讀2年(實際年數我唔太清楚...),之後補GCE,升上Scotland既大學,

但,High school一年既學費係咪仲貴過大學1年既學費?...咁Scotland既high school係咪都係同樣道理??

有冇好友係Scotland讀過High school,知道一年所有既費用大約幾錢??冇讀過都可以答的,只要你知道的話

Thanks everyone...
離線sillyjanny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-05-21
其實你要搵0既係6form
6form 即係AL, AL 讀2年
AL 有私校同公校, 私校好多都係boarding school, which is 入得去讀0既英國人家庭環境比較好。有D 係所謂0既貴族學校。當然0係boarding school出黎0既香港人,大部分英文都係比較好。學費方面, 間間都唔同, 連埋boarding fee 一年係會貴過讀一年大學。

不過都有一個叫foundation 0既programme 讀一年就可以上大學, 可以揀0係college 或者大學讀。讀完可以去APPLY 大學。FOUNDATION 冇考試COURSEWORK 計分。
COLLEGE 都有分公校同私校。 價錢會唔同。

公校同私校分別係個STUDENT SUPPORT, 因為AL卅 FOUNDATION 都係好睇自己, D 老師再好, 如果自己唔努力都係死。 私校學生D 英文會好D, 可能比較少中國卅HK 人係學校。

不過你可以though agent 搞, 會方便D
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-05-21
引用第1樓sillyjanny2011-05-21 20:18發表的“”:
其實你要搵0既係6form
6form 即係AL, AL 讀2年
AL 有私校同公校, 私校好多都係boarding school, which is 入得去讀0既英國人家庭環境比較好。有D 係所謂0既貴族學校。當然0係boarding school出黎0既香港人,大部分英文都係比較好。學費方面, 間間都唔同, 連埋boarding fee 一年係會貴過讀一年大學。
不過都有一個叫foundation 0既programme 讀一年就可以上大學, 可以揀0係college 或者大學讀。讀完可以去APPLY 大學。FOUNDATION 冇考試COURSEWORK 計分。
.......

聽人講,入top30 uk uni. through FOUNDATION,比起through GCE難
是嗎?
而且,係咪每一間大學都有FOUNDATION的?如果我想入Edinburgh,只要入佢地既FOUNDATION讀一年,表現好既話就入到,唔好就入唔到咁解?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-05-21
引用第2樓Kenny2011-05-21 20:30發表的“”:
聽人講,入top30 uk uni. through FOUNDATION,比起through GCE難
是嗎?
而且,係咪每一間大學都有FOUNDATION的?如果我想入Edinburgh,只要入佢地既FOUNDATION讀一年,表現好既話就入到,唔好就入唔到咁解?

其實我間UNI E家係UK TOP 10, 我身邊有唔少人都係THOUGH FOUNDATION,
不過FOUNDATION 有好多TYPE , 你睇清楚, 而我身邊又冇人係讀FOUNDATION 而大學去讀ENGLISH。 所以我真係答唔到你。
但係我身邊好多人都係0係Bellerbys College 讀FOUNDATION。我大學0既同學大部分讀FOUNDATION 果時都係讀BELLERBYS。

不過我都係勸你, 如果你真係想讀ENGLISH, 你英文真係要好好, 同埋讀多D文學作品啦。如果唔係真係好吃力。

個ENGLISH DEGREE 係比LOCAL 英國人, 當然人地都WELCOME INTERNATIONAL STUDENT, 不過你可以想像到, 佢要你個ENG 水平有幾高。

你就算0係第2間UNI 讀FOUNDATION, 之後讀DEGREE 都可以揀第2間, 同埋唔係間間UNI 都有FOUNDATION 讀
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-05-21
引用第3樓sillyjanny2011-05-21 20:42發表的“”:
其實我間UNI E家係UK TOP 10, 我身邊有唔少人都係THOUGH FOUNDATION,
不過FOUNDATION 有好多TYPE , 你睇清楚, 而我身邊又冇人係讀FOUNDATION 而大學去讀ENGLISH。 所以我真係答唔到你。
但係我身邊好多人都係0係Bellerbys College 讀FOUNDATION。我大學0既同學大部分讀FOUNDATION 果時都係讀BELLERBYS。
.......

原來升外國大學咁多野要諗的...如果想讀English Language而唔係English & Scottish Literature
都要睇文學作品??
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-05-21
引用第4樓Kenny2011-05-21 20:48發表的“”:
原來升外國大學咁多野要諗的...如果想讀English Language而唔係English & Scottish Literature
都要睇文學作品??

講真我唔會EXPECT 英國ENGLISH LANGUAGE DEGREE 上LECTURE 時都係教緊GRAMMER, 同生字。
正如你E 家上中文堂, 或者HK 0既大學0既中文課程都要讀下D 詩, 文學作品一樣。

有時興趣係興趣, 揀科時會比一時間0既“興趣”蒙蔽左自己眼晴。 有時果一科0既難度會大過你對果科0既熱誠。特別係你要揀TOP UNI, 佢地對學生0既要求過好多。你仲有時間去諗,
可以你心水0既大學0既網, 睇下個COURSE CONTENT 係唔係真係自己想要0既野。大學3年, 如果揀錯科, 自己又辛苦, 又0徒時間同錢。

好好地諗清楚, 做多D RESEARCH , 唔好咁快決定。 發掘下自己會唔會0係其他AREA 有興趣。大學真係好有多奇奇怪怪你聽到未聽過0既科可以讀。
離線LCHB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-05-22
我有個friend好似係響scotland讀scottish higher, 跟住foundation再上degree, 見到佢幫你問下
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-05-22
引用第6樓LCHB2011-05-22 04:53發表的“”:
我有個friend好似係響scotland讀scottish higher, 跟住foundation再上degree, 見到佢幫你問下 [表情] [表情]

唔該...你個friend讀完2年scottish higher,之後GCE考得唔理想,再through foundatio上degree?
同埋,可以幫我問下佢一年high school幾錢?(咩都包)
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-05-22
引用第4樓Kenny2011-05-21 20:48發表的“”:
都要睇文學作品??

可能少d, 不過language個底都係一定要好, 去到sentence structure呀嗰d咁嘅野, 講下文法, 拼音, 同埋個語言點演變, 同埋一定有d linguistics..... 唔係想打擊你, 不過真係可以幾苦悶架, 要有決心同埋興趣先得. 有晒呢兩樣, 可能呢科會好好玩~~
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-05-22
引用第7樓Kenny2011-05-22 10:46發表的“”:
唔該...你個friend讀完2年scottish higher,之後GCE考得唔理想,再through foundatio上degree?
同埋,可以幫我問下佢一年high school幾錢?(咩都包)

其實GCE 考得唔好可以RETAKE D EXAM

即係可以揀GSE 讀2年上大學
或者 FOUNDATION 讀一年上大學

學費E D 野好難講, 一年3個TERM, 有D學校5000幾鎊, 有D學校8000幾鎊都有。我會預大約30萬一年去讀書, 當然唔同地區個living standard 都唔同。 不過APPLY VISA 果時, 銀行都要放一年學費再加 12個月0既生活費。LONDON 地區一個月800POUNDS, 其他500POUNDS 一個月。
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 10  發表于: 2011-05-22
突然諗起,如果第日想做體育記者(想係UK發展,自己對英國足球亦有好大興趣),係咪大學有得讀的?同sam果科一樣?,在uk,依科競爭激烈嗎?
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 11  發表于: 2011-05-23
引用第10樓Kenny2011-05-22 21:42發表的“”:
突然諗起,如果第日想做體育記者(想係UK發展,自己對英國足球亦有好大興趣),係咪大學有得讀的?同sam果科一樣?,在uk,依科競爭激烈嗎?

同我唔一樣, 不過就相近~~

你可以揀journalism, 或者有d直情有sports journalism. 就算唔係自己一科, 都一定有d modules係. 詳情最好都係睇prospectus. 如果你唔多熟, order左本野, 本野到手之後約我啦~~
離線Kenny
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 12  發表于: 2011-05-23
引用第11樓sikingthegreat2011-05-23 02:07發表的“”:
同我唔一樣, 不過就相近~~
你可以揀journalism, 或者有d直情有sports journalism. 就算唔係自己一科, 都一定有d modules係. 詳情最好都係睇prospectus. 如果你唔多熟, order左本野, 本野到手之後約我啦~~ [表情]

prospectus係咪一本野,入面有介紹每一科既info,fee,entry等??唔係上網有得睇既咩??
order??姐係點??

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 13  發表于: 2011-05-23
引用第12樓Kenny2011-05-23 11:06發表的“”:
prospectus係咪一本野,入面有介紹每一科既info,fee,entry等??唔係上網有得睇既咩??
order??姐係點??
[表情] [表情] [表情]

係可以DL 或者叫佢寄比你都得

不過都你傾左咁耐, 唔怕得罪, 老老實實講句, 學唔學到野真係好睇自己, 有時可以自己去SEARCH 下, 搵資料, 行多幾步, instead of 下下問人。 係!有時好好彩真係會有人好願意去答你0既問題, 但係你問得多, 人地都會覺得煩。 當然E家好多人都會出現E個問題! 我見過好多E D 人, 我唔想你成為佢地一份子, 所以獨立少少, 學下自己搵ANSWER, 你有心入果幾間心水大學, 了解佢地D COURSE 的話, 就上佢地0既WEBSITE CLICK 下啦!CLICK 下CLICK 下就搵到, 再唔係就SEARCH 下啦!
離線MatthewB
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 14  發表于: 2011-05-23
引用第9樓sillyjanny2011-05-22 20:31發表的“”:
其實GCE 考得唔好可以RETAKE D EXAM
即係可以揀GSE 讀2年上大學
或者 FOUNDATION 讀一年上大學
.......

我識10個retake 人10個都低分左