• 1500閱讀
  • 9回復

[電視劇]大凶兆2012末日天機 [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線朗拿度

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-06-11

探討的課題包括「末日密碼」、「世界大地震」、「動物離奇死亡事故」、「第三次世界大戰」、「UFO入侵」、「大瘟疫」、「超級火山大爆發」等等

主持 李燦榮, 張可頤
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-06-11
睇左第一集...都ok
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-06-11
第一集帶出2012 主要推算者是查丹瑪斯同瑪雅民族, 亦指出聖經的預言高逹97%( 當然其實好多都好抽象, 有少少穿鑿附會).
本人覺得從 David 哥 (操一口流利國語), 同陳博士身上比較學到野, 而更認同前者的說法, 即時代的轉變, 而非世界末日.

古代人的確很聰明的, 包括金字塔的形成 (中學時聽過老師講, 金字塔頂有個燶, 每朝太陽的第一道署光都是打在那裡的.) 又譬如yoga, 一種熟練身體和心靈的運動, 如果有睇新聞紙, 相信大家都知道有一個犯人可以自行解手抅, 是一種能完全運用身體每一寸肌肉的技能.

離左題, 其實我對古代智慧好有興趣, 唔知有無人可以介紹D 書或有機會認識到古代智慧的方法比我
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-06-11
引用第1樓Rave2011-06-11 12:18發表的“”:
睇左第一集...都ok [表情]

其實我覺得可頤隔離果兩個嘉賓講D 野好例牌同無咩野學, 有幾度我想插佢, 唔知有無觀眾來電環節
離線Rave
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-06-11
引用第3樓朗拿度2011-06-11 12:49發表的“”:
其實我覺得可頤隔離果兩個嘉賓講D 野好例牌同無咩野學, 有幾度我想插佢, 唔知有無觀眾來電環節 [表情]

果兩個人係咁講宗教角度....
特別係牧師...有時講野有少少離題...九唔搭八...

應該無啦...個個嘉賓都好似好多野發表咁...
Love:威夫哥係全好友最友善的

離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-06-11
我覺得台灣關鍵時刻會多野睇好多,hk那個似清談節目多d.....
離線丹尼屎
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-06-11
硬係覺得呢個節目好危言聳聽
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-06-12
引用第5樓大空翼2011-06-11 21:06發表的“”:
我覺得台灣關鍵時刻會多野睇好多,hk那個似清談節目多d..... [表情]

留意下先!!
引用第6樓丹尼屎2011-06-11 22:46發表的“”:
硬係覺得呢個節目好危言聳聽 [表情]

其實好多野我都唔知, 但係佢以保護地球為出發點的話, 我可以諒解佢
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-06-12
第二集

提到蜜蜂滅絕會使到整個食性鏈有莫大影響. 當沒有蜜蜂傳播花粉, 很多植物會失去受精的過程, 從而破壞植物的繁殖, 導致糧食短缺.
而令蜜蜂滅絕的因素有, 寄生虫, 疾病, 或未知( 新種殺蟲劑 ).

看似糧食短缺會令人類走向滅亡, 但事實可能更殘酷.
即使飢荒真的出現, 亦不會一下子把人類滅絕, 先會出現人禍, 到死了一定人數後(1/3?), 當剩餘的食物和人類找到一個平衡點, 人類便得以苟存下來.

可頤有少少搶咀, 不過我鍾意. 預左牧師會廢up, 但估唔到最後殺出一個藏鏡人(天才學家).
[ 本文被朗拿度在2011-06-12 10:54重新編輯 ]
離線大空翼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-06-13
引用第8樓朗拿度2011-06-12 10:49發表的“”:
第二集
提到蜜蜂滅絕會使到整個食性鏈有莫大影響. 當沒有蜜蜂傳播花粉, 很多植物會失去受精的過程, 從而破壞植物的繁殖, 導致糧食短缺.
而令蜜蜂滅絕的因素有, 寄生虫, 疾病, 或未知( 新種殺蟲劑 ).
.......

蜜蜂滅絕是一個蝴蝶效應的問題,當然唔會一下子就會到效果,而係一步一步慢慢擴大,而當中所涉及的時間可以係好長, 100年,200年... 甚至更耐!
我覺得張可頤係呢個節目其中一個敗筆,我覺得佢好求其且無POINT..
而成個節目嘉賓意見唔同,公說公有理,婆說婆有理! 搞到成個城市論壇咁..