• 3256閱讀
  • 9回復

[求助]Netvigator router 太弱, 如何改善? [復制鏈接]

上一主題 下一主題

發帖
好友元
貢獻值
只看樓主 倒序閱讀 使用道具 樓主   發表于: 2011-06-15
是咁的, 本身我係正人君子, 俾足錢開網上行個wifi router plan (即係有隻網上行既router)
但係而家另一間房多左部電腦先發現個router 唔咁勁,
如果我去買隻勁d既router:

1. 情況係咪應該可以改善?
2. Setting 上係咪應該好多野搞? 我估唔係就咁replace 左個router 就算
3. 或者簡單啲, 有無得係netvigator 加錢換隻勁啲既router?

謝!
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 1  發表于: 2011-06-15
買3天線果D囉,接收應該會好D

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 2  發表于: 2011-06-15
引用第1樓智者2011-06-15 12:48發表的“”:
買3天線果D囉,接收應該會好D

SETTING 問題知唔知點解決?
離線朗拿度
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 3  發表于: 2011-06-15
router唔勁?
係新加既電腦網速好慢, 舊既電腦無咩改變.
定係新舊電腦一齊被拖慢了?

軟件方面:
wifi 你有加 pw 架可? 其實setting 唔駛搞咩架啵, 記得wifi 有 set pw 就ok.
同埋你睇下另一部電腦有無bt 之類, 都會影響網速.
最壞情況係比人佔用左你的網速, 其實要佔用人地網速一D都唔難, 特別向市區(多樓宇的地方)
你可以入返你router setup 果個頁面, 睇下你分配ip 既情況.

硬件方面:
有時隔幅墙就差好遠 (好似FM接收問題咁), 如果係notebook , 你可以試下移動下個位置, 睇下接收會唔會好D.
亦有可能係router 本身出現問題.
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 4  發表于: 2011-06-15
引用第3樓朗拿度2011-06-15 14:03發表的“”:
router唔勁?
係新加既電腦網速好慢, 舊既電腦無咩改變.
定係新舊電腦一齊被拖慢了?
軟件方面:
.......

1. 唔係網速慢, 應該係話新果部電腦接近DETECT 唔到訊號
應該係訊號本身弱

3. 係檯機黎架, 所以位置無得點變動
離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 5  發表于: 2011-06-15
引用第2樓黑魔道士比比2011-06-15 13:01發表的“”:
SETTING 問題知唔知點解決?

依家d router 通常有step by step咁set 野
跟住說明書搞就ok.....

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 6  發表于: 2011-06-15
引用第5樓智者2011-06-15 15:40發表的“”:
依家d router 通常有step by step咁set 野
跟住說明書搞就ok.....

OK.... 或者我今晚試下, 但係NETVIGATOR 果邊會唔會有setting 阻止我用自己買既router 架?
離線朗尼
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 7  發表于: 2011-06-15
引用第6樓黑魔道士比比2011-06-15 16:52發表的“”:
OK.... 或者我今晚試下, 但係NETVIGATOR 果邊會唔會有setting 阻止我用自己買既router 架?

唔會。
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 8  發表于: 2011-06-15
引用第7樓積極面對2011-06-15 16:52發表的“”:
唔會。

好~!
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 9  發表于: 2011-06-16
已裝, 運作良好, 多謝各位
TPLINK 入面直情有張紙寫教我Netvigator 應該點做,
好friendly