• 3100閱讀
  • 38回復

[手機周邊]Samsung 正式成為手機界一哥! [復制鏈接]

上一主題 下一主題
離線youyou
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 30  發表于: 2011-06-21
引用第29樓國球旗2011-06-21 10:49發表的“”:
重點唔係你而家用緊咩機
而係如果你要轉 smartphone
你會唔會揀 nokia

nokia重係用緊symbian平台.....
宜家出面非iphone個個都android,
你睇HTC個部用windows個部衰得幾行就知andriod已經成為User必用平台之一
nokia除左外型不求進取 (其實佢除左8字系列紅過之外, 下一代已經被sony ercisson的 K / W機取代啦) 佢入面的內涵又唔見得出色.....我就算買非smart phone, 都唔會再揀佢
離線ming仔
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 31  發表于: 2011-06-21
引用第13樓bmlbml2011-06-20 19:21發表的“”:
[表情] [表情] [表情]

我果部仲係老爺機
離線plmplm
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 32  發表于: 2011-06-22
引用第28樓liuming2011-06-21 10:36發表的“”:
唔睇三叔...
motorola 都係老牌電話 brand...
.......

MILESTONE2
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 33  發表于: 2011-06-22
引用第28樓liuming21-06-2011 10:36發表的“”:
唔睇三叔...
motorola 都係老牌電話 brand...
.......

NOKIA 仲停留係細 MON ( 唔係 Touch Screen )、

實體 KB、低容量、低效 OS ( Symbian ),

不但輸比 iOS,連近年冒起得好快既 Android 系統都輸幾條街。

雖然 MS 本身既 WM 系統都係廢。
四星德國!!KING OF THE WORLD 2014

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 34  發表于: 2011-06-22
引用第22樓HINNNS20-06-2011 23:38發表的“”:
屋企兩老都係用緊Nokia [表情] [表情]

引用第23樓可可粉20-06-2011 23:57發表的“”:

屋企 50%人 Nokia [表情]

引用第25樓Obadiah21-06-2011 08:15發表的“”:
兩部機(有一部係spare)都係nokia [表情]

除非你唔打算轉用 Smartphone?

發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 35  發表于: 2011-06-22
引用第30樓youyou21-06-2011 11:03發表的“”:
nokia重係用緊symbian平台.....
宜家出面非iphone個個都android,
你睇HTC個部用windows個部衰得幾行就知andriod已經成為User必用平台之一
nokia除左外型不求進取 (其實佢除左8字系列紅過之外, 下一代已經被sony ercisson的 K / W機取代啦) 佢入面的內涵又唔見得出色.....我就算買非smart phone, 都唔會再揀佢 [表情]

NOKIA 已經係高階機採用同微軟合作既 WP7 系統

但下價機好似仲會繼續用返 Symbian。

總公司好似已經因為咁而直接炒掉七千幾個有份研發 Symbian 既人員

離線智者
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 36  發表于: 2011-06-26
btw

N9 用既meego 兼容android apps......

離線國球旗
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 37  發表于: 2011-07-05
對手太強 諾基亞退出日本

【本報綜合報道】芬蘭手機製造商諾基亞(Nokia),因難敵蘋果iPhone、Google Android等智能手機,將於八月底完全退出日本市場。

《日本經濟新聞》報道,諾基亞將先於七月關閉東京和銀座兩間Vertu手機銷售店,而東京分部仍會保留,繼續辦理退費事宜,預計在年底結束。據悉,諾基亞未來將以中國和台灣作為亞洲市場重心,並在北京設立主要研發據點。諾基亞官方解釋是因為無法與提供手機優惠的營運商競爭,且難以抗衡薄利多銷為主的第三方網上零售店,故此決定完全撤出日本市場。

諾基亞在二○○八年亦曾經因智能手機興起,陸續停止向日本電訊業者提供手機產品,只保留繼續銷售旗下的高檔品 牌Vertu,惟當時在手機市場的分額已不足百分之一。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20110705/00180_011.html
發帖
好友元
貢獻值
只看該作者 38  發表于: 2011-07-06
完全退出