查看完整版本: [-- 有無人有親身經歷的靈異事件? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【靈異奇聞】 -> 有無人有親身經歷的靈異事件? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 6 total )

sun 2011-09-01 15:46

有無人有親身經歷的靈異事件?

如題...

又係我先講...

話說在我讀書時期...一個深夜的晚上...我在床上睡至零晨約兩點幾左右...
突然感覺身體不能動...感覺好重好重的物件壓住自己...
雖然係咁...但當時我係可以抖氣的...
我當時好驚...點解會有咁既感覺...
之後...

麥精 2011-09-01 16:02
我同我老豆都有

sun 2011-09-01 16:05
我的耳朵好深的位置傳來一把男子的聲音...(諗番起都驚... )
雖然我當時好驚...但我亦勉強自己大膽一點...希望可聽清楚它在說什麼!
聲音愈來愈向進耳朵內發出...可惜我一點都聽不明...
只是好似人在水中說話的樣子...咕嚕咕嚕...um um沉沉咁...

sun 2011-09-01 16:05
引用第1樓麥精2011-09-01 16:02發表的“”:
我同我老豆都有 [表情]

快d分享下...

麥精 2011-09-01 16:13
引用第3樓sun2011-09-01 16:05發表的“”:
快d分享下... [表情]

首先我自己既就...

話說我去長洲住左晚...

咁我同個fd check-in攞左間房...入到去開左個電視..
當時一開..係睇緊翡翠台...volume係最盡係超大聲的..
咁之後我就將個台轉左去J2...較番個volume做大約2x咁啦...

咁settle晒d野之後...我地就諗住出去食野...就熄左個電視...

殊不知..當我地食完野番番房既時候...
未入房已經聽到有個電視開到超大聲..當時仲以為係隔離房..
點知一開門...發覺係我地間房...個電視開左..睇緊翡翠台而volume亦都番番去40....

之後我地問過d職員..佢地個反應都係呆左一呆之後話..「我地冇上過去喎, 唔會有人上去架喎應該」
又叫我地睇下個電視係咪有timer...(呢個當然證實左係冇..)

最後我check到...原來正正係我間房既樓上果間...曾經有人自殺...

sun 2011-09-01 16:22
引用第4樓麥精2011-09-01 16:13發表的“”:
首先我自己既就...
.......

會唔會係d掣鬆左小小?

你話如果你地係明明關上...返黎開左就真係奇了...

麥精 2011-09-01 16:25
引用第5樓sun2011-09-01 16:22發表的“”:
會唔會係d掣鬆左小小?
你話如果你地係明明關上...返黎開左就真係奇了... [表情]

肯定係關左

sun 2011-09-01 16:30
引用第6樓麥精2011-09-01 16:25發表的“”:
肯定係關左

其實丿開宗教信仰...
遇倒某d奇怪事情...
我一般會用科學原則去令自己唔疑神疑鬼...
但人始終對死亡同黑暗係比較恐懼...
亦有d野係解釋唔倒的話...
我都偏會覺得無奇不有既說法...<<<< 即係外星人...人死後有靈魂...

所以電視既野...有時都好難講係真係鬆左還是上面有野搞鬼...

sun 2011-09-01 17:21
引用第2樓sun2011-09-01 16:05發表的“”:
我的耳朵好深的位置傳來一把男子的聲音...(諗番起都驚...[表情] )
雖然我當時好驚...但我亦勉強自己大膽一點...希望可聽清楚它在說什麼!
聲音愈來愈向進耳朵內發出...可惜我一點都聽不明...
只是好似人在水中說話的樣子...咕嚕咕嚕...um um沉沉咁...

當時我仲更加驚...我好驚又真係識聽果時唔知會點...

我心中不斷祈禱...不斷諗主禱文...不斷諗我無做壞事...亦無害過佢...
唔好黎搞我...我果時仲未拍拖...又無hurt過人...唔好搞我...

點知無幾耐...岩岩細佬開房門去廁所既一殺那間...
就係在那一殺那間我即時鬆哂...咩聲都聽唔倒了...
好奇怪既感覺...只係一線之差...我好似就黎壓到抖唔倒氣...好似就快要死咁...

之後隻野走左...我仲係好驚...成晚都訓唔倒覺...
next day我話比我媽媽聽...佢話: "邊有野丫! 咪自己嚇自己啦..."
我話: "係真架...邊有人搵野黎壓自己架?"

之後...我見媽媽又拜神枱...又拜地主...但我問佢做乜佢又唔講...
反正可能佢唔想我驚掛...

呢個係我比較深刻既經歷...

雖然之後我亦有間中好似比鬼壓既事件發生過...
但100% sure係無野在我耳朵內講野...
之後我同人講番...d人話鬼話係唔會有人識聽的...<<<<< 我仲驚...!

fong711 2011-09-01 18:23
引用第8樓sun2011-09-01 17:21發表的“”:
當時我仲更加驚...我好驚又真係識聽果時唔知會點... [表情]
我心中不斷祈禱...不斷諗主禱文...不斷諗我無做壞事...亦無害過佢...
.......

鬼食泥咁聲

阿童木 2011-09-01 21:30
引用第4樓麥精2011-09-01 16:13發表的“”:
首先我自己既就...
.......

可能附近有人用同一個remote

sun 2011-09-01 23:28
引用第9樓fong7112011-09-01 18:23發表的“”:
鬼食泥咁聲 [表情] [表情] [表情]

你聽過?

sun 2011-09-01 23:29
引用第10樓阿童木2011-09-01 21:30發表的“”:
可能附近有人用同一個remote [表情]

我都聽過一個類似既故事...
又係話原來隔離房用同一個REMOTE...D牆又薄身...

煙花 2011-09-01 23:33
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

sun 2011-09-01 23:38
引用第13樓煙花2011-09-01 23:33發表的“”:
7月14晚試過有張100蚊兜口兜面吹埋黎 [表情]

幫你手擺幾圍...

煙花 2011-09-02 00:00

三郎 2011-09-02 00:03
引用第0樓sun2011-09-01 15:46發表的“有無人有親身經歷的靈異事件?”:
如題...
又係我先講... [表情]
話說在我讀書時期...一個深夜的晚上...我在床上睡至零晨約兩點幾左右...
.......

呢個情況好似有人解釋係

人訓訓下想醒但未完全醒晒..就會出現..

國球旗 2011-09-02 00:36
引用第16樓三郎2011-09-02 00:03發表的“”:
呢個情況好似有人解釋係

好似係意識比大腦控制手腳反應快左

三郎 2011-09-02 00:37
引用第17樓國球旗2011-09-02 00:36發表的“”:
好似係意識比大腦控制手腳反應快左 [表情] [表情]

我之前都試過幾次..

火鳳凰 2011-09-02 00:44
引用第16樓三郎2011-09-02 00:03發表的“”:
呢個情況好似有人解釋係

http://www.healthno1.com/component/content/article/291-qsleeping-sickness/3778-sleep-paralysis.html

reve 2011-09-02 00:44
引用第0樓sun2011-09-01 15:46發表的“有無人有親身經歷的靈異事件?”:
如題...
又係我先講... [表情]
.......

我的親身經驗就係咁。。。

赤迪 2011-09-02 00:58
我個個 其實聽係黎好行.....
但我自己當時係勁驚....

話說~我中學時期個時~我家4口~我同我妹同房~
我訓上格床~佢訓下格床~ 咁有一晚~我訓到半夜既時候~
突然比d 聲嘈醒左~醒左之後~就聽得出係喊聲~
重要係係下格床傳上黎~咁當時~我其實冇諗過咩鬼怪野~
我當時心諗~我妹咩事半夜三更係到喊@@
咁我落左下格床睇下la~ 夜晚熜晒燈,就算我落左床 都係咩都睇唔到~
但係好清楚 聽到d喊聲係我妹鋪床發出 ~
咁我咪問我妹重咩喊呀 ?   咁佢都重係到喊~唔答我~
之後我就開燈la !
一開燈之後 @@       d喊聲冇左....
而我妹...就好正常咁訓緊教....
我到左e個時候...我先get到 ....我先識驚
當時...真係驚到震......

reve 2011-09-02 01:15
引用第21樓赤迪2011-09-02 00:58發表的“”:
.......

阿妹夢遊講夢話喊嘖,一開燈個環境變佐,阿妹個神經感染到咪轉channel咯。。。

煙花 2011-09-02 01:22

reve 2011-09-02 01:23
諗諗下又有一次(夜媽媽先黎諗

我中學系學校camp,夜晚系個籃球場度準備bbq既野。
咁我間學校位於郊區,算系個小山丘上面,周圍都有d樹林,個籃球場就係個斜坡下面。
果時我忽然聽到 操步既腳步聲同口令聲。。。就以為上面其他同學系度練緊操步,因為有班際比賽的。
咁就無理然後繼續準備啦∼

到全部人都落曬黎開始bbq既時候,
我就問我個fren做麼無端端又練習既?佢話,“無啊,我哋都無練,你聽到咩聲啊?”
果時我就心諗,一定系聽到果d野了

因為傳說以前d日軍佔領期間就系呢度有軍營之類。。。
所以d聲

reve 2011-09-02 01:23
引用第23樓煙花2011-09-02 01:22發表的“”:
其實佢個妹玩左佢好多年~

開佐燈就詐訓!

sun 2011-09-02 10:14
引用第15樓煙花2011-09-02 00:00發表的“”:
本身我見唔到的,但我朋友遠一遠就望到,但呢D 日子都打算唔理佢
點知吹下吹下吹到我腳邊,我朋友先同我講,咁無法啦...吹到埋黎只好用黎找數食左佢~~

我老豆仲搞笑...不過佢唔係在呢個日子時發現...

有日...佢百無閒賴去鴨記逛街順便搵燈座之類既野...
行行下見有架推車仔泊在垃圾桶旁...
佢望望下見有張黃色紙仔...初初以為係垃圾...無理佢就行左去...

點知佢行番轉頭時...遠望又見倒架車未比人執左去...
當佢再行經個垃圾桶時...望真見倒果張原來係1000蚊紙...
初初佢以為係假既...無理由當街當行咁多人行都無人發現架...
佢就執起黎再望清楚...點知真係堅的...

你話呢d係唔係整定丫?

sun 2011-09-02 10:15
呢個情況好似有人解釋係

係呀...我好耐之前都已經聽過...我亦認為係咁...

但把男人聲呢?

sun 2011-09-02 10:16
引用第20樓reve2011-09-02 00:44發表的“”:
我的親身經驗就係咁。。。 [表情] [表情]

聽倒有鬼講野麻?

sun 2011-09-02 10:18
引用第21樓赤迪2011-09-02 00:58發表的“”:
.......

會唔會係你個妹發緊夢時喊咋?  

阿童木 2011-09-02 10:23
引用第26樓sun2011-09-02 10:14發表的“”:
我老豆仲搞笑...不過佢唔係在呢個日子時發現...
有日...佢百無閒賴去鴨記逛街順便搵燈座之類既野...
.......

我中五放榜搵學校,有個同學仔同老豆包左架的士,車埋我地共5人一齊,佢老豆落車行兩步就執到$500,好開心咁請晒我地搭車加食飯,搵完學校傍晚多謝完就各自返屋企,臨散前佢個仔先發覺唔見左$500,無估計錯誤果$500就係佢個仔落車跌既 

OT,應該放笑話版 

sun 2011-09-02 10:23
引用第24樓reve2011-09-02 01:23發表的“”:
諗諗下又有一次(夜媽媽先黎諗 [表情] )
我中學系學校camp,夜晚系個籃球場度準備bbq既野。
咁我間學校位於郊區,算系個小山丘上面,周圍都有d樹林,個籃球場就係個斜坡下面。
果時我忽然聽到 操步既腳步聲同口令聲。。。就以為上面其他同學系度練緊操步,因為有班際比賽的。
.......

呢個真係唔出奇...

好似我去澳洲住酒店時...半夜三間聽倒廁所有人涼沖既聲...

老實講...你地一定會話係唔係隔壁房客既人在沖涼...我先至聽倒沖涼聲...

但問題係我訓前係將廁所門關上...燈就無關係為左方便半夜要去廁所時有光照明...
但我聽倒的時侯...廁所門係打開架...

我都幾驚架...不過我好累...唔理佢啦...反正我無害人...佢唔會黎搞我掛...

sun 2011-09-02 10:25
引用第30樓阿童木2011-09-02 10:23發表的“”:
我中五放榜搵學校,有個同學仔同老豆包左架的士,車埋我地共5人一齊,佢老豆落車行兩步就執到$500,好開心咁請晒我地搭車加食飯,搵完學校傍晚多謝完就各自返屋企,臨散前佢個仔先發覺唔見左$500,無估計錯誤果$500就係佢個仔落車跌既  [表情]
OT,應該放笑話版  [表情]

哈哈...真係搞笑...

唔緊要啦...一次半次ot搞下笑一定有的啦...

ODIN 2011-09-02 10:36
我細個成日o係屋企聽到有其他"人"講野...
有男有女的,好似電話勾到人線,聽到"佢地"的對話...

同埋我阿娘話我細個時,試過對住大門口嗌"姐姐"...
但事實上門口出面一個人都冇...

sun 2011-09-02 10:40
引用第33樓liuming2011-09-02 10:36發表的“”:
我細個成日o係屋企聽到有其他"人"講野...
有男有女的,好似電話勾到人線,聽到"佢地"的對話...
同埋我阿娘話我細個時,試過對住大門口嗌"姐姐"...
但事實上門口出面一個人都冇...

你可能真係有坊間所講既...有條特製天線既得得d...

火鳳凰 2011-09-02 16:00
引用第27樓sun2011-09-02 10:15發表的“”:
係呀...我好耐之前都已經聽過...我亦認為係咁...
但把男人聲呢? [表情]

呢度裡面咪解釋埋囉

「 俾 鬼 壓 」 這 情 況 其 實 可 能 是 醫 學 上 所 謂 的 「 睡 眠 性 癱 瘓 」 。 這 多 數 發 生 在 剛 要 入 睡 或 正 在 醒 轉 之 時 , 持 續 幾 秒 鐘 或 幾 分 鐘 , 神 志 清 醒 , 但 全 身 動 彈 不 得 , 想 喊 也 喊 不 出 , 可 能 因 此 而 覺 得 非 常 驚 慌 害 怕 , 但 會 自 動 回 復 過 來 , 如 旁 邊 有 人 叫 其 名 字 或 拍 其 身 體 , 便 可 促 使 恢 復 過 來 。

與 此 有 相 關 的 是 「 睡 眠 幻 覺 」 , 這 亦 是 出 現 於 剛 要 入 睡 或 睡 醒 之 時 , 主 觀 地 覺 得 生 動 的 聽 覺 上 或 視 覺 上 的 幻 覺 , 此 時 對 周 圍 的 動 態 有 知 覺 , 亦 會 覺 得 有 甚 麼 東 西 壓 住 胸 口 上 , 故 往 往 以 為 是 「 俾 鬼 壓 」 , 亦 有 可 能 被 誤 會 為 撞 了 邪 , 故 也 會 非 常 驚 懼 , 而 「 睡 眠 癱 瘓 」 和 「 睡 眠 幻 覺 」 兩 者 往 往 有 可 能 同 時 存 在 。

ODIN 2011-09-02 16:19
引用第34樓sun2011-09-02 10:40發表的“”:
你可能真係有坊間所講既...有條特製天線既得得d... [表情]

大過左就冇了...

麻凡 2011-09-02 16:23
有呀........好死佈的, 發生在今日.............
有人回魂呀~~~~~

sun 2011-09-02 16:48
引用第35樓bmx2011-09-02 16:00發表的“”:

生 動 的 聽 覺...

一把男人的聲音...在我耳朵好深既位置內講野...如何生動?

講真...我唔係平時下下都自己嚇自己既人...
亦唔會因為突然電路燒左或跳線而驚餐死既人...

我更什是會在黑夜打開眼嘗試望下有無野望住我既人...
雖然我真係有矛盾自己有無咁既能力睇倒佢地...

但就絕對唔會係又話撞鬼...唔係又話撞野的...

不過我明好難令人相信...因為係要親身經歷至會明白當時發生既事...

sun 2011-09-02 16:49
引用第36樓liuming2011-09-02 16:19發表的“”:
大過左就冇了...

好難認為你細個都會有幻覺囉...

應該都係有架啦...只係可能大個左...
d線長左...接收第二d野啫...

sun 2011-09-02 16:50
引用第37樓麻凡2011-09-02 16:23發表的“”:
有呀........好死佈的, 發生在今日.............
有人回魂呀~~~~~ [表情]

講黎聽下先啦...咪自己嚇自己...

火鳳凰 2011-09-02 17:03
引用第38樓sun2011-09-02 16:48發表的“”:
生 動 的 聽 覺...
一把男人的聲音...在我耳朵好深既位置內講野...如何生動? [表情]
.......

唔係咁難令人相信咋喎。

曾經有段時間,我精神比較緊張,差不多晚晚都「俾鬼責」,有時仲會聽到聲見到影添。

後來發覺我只要開一盞檯燈,就算較到好暗,情況就唔會再出現。

最初我都好驚,不過後來自己細心諗過,一盞好暗的檯燈應該唔會有咁大法力可以阻擋到靈體,所以就選擇相信係自己精神緊張同埋心理問題。不過就算係宜家,我去到一 d 陌生環境(例如酒店),我都一定要開住一盞夜燈先訓得到。

其實幻聽都好多時好容易會出現,你試下兩日唔訓覺走落街,你隻耳仔就會聽到好多人係度同人講緊野。

麻凡 2011-09-02 17:05
引用第40樓sun2011-09-02 16:50發表的“”:
講黎聽下先啦...咪自己嚇自己... [表情]

呢個人生前口水多過浪, 今日回魂聲稱自己要精鍊, 好驚驚呀~~~

麻凡 2011-09-02 17:08
引用第41樓bmx2011-09-02 17:03發表的“”:
唔係咁難令人相信咋喎。
曾經有段時間,我精神比較緊張,差不多晚晚都「俾鬼責」,有時仲會聽到聲見到影添。
.......

你呢d係咪叫.........呀............好似.............
我記得了~~~臨床專家!

sun 2011-09-02 17:10
引用第41樓bmx2011-09-02 17:03發表的“”:
唔係咁難令人相信咋喎。
.......

有壓力可能會導致咁既情況...
但我個人係無咩壓力架...

有時間再講...又要做野先...

sun 2011-09-02 17:10
引用第43樓麻凡2011-09-02 17:08發表的“”:
[表情]
你呢d係咪叫.........呀............好似.............
我記得了~~~臨床專家! [表情]

佢好似火火地咁...

火鳳凰 2011-09-02 17:15
引用第43樓麻凡2011-09-02 17:08發表的“”:
[表情]
我記得了~~~臨床專家! [表情]

臨床專家

我只係自細就精神緊張,成日都訓得唔好,所以呢樣野經驗較多。

仲有就係,「俾鬼責」果陣,大家會見到乜野影像?

我通常都係會見到自己間房裡面既環境,最初仲以為自己靈魂出竅。

不過發生左好多次之後,就開始細心觀察,發覺所見到既影像同真實世界有多少出入,於是就知道其實都係幻覺。

火鳳凰 2011-09-02 17:18
引用第44樓sun2011-09-02 17:10發表的“”:
有壓力可能會導致咁既情況...
但我個人係無咩壓力架...
.......

壓力有時係來自潛意識,自己都可能未必會察覺得到

火鳳凰 2011-09-02 17:18
引用第45樓sun2011-09-02 17:10發表的“”:
佢好似火火地咁...

我講野好平靜喎,都無火

麻凡 2011-09-02 17:21
引用第45樓sun2011-09-02 17:10發表的“”:
佢好似火火地咁...

下? 我唔覺喎, 好nice呀~~

查看完整版本: [-- 有無人有親身經歷的靈異事件? --] [-- top --]