查看完整版本: [-- 喝奶茶測試 兩日7杯醫生叫停... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【生活百科】 -> 喝奶茶測試 兩日7杯醫生叫停... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

sun 2011-09-08 14:23

喝奶茶測試 兩日7杯醫生叫停...

【明報專訊】港式奶茶又香又滑,容易令人上癮,早午晚也要喝一杯。有電視台找來真人測試,嘗試連續7天,每日飲4杯奶茶,以了解奶茶對身體影響。結果,只到第二天,飲了7杯奶茶,測試者身體已響起警號──出現心跳加速、失眠、食慾不振、肚瀉等徵狀,要終止測試。長期飲過多奶茶,其實會產生多項健康問題。

喝後心跳加速失眠肚瀉

餐飲業按茶業進口量推算,本港每日平均飲超過230萬杯奶茶,足見港人對奶茶的鍾愛。亞視節目《香港有飯開》早前找來藝員秦啟維,進行連飲7天奶茶的測試。秦在測試前要先驗身證明健康。

或致肥胖心臟病糖尿結石貧血

平日不太喝奶茶的秦啟維,晚上喝第一杯奶茶後往游水,已出現心跳加速情况,4小時後睡覺卻「眼光光」。翌晨,秦飲第二杯奶茶,食慾開始下降,之後午餐、下午茶再飲第三四杯後,更完全無胃口,晚上喝第五杯後覺得肚脹,失眠更嚴重,並出現肚瀉。踏入第三天,再飲第六七杯,因出現胃痛,求助全民健康動力的勞永樂醫生,他認為秦情况嚴重,要立即終止測試。

只是連飲7杯奶茶,為何身體便會發出警號?據專家分析,過量飲奶茶有多個危機。專家表示,紅茶是全發酵茶,咖啡因含量是綠茶的3倍,易影響睡眠。另外,港人飲奶茶時多數愛加兩匙糖,令茶的總糖量佔全日攝取上限的三成,再加上奶茶加入的淡奶奶脂特別濃,多飲會肥胖,心臟病、糖尿病風險亦會大增。

而不少亞洲人都有所謂的「乳糖不耐症」,即成長期間無飲奶類製品習慣,令體內分解乳糖的能力會下降,甚至完全消失,無法消化的乳糖會導致肚瀉。奶的乳糖加上紅茶的咖啡因,會刺激胃酸分泌,容易「削胃」。有研究更指紅茶內的草酸加上淡奶內的鈣,可能導致結石。註冊營養師張可琪提醒女士,餐後飲奶茶,茶葉內的單寧會阻礙鐵質吸收,易造成貧血。

http://hk.news.yahoo.com/%E5%96%9D%E5%A5%B6%E8%8C%B6%E6%B8%AC%E8%A9%A6-%E5%85%A9%E6%97%A57%E6%9D%AF%E9%86%AB%E7%94%9F%E5%8F%AB%E5%81%9C-220725864.html

事實奶茶飲得多真係會肥的...

麻凡 2011-09-08 14:28
咦? 我有一段時間, 太約連續半年左右, 真係每日4-5杯奶茶喎~~

sun 2011-09-08 14:34
引用第1樓麻凡2011-09-08 14:28發表的“”:
咦? 我有一段時間, 太約連續半年左右, 真係每日4-5杯奶茶喎~~ [表情]

你真係搵命搏...

我平時最多都係1杯起2杯止...怕肥之餘其實對健康唔好的...

事實濃茶會令你有結石...胃酸亦會增加...

我而家盡量唔飲...就算飲都係自己用脫脂奶黎沖...<<<<< 我知係唔好飲架啦...

不過習慣左又會好d...

國球旗 2011-09-08 14:36
我頂多都係一日一杯....
不過有一排飲好多凍檸茶....

sun 2011-09-08 14:39
引用第3樓國球旗2011-09-08 14:36發表的“”:
我頂多都係一日一杯....
不過有一排飲好多凍檸茶.... [表情] [表情]

旗哥...不如我地以後一齊戒左佢...
唔好再日日飲...

國球旗 2011-09-08 14:40
引用第4樓sun2011-09-08 14:39發表的“”:
旗哥...不如我地以後一齊戒左佢... [表情]
唔好再日日飲... [表情]

咁早餐唔通飲鮮奶咩

seattleqoo 2011-09-08 14:46
返工日子真係唔飲唔得, 但每日都係一杯起兩杯止.

麻凡 2011-09-08 14:46
唔好啦, 我而家都係一日一杯至兩杯啫, 飲少左好多架la....俾d時間我啦~~~

庭... 2011-09-08 14:53
我每日午餐飲一杯
不過2日飲7杯真係玩命

sun 2011-09-08 14:59
引用第5樓國球旗2011-09-08 14:40發表的“”:
咁早餐唔通飲鮮奶咩 [表情] [表情]

轉飲華田/可力...又或者OT...

sun 2011-09-08 14:59
引用第6樓seattleqoo2011-09-08 14:46發表的“”:
返工日子真係唔飲唔得, 但每日都係一杯起兩杯止.

我在公司會沖齋啡...咩都唔落...醫眼訓無話唔得既...

sun 2011-09-08 15:01
引用第7樓麻凡2011-09-08 14:46發表的“”:
唔好啦, 我而家都係一日一杯至兩杯啫, 飲少左好多架la....俾d時間我啦~~~ [表情]

你自己知自己事...6.2呀...真係少飲為妙...

又或者你入邪教囉...無人會迫你都自動會戒架...

麻凡 2011-09-08 15:02
引用第8樓庭...2011-09-08 14:53發表的“”:
我每日午餐飲一杯 [表情] [表情]
不過2日飲7杯真係玩命 [表情] [表情]

邊有咁玩命誇張, 兩日九杯我諗我都試過唔少次.........

sun 2011-09-08 15:02
引用第8樓庭...2011-09-08 14:53發表的“”:
我每日午餐飲一杯 [表情] [表情]
不過2日飲7杯真係玩命 [表情] [表情]

佢做實驗啫...加上佢又無飲開...就算個人無事都滯到九彩啦...

麻凡 2011-09-08 15:02
引用第11樓sun2011-09-08 15:01發表的“”:
你自己知自己事...6.2呀...真係少飲為妙... [表情]
又或者你入邪教囉...無人會迫你都自動會戒架... [表情] [表情]

奶茶又同膽固醇有關咩? 係唔係架?

sun 2011-09-08 15:05
引用第14樓麻凡2011-09-08 15:02發表的“”:
奶茶又同膽固醇有關咩? 係唔係架? [表情]

淡奶係高脂架麻...你唔係唔知下麻...

sun 2011-09-08 15:06
我知因為有膽固醇...多少都係因為佢...

當然有食埋其他好野...但而家身體吸收愈少呢d高脂食物愈好...

麻凡 2011-09-08 15:07
引用第15樓sun2011-09-08 15:05發表的“”:
淡奶係高脂架麻...你唔係唔知下麻... [表情]

我.........我唔太記得了.........

庭... 2011-09-08 15:08
引用第13樓sun2011-09-08 15:02發表的“”:
佢做實驗啫...加上佢又無飲開...就算個人無事都滯到九彩啦... [表情]

應該話亞視玩佢命

sun 2011-09-08 15:12
引用第17樓麻凡2011-09-08 15:07發表的“”:
我.........我唔太記得了......... [表情]

通常愈想逃避既人愈係無記性的...

sun 2011-09-08 15:13
引用第18樓庭...2011-09-08 15:08發表的“”:
應該話亞視玩佢命 [表情] [表情]

咁又唔會攞你命的...或者有辛加呢?

太伊 2011-09-08 15:22
因為覺得奶茶好難飲而唔飲的路過
落餐飲畀錯都還可以,但奶茶同埋落左奶既咖啡我都唔會要
唔係唔飲奶,但溝其他野點都係好難飲

sun 2011-09-08 15:42
引用第21樓小伊子2011-09-08 15:22發表的“”:
唔係唔飲奶,但溝其他野點都係好難飲 [表情]

奶茶好飲架...飲慣左會上癮的...

Valencia25 2011-09-08 17:14
引用第21樓小伊子2011-09-08 15:22發表的“”:
唔係唔飲奶,但溝其他野點都係好難飲 [表情]

一開始飲奶茶D味係怪怪地,入多幾杯就覺得好飲架啦(當然要沖得好)

咖啡個人認為就真係比較難飲....

sun 2011-09-08 17:20
引用第23樓benkwan38h2011-09-08 17:14發表的“”:
一開始飲奶茶D味係怪怪地,入多幾杯就覺得好飲架啦(當然要沖得好) [表情] [表情]
咖啡個人認為就真係比較難飲.... [表情] [表情]

我飲緊齋啡...

杜菲斯 2011-09-08 18:01
唔鐘意飲熱奶茶,通常飲凍奶茶多 d

蕃薯廠 2011-09-08 18:35
本人每年奶茶 + 咖啡既數量唔超過10杯

ming仔 2011-09-08 18:41
得閒飲下.唔會一星期>1杯

黑魔道士比比 2011-09-08 18:52
揮手區

jov 2011-09-08 18:55
唔飲奶茶可以飲咩

Obadiah 2011-09-08 19:00
從來都未飲過咖啡奶茶

國球旗 2011-09-08 19:02
引用第30樓Obadiah2011-09-08 19:00發表的“”:
從來都未飲過咖啡奶茶 [表情]

但你日日飲鴛鴦

Obadiah 2011-09-08 19:05
引用第31樓國球旗2011-09-08 19:02發表的“”:
但你日日飲鴛鴦 [表情] [表情]

傻啦
我通常飲菜蜜

麻凡 2011-09-08 19:06
引用第29樓j摩連奴.狂妄2011-09-08 18:55發表的“”:
唔飲奶茶可以飲咩 [表情]

名句~~~~~~

我以為我好大癮, 睇黎真係一山還有一山高, 唔飲奶茶, 我都仲有多一樣選擇........啤酒........
好似仲大鑊D添下話...........

sheva 2011-09-08 19:12
我早幾年試過通頂之後食早餐飲左杯奶茶,之後就開始胃痛(我之前唔會胃痛)

太伊 2011-09-08 20:05
引用第22樓sun2011-09-08 15:42發表的“”:

引用第23樓benkwan38h2011-09-08 17:14發表的“”:

一開始飲奶茶D味係怪怪地,入多幾杯就覺得好飲架啦(當然要沖得好) [表情] [表情]

咖啡個人認為就真係比較難飲.... [表情] [表情]

唔識欣賞……
連蘭芳園既奶茶我都係咁

咖啡反而真係有好多種味道好多唔同香味既咖啡
而質素亦都有好大分別
所以我係唔會點去茶餐廳飲D酸咖啡

ting007 2011-09-08 20:30
引用第35樓小伊子2011-09-08 20:05發表的“”:
唔識欣賞……
連蘭芳園既奶茶我都係咁
咖啡反而真係有好多種味道好多唔同香味既咖啡
而質素亦都有好大分別
所以我係唔會點去茶餐廳飲D酸咖啡
.......

中過伏
之前我都好鐘意飲奶茶的
但而家轉左飲鴛鴦

ting007 2011-09-08 20:30
引用第29樓j摩連奴.狂妄2011-09-08 18:55發表的“”:
唔飲奶茶可以飲咩 [表情]

鴛鴦

太伊 2011-09-08 20:32
引用第36樓ting0072011-09-08 20:30發表的“”:
中過伏 [表情] [表情]
之前我都好鐘意飲奶茶的
但而家轉左飲鴛鴦 [表情] [表情]

溝得仲勁

奶茶+咖啡都係有奶+茶丫

chun1424 2011-09-08 20:32
引用第35樓小伊子2011-09-08 20:05發表的“”:
唔識欣賞……
連蘭芳園既奶茶我都係咁 [表情]
.......

酸咖啡, 真係好難飲

始希 2011-09-08 21:07
引用第1樓麻凡2011-09-08 14:28發表的“”:
咦? 我有一段時間, 太約連續半年左右, 真係每日4-5杯奶茶喎~~ [表情]

麻兄...你要為妻子大人著想...
好好保重身體.....

引用第39樓chun14242011-09-08 20:32發表的“”:

酸咖啡, 真係好難飲 [表情]
曾經因為好奇....喝了一杯..
肚瀉了一天......從此堅決不喝

始希 2011-09-08 21:10
引用第22樓sun2011-09-08 15:42發表的“”:

同意...好好喝...好喜歡..
但是...人家喝後會一整晚睡不著....
忍耐不喝..

麻凡 2011-09-08 21:11
引用第40樓始希2011-09-08 21:07發表的“”:
麻兄...你要為妻子大人著想...
好好保重身體.....

收到~~家下一日一杯, 減左好多架la~~~

麻凡 2011-09-08 21:13
引用第41樓始希2011-09-08 21:10發表的“”:
同意...好好喝...好喜歡..
但是...人家喝後會一整晚睡不著....
忍耐不喝..

我諗我飲一煲都唔會訓唔著, 咖啡/茶對我冇影響, 反之, 唔能夠為我提神~~~

始希 2011-09-08 21:14
引用第42樓麻凡2011-09-08 21:11發表的“”:
收到~~家下一日一杯, 減左好多架la~~~ [表情]

你還每餐都吃大量的肉.......肉....肉.........

始希 2011-09-08 21:17
引用第43樓麻凡2011-09-08 21:13發表的“”:
我諗我飲一煲都唔會訓唔著, 咖啡/茶對我冇影響, 反之, 唔能夠為我提神~~~ [表情]

你已經中毒了....拜託日後一星期喝一杯吧
人家曾經一喝冰檸啡...瀉肚子一整天...
不過...不否認...奶茶...好好喝...
喝一杯+一塊蛋糕.......呼........

麻凡 2011-09-08 21:18
引用第44樓始希2011-09-08 21:14發表的“”:
你還每餐都吃大量的肉.......肉....肉.........

off topic~~~~~~~~

始希 2011-09-08 21:19
引用第46樓麻凡2011-09-08 21:18發表的“”:
off topic~~~~~~~~ [表情]

真想不到人家和你同星座...
可能........同年..??

seattleqoo 2011-09-08 22:58
引用第47樓始希2011-09-08 21:19發表的“”:
真想不到人家和你同星座...
可能........同年..??

呢D咪叫做緣份囉.

sun 2011-09-08 23:40
引用第39樓chun14242011-09-08 20:32發表的“”:
酸咖啡, 真係好難飲 [表情]

我飲咖啡有要求...茶記我從來唔會叫咖啡...

查看完整版本: [-- 喝奶茶測試 兩日7杯醫生叫停... --] [-- top --]