查看完整版本: [-- [18/9] 曾近榮 - 曾sir逝世 留家居智慧 器官衰竭 享年86 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【娛樂新聞】 -> [18/9] 曾近榮 - 曾sir逝世 留家居智慧 器官衰竭 享年86 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

seattleqoo 2011-09-18 09:31

[18/9] 曾近榮 - 曾sir逝世 留家居智慧 器官衰竭 享年86

【明報專訊】將哥士的、除油浸漬粉、萬用去污膏帶給萬千港人的「曾sir」曾近榮,過去47年一直是港人信賴的生活顧問,是活生生的家事百科,這位港人寶貝本月10日因多種器官衰竭與世長辭,享年86歲。昨日消息傳出後,有街坊趕到曾sir生前經營的雜貨店前鞠躬,網民紛紛重溫其經典智慧,感謝他將化學小知識帶進生活。
曾sir逝世的消息昨日先在網上流傳,其家人於下午發信公布其死訊。聲明稱,曾sir月前深夜突感不適,送院診治後留醫,其後不治,聲明並無交代離世日期。家人稱,對曾sir畢生貢獻及獲社會肯定成就感到驕傲,其孜孜不倦的學習與勤奮工作的精神是他們的榜樣,對他的離世深感悲痛,並遵從遺願,低調處理後事。港台亦發表聲明,指曾sir於1980年代初已為港台主持《節奏783》,02年起主持《住家男人》至今年8月初,又讚揚曾sir見識廣博,態度專業,對於這位前輩離世深表哀悼。
曾sir今年初曾經接受本報副刊〈星期日生活〉專訪,分享智慧點滴,有關訪問見今日〈星期日生活〉(016)。曾sir家人昨披露曾sir享年86歲,曾sir年初接受訪問時稱自己84歲。
據了解,曾sir約1個多月前因心臟不適經急症送入伊利沙伯醫院,入院時情况十分危急,伊院心臟科全力搶救並進行通波仔手術,其後情况一度穩定,在心臟科深切治療部留醫。唯曾sir年事已高,身體其他器官的毛病相繼出現,病况時好時壞,家人常伴在側,亦有不少朋友探望,至本月10日終因多種器官衰竭去世。
入行前中學教中文
曾近榮變身「曾sir」前是教書「阿sir」,在中學教中文,機緣巧合到麗的電視教了3個月書法,數月後導演找他主持家事節目《學以致用》,開始為市民解答家居生活疑難,一做15年,其後加入無綫午間節目《婦女新姿》及到港台《住家男人》任主持。
8月6日中午,曾sir一如往常準時開咪,為港台主持節目,還與拍檔梁德民談起中秋節月餅饀的常識和典故,又教聽眾以溫水「溝」檸檬酸清除茶漬,想不到這輯節目成為曾sir在大氣電波留下的絕響。8月13日,節目主持人梁德民改與錢佩卿拍檔,節目中稱曾sir請病假,錢還說「曾sir做節目以來從未請過病假,十分勤力,今次趁病才可以有機會休息」,梁亦祝願曾sir「快些好番」,並說會把一些未解答的問題留給曾sir回答,未料曾sir數周後與世長辭。
家事常識純靠自學
曾sir的知識面橫跨家居清潔、維修甚至醫療,但原來他開始主持《學以致用》前,對這些知識一竅不通,全憑興趣和努力不斷看書嘗試,不恥下問找出答案。他過去接受訪問時,不只一次提及努力奮進、「死咪書」,是做學問成功不二法門。多年拍檔梁德民透露,曾sir每次做節目前,至少提早2小時到場,節目後又把聽眾的問題,甚至寄來的昆蟲死屍帶回家研究,近10年來沒有請過一次假。
中大生物化學系客席教授曹宏威亦常解答生活小百科,過去在家居節目與曾sir碰頭,「大家都是答那些問題,中學生問我,若我不懂答,便叫他們找曾生」。他最佩服曾sir的自學精神,將實驗室的理論帶入尋常百姓家。曹已六七年沒聯絡曾sir,對上一次與曾sir談起恤衫常被原子筆弄髒,曾sir說自己研製了平價清潔劑,要送他一枝,「我到現在還沒去找他……」。
如今曾sir再無法親身為聽眾顧客解答家居疑難,但數十年來其家居知識早已深入民心,網民在網上稱他為「上一代DIY達人」,有人借曾sir在電影《逃學威龍》冒失化學老師一角寄語他﹕「我會記得你叫大家做人要有記性的。」

http://hk.news.yahoo.com/%E6%9B%BEsir%E9%80%9D%E4%B8%96-%E7%95%99%E5%AE%B6%E5%B1%85%E6%99%BA%E6%85%A7-%E5%99%A8%E5%AE%98%E8%A1%B0%E7%AB%AD-%E4%BA%AB%E5%B9%B486-212529468.html

再見了, 一路好走............

國球旗 2011-09-18 10:00
曾sir....RIP

魚蛋 2011-09-18 10:00
RIP住家男人

btw有冇人尋日下午見亞視講佢死訊果陣唔係好信

icemanbergkamp 2011-09-18 11:11
RIP

一見佢個名就會諗到哥士的.....

Rave 2011-09-18 11:19
RIP...

智者 2011-09-18 11:52
RIP

蕃薯廠 2011-09-18 11:57
引用第3樓icemanbergkamp2011-09-18 11:11發表的“”:
RIP
一見佢個名就會諗到哥士的.....

仲有以前做無線「城市故事」洗米華等3兄弟妹既老豆...

RIP

thomas33 2011-09-18 12:17
RIP

posouth 2011-09-18 14:34
你叫咩名?
周星星
你呢?
黃小龜

RIP, 好懷念...............

godkiu 2011-09-18 15:05
rip

朗尼 2011-09-18 15:31
rip

joN3 2011-09-18 15:37
http://www.youtube.com/watch?v=OYWMxWqbcg4&feature=player_embedded

大少* 2011-09-18 15:44
R.I.P

ming仔 2011-09-18 15:46
RIP

chun1424 2011-09-18 16:32
而家我地呢個實驗比較複雜

我地一定要記住每一個步驟

如果無記性 , 就會好危險嫁喇

RIP

三郎 2011-09-18 16:40
再見了~

美利拉斯 2011-09-18 16:55
rip

g3rMan 2011-09-18 16:58
RIP
化學老師

迪神 2011-09-18 19:31
rip!

杜菲斯 2011-09-18 19:39
rip

啪啪啪啪啪啪 2011-09-19 01:45

g3rMan 2011-09-19 19:58
http://www.youtube.com/watch?v=w9YIhAUsnk4&feature=topvideos_music

最記得呢幕

庭... 2011-09-19 23:50
rip
年幾前去過佢舖頭買野,但係佢好有性格咁唔賣俾我

蕃薯廠 2011-09-20 00:00
引用第22樓庭...2011-09-19 23:50發表的“”:
rip [表情] [表情] [表情]
年幾前去過佢舖頭買野,但係佢好有性格咁唔賣俾我 [表情] [表情] [表情]

why

庭... 2011-09-20 00:18
引用第23樓蕃薯廠2011-09-20 00:00發表的“”:
why [表情]

個次我買spectrum綠水黎清卜泥
佢問我你知唔知咩叫卜泥同卜泥咩樣
我形容俾佢聽之後佢話未必係卜泥
佢就叫我返屋企用d膠紙痴d俾佢睇
咁我咪話之前用過架啦喎
佢又話你痴d俾我睇下啦,費事你用完之後唔得周圍唱曾sir冇料到
我呆左.......我仲好記得支野係$25.......

fong711 2011-09-20 00:24
引用第22樓庭...2011-09-19 23:50發表的“”:
rip [表情] [表情] [表情]
年幾前去過佢舖頭買野,但係佢好有性格咁唔賣俾我 [表情] [表情] [表情]

sorry笑左
btw 曾sir

國球旗 2011-09-20 00:27
引用第24樓庭...2011-09-20 00:18發表的“”:
.......

最後你有無黐俾佢睇

庭... 2011-09-20 00:42
引用第26樓國球旗2011-09-20 00:27發表的“”:
最後你有無黐俾佢睇 [表情]

冇呀.....不過我最後都買左.......
我話不如你當我用黎洗地啦........
佢話我邊有人用$25既綠水(其實大概得500ml)黎洗地咁折墮!!!

fong711 2011-09-20 00:44
引用第27樓庭...2011-09-20 00:42發表的“”:
冇呀.....不過我最後都買左.......
我話不如你當我用黎洗地啦........
佢話我邊有人用$25既綠水(其實大概得500ml)黎洗地咁折墮!!! [表情] [表情] [表情]

有$$仔
曾sir都幾過引

庭... 2011-09-20 00:49
引用第28樓fong7112011-09-20 00:44發表的“”:
有$$仔 [表情] [表情] [表情]
曾sir都幾過引 [表情] [表情]

咁我又真係用黎清卜泥既,用少少抹一抹就搞掂了

freezefox 2011-09-20 00:53
引用第24樓庭...2011-09-20 00:18發表的“”:
.......

有性格!有原則!

kcwjames25 2011-09-20 13:56
R.I.P

happykinghk 2011-09-20 20:34
曾sir R.I.P.

查看完整版本: [-- [18/9] 曾近榮 - 曾sir逝世 留家居智慧 器官衰竭 享年86 --] [-- top --]