查看完整版本: [-- 兩歲女被車撞, 冷血行人路過不屑一顧 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【靈異奇聞】 -> 兩歲女被車撞, 冷血行人路過不屑一顧 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

萊斯特 2011-10-16 15:30

兩歲女被車撞, 冷血行人路過不屑一顧

事發地段:佛山五金城,10月13日

一名約3歲大的小女孩在市場玩耍,突然一輛面包車把她撞倒在地,前輪壓過,司機又加油門後輪從女童身上壓過,小女孩躺在路中心動彈不得,但尚有生命跡像。期間多名路人經過,但卻無動於衷。幾分鐘過後,一輛貨車再次從小女孩身上碾過,此時已經奄奄一息的小女孩不停地揮動著兩只小手,似乎在向路人求救。但冷漠的路人依然不顧而去,期間還有不少車輛經過,十分危險。老友記數了一下,短短九分鐘的視頻,共有20位路人經過,甚至還有帶著小孩的母親,也有停下來看熱鬧的車主,但卻沒有一位願意拉小女孩一把,也沒有人拿起手機撥打報警電話,任由小女孩在原地痛苦地呻吟,任由車輛從她身邊經過。最後是一位拾荒的阿姨把小女孩從路中心抱到路邊,並到處尋找被撞小女孩的媽媽。

------------------------------------------------------------------------------------------------------
我睇完之後喊左出黎...

事發經過由片段1:06 開始, 過程可能會引起觀眾情緒不安
以下影片設定由 2:42 開始, 想睇引言同事發經過既可以自己click番前面睇
http://www.youtube.com/watch?v=71_kpdDZo6c#t=163s

主持人有句說話我係好同意, 要小心個d可以用漠不關心既態度同人講話「e個社會係咁既喇」既人
e類事情係難以容忍, 同埋係絕對唔應該被視為社會常態了事

我明白社會上欺騙事件層出不窮, 好多人會怕好心幫人反而俾人呃
但今次正如主持人所講該小童係俾車輾過, 途人經過協助係冇得俾人賴

freezefox 2011-10-16 23:43
呢個究竟係一個咩國度………人仲可唔可以稱為人………

炸炸帝 2011-10-17 00:57
引用第1樓freezefox2011-10-16 23:43發表的“”:
呢個究竟係一個咩國度………人仲可唔可以稱為人………

確實喺大陸真係唔好存好心幫人

煙花 2011-10-17 01:15
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

加歷查 2011-10-17 01:18
腦死亡

大空翼 2011-10-17 02:13
RIP

freezefox 2011-10-17 12:02
引用第3樓煙花2011-10-17 01:15發表的“”:
係上面幫人真係太危險.....
分分鐘,你要養呢個小朋友一世....

由文革時代一直到宜家,人性已經被嚴重扭曲……

sun 2011-10-17 12:04
好淒涼...

seattleqoo 2011-10-17 12:09
係惡性循環0既結果.........只可說聲無奈.

或者掉返轉諗, 如果有一日你身處大陸又遇到同樣情況, 你又會否冒著風險上前幫人? (我冇既定立場, 只供大家思考.)

freezefox 2011-10-17 12:15
所以戰爭既時間,幾泯滅人性獸行都會見到。因為人既良知同人性已經被嚴重扭曲。

但今日既大陸,又唔係打緊仗,又唔係有饑荒,你卻不斷可以見到呢類冷血既事情發生。我地既人民已經被荼毒到呢個地步………

sun 2011-10-17 12:18
引用第8樓seattleqoo2011-10-17 12:09發表的“”:
或者掉返轉諗, 如果有一日你身處大陸又遇到同樣情況, 你又會否冒著風險上前幫人? (我冇既定立場, 只供大家思考.)

至少打個電話報警吧...

不過你既問題係身處大陸時...我諗如果多幾個人時...我諗救人既勇氣會大好多的...

ODIN 2011-10-17 12:20
引用第8樓seattleqoo2011-10-17 12:09發表的“”:

可能我入世未深,唔識驚後果...
會照去幫左先...

迪克 2011-10-17 12:26
「那这时候我们日常生活之中,就会出现一些我们自己都猜测不到的怪事,比如说这里面讲到,当年另外一个很有名的试验,就是另外一对的美国社会心理学家比布·拉塔内,还有约翰·达利他们在纽约的哥伦比亚大学跟纽约大学当教授,他们做一个研究。

这个研究是研究什么?就他们发现那时候纽约特别多的这种事情,就一个女孩当街被强奸犯追着来强暴,在40多个人的围观底下,这个强奸犯就把她拉上楼梯给干了,也有一些人是在上百号人的目睹的情况下,在街上被人砍的满身是血,边跑边叫,叫救命,就没有人去管他,这到底是为什么。

然后这个研究得出一个惊人的结论,就是越是多人目睹罪案的发生,这些人就越不会介入跟帮助。换句话说,如果当时只有三个人在场,这三个人说不定就会上去摁住凶徒,但是人一多的时候,大家反而不敢动,为什么?因为每个人都觉得我不需要做什么,其他人会做,如果其他人都不做,那表示我更不需要做什么,我们人是一种服从的动物,我们人是一种群体的动物,我们总是对其他人有期盼,我们也总是希望满足其他人的期盼,于是这时候我们丧失自己的一个良知判断的能力。」
一个普通人离杀人有多远——梁文道讲《路西法效应》(转载)(節錄)

seattleqoo 2011-10-17 12:32
引用第9樓freezefox2011-10-17 12:15發表的“”:
所以戰爭既時間,幾泯滅人性獸行都會見到。因為人既良知同人性已經被嚴重扭曲。
但今日既大陸,又唔係打緊仗,又唔係有饑荒,你卻不斷可以見到呢類冷血既事情發生。我地既人民已經被荼毒到呢個地步………

有一次返大陸坐的士, 聽到電台節目講述一件案件, 話有個司機在行車途中見到有個老伯因爬欄杆跌到在馬路上, 前車還差點撞倒老伯, 於是好心停車上前扶起老伯並送往醫院, 但後來該老伯卻到法院控告司機危險駕駛使其跌倒. 最終判了司機要賠償十多萬給老伯. 司機事後向傳媒訴苦不停車做好心便不會發生後來的事, 還說以後也會見死不救.

詳細情況及法院判詞我唔太記得, 但當時聽到都覺得法院真係亂黎, 電台節目主持人都慨嘆好人難做.

seattleqoo 2011-10-17 12:35
引用第11樓liuming2011-10-17 12:20發表的“”:
可能我入世未深,唔識驚後果...
會照去幫左先...

在香港當然可以義無反顧, 我都試過行行下街見有人暈倒幫手報警, 但大陸真係令我不知如何決定是好......可能睇當時情況吧.

迪克 2011-10-17 12:36
引用第14樓seattleqoo2011-10-17 12:35發表的“”:
在香港當然可以義無反顧, 我都試過行行下街見有人暈倒幫手報警, 但大陸真係令我不知如何決定是好......可能睇當時情況吧.

同感...

係大陸幫人分分鐘變害自己...

sun 2011-10-17 12:48
引用第12樓迪克2011-10-17 12:26發表的“”:
「那这时候我们日常生活之中,就会出现一些我们自己都猜测不到的怪事,比如说这里面讲到,当年另外一个很有名的试验,就是另外一对的美国社会心理学家比布·拉塔内,还有约翰·达利他们在纽约的哥伦比亚大学跟纽约大学当教授,他们做一个研究。
这个研究是研究什么?就他们发现那时候纽约特别多的这种事情,就一个女孩当街被强奸犯追着来强暴,在40多个人的围观底下,这个强奸犯就把她拉上楼梯给干了,也有一些人是在上百号人的目睹的情况下,在街上被人砍的满身是血,边跑边叫,叫救命,就没有人去管他,这到底是为什么。
然后这个研究得出一个惊人的结论,就是越是多人目睹罪案的发生,这些人就越不会介入跟帮助。换句话说,如果当时只有三个人在场,这三个人说不定就会上去摁住凶徒,但是人一多的时候,大家反而不敢动,为什么?因为每个人都觉得我不需要做什么,其他人会做,如果其他人都不做,那表示我更不需要做什么,我们人是一种服从的动物,我们人是一种群体的动物,我们总是对其他人有期盼,我们也总是希望满足其他人的期盼,于是这时候我们丧失自己的一个良知判断的能力。」
.......

見倒你呢段文章...令我諗起尋晚去pk買完野比錢...pk收10:00的...
我果時係9:50已付了錢準備走人...期間收銀不多人排隊...
但當9:50 pk熄了部份的燈...條人龍果真排到老遠...

我見咁既環境...即時覺得果條人龍就好似d動物咁...好群體...好服從性...

呢d感受是真的...

ODIN 2011-10-17 12:54
引用第14樓seattleqoo2011-10-17 12:35發表的“”:

明白的...
O係大陸,其實都有好多人想幫的 (我估...)

sun 2011-10-17 12:57
引用第17樓liuming2011-10-17 12:54發表的“”:
明白的...

拾荒的亞嬸就是平時都是一個人吧...

迪克 2011-10-17 13:04
引用第17樓liuming2011-10-17 12:54發表的“”:
明白的...

環境一個因素
梁文道篇野提及o既心理都係另一個因素

廢托 2011-10-17 13:24
係內地.... 對人友善等如對自己危險......

ODIN 2011-10-17 13:58
引用第18樓sun2011-10-17 12:57發表的“”:
拾荒的亞嬸就是平時都是一個人吧...

正正係拾荒的有能力出黎救...

但老實說,o個十幾位路人...
有D連望都唔望下,唔係怕救左比人屈咁簡單...

萊斯特 2011-10-17 14:32
-幫左佢冇著數個bor
-噢~又一件 (見慣了)
-好彩唔係我個件, 唔關我事
-要救佢好麻煩個wor, 隨時攞屎上身
-嘩~做乜冇人救佢? (自己亦唔救)
-e~ 好核突
-嘩~車成咁, 冇得救, 哂時間
...

心裡可以有好多種想法容許你見死不救
而救人只係一個理由: 你仍是人

sun 2011-10-17 14:49
引用第21樓liuming2011-10-17 13:58發表的“”:
正正係拾荒的有能力出黎救... [表情] [表情]
.......

有次我同另一半北上...我眼見有人正打算預備抓另一男人既荷包...
我同另一半講...不如通知果個男人啦...

佢即拉我急步走...
我問佢仲乜走咁快...
佢話知唔知抓手附近好多同黨架?
佢地分分鐘睇住你架啦...
你一通風...佢地失敗的話...

d人就黎對付你...你命都無呀...

ODIN 2011-10-17 14:52
引用第23樓sun2011-10-17 14:49發表的“”:
有次我同另一半北上...我眼見有人正打算預備抓另一男人既荷包...
我同另一半講...不如通知果個男人啦...
.......

呢個真係好危險...
要量力而為...

sun 2011-10-17 14:56
引用第24樓liuming2011-10-17 14:52發表的“”:
呢個真係好危險...
要量力而為...

如果明白大陸既文化...真係唔可以想做就去做的...

迪克 2011-10-17 15:27
引用第22樓萊斯特2011-10-17 14:32發表的“”:
-幫左佢冇著數個bor
-噢~又一件 (見慣了)
-好彩唔係我個件, 唔關我事
-要救佢好麻煩個wor, 隨時攞屎上身
-嘩~做乜冇人救佢? (自己亦唔救)
.......

d衰人就係利用我地正常人o既惻隱之心...

唔講呢單
大陸幾多無手無腳o既乞丐...
佢地背後俾人操控住
相信大家都略有所聞...

小西講得o岩
惡性循環。

太伊 2011-10-17 15:54
引用第9樓freezefox2011-10-17 12:15發表的“”:

大陸除左打仗係知道唔係打自己人之外有幾多時唔係自己人打自己人?

煙花 2011-10-17 18:00
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

萊斯特 2011-10-17 18:37
引用第26樓迪克2011-10-17 15:27發表的“”:
d衰人就係利用我地正常人o既惻隱之心...
唔講呢單
大陸幾多無手無腳o既乞丐...
.......

e個我當然明白, 你好心走去扶個呀婆起身, 佢可以屈你撞佢
有d人仲特登侯d車駛緊過黎個陣, 跳出黎假扮俾架車撞跌, 你停車理佢你就大獲...

不過今次e單實在太離譜, 只怪一路以來人既心早已轉由鋼鐵煉成...
點都好, 佢地e個絕對係病態社會

朗拿度 2011-10-17 18:43
後面果段 = 事不關己,己不勞心, 我又唔係邊個, 可以做得乜.

前面果段 = 反正都撞中左, 撞死賠小D.

睇哂成段, 除左覺得唔開心之外, 我乜都做唔到

炸炸帝 2011-10-17 20:07

一定唔會

唔係話人性問題,而係自保問題

萊斯特 2011-10-17 20:33
其他既我唔會去救(老實講, 我都唔想俾人屈), 但e單一定會救
佢係俾車轆過, 你行人去救去佢點屈你?

麻凡 2011-10-17 22:50
唉.................真係睇到好唔開心........

我老婆唔肯俾我返咁多大陸, 唔係因為怕我去滾, 係因為佢知道我見到有野一定出聲, 忍唔到,
事實係我係大陸已經同人嘈過幾次, 次次都係我老婆拉開我......但係我呢D衝動已漸漸磨蝕了......
陰功....我仲返唔返大陸好呀??? 我怕再返去發現自己已經完全蝕哂......點算呀..........

ODIN 2011-10-17 23:06
引用第33樓麻凡2011-10-17 22:50發表的“”:
唉.................真係睇到好唔開心........ [表情]
我老婆唔肯俾我返咁多大陸, 唔係因為怕我去滾, 係因為佢知道我見到有野一定出聲, 忍唔到,
事實係我係大陸已經同人嘈過幾次, 次次都係我老婆拉開我......但係我呢D衝動已漸漸磨蝕了......
陰功....我仲返唔返大陸好呀??? 我怕再返去發現自己已經完全蝕哂......點算呀.......... [表情]

一切小心...
量力而為(各方面)...

迪神 2011-10-17 23:25
個細路女最後捱唔過??

ODIN 2011-10-17 23:27
引用第35樓迪神2011-10-17 23:25發表的“”:
個細路女最後捱唔過?? [表情]

cctvb話深層昏迷緊...
可能變成植物人...

麻凡 2011-10-18 00:00
引用第34樓liuming2011-10-17 23:06發表的“”:
一切小心...
量力而為(各方面)...

會LA, 而家有大有細, 乜都諗多幾步了..........

國球旗 2011-10-18 00:03
引用第37樓麻凡2011-10-18 00:00發表的“”:
會LA, 而家有大有細, 乜都諗多幾步了.......... [表情]

大個仔了

麻凡 2011-10-18 00:05
引用第36樓liuming2011-10-17 23:27發表的“”:
可能變成植物人... [表情]

唉.......
其實唔係第一單, 我老婆呀哥長期係大陸, 聽過唔少亦見過一次, 係上面, 車到人的話,
真係好多司機會把心一橫後車來回把傷者車死為止, 因為車傷人一定至少屈你過六位數字醫藥賠償,
但車死人只須賠兩萬.........

麻凡 2011-10-18 00:06
引用第38樓國球旗2011-10-18 00:03發表的“”:
大個仔了 [表情]

啱啱真係買左樽鈣片俾媽媽~

三郎 2011-10-18 00:23
引用第36樓liuming2011-10-17 23:27發表的“”:
可能變成植物人... [表情]

唔係死左咩..

JHELSEA 2011-10-18 19:39
http://www.facebook.com/photo.php?v=206706119402882

廢托 2011-10-18 19:41
引用第33樓麻凡2011-10-17 22:50發表的“”:
唉.................真係睇到好唔開心........ [表情]
陰功....我仲返唔返大陸好呀??? 我怕再返去發現自己已經完全蝕哂......點算呀.......... [表情]

為咩事而嘈

萊斯特 2011-10-18 20:50
道德真空, 朋輩壓力, 輿論責任, 缺乏宗教規範, 獨善其身之說盛行

http://www.youtube.com/watch?&v=mEl-C55iya4#t=216s

鮮吊甬仔 2011-10-18 21:10
好似有d大陸人話救人個嬸嬸博出位,炒作................

Numberson 2011-10-18 21:11
引用第45樓鮮吊甬仔2011-10-18 21:10發表的“”:
好似有d大陸人話救人個嬸嬸博出位,炒作................

事實證明果18個見死不救既人係大陸係多數派

國球旗 2011-10-18 21:14
引用第45樓鮮吊甬仔2011-10-18 21:10發表的“”:

古代就話「說好話、做好事、存好心。」

但現今國內人就可以完全相反

Numberson 2011-10-18 21:18
引用第47樓國球旗2011-10-18 21:14發表的“”:
古代就話「說好話、做好事、存好心。」
但現今國內人就可以完全相反 [表情] [表情]

多得文革

廢托 2011-10-18 21:21
唉....

其實我姨丈幾年前講過....

係大陸, 你揸緊車, 有人訓係你面前都千其唔好落車,因為分分鐘係一個局.......

係大陸..... 真係無論乜都難分真與假......

查看完整版本: [-- 兩歲女被車撞, 冷血行人路過不屑一顧 --] [-- top --]