查看完整版本: [-- [人性的探討]天與地 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> [人性的探討]天與地 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 47 total )

真秘密 2011-11-21 22:16

[人性的探討]天與地

簡介首播日期: 2011.11.21死亡旅程

一九九二年,許家明(張景淳飾)與劉俊雄(羅鈞滿飾)、鄭振軒(梁証嘉飾)、宋以朗(楊潮凱飾)組成搖滾樂隊,並偕同女友葉梓恩(蔣家旻飾)共同渡過生命最充實十一個月日子。

同年冬天,樂隊演出的機會愈來愈少,四人間的音樂創作火花亦愈來愈不濟,眾人心中知又是另一次樂隊解散的時刻來臨。家明提出臨別前,拿起背囊齊齊闖一次嚮往以久的新彊天山,最終,由於一次情侶間的小吵鬧,五人行變成了四男之旅。途中遇上風雪,令四人滯留荒涼山野二十日。結果只得朗、雄和軒三人走出風雪,明卻人間蒸發…樂隊也因而解散。

不倫孽戀

十八年來各散東西,如今聚首,膽怯地回想青蔥歲月,戰兢地眺望未知明天。葉梓恩(余詩曼飾)為完成家明遺願,試圖原諒三名昔日與明共赴死亡旅程的友人,努力重拾友誼,以個人微薄的影響力,一心打造首個真真正正屬於香港本土的地下搖滾音樂節。可惜,再一次,與劉俊雄(林保怡飾)、鄭振軒(黃德斌飾)和宋以朗(陳豪飾)發展出不倫孽戀。

馬詠儀(陳芷菁飾)以為雄解散樂隊,重操會計老本行就會安守本份,但甜蜜的婚姻生活未足兩年,雄再次捨棄本行,追隨工運領袖江兆泉(劉丹飾),全心投入爭取勞工福利工作。十五年來,雄只贏得點點社會名聲,卻輸掉了一段婚姻,若非儀仍心有不甘,二人根本難再生活於同一屋簷下。以為對丈夫一事無成的性格了解通透的儀,又怎料到雄半世人生中的兩個重大秘密,其一,就是對故人女友恩十八年來的傾慕之情。

翁卓桐(邵美琪飾)亡父遺下過億家財,二十年來由長姐翁卓樺(金燕玲飾)接手努力經營。樺以清洗黑錢及經營黑市期指來鞏固家業實力,而溫室保護下的桐,不顧樺反對與朗結婚,對朗仍一往情深,就算得知朗十八年來心繫恩一人,桐仍不放棄一絲絲能令朗浪子回頭的希望。

以家為重的楊雪薇(湯盈盈飾),儘管得知軒身患遺傳性眼疾,終會失明終老,仍難捨難離。軒樂觀強者個性,感染周遭眾人,感動得雄、朗、恩為放下家明離世藏在心中的傷痛,十八年後難得再續情誼。而定期聚會中,恩與軒不自覺產生好感,使二人關係變得瞹眛。

三名難得重拾舊情的好朋友,三段先後試圖與恩開展的婚外情緣,把恩纏擾得頭昏腦脹,此刻,又傳來天山冰川溶解,暴露出明屍首的離奇事…

真秘密 2011-11-21 22:21
兩年前睇節目巡禮果時已經想睇,不過最後可能失望收場

三郎 2011-11-21 22:31
真係食人WO

KeL 2011-11-21 22:31
說好的食人下集出現了

國球旗 2011-11-21 22:32
生食

三郎 2011-11-21 22:33
引用第4樓國球旗2011-11-21 22:32發表的“”:
生食 [表情] [表情]

搵唔到火燒掛

真秘密 2011-11-21 22:35
引用第2樓三郎2011-11-21 22:31發表的“”:
[表情] 真係食人WO

呢套野GE最大賣點黎

ArSo 2011-11-21 22:37
我睇呢套係因為band仔

但佢個場成渣mk仔真係

freezefox 2011-11-21 22:39
死左之後先食定殺左佢再....

真秘密 2011-11-21 22:42
引用第8樓freezefox2011-11-21 22:39發表的“”:
死左之後先食定殺左佢再....

應該係就快死果時殺...卦

freezefox 2011-11-21 22:43
引用第9樓真秘密2011-11-21 22:42發表的“”:
應該係就快死果時殺...卦

即係未死啦....

三郎 2011-11-21 22:43
唔知會唔會比人投訴

真秘密 2011-11-21 22:49
引用第10樓freezefox2011-11-21 22:43發表的“”:
即係未死啦.... [表情] [表情] [表情] [表情]

如果無病無痛..咁佢地三個就完完全全係變態恐怖了..咁就未必會影響到佢地三個咁深遠..
如果死左先..個迴響又無咁大...

所以我諗應該係未死但又救唔番之類..估係咁估la..

真秘密 2011-11-21 22:50
引用第11樓三郎2011-11-21 22:43發表的“”:
唔知會唔會比人投訴

實會la..普通劇集死得慘/驚嚇/唔滿意 都會收到投訴..呢次點會無

Desmond 2011-11-21 23:04
唔錯

阿蛇

麻凡 2011-11-21 23:08
引用第11樓三郎2011-11-21 22:43發表的“”:
唔知會唔會比人投訴

一定會啦, 收投訴會刺激收視喎~~

朗拿度 2011-11-21 23:17
哩套野好重口味囉, 教壞哂D 細路.
為左收視, 無所不用其極囉

三郎 2011-11-21 23:18
引用第16樓朗拿度2011-11-21 23:17發表的“”:
哩套野好重口味囉, 教壞哂D 細路.
為左收視, 無所不用其極囉 [表情] [表情]

甘係唔係要係呢段時間播放學icu

joN3 2011-11-21 23:20
引用第17樓三郎2011-11-21 23:18發表的“”:
[表情] 甘係唔係要係呢段時間播放學icu

朗拿度 2011-11-21 23:27
引用第17樓三郎2011-11-21 23:18發表的“”:
[表情] 甘係唔係要係呢段時間播放學icu

咁又唔駛, 一係阿佘換做譚玉瑛姐姐囉~

g3rMan 2011-11-21 23:27
食左家明...

真秘密 2011-11-21 23:28
引用第19樓朗拿度2011-11-21 23:27發表的“”:
咁又唔駛, 一係阿佘換做譚玉瑛姐姐囉~ [表情] [表情]

原來你仲重口味

智者 2011-11-21 23:35
又有人話抄橋

电影《天劫餘生》 (Alive)(1993)是一部根据真实事件改编的灾难求生影片。
  1972年10月13日,一架載著烏拉圭橄欖球隊的烏拉圭空軍571號班機,由一架福克F27型雙引擎客機執行任務。從烏拉圭蒙特維多飛往智利聖地牙哥參加比賽,在安地斯山脈因遇上亂流,偏離航線撞山,45名乘客中12人当场死亡,24小时后4人伤冻致死,8天后有关当局放弃搜索,10天后粮食断绝。14天又发生雪崩活埋了8人,在海拔一万多公尺,零下十度的冰天雪地,余生者怎样活下来?
  飞机在坠毁中,撞中山脉的岩石,飞机被撞为两截。飞机的前大半部落入一片平坦开阔的雪原之上,这里离文明世界相距甚远,在经过短暂的惊慌之后,他们开始强烈地祈盼来自外界的援救,当局的搜索飞机掠过生还者的视野,兴高采烈的球员们以为得救在即,把所有的剩余食物分享一空。
  不过没几天,这种兴奋就补接踵而至的饥饿和无望的等待所替代,所有的人内心充满了对死亡的恐惧,人的情绪开始发生了激烈的逆转。于是就有人提出吃已经死去人的尸体,在激烈的讨论和内心挣扎后,吃人肉的举动开始了。
其中兩名球員在辛難的情況下步行9天落山,最終成功向他人求救,直到意外發生第72天後(即:12月22日)他們才被智利空軍救援隊救出,最終只剩下16名生還者。

朗拿度 2011-11-21 23:40
引用第22樓智者2011-11-21 23:35發表的“”:
又有人話抄橋 [表情]

橋哩家野係你抄下我, 我抄下你架啦!
至緊要係睇你受唔受

seattleqoo 2011-11-21 23:41
引用第22樓智者2011-11-21 23:35發表的“”:
又有人話抄橋 [表情]

一講食人就諗起呢套戲, 不過當年實在年紀小, 都唔係好記得係吃生人定死屍.

朗拿度 2011-11-21 23:44
引用第21樓真秘密2011-11-21 23:28發表的“”:
原來你仲重口味 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

佢地都係同一type 姐.

加歷查 2011-11-22 00:03
人性醜惡, 有d興趣

三郎 2011-11-22 00:06
岩岩開始睇番第一集

有電影feel~

但節奏好慢

JHELSEA 2011-11-22 00:25
冇時間追

kenneth 2011-11-22 00:53
有無個陣個trailer? 姐係有張家輝個version

真秘密 2011-11-22 00:56
引用第29樓kenneth2011-11-22 00:53發表的“”:
有無個陣個trailer? 姐係有張家輝個version [表情]

http://www.tudou.com/programs/view/FOOaDBMK2VY/

sikingthegreat 2011-11-22 00:59
據知情人士透露, 呢套幾有深度.....

N年冇睇劇嘅我要復出了~~

ArSo 2011-11-22 01:00
第一集剪接做得幾好,btw 師奶睇唔明就係差既劇

今次我覺得佢拎呢個食人橋段冇乜所謂

ArSo 2011-11-22 01:01
引用第31樓sikingthegreat2011-11-22 00:59發表的“”:
據知情人士透露, 呢套幾有深度.....
N年冇睇劇嘅我要復出了~~ [表情] [表情]

拍得ok呀第一集

我鐘意佢慢慢去描寫個角色
d人話第一集唔知做緊乜

我就覺得第一集全盤隊晒出黎咁仲駛乜睇落去

而且睇唔明果d都係俾tvb塗毒太耐而已

kenneth 2011-11-22 01:03
引用第30樓真秘密2011-11-22 00:56發表的“”:
http://www.tudou.com/programs/view/FOOaDBMK2VY/

點解trailer 正咁多

sikingthegreat 2011-11-22 01:04
引用第32樓ArSo2011-11-22 01:00發表的“”:
第一集剪接做得幾好,btw 師奶睇唔明就係差既劇 [表情]
今次我覺得佢拎呢個食人橋段冇乜所謂

呢套目標觀眾群真係一定唔係師奶, 所以都掙扎左一輪先決定播.....

sikingthegreat 2011-11-22 01:07
引用第33樓ArSo2011-11-22 01:01發表的“”:
拍得ok呀第一集
我鐘意佢慢慢去描寫個角色
d人話第一集唔知做緊乜
.......

呢套真係同一般嘅唔同, 有d期待~~

真秘密 2011-11-22 01:40
引用第34樓kenneth2011-11-22 01:03發表的“”:
點解trailer 正咁多 [表情]

通常都係先拍果個version正d..唔知點解最後硬係要改..

真秘密 2011-11-22 01:43
引用第36樓sikingthegreat2011-11-22 01:07發表的“”:
[表情] [表情]
呢套真係同一般嘅唔同, 有d期待~~ [表情] [表情]

題材一定非一般架la

最令人擔心係唔知呀佘同三個男主角呢d tvb四角戀佔呢套劇幾多比重..

freezefox 2011-11-22 08:35
原來開頭有張家輝架???

魚蛋 2011-11-22 09:06
可惜無左張家輝

sikingthegreat 2011-11-22 09:37
引用第38樓真秘密2011-11-22 01:43發表的“”:
題材一定非一般架la[表情]
最令人擔心係唔知呀佘同三個男主角呢d tvb四角戀佔呢套劇幾多比重.. [表情]

咁又係....
如果係有深度嘅會好d, 不過暫時都有信心唔會流於表面嘅~~

42174217 2011-11-22 10:05
俾大家一段片睇下,
雖然值得成段睇晒,但如果淨係想睇同套劇有關的部份,
可以由29:30開始睇

http://www.youtube.com/watch?v=sHHa4ETr2jE

順便補充下,呢個係一系列影片O既第一集,有興趣不妨睇晒,幾有意思

freezefox 2011-11-22 10:49
我睇左頭兩分鐘,佢問左個問題,唔轉向殺五個人,定轉向殺一個人。大部份人揀轉向,殺一個人。因為死既人數少。

我未睇落去(故意唔睇落去),我先講我既睇法。我唔會轉向。

原因,我唔轉向,我只係讓事件向著原本既劇情進展。好遺憾地,我無阻止到悲劇發生。

但若然我轉向,我卻是謀殺。

再睇落去睇下個教授點講先。

42174217 2011-11-22 10:52
我早排直情o係商務買左佢呢個課程本書黎睇~

三郎 2011-11-22 10:59
引用第42樓421742172011-11-22 10:05發表的“”:
俾大家一段片睇下,
雖然值得成段睇晒,但如果淨係想睇同套劇有關的部份,
可以由29:30開始睇
http://www.youtube.com/watch?v=sHHa4ETr2jE
.......

SOSAD..其實船長個決定好似又無錯..

三郎 2011-11-22 11:00
個教授問..有幾多個人會投無罪

我係現場我都可能會舉手..

42174217 2011-11-22 11:03
引用第46樓三郎2011-11-22 11:00發表的“”:
[表情] 個教授問..有幾多個人會投無罪
我係現場我都可能會舉手..

其實,呢d野有時真係好難有所謂「完美答案」

三郎 2011-11-22 11:06
引用第47樓421742172011-11-22 11:03發表的“”:
其實,呢d野有時真係好難有所謂「完美答案」

我靜係諗..如果自己身處個個情境又有幾多人可以站係道德高地

42174217 2011-11-22 11:13
引用第48樓三郎2011-11-22 11:06發表的“”:
我靜係諗..如果自己身處個個情境又有幾多人可以站係道德高地

始終個環境太極端,實實在在自己o既性命,同虛無o既道德觀念,好難做比較

查看完整版本: [-- [人性的探討]天與地 --] [-- top --]