查看完整版本: [-- (Dec20) TVB十大老套情節 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【娛樂新聞】 -> (Dec20) TVB十大老套情節 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

ODIN 2011-12-20 15:29

(Dec20) TVB十大老套情節

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111220&sec_id=462&subsec_id=463&art_id=15907643

破格的《天與地》被師奶觀眾離棄, TVB劇雖有慣性收視,但其公式化劇情一直遭人詬病,連內地網民都將其公式對白戲謔為「 TVB體」。 TVB劇確實常出現一些慣常老套情節和對白。

1.壞人向主角開槍,途中一定會有人大叫「小心」,然後撲上去為主角擋槍,如早前播映的《法證先鋒 III》,陳茵媺(左圖右)為蕭正楠擋槍身亡。

2.一男一女在山洞避雨,用火烘乾濕透的衣服時,就會發生曖昧。

3.不論劇中人腹部中槍、上吊或中毒等死去,嘴角都會流血。

4.每當聽到噩耗,劇中人經常會嚇得把手上的碗掉到地上,拾起時又會割到手。

5.無論甚麼劇種,總會發生綁架等情節,早前網民就發現宣萱從 94年開始,至少在 20多部劇集中做過人質,包括在《尋秦記》被江華(左)脅持。

6.除了大團圓結局,近年 TVB十分喜愛安排一眾演員於結局時舉行 BBQ,例如《古靈精探 B》(圖)、《烈火雄心 3》和《 Click入黃金屋》等。

7.無論古裝或時裝劇,劇中人被逼至窮途末路,都會選擇跳海或跳崖,但每次均會大難不死。

8.當女生幫男生包紮傷口時,男生一定會望着女生,然後產生愛意。

9.每當有人在醫院證實不治,醫生鐵定只會跟演員說一句話:「對唔住,我哋已經盡晒力。」

10.通常看完一整部 TVB劇,就會發現全香港好像只有一間醫院(圖),一間警署和一位律師。

freezefox 2011-12-20 15:31
6.除了大團圓結局,近年 TVB十分喜愛安排一眾演員於結局時舉行 BBQ,例如《古靈精探 B》(圖)、《烈火雄心 3》和《 Click入黃金屋》等。

reve 2011-12-20 15:32

sad but true..........

基斯坦奴 2011-12-20 15:43
宣萱從 94年開始,至少在 20多部劇集中做過人質

MatthewB 2011-12-20 15:45
10.通常看完一整部 TVB劇,就會發現全香港好像只有一間醫院(圖),一間警署和一位律師。

g3rMan 2011-12-20 15:45
5.無論甚麼劇種,總會發生綁架等情節,早前網民就發現宣萱從 94年開始,至少在 20多部劇集中做過人質,包括在《尋秦記》被江華(左)脅持。

1994年 餐餐有宋家

1996年 天地男兒

1996年 900重案追凶

1998年 天地豪情

1998年 離島特警

1999年 刑事偵緝檔案IV

1999年 騙中傳奇

1999-2000年 洗冤錄

2000年 夢想成真

2000年 雷霆第一關

2001年 尋秦記

g3rMan 2011-12-20 15:46
2002年 流金歲月

2004年 烽火奇遇結良緣

2006年 賭場風雲

2007年 歲月風雲

2010年 掌上明珠

2010年 施公奇案II

2010年 刑警

2011年 萬凰之王

魚蛋 2011-12-20 15:47
宣萱

reve 2011-12-20 15:49
宣萱

sun 2011-12-20 15:52
9.每當有人在醫院證實不治,醫生鐵定只會跟演員說一句話:「對唔住,我哋已經盡晒力。」

fatman 2011-12-20 16:01
宣萱

freezefox 2011-12-20 16:08
宣萱個樣都無咩點變喎。

ODIN 2011-12-20 16:20
每當有人說TVB的情節老套,編劇們只能說:「對唔住,我哋已經盡晒力。」

迪克 2011-12-20 17:02
真係有人搵晒d圖出o黎

btw.....香港醫院有另一間o架
近年興用IEd呀!

OldSosad 2011-12-20 17:10
宣萱

whbun123 2011-12-20 17:32
宣萱

炸炸帝 2011-12-20 18:46

西九龍重案組

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3A%E6%90%9C%E7%B4%A2&search=%E8%A5%BF%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E9%87%8D%E6%A1%88%E7%B5%84

火鳳凰 2011-12-20 18:53

呢個真係,就算話係破格的《天與地》都係一樣,個個無論咩野傷病,係邊度受傷都係送去同一間醫院,由同一個醫生、同一個護士睇。

呀威 2011-12-20 18:53
3.不論劇中人腹部中槍、上吊或中毒等死去,嘴角都會流血。

呢個冇咩留意, 其他真係熟到喊

ArreatSummit 2011-12-20 19:10
引用第17樓bmx2011-12-20 18:53發表的“”:
呢個真係,就算話係破格的《天與地》都係一樣,個個無論咩野傷病,係邊度受傷都係送去同一間醫院,由同一個醫生、同一個護士睇。 [表情] [表情] [表情]

天與地 果間好似係白田附近馬會d盲人中心黎

廢托 2011-12-20 19:31
仲有講秘密永遠都俾人偷聽到

Chelsea 2011-12-20 20:36
仲有永遠開門入左屋之後唔洗關門

麻凡 2011-12-20 20:52
so what? 冇問題架, 就係咁tbb先有咁大把fans~~
例如~
引用第1064樓xxx2011-12-19 12:17發表的“”:
tbb...唔會睇到累的...
有笑有淚有溫情...有仁有義...
只要多元化...先至長做長有...
只得呢d劇在tbb...就唔係tbb了...
.......

antony 2011-12-20 22:20
宣萱從 94年開始,至少在 20多部劇集中做過人質

ming仔 2011-12-20 22:29
宣萱

三郎 2011-12-20 22:45
一開始個首歌有無全首

國球旗 2011-12-20 22:49
引用第25樓三郎2011-12-20 22:45發表的“”:
[表情] 一開始個首歌有無全首

http://www.youtube.com/watch?v=D9VMT1g7lBg

sun 2011-12-20 22:51
引用第22樓麻凡2011-12-20 20:52發表的“”:
so what? 冇問題架, 就係咁tbb先有咁大把fans~~
例如~
[表情] [表情] [表情]

超...你唔係睇緊TVV既劇咩?

sun 2011-12-20 22:53
引用第17樓bmx2011-12-20 18:53發表的“”:
呢個真係,就算話係破格的《天與地》都係一樣,個個無論咩野傷病,係邊度受傷都係送去同一間醫院,由同一個醫生、同一個護士睇。 [表情] [表情] [表情]

D大屋都會出現好多次...

PireS_ThE_GoD 2011-12-20 23:24
宣萱

真秘密 2011-12-21 01:07
1.壞人向主角開槍,途中一定會有人大叫「小心」,然後撲上去為主角擋槍,如早前播映的《法證先鋒 III》,陳茵媺(左圖右)為蕭正楠擋槍身亡。

2.一男一女在山洞避雨,用火烘乾濕透的衣服時,就會發生曖昧。
4.每當聽到噩耗,劇中人經常會嚇得把手上的碗掉到地上,拾起時又會割到手。
7.無論古裝或時裝劇,劇中人被逼至窮途末路,都會選擇跳海或跳崖,但每次均會大難不死。

上面呢堆真係100%咁滯

智者 2011-12-21 01:56
引用第30樓真秘密2011-12-21 01:07發表的“”:
.......

咁呢兩個又好難避免既,除非第2係搞笑,第9係medical drama

ODIN 2011-12-21 09:44

幫襯開都應該的...

其實我覺得仲有...
例如無論個主角有幾窮,間屋一定好大
個廳都會好闊,同有長走廊....

sun 2011-12-21 10:00
引用第32樓liuming2011-12-21 09:44發表的“”:
幫襯開都應該的...
.......

天與地未係囉...咁窮都可以租倒咁大既樓黎夾band...

可可粉 2011-12-21 10:15
宣萱

g3rMan 2011-12-21 11:54
仲有架.....大家有冇發覺搭的士都會遇到同一個的士司機

ODIN 2011-12-21 11:58
引用第35樓g3rMan2011-12-21 11:54發表的“”:
仲有架.....大家有冇發覺搭的士都會遇到同一個的士司機 [表情]

聽聞係真係的士司機黎的...

迪克 2011-12-21 12:24
引用第35樓g3rMan2011-12-21 11:54發表的“”:
仲有架.....大家有冇發覺搭的士都會遇到同一個的士司機 [表情]

唔覺

家有囍事就好覺

迪克 2011-12-21 12:24
引用第36樓liuming2011-12-21 11:58發表的“”:
聽聞係真係的士司機黎的... [表情] [表情]

唔係o卦?有d我認得係大茄o黎o架喎

ODIN 2011-12-21 14:16
引用第38樓迪克2011-12-21 12:24發表的“”:
唔係o卦?有d我認得係大茄o黎o架喎

堅ga...

http://ent.163.com/09/0220/08/52J4P9FQ00031H2L.html

sun 2011-12-21 15:17
最近仲要係連續兩...3套劇都會見倒果班人呢...

三郎 2011-12-21 23:38
引用第40樓sun2011-12-21 15:17發表的“”:
最近仲要係連續兩...3套劇都會見倒果班人呢...

tvb無晒人甘

HINNNS 2011-12-22 00:19

舊少少既劇果D律師,醫生,果個多數都係鍾志光

呀威 2011-12-22 23:54
引用第42樓HINNNS2011-12-22 00:19發表的“”:
舊少少既劇果D律師,醫生,果個多數都係鍾志光 [表情] [表情]

根本鍾志光咩都做得

廢托 2011-12-23 00:28
係馬路飛身救人同飛身擂子彈一樣...

國球旗 2011-12-23 00:28
引用第43樓呀威2011-12-22 23:54發表的“”:
根本鍾志光咩都做得 [表情] [表情]

萬能 key

freezefox 2011-12-23 12:24
引用第39樓liuming2011-12-21 14:16發表的“”:
堅ga...
.......

仲有一兩個成日做警察既,成個日本人個樣個個。

好似都係輔警黎架。

ryan_kewell_7 2011-12-23 12:53
引用第39樓liuming2011-12-21 14:16發表的“”:
堅ga...
.......
唔講唔知

國球旗 2011-12-23 12:57
引用第46樓freezefox2011-12-23 12:24發表的“”:
仲有一兩個成日做警察既,成個日本人個樣個個。
.......

陸叔(後排右)與日本仔(前排右)是螢幕中的好搭檔 (日本仔原名田自義、陸叔原名陸應康)

佢地兩個都做過真警察

ODIN 2011-12-23 13:09
引用第48樓國球旗2011-12-23 12:57發表的“”:

陸叔(後排右)與日本仔(前排右)是螢幕中的好搭檔 (日本仔原名田自義、陸叔原名陸應康)
.......

其實有好多演員當過差...

查看完整版本: [-- (Dec20) TVB十大老套情節 --] [-- top --]