查看完整版本: [-- 健康...你能理解多少? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【生活百科】 -> 健康...你能理解多少? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

sun 2011-12-22 10:28

健康...你能理解多少?

呢個網可隨便發問...是免費解答的...

http://happyleading.sg1004.myweb.hinet.net/main.htm

以下是一些資料重點:

1. 喝豆漿, 其實好的豆漿是可以放ㄧ年的

2.松露,松茸,只要是香氣非常夠的水果(蘋果,土芒果,土芭樂,水蜜桃,甚至榴槤)要喜歡吃,不喜歡榴槤不要免強,當身體排斥某樣東西的時候,就算再吃,身體的每個細胞是不開心或排斥的,再好的東西也沒用,反而傷害身體

3. 絕不能吃葡萄柚!!! 裡面的Narigin會破壞肝功能排毒!

4.睡的飽比吃得好重要太多太多, 睡覺時會排出褪黑激素,缺乏褪黑激素時人會無法正常運作, 會產生憂鬱,負面思考等想法

5.果汁不要用打的,不但纖維被破壞,打碎的纖維會氧化,對身體是不好的. 真要打果汁,就買600塊ㄧ台的隨便打打就好了,千萬不要買超強大功能的果汁機, 最好就是生吃, 沒嚼碎都沒關係!

6. 水果比蔬菜還要重要, 甚至可以少吃蔬菜但是不能少吃水果(裡面的植化素是別的東西沒有的), 且菜都吃煮過的,裡面營養成分早已被破壞掉,生吃又有農藥!

7.水不要喝太多,但是一天要喝 公斤X30的量 例如: 50公斤 X30= 1500c c的水

8.要多喝茶和咖啡, 因為身體是7, 但是要讓身體調到7.35~7.4, 變成弱鹼,才不易得癌症

9.幽門桿菌會造成胃癌, 茶讓幽門桿菌無法黏在胃壁上, 且茶裡面的苯丙胺酸會讓人心情好

10.喝普洱茶是得是奶奶癌最快的方法, 因為放了太久,裡面有大量的黃麴毒素是致癌物!!

11.咖啡裡面的L-Dopa可保肝, 保腎臟, 預防子宮頸癌(但絕不要喝低咖啡因或無咖啡因的咖啡,因為要用更多的化學物來將咖啡因萃取掉),還可防帕金森!!!!

12.不要喝牛奶,裡面的酪蛋白是極酸的致癌物, 也容易形成腫瘤! 牛有四個胃可反芻代謝掉,我們只有ㄧ個胃,根本無法代謝(早在1918年就以研究出來,但不斷被壓住,不敢公開),嬰兒最好是為母奶,如喝牛奶,喝到三歲就ㄧ定要停止!

13.常偏頭痛,抽筋,又查不出原因,就是缺鈣!

14.市面上的鈣,54%是磷酸鈣(反而讓胃更不舒服, 便秘),32%碳酸鈣(根本就是吃粉筆,會結石,連我買的Natural Made 都是碳酸鈣), 泛酸鈣(只是B群)

15.要吃L型乳酸鈣 (Calcium L-Lactate) (都要對照原文,有些山寨版的連原文都寫錯) 每天 200mg, D3 200 IU(5UG)

16.葡萄糖胺 Glucosamine HCL (不可用S開頭的) (都要對照原文,有些山寨版的連原文都寫錯)每天 500mg

17.軟骨素 400mg (Chondroitin)(都要對照原文,有些山寨版的連原文都寫錯) (飯後吃 D3才能吸收), ㄧ顆 42 塊以下才是合理的

18.綠茶是最好的,再來烏龍(香片也屬烏龍), 再來紅茶(包括所有花茶,果茶都屬紅茶)

19.不要再吃善存, 裡面是碳酸鈣, 也會結石

麻凡 2011-12-22 12:08
我買果d第二朝就變......

3. 絕不能吃葡萄柚!!! 裡面的Narigin會破壞肝功能排毒!
葡萄柚....什麼來的?

7.水不要喝太多,但是一天要喝 公斤X30的量 例如: 50公斤 X30= 1500c c的水
即係幾多? 1.5公升? 8杯水有幾多公升?

8.要多喝茶和咖啡, 因為身體是7, 但是要讓身體調到7.35~7.4, 變成弱鹼,才不易得癌症
快d有人話我知要多吃肉同海鮮.......

10.喝普洱茶是得是奶奶癌最快的方法, 因為放了太久,裡面有大量的黃麴毒素是致癌物!!
奶奶癌是什麼? 婆婆麻麻公公有冇事的?

12.不要喝牛奶,裡面的酪蛋白是極酸的致癌物, 也容易形成腫瘤! 牛有四個胃可反芻代謝掉,我們只有ㄧ個胃,根本無法代謝(早在1918年就以研究出來,但不斷被壓住,不敢公開),嬰兒最好是為母奶,如喝牛奶,喝到三歲就ㄧ定要停止!
oh~~~世界末日了, 家下宣傳到0至100歲都要飲奶的.........

13.常偏頭痛,抽筋,又查不出原因,就是缺鈣!
常偏頭痛......我認為是缺錢.....

14.市面上的鈣,54%是磷酸鈣(反而讓胃更不舒服, 便秘),32%碳酸鈣(根本就是吃粉筆,會結石,連我買的Natural Made 都是碳酸鈣), 泛酸鈣(只是B群)
嗯........亂碼了.......

18.綠茶是最好的,再來烏龍(香片也屬烏龍), 再來紅茶(包括所有花茶,果茶都屬紅茶)
選味之天使?

善存...是什麼?

煙花 2011-12-22 12:42
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

sun 2011-12-22 14:17
引用第1樓麻凡2011-12-22 12:08發表的“”:
.......

係唔係指隔夜的食物?

sun 2011-12-22 14:18
.......

葡萄柚即是西柚...

sun 2011-12-22 14:19
奶奶癌 可能係乳癌...

麻凡 2011-12-22 14:26
引用第5樓sun2011-12-22 14:19發表的“”:
奶奶癌 可能係乳癌... [表情]

乳癌已經係學名, 點解唔用? 篇野狀似係學術性文章, 忽然搞個gag, 搞到可信性降低不少.....

sun 2011-12-22 14:31
引用第6樓麻凡2011-12-22 14:26發表的“”:
乳癌已經係學名, 點解唔用? 篇野狀似係學術性文章, 忽然搞個gag, 搞到可信性降低不少..... [表情]

其實我唔係完全睇哂架...咁多點睇呀...

有時間上去個網度自己問...自己睇啦...

麻凡 2011-12-22 15:22
引用第7樓sun2011-12-22 14:31發表的“”:
其實我唔係完全睇哂架...咁多點睇呀...
有時間上去個網度自己問...自己睇啦... [表情]

如果唔係你post, 我眼尾都唔望添啦, 仲要自己搵.........

sun 2011-12-22 15:35
引用第8樓麻凡2011-12-22 15:22發表的“”:
[表情]
如果唔係你post, 我眼尾都唔望添啦, 仲要自己搵.........

我果d特別好笑咩?

freezefox 2011-12-22 21:34
疑?又話飲普洱對個胃好既?

朗拿度 2011-12-22 21:44
20. 全能大補丸可以幫助你解決以上問題, 推薦日日食.

麻凡 2011-12-22 23:29
引用第10樓freezefox2011-12-22 21:34發表的“”:
疑?又話飲普洱對個胃好既?

牛奶都話不能飲呀! 呢個世界真係越來越難理解~~~

麻凡 2011-12-22 23:36
引用第11樓朗拿度2011-12-22 21:44發表的“”:
20. 全能大補丸可以幫助你解決以上問題, 推薦日日食. [表情] [表情]

全能大補丸54%是戈月酸(反而讓胃更不舒服, 穿洞),32% 好核酸(根本就是吃屎,會結石), 14%是白膠漿............

freezefox 2011-12-22 23:55
引用第12樓麻凡2011-12-22 23:29發表的“”:
牛奶都話不能飲呀! 呢個世界真係越來越難理解~~~ [表情]

牛奶的確唔係太適合東方人飲

麻凡 2011-12-22 23:56
引用第14樓freezefox2011-12-22 23:55發表的“”:
牛奶的確唔係太適合東方人飲

西方人真係有多幾個胃?

freezefox 2011-12-23 00:00
引用第15樓麻凡2011-12-22 23:56發表的“”:
西方人真係有多幾個胃? [表情]

好似話東方人身體缺乏某種元素,所以唔太受得奶。飲奶對身體有益呢個觀念對我地係唔適用的

麻凡 2011-12-23 00:02
引用第16樓freezefox2011-12-23 00:00發表的“”:
好似話東方人身體缺乏某種元素,所以唔太受得奶。飲奶對身體有益呢個觀念對我地係唔適用的

我知la, 係缺鈣!

國球旗 2011-12-23 00:03
引用第16樓freezefox2011-12-23 00:00發表的“”:

以前o靚仔時去美國,食早餐學鬼佬就咁一啖牛奶一啖橙汁都無問題....

如果而家咁樣飲,肯定屙到九彩....

托利斯 2011-12-23 08:20
引用第17樓麻凡2011-12-23 00:02發表的“”:
我知la, 係缺鈣! [表情]

東方人骨頭比外國人硬咁多、
都缺鈣?

sun 2011-12-23 12:45
引用第18樓國球旗2011-12-23 00:03發表的“”:
以前o靚仔時去美國,食早餐學鬼佬就咁一啖牛奶一啖橙汁都無問題....
如果而家咁樣飲,肯定屙到九彩.... [表情] [表情] [表情]

其實係強酸遇奶先至會搞腸胃架咋...

如果你飲凍0T...之後飲奶茶...都唔會痾的...

始希 2011-12-23 16:26
人家好喜歡巧克力奶..........

sun 2011-12-23 16:52
引用第21樓始希2011-12-23 16:26發表的“”:
人家好喜歡巧克力奶.......... [表情] [表情] [表情]

飲得倒未飲囉...

d人夠話食街邊野無益啦...
不知幾多生意...

麻凡 2011-12-23 16:59
引用第19樓托利斯2011-12-23 08:20發表的“”:
東方人骨頭比外國人硬咁多、
都缺鈣? [表情] [表情]

硬到脆添..........

麻凡 2011-12-23 17:00
引用第20樓sun2011-12-23 12:45發表的“”:
其實係強酸遇奶先至會搞腸胃架咋...
如果你飲凍0T...之後飲奶茶...都唔會痾的...

強酸點先為之夠強?

sun 2011-12-23 17:06
引用第24樓麻凡2011-12-23 17:00發表的“”:
強酸點先為之夠強? [表情]

沒有稀釋既檸檬汁...或者係高濃度既酸性物質...

yanyan 2011-12-23 17:11
善存...是什麼?

鈣片?

始希 2011-12-27 21:29
引用第26樓林柏特2011-12-23 17:11發表的“”:
鈣片?
不是..善存是一種多種營養的維他命藥片..
聽說...大部份碳酸鈣片是在"毫殼"抽取出來的...<--為了減輕成本......

還有黃麴毒素 全名為黃麴霉,,,
不是普洱茶內含有...
其實...水果蔬菜己經腐爛的都有黃麴毒素,,
(算是肉眼看不到的腐爛都有.....)

始希 2011-12-27 21:31
引用第24樓麻凡2011-12-23 17:00發表的“”:
強酸點先為之夠強? [表情]
鹽酸或是硝酸...夠強了嗎??胃酸也好強....

thomas33 2011-12-28 02:22
引用第22樓sun2011-12-23 16:52發表的“”:
飲得倒未飲囉...
d人夠話食街邊野無益啦...
.......

抽煙夠話致癌喇,咪又係成街煙民!

sun 2011-12-28 12:36
引用第29樓thomas332011-12-28 02:22發表的“”:
抽煙夠話致癌喇,咪又係成街煙民! [表情]

所以我未話受得倒...唔一定會病或中毒的...

查看完整版本: [-- 健康...你能理解多少? --] [-- top --]