查看完整版本: [-- 教你解讀﹕半月痕呈粉紅色響警號... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【生活百科】 -> 教你解讀﹕半月痕呈粉紅色響警號... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

sun 2012-01-05 17:27

教你解讀﹕半月痕呈粉紅色響警號...

【明報專訊】註冊中醫師彭明慧表示,觀察半月痕時可細看在五指的分佈,因為每隻手指也象徵身體不同部位的狀况,特別是當半月痕呈現粉紅色時,正是疾病未有異常徵兆前的警號。

拇指.容易疲倦感冒

拇指半月痕與肺脾關連,如這處呈現粉紅色,即表示胰臟功能欠佳,身體容易疲倦,容易感冒,嚴重者更會涉及糖尿病。

食指.消化吸收不良

食指半月痕關連胃腸,當食指有粉紅色半月痕,代表胃和大腸消化吸收不良,因此見有食慾減退的現象。

中指.緊張勞累失眠

中指與人體心包經絡關係密切,故此當個人精神狀况不穩定,或過於緊張勞累時,中指半月痕多會呈現粉紅色,而且常會感到頭昏腦脹、失眠多夢。

無名指.陰陽失衡體質降

無名指半月痕與內分泌有關,如此處呈粉紅色,表示運行於無名指的三焦經絡異常,人體會因寒熱往來而導致血液循環欠佳,造成陰陽失衡,體質下降,女士或出現月經不調。

尾指.心臟血液循環欠佳

最後尾指,與人體少陰心經關係密切,反映心腎狀况,若半月痕顯得特別粉紅,通常是心臟血液循環欠佳,臟腑功能低下的象徵,如想盡早得悉是否患上早期心臟病患,最好就是檢查中指和尾指半月痕的狀况。

http://hk.news.yahoo.com/教你解讀-呈粉紅色響警號-214257937.html

魚蛋 2012-01-05 18:41
宜家先知半月痕係邊

朗拿度 2012-01-05 18:55
順帶一提, 半月痕正常是呈奶白色.

半月痕不完整, 即中間有破口, 都需要關注!

freezefox 2012-01-05 20:24
邊到係半月痕?

魚蛋 2012-01-05 20:26
引用第3樓freezefox2012-01-05 20:24發表的“”:
邊到係半月痕?

手指甲下半部份果堆奶白色的野

freezefox 2012-01-05 20:34
引用第4樓魚蛋2012-01-05 20:26發表的“”:
手指甲下半部份果堆奶白色的野

疑?我D 係黑色架喎。

魚蛋 2012-01-05 20:38
引用第5樓freezefox2012-01-05 20:34發表的“”:
疑?我D 係黑色架喎。 [表情] [表情] [表情]

呢度喎
真係黑色

CopoeL 2012-01-05 20:40
我冇既

sun 2012-01-05 21:09
引用第7樓CopoeL2012-01-05 20:40發表的“”:
我冇既 [表情]

我只得手指公有咋...

MonsieurGarcon 2012-01-05 21:38
引用第8樓sun2012-01-05 21:09發表的“”:
我只得手指公有咋...

x2

迪神 2012-01-05 21:41
十隻都冇,聽聞話有先健康~

freezefox 2012-01-05 21:43
無名指半月痕與內分泌有關,如此處呈粉紅色,表示運行於無名指的三焦經絡異常,人體會因寒熱往來而導致血液循環欠佳,造成陰陽失衡,體質下降,女士或出現月經不調。

國球旗 2012-01-05 21:44
引用第10樓迪神2012-01-05 21:41發表的“”:
十隻都冇,聽聞話有先健康~ [表情]

我齊晒喎

sun 2012-01-05 21:58
引用第9樓MonsieurGarcon2012-01-05 21:38發表的“”:
x2

你D指甲係唔係細粒架?

sun 2012-01-05 21:59
引用第10樓迪神2012-01-05 21:41發表的“”:
十隻都冇,聽聞話有先健康~ [表情]

如果天生無...咁未天生唔健康? 咩奶油?

迪神 2012-01-05 22:18
引用第14樓sun2012-01-05 21:59發表的「」:
如果天生無...咁未天生唔健康? 咩奶油? [表情]

咁有先天性既病架嘛~

朗拿度 2012-01-05 22:22
有分熱底寒底的, 唔知記邊款底係會無咁多半月痕都ok 的, 不過手指公一定有

sun 2012-01-05 23:09
引用第15樓迪神2012-01-05 22:18發表的“”:
咁有先天性既病架嘛~ [表情]

我一把年紀啦喎...先天有事仲發現左N年咩?

sun 2012-01-05 23:10
引用第16樓朗拿度2012-01-05 22:22發表的“”:
有分熱底寒底的, 唔知記邊款底係會無咁多半月痕都ok 的, 不過手指公一定有

我只知如果指甲中間有一條灰痕...好似身體真係出現毛病...

當然有無生命危險就唔知了...

MonsieurGarcon 2012-01-06 19:35
引用第13樓sun2012-01-05 21:58發表的“”:
你D指甲係唔係細粒架? [表情]

應該唔算細卦,洗唔洗搵把尺度下?

kamch116 2012-01-06 20:02
我淨係得手指公同食指有

加歷查 2012-01-06 20:10
睇左手定睇右手

sun 2012-01-06 20:51
引用第19樓MonsieurGarcon2012-01-06 19:35發表的“”:
應該唔算細卦,洗唔洗搵把尺度下? [表情]

照張相上黎望下都得架...

sun 2012-01-06 20:53
引用第21樓加歷查2012-01-06 20:10發表的“”:
睇左手定睇右手 [表情]

睇兩隻吧...

始希 2012-01-06 21:40
全部也只看到少許.....

reve 2012-01-06 21:57
有d人稱之為“月牙”∼

麻凡 2012-01-06 22:05
大夫, 我係咪就黎唔掂LA.......
我十隻手指半月痕呈粉紅色...........

tl9189 2012-01-06 22:30
佢d 徵狀.. 同我d 手指既半月痕arm arm 相反..
佢話有既, 我就無, 佢話無既, 我又覺得有..

fong711 2012-01-06 23:13
引用第26樓麻凡2012-01-06 22:05發表的“”:
我十隻手指半月痕呈粉紅色........... [表情]

國球旗 2012-01-06 23:14
引用第26樓麻凡2012-01-06 22:05發表的“”:

妖!你成個女人咁既造型已經好夠喇,
唔該你唔好用埋把女人聲得唔得呀!

sun 2012-01-07 00:57
引用第25樓reve2012-01-06 21:57發表的“”:
有d人稱之為“月牙”∼

我都聽過呢個名...

sun 2012-01-07 00:57

可能...快D去驗下...

Kun 2012-01-08 12:57
拇指.容易疲倦感冒

拇指半月痕與肺脾關連,如這處呈現粉紅色,即表示胰臟功能欠佳,身體容易疲倦,容易感冒,嚴重者更會涉及糖尿病。

食指.消化吸收不良

食指半月痕關連胃腸,當食指有粉紅色半月痕,代表胃和大腸消化吸收不良,因此見有食慾減退的現象。

中指.緊張勞累失眠

中指與人體心包經絡關係密切,故此當個人精神狀况不穩定,或過於緊張勞累時,中指半月痕多會呈現粉紅色,而且常會感到頭昏腦脹、失眠多夢。

查看完整版本: [-- 教你解讀﹕半月痕呈粉紅色響警號... --] [-- top --]