查看完整版本: [-- 建議取消 / 修改動態頭像 / 簽名檔 size --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 建議取消 / 修改動態頭像 / 簽名檔 size [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 5 total )

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 15:34

建議取消 / 修改動態頭像 / 簽名檔 size

引用第125樓antony07-02-2012 21:03發表的“”:
艾殊利楊格個簽名檔 好姪

引用第126樓啪啪啪啪啪啪07-02-2012 22:48發表的“”:

其實可唔可以取消動態簽名檔

LAG 不得止,其實動態簽名檔有咩實際作用

引用第127樓sheva07-02-2012 22:58發表的“”:

和議,電話上果時load好耐 [表情]

引用第128樓啪啪啪啪啪啪08-02-2012 15:13發表的“”:

係囉

普通一張相如果用手機都要 LOAD 一段時間

動態 GIF 圖更加令上載時間加長而且又食更多 RAM

唔止簽名檔

連動態頭像都係咁

引用第129樓freezefox08-02-2012 15:21發表的“”:
我個人甚至覺得無簽名檔都無問題添。 [表情]

不過,要睇大家既反應。希望可以多D 人表態。

引用第130樓迪克08-02-2012 15:22發表的“”:

無都無所謂+1

大家會點睇

其實老老豆豆

動態簽名檔或頭像即使用 LINK 連結

都會消耗唔少用家既資源

而且都無咩實際作用

加上依家手機上網風氣盛行

我諗大家都試過用手機上網遇到要花大段時間黎 LOAD 張動態圖

既費時失事又無一利

我建議取消全面取消動態簽名檔

唔知有無人會支持呢

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 15:36
唔入貼圖區果個 GIF 帖

其實其他版塊只要有唔少會員既簽名 / 頭像係動態圖

拉上拉下都特別有影響

迪神 2012-02-08 15:44
反對

本身頭像同簽名已經有一定規定,SIZE,大少都有控制,所謂資源已經有上限,同時本身已經有哂機制比大家投訴太過份既頭像同簽名

如果要就D因為手機上網、自己電腦慢既人而取消整個SYSTEM我覺得唔太公平了

麻凡 2012-02-08 15:47
頭像唔贊成, 簽名檔贊成~

freezefox 2012-02-08 15:53
我都想聽多D 大家既意見。

sun 2012-02-08 15:56
兩個留都無問題...不過最好不要動同閃的...

煙花 2012-02-08 15:57
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

麻凡 2012-02-08 15:57
引用第5樓sun2012-02-08 15:56發表的“”:
兩個留都無問題...不過最好不要動同閃的...

有冇睇清標題呀? 係建議取消動態頭像 / 簽名檔, 你唔駛重複一次的......

sun 2012-02-08 16:02
引用第7樓麻凡2012-02-08 15:57發表的“”:
有冇睇清標題呀? 係建議取消動態頭像 / 簽名檔, 你唔駛重複一次的...... [表情]

的確係無...

迪神 2012-02-08 16:03
引用第6樓煙花2012-02-08 15:57發表的「」:
有時簽名檔攪到好LAG,我都唔知佢有無過大細,我又唔識睇
咁又無理由係唔係都去投訴先,可以點睇個SIZE 有無超過....
我覺得簽名檔可以先取消用GIF....頭像大細再嚴厲執行......
.......

咁冇理由因為你唔識CHECK同你唔想去投訴而去取消個功能架~

DL左張圖之後RIGHT CLICK內容就知幾大啦

sun 2012-02-08 16:06
引用第9樓迪神2012-02-08 16:03發表的“”:
咁冇理由因為你唔識CHECK同你唔想去投訴而去取消個功能架~ [表情] [表情] [表情]
DL左張圖之後RIGHT CLICK內容就知幾大啦 [表情]

好似你張圖...雖然無閃無郁...但我覺得大左d...

迪神 2012-02-08 16:08
引用第10樓sun2012-02-08 16:06發表的「」:
好似你張圖...雖然無閃無郁...但我覺得大左d...

467kb...

sun 2012-02-08 16:10
引用第11樓迪神2012-02-08 16:08發表的“”:
467kb... [表情]

我唔係講你有幾多 b...超唔超出限制...

我係講大左d...

如果細番d...代表唔會超過467kb咩?

好似係resolution關係吧...

煙花 2012-02-08 16:11

國球旗 2012-02-08 16:11
反對!

正如迪神所講,頭像 / 簽名檔已經有齊制度去監管,

唔應該特別去遷就手機上網、電腦慢既人而去改變。

(本身我都有用手機上好友,但就無拖慢既問題。)

況且,好友論壇一早已經有「純文字版」提供選擇,

唔想睇到圖既會員一樣可以瀏覽到內容。

sun 2012-02-08 16:12
引用第14樓國球旗2012-02-08 16:11發表的“”:
反對!
.......

其實你兩張都幾閃下的...

迪神 2012-02-08 16:14
引用第13樓煙花2012-02-08 16:11發表的「」:
我發現佢大細係會影響...但唔係最望要原因...
係格數越多,就越LAG.....所以我都唔知點睇好...

格數越多個size就大架啦

煙花 2012-02-08 16:18

KeL 2012-02-08 16:20
引用第14樓國球旗2012-02-08 16:11發表的“”:
反對!
.......

x3
所有頭像簽名我都跟足規舉黎整
整果時都盡量整得簡單d同細d
用手機3g上網都冇lag的情況
反而係加左一排新洋蔥頭表情符號load得耐左

sun 2012-02-08 16:27
又一個前'改名'灰色地帶既topic...

英俊 2012-02-08 16:37
如果講手機版,有無好心版友整android版/ios版好友...

不過我都唔係好同意要將平時版好友降格做android版/ios版...

你見其他網站好似x登呀youtube呀果d都係整個m版,而唔係將自己降格

MatthewB 2012-02-08 16:51
引用第3樓麻凡2012-02-08 15:47發表的“”:
頭像唔贊成, 簽名檔贊成~

+1

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 17:06
依家就係有部分會員覺得限制唔夠而帶來不便

可能一刀切會有好大迥響

唔係個個用家電腦都追得上

因為較舊而漠視佢地 ?

唔係要取消簽名檔

只係提出唔用動態版而已

即使唔取消

但如果修改 ?

呢個又可唔可行 ?

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 17:18
或者咁睇如果有幾個方向又如何

全面取消 ?

單一取消 ?

修訂過依家既標準

智者 2012-02-08 17:32
引用第20樓英俊2012-02-08 16:37發表的“”:
如果講手機版,有無好心版友整android版/ios版好友... [表情]
不過我都唔係好同意要將平時版好友降格做android版/ios版...
你見其他網站好似x登呀youtube呀果d都係整個m版,而唔係將自己降格 [表情]

好友有純文字版架

不過如果純文字版可以show到表情,或者D圖變條link,一禁就show圖,咁就更好

Gabriel 2012-02-08 17:35
引用第24樓智者08-02-2012 17:32發表的“”:
好友有純文字版架 [表情]
不過如果純文字版可以show到表情,或者D圖變條link,一禁就show圖,咁就更好 [表情]

變相即係mobile版

太伊 2012-02-08 17:42
唔支持

其實回覆時望住D表情符號都已經可以做到手機上網窒
喺而家有監管同時問題唔嚴重既情況下
直頭取消埋個人覺得冇必要
無謂搞到唔係文字版既論壇都成個文字版咁…

(雖則個人主觀對人地D簽名檔擺既野真係冇咩興趣亦冇咩留意,但人地要擺出黎係人地既自由 )

煙花 2012-02-08 17:44

太伊 2012-02-08 17:44
引用第24樓智者2012-02-08 17:32發表的“”:
好友有純文字版架 [表情]
不過如果純文字版可以show到表情,或者D圖變條link,一禁就show圖,咁就更好 [表情]

文字版係show到表情圖,係冇晒其他圖
(即係冇得引用人地je)
(不過冇得引用其實又真係幾唔方便 )

太伊 2012-02-08 17:45
引用第27樓煙花2012-02-08 17:44發表的“”:
但人地有自由放出黎,我地無得選擇睇唔睇....一定要睇

你有得選擇上文字版/唔上,一樣可以唔睇

freezefox 2012-02-08 17:47
疑?大家係咪有d 攪錯?宜家唔係討論是否取消簽名檔。係討論是否限制簽名檔唔可以放動態圖象。

即係,仲會有簽名檔的,但只可以用靜態圖象。

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 17:54
文字版係兩回事喎

而且大家係咪唔太明白動態簽名檔既影響

煙花 2012-02-08 17:54

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 17:56
引用第30樓freezefox08-02-2012 17:47發表的“”:
疑?大家係咪有d 攪錯?宜家唔係討論是否取消簽名檔。係討論是否限制簽名檔唔可以放動態圖象。
即係,仲會有簽名檔的,但只可以用靜態圖象。

x2

智者 2012-02-08 18:02
一係限埋file size 囉.....太大既的確有排load

國球旗 2012-02-08 18:05
引用第31樓啪啪啪啪啪啪2012-02-08 17:54發表的“”:
文字版係兩回事喎
而且大家係咪唔太明白動態簽名檔既影響

文字版已經係一個俾電腦規格唔夠既解決方法

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 18:07
引用第34樓智者08-02-2012 18:02發表的“”:
一係限埋file size 囉.....太大既的確有排load [表情]

之前有提架

不過無人理之嘛

煙花 2012-02-08 18:08

freezefox 2012-02-08 18:08
引用第32樓煙花2012-02-08 17:54發表的“”:
咁爭取都有錯,你都幾過隱wow....

大家各自表態者。請針對番件事。ok?

煙花 2012-02-08 18:12

freezefox 2012-02-08 18:13
引用第35樓國球旗2012-02-08 18:05發表的“”:
文字版已經係一個俾電腦規格唔夠既解決方法

或者可以咁講,宜家我地係兩個選擇。

第一個係十級精采,咩都有齊。第二個係一級精采,得文字咩都無。

即係,你個選擇會好極端,一係咩都齊,一係咩都無。你去唔到十級精采個個選擇既話,你就只能用咩都無個個選擇。

假如,我地將個簽名檔作出一定限制,咁可能令到原本上唔到十級精采個班會員,都仲可以維持係九級精采既版面到,唔駛一下子就跌到去咩都無既版面。

代價就係全員都會無左十級精采個個版面。

freezefox 2012-02-08 18:13
引用第37樓煙花2012-02-08 18:08發表的“”:
e+唔係都有限咩?

有限。

我估樓上既意思係再收緊個限制。

國球旗 2012-02-08 18:16
引用第40樓freezefox2012-02-08 18:13發表的“”:
.......

應該研究下係咪有需要因為個別例子就令其他人無得十級精采

將來論壇升級,如果我部電腦配合唔到,到時論壇會唔會取消 upgrade

Valencia25 2012-02-08 18:19
引用第40樓freezefox2012-02-08 18:13發表的“”:
.......

文字版其實並非只得文字~~仲可以睇到post中的圖同表情符號

分別只係冇左show係左邊既會員資料同簽名檔~~~

煙花 2012-02-08 18:21

MatthewB 2012-02-08 18:22
其實... 係咪upgrade 左個forum, 會有個新ge純文字版 ?

國球旗 2012-02-08 18:31
引用第44樓煙花2012-02-08 18:21發表的“”:
咁點解人人頭像/簽名檔都係咁細果陣,部份人要用大d?

呢個係個人選擇,佢地唔用就要全部人睇齊?

煙花 2012-02-08 18:34

antony 2012-02-08 18:36
我覺得取唔取消都無所謂, 但係個會員唔該 check 清楚個 file size 先 post 上黎..........

啪啪啪啪啪啪 2012-02-08 18:48
引用第37樓煙花08-02-2012 18:08發表的“”:
e+唔係都有限咩?

限制唔夠我意思

查看完整版本: [-- 建議取消 / 修改動態頭像 / 簽名檔 size --] [-- top --]