查看完整版本: [-- 電腦最近慢左好多..... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【電腦中心】 -> 電腦最近慢左好多..... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

廢托 2012-03-12 20:21

電腦最近慢左好多.....

最近部電腦慢左好多, 試過有兩,三次一開機個mon唔著, 但keyboard 同mouse 就無問題.....

入到window 感覺上成部機慢晒....開website都超慢, 窒下窒下咁, 間唔中仲load好耐, 好唔順...

最大問題係連network 都慢左好多, 電腦睇唔到片不但止, 有wifi 用電話上youtube 都load 唔到d片....

最近連 ps3 update 都好慢.... 正常幾秒搞掂, 而家成兩分鐘都未得...

到底大概係咩事??

ming仔 2012-03-12 23:11
可能真係要check下有冇中毒....

g3rMan 2012-03-13 01:09
會唔會係裝左好多無乜用既程式所以咁慢?

阿童木 2012-03-13 01:41
係咪hard disk無位做virtual disk ?

托利斯 2012-03-13 03:53
似上網條線有問題

之前都諗過係咁、最好襯部野仲開得著、搵人問下發生咩事

廢托 2012-03-13 08:28
尋晚download左norton, scan 左一次, del 左好多唔知咩 cookies....

而家部腦快返好多, 睇片都load到, 睇下今晚返黎仲有冇問題先

呀威 2012-03-13 16:31
我都係喎, 一開始以為電腦容量太少, 跟住del 左少少冇用既野, 頭一日都冇好轉, 但呢幾日唔知點解又無啦啦冇事

如果你都係咁既話, 我懷疑係上網公司啦

始希 2012-03-13 19:40
引用第5樓廢托2012-03-13 08:28發表的“”:
尋晚download左norton, scan 左一次, del 左好多唔知咩 cookies....
而家部腦快返好多, 睇片都load到, 睇下今晚返黎仲有冇問題先

人家曾經用norton del 了好多(16 個) cookies...
有空清理用磁碟整理 或是 磁碟清理這2 項功能..
約2 星期清理一次,
已經可以約清理出4 mb 東西.....

火鳳凰 2012-03-13 21:38
試下呢個幫唔幫到你︰

http://download.cnet.com/Advanced-SystemCare-Free/3000-2086_4-10407614.html

加歷查 2012-03-13 22:20
引用第8樓bmx2012-03-13 21:38發表的“”:
試下呢個幫唔幫到你︰
http://download.cnet.com/Advanced-SystemCare-Free/3000-2086_4-10407614.html

堅有用 多謝單車兄

chun1424 2012-03-13 22:47
我家姐都係度投訴話上網變得慢左.........
佢叫我快啲DL 快個防毒, 單車兄果個有無用架

廢托 2012-03-13 23:16
威同俊都係netvigator?

我又係咁, 最大問題係開website 個window 都有d hang 既感覺....

一時好快, 一時又慢到load唔到....

chun1424 2012-03-13 23:23
引用第11樓廢托2012-03-13 23:16發表的“”:
我又係咁, 最大問題係開website 個window 都有d hang 既感覺....

HKBN

火鳳凰 2012-03-13 23:26
引用第9樓加歷查2012-03-13 22:20發表的“”:
堅有用 [表情] 多謝單車兄

我自己成日都會用,好方便我呢的懶人。

廢托 2012-03-13 23:28
引用第13樓bmx2012-03-13 23:26發表的“”:
我自己成日都會用,好方便我呢的懶人。 [表情]

有問題果d file 係咪擇 "優化"就ok?

火鳳凰 2012-03-13 23:29
引用第10樓艾殊利楊格2012-03-13 22:47發表的“”:
我家姐都係度投訴話上網變得慢左.........
佢叫我快啲DL 快個防毒, 單車兄果個有無用架 [表情]

你用左我果個試下先,佢會幫你清晒的 cache、垃圾檔案、修復埋的 registry、defrag 埋個 hd。

如果再唔得的話,就好可能係中毒。

你就要開個工作管理員,睇下有無 process 霸晒的 cpu/memory。

火鳳凰 2012-03-13 23:30
引用第14樓廢托2012-03-13 23:28發表的“”:
有問題果d file 係咪擇 "優化"就ok?

你第一次用最好用深度維護,等佢先幫你一次過搞好晒的野。

廢托 2012-03-13 23:35
引用第16樓bmx2012-03-13 23:30發表的“”:
你第一次用最好用深度維護,等佢先幫你一次過搞好晒的野。

咁佢scan 左d問題出黎之後點做?

火鳳凰 2012-03-13 23:36
引用第17樓廢托2012-03-13 23:35發表的“”:
咁佢scan 左d問題出黎之後點做?

佢應該有個制俾你禁立即修復之類。

chun1424 2012-03-13 23:50
引用第15樓bmx2012-03-13 23:29發表的“”:
你用左我果個試下先,佢會幫你清晒的 cache、垃圾檔案、修復埋的 registry、defrag 埋個 hd。
如果再唔得的話,就好可能係中毒。
.......

岩岩整左, CHROME 個首頁排位亂哂

而家再DL NOD 試用版

火鳳凰 2012-03-13 23:56
引用第19樓艾殊利楊格2012-03-13 23:50發表的“”:
岩岩整左, CHROME 個首頁排位亂哂 [表情]
而家再DL NOD 試用版

咁奇怪?

我用左好耐,完全無事喎。

chun1424 2012-03-13 23:59
引用第20樓bmx2012-03-13 23:56發表的“”:
咁奇怪?
我用左好耐,完全無事喎。 [表情]

本身CHROME 個首頁八個格都齊齊整整

之後重新開機後無左好友同FACEBOOK

而家唔識搞返佢出黎

frankie 2012-03-14 00:00
我都用左

唔錯,快左d ,個hd 有d error

CHROME 首頁無曬記錄,不過影響不大

chun1424 2012-03-14 00:02
引用第22樓frankie2012-03-14 00:00發表的“”:
我都用左
唔錯,快左d ,個hd 有d error [表情] [表情]
CHROME 首頁無曬記錄,不過影響不大 [表情]

OT 一問, 知唔知點解可以排返位

frankie 2012-03-14 00:04
引用第21樓艾殊利楊格2012-03-13 23:59發表的“”:
本身CHROME 個首頁八個格都齊齊整整
之後重新開機後無左好友同FACEBOOK [表情]
.......

你個八個格係咪最常去個八個網址

你去番多D 個八個網址羅

P.S 我八個無改變喎

chun1424 2012-03-14 00:06
引用第24樓frankie2012-03-14 00:04發表的“”:
你個八個格係咪最常去個八個網址
.......

八格之中有兩格無左

就係最常用既好友同FACEBOOK

火鳳凰 2012-03-14 00:09
我終於明白你講咩野八格啦,果個係根據你去得多既網站,成日會變,無咩用架喎。

你真係想 keep 低的網址,用書籤或者書籤列好過啦。

chun1424 2012-03-14 00:12
引用第26樓bmx2012-03-14 00:09發表的“”:
我終於明白你講咩野八格啦,果個係根據你去得多既網站,成日會變,無咩用架喎。
你真係想 keep 低的網址,用書籤或者書籤列好過啦。 [表情]

方便丫嗎

咁其實我都有加去書籤既

火鳳凰 2012-03-14 00:16
引用第27樓艾殊利楊格2012-03-14 00:12發表的“”:
方便丫嗎 [表情]
咁其實我都有加去書籤既 [表情]

基本上你用 chrome 本身個「清除瀏覽記錄」就已經會幫你洗晒架啦,你長年累月積埋積埋一路唔清洗的話,所以個 browser 咪咁慢。

呀威 2012-03-14 00:20
引用第11樓廢托2012-03-13 23:16發表的“”:

我係呀, 不過近幾日又真係冇事

始希 2012-03-14 15:54
人家也是...用IE 慢到無法忍受..
改用CHROMA 才恢復正常..
聽說...九龍東某些地區開始光纖工程....
令到如此的慢...

始希 2012-03-14 16:02
引用第8樓bmx2012-03-13 21:38發表的“”:
試下呢個幫唔幫到你︰

單車兄有沒有中文版...??

廢托 2012-03-14 20:47
引用第29樓呀威2012-03-14 00:20發表的“”:
我係呀, 不過近幾日又真係冇事

我用左革車介紹果個software 之後, 部機真係快返好多...!!

廢托 2012-03-14 20:48
引用第31樓始希2012-03-14 16:02發表的“”:
單車兄有沒有中文版...??

install 果陣有得擇中文的

始希 2012-03-14 21:28
引用第32樓廢托2012-03-14 20:47發表的“”:
我用左革車介紹果個software 之後, 部機真係快返好多...!!

人家用單車兄清清網頁列表...真的快了少許..

對了....下載後使用期限是....多少日子..??一個月嗎??
中文..找不到....??

reve 2012-03-14 21:54
單車兄果然好介紹

火鳳凰 2012-03-15 01:37
引用第34樓始希2012-03-14 21:28發表的“”:
人家用單車兄清清網頁列表...真的快了少許..
對了....下載後使用期限是....多少日子..??一個月嗎??
.......

沒有使用期限。

不過佢有新 version 就會叫你 update。

呀威 2012-03-15 10:49
引用第32樓廢托2012-03-14 20:47發表的“”:

我都有用, 堅抵

始希 2012-03-15 12:30
引用第36樓bmx2012-03-15 01:37發表的“”:
沒有使用期限。
不過佢有新 version 就會叫你 update。

下月會試用...謝謝介紹哩.....

始希 2012-04-06 22:24
拜託問問...維護後要不要再用其他防病毒軟件...??

廢托 2012-06-02 11:30
又係咁了......開極都著唔到mon

Gabriel 2012-06-13 14:44
引用第40樓廢托02-06-2012 11:30發表的“”:
又係咁了......開極都著唔到mon

我覺得應該有hardware就夠鐘

查看完整版本: [-- 電腦最近慢左好多..... --] [-- top --]