查看完整版本: [-- 有關技支版的運作事宜 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 有關技支版的運作事宜 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

freezefox 2012-03-20 11:10

有關技支版的運作事宜

應技支版版主ECKO 的要求,我地將有關技支版現有運作模式既討論,由「技術支援部支援列表」的主題中,另外抽出來,獨立開一新主題,以便大家參予討論。

我地主要討論內容係是否可以讓會員在技術支援版中發文。

之前已有既討論如下:

引用第49樓垃圾桶2012-02-25 01:56發表的“”:
技支版係只可以reply
唔可以出文的
果版係預留左訪客可以reply出post查詢的
如果有需要,請係特定topic內reply

引用第57樓迪克2012-02-25 23:00發表的“”:
咁我問問點解技支版唔可以俾人發文?只可以俾技支出文?

引用第58樓freezefox2012-02-25 23:42發表的“”:

但我唔明,你地話技支版唔可以發文,點解我見你地好多人都可以發文?

引用第59樓迪克2012-02-26 00:10發表的“”:

係發完,跟手桶少話果D係唔俾發

你睇清楚D,佢係LOCK鬼左POST的

引用第60樓freezefox2012-02-26 08:59發表的“”:

但D人可以繼續留言既?

引用第61樓國球旗2012-02-26 10:23發表的“”:

係版主級以上既特權 [表情] [表情]

引用第62樓freezefox2012-02-27 15:54發表的“”:
咁好有問題喎。

話唔比,但實際不斷有人出到文。

但出到文既又只係版主。

但呢個明明係技術支援部,係要黎提供支援比會員既,幫佢地解決問題既。卻又唔比佢地出文。

有少少奇怪喎。

引用第65樓Gabriel2012-02-27 16:20發表的“”:

鎖左既post先係咁姐

普通會員都可以係技支版開post

不過桶少話唔可以係果度開姐

引用第66樓freezefox2012-02-27 16:27發表的“”:

即係,普通會員其實都何以係個到開post。

但開完,桶少又會鎖左佢。

咁鎖完,就得番版主可以繼續留言。係咪咁?

引用第67樓Gabriel2012-02-27 16:32發表的“”:

無錯....

鎖左既post理論上係無人可以留言架啦

不過版主以上就可以係鎖左既post度繼續回覆囉

引用第68樓freezefox2012-02-27 17:04發表的“”:

所以技支版就變得好離奇。版規與事實不符。我覺得有需要修正。

引用第69樓Gabriel2012-02-27 17:09發表的“”:

技術上可行既話...唔俾人開post就直接鎖左個功能

但係我覺得俾人開post求救都無咩大問題既 [表情] [表情]

引用第70樓freezefox2012-02-27 17:13發表的“”:

技術支援嘛。點解唔比人發文呢?唔比人發文又點支援呢?

引用第71樓迪克2012-02-27 17:18發表的“”:
仲要整左分類有其他求助先搞笑....

引用第72樓啪啪啪啪啪啪2012-02-27 17:33發表的“”:
技術支援全民都開得 post

反正應該都唔會有人濫開 post ( 有咩好濫用 ? )

引用第73樓Gabriel2012-02-27 19:07發表的“”:

的確有d混淆...加上「其他求助」tag...亂上加亂

我諗有搞清楚既需要既

freezefox 2012-03-20 11:12
兩位技支請一齊參予討論。

迪克 2012-03-20 12:55
其實好簡單,同其他版一樣,任何人可開post,可留言
驚有人吹水o既,等技支處理好後,因為問題解決,file close時先再lock。

啪啪啪啪啪啪 2012-03-20 14:45
引用第2樓迪克20-03-2012 12:55發表的“”:
其實好簡單,同其他版一樣,任何人可開post,可留言
驚有人吹水o既,等技支處理好後,因為問題解決,file close時先再lock。

x2

都係果句

我都係唔信會有人濫用

引用第3樓啪啪啪啪啪啪2012-03-20 14:45發表的“”:
x2
都係果句
.......

AGREE

sun 2012-03-20 15:26
在技支版講多兩句都悶啦...何況濫用同吹水...

垃圾桶 2012-03-20 19:01
之前已經有濫用,已經比人狂spam

已經清唔切。

都係維持現時既情況好d

迪克 2012-03-20 19:18
引用第6樓垃圾桶2012-03-20 19:01發表的“”:
已經清唔切。
都係維持現時既情況好d

我諗.....好多人應該同我一樣...
唔明你講咩

ecko 2012-03-20 19:20
引用第6樓垃圾桶2012-03-20 19:01發表的“”:
已經清唔切。
都係維持現時既情況好d

濫用係spam 吧,不如咁,開返一兩日,試一試,可行嗎?
如果有spam,一次過del 啦

ecko 2012-03-20 19:22
引用第7樓迪克2012-03-20 19:18發表的“”:
我諗.....好多人應該同我一樣...
唔明你講咩 [表情] [表情] [表情]

應該係講有d robot, 係我地個壇出spam

迪克 2012-03-20 19:35
引用第9樓ecko2012-03-20 19:22發表的“”:

咁如果係驚robot濫用....就應該係任何a/c都唔開得post

但家陣明明大家出得帖...但就又要lock

好奇怪囉

任何a/c都出得帖o既setting,唔見得可以杜絕robot出spam

freezefox 2012-03-20 19:42
引用第9樓ecko2012-03-20 19:22發表的“”:

咁點解淨係會係技支版出呢D 垃圾POST。其他版無咩?

freezefox 2012-03-20 19:46
引用第8樓ecko2012-03-20 19:20發表的“”:
濫用係spam 吧,不如咁,開返一兩日,試一試,可行嗎?
如果有spam,一次過del 啦

其實呢………唔駛試的。因為根本係人人都可以係技支版開POST 的………

宜家個情況只係,名義上唔可以出POST,但實際上又可以出POST。但你一出POST 版主就會以技支版唔可以開POST 為由去LOCK 你個POST。但偏偏LOCK 左個POST 後,一班版主仍然可以係個個POST 到留言。

其實都真係幾亂。

所以,宜家唔係要係SETTING 到改D 咩,等大家可以係技支版可以開POST,而係係版規到改番可以比大家出POST 咁解。而版主唔好再LOCK POST 了。

垃圾桶 2012-03-20 20:32
我維持唔同意開放技支版開post

開哂topic更為混亂,保持現時以分開topic,只可以回應為佳,有spam時只影響幾個topic,而唔係整個版flooding及令top 10都會被flood

freezefox 2012-03-20 21:18
引用第13樓垃圾桶2012-03-20 20:32發表的“”:
開哂topic更為混亂,保持現時以分開topic,只可以回應為佳,有spam時只影響幾個topic,而唔係整個版flooding及令top 10都會被flood

但除左你之外,所有人都讚成喎。咁你認為係咪應該聽下其他人既意見呢?

三郎 2012-03-20 21:35
試行一段短時間亦無妨

Gabriel 2012-03-21 11:32
引用第13樓垃圾桶20-03-2012 20:32發表的“”:

spam方面我無咩意見,但係而家好友會員都可以係技支都開到post架?點解好似唔見有spam?

不過你話開topic會混亂方面我諗唔會

你現有既例如重覆戶口之類既集中求助topic可以繼續運作,,而一啲好似其中一個tag所講既「其他求助」,我覺得可以open d咁俾大家開post求救...而我亦都相信其實呢d個別既例子應該唔多既。

換言之,就算講到明俾大家開post求助(其實而家都俾開,唔係無人開,而係無人要求助姐),我諗都唔會短時間內會有大量新topic出黎

或者桶少可以再俾多d有用既相關資料我地參考下

啪啪啪啪啪啪 2012-03-24 21:22
即係點?!

freezefox 2012-03-24 21:27
其他版主仲有冇意見呀?大家多D 發表下啦。

之前都講左,版主要多D 參予行政決策方面既討論架啦嘛。

迪神 2012-03-24 21:54
其實有濫用過嗎?

迪克 2012-03-27 11:38
引用第19樓迪神2012-03-24 21:54發表的“”:
其實有濫用過嗎? [表情]

嚴格o黎講

桶少講果隻唔係濫用

係被"攻擊"

freezefox 2012-03-27 12:10
我見都再無咩版主想比意見。咁就按係呢個TOPIC 到曾發表意見既版主既意見為依歸啦。

似乎絕大部份版主都贊成開放。但考慮桶少既憂慮,不如試行兩個月啦。兩個月後發現真係行唔通,咪改番不開放囉。兩個月後風平浪靜,咪由佢繼續開放囉。大家意下如何?

ecko 2012-03-27 14:16
同桶少討論過技支版用途,
1. 通告
2. 容許用戶

之前係比冇登入用戶出reply 但因spam 太多所以close 左

特定topic 比會員問論壇技術支援
1. 文章及論壇錯誤報告
2. 戶口登入、確認電郵、重複戶口及忘記密碼服務站
3. 其他問題

ecko 2012-03-27 14:37
我個人認為,如果係有三個topic 為大前提,可以比到大家技術支援,
而又唔係好影響運作,大家應該專重桶少既做野方式。

重有如果技支版係用黎出通告,唔比其他人出post 係可以理解既

我覺得大家都好似成日針對桶少,咁落去對成個壇都唔好,希望大家都意諗諗呢樣野

freezefox 2012-03-27 15:19
引用第23樓ecko2012-03-27 14:37發表的“”:
我個人認為,如果係有三個topic 為大前提,可以比到大家技術支援,
重有如果技支版係用黎出通告,唔比其他人出post 係可以理解既
.......

大家都係對事,何來針對桶少呢?

Gabriel 2012-03-27 17:33
引用第23樓ecko27-03-2012 14:37發表的“”:
.......

咁點解當初唔索性lock左開新文章既功能...(技術性問題?)

不過講真,技支通告我見近年來真係少之有少

大膽d講,索性直接將呢版轉黎做求助/處理技術性問題/技術支援,係其他位做通告可能仲實際

而且又有「其他求助」「常見問題」之類既不明tag混淆大家

個人意見: 如果技支們真係堅持認為開放係弊多於利既話至少remove d 會混淆人既tag先,同埋直接關左開新文章,咁d人自然就會去集中求助帖

freezefox 2012-03-28 10:29
由於技支版主強烈反對,此事暫時攔置。容後再談。

查看完整版本: [-- 有關技支版的運作事宜 --] [-- top --]