查看完整版本: [-- 最佳文章規則更改建議 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 最佳文章規則更改建議 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

三郎 2012-04-05 10:45

最佳文章規則更改建議

就現行最佳文章更改,大家有無咩意見?

例如應否每個月都有、獎金數目等等~~

fatman 2012-04-05 10:52
會唔會非版主可以提名

版主唔一定提名自己版 可以提名其他版的文章

youyou 2012-04-05 10:54
引用第1樓fatman2012-04-05 10:52發表的“”:
會唔會非版主可以提名 [表情]
版主唔一定提名自己版 可以提名其他版的文章 [表情]

我覺得非版主提名的話, 都係向該版版主提名好D

迪神 2012-04-05 15:33
引用第2樓youyou2012-04-05 10:54發表的「」:
我覺得非版主提名的話, 都係向該版版主提名好D [表情]

唔同意會唔會有排咬

freezefox 2012-04-05 15:40
引用第1樓fatman2012-04-05 10:52發表的“”:
會唔會非版主可以提名 [表情]
版主唔一定提名自己版 可以提名其他版的文章 [表情]

我覺得可行。

freezefox 2012-04-05 15:42
宜家最大問題係無人行第一步。有人行左第一步(提名),我地可以再諗D 機制黎選定。唔係話一有提名就要選佢既。

youyou 2012-04-05 15:45
引用第3樓迪神2012-04-05 15:33發表的“”:
唔同意會唔會有排咬 [表情]

咁基本上有人提名左, 都一定要有人 / 總版同意,
如果總版唔同意, 一樣有排咬

一係開個中央聯署會議, 由某D人組成
將所有提名TOPIC都放在一處討論
再由呢班人投票讚成 / 否決

freezefox 2012-04-05 16:07
引用第6樓youyou2012-04-05 15:45發表的“”:
如果總版唔同意, 一樣有排咬 [表情] [表情]
.......

可以喎。

另外,要講明,無論最後個小組揀左或無揀邊篇文章,都唔需要向外解釋。否則逐個解釋都幾係野。

Gabriel 2012-04-05 17:11
引用第6樓youyou05-04-2012 15:45發表的“”:
如果總版唔同意, 一樣有排咬 [表情] [表情]
.......

幾好....加埋獎勵成功提名既會員...

freezefox 2012-04-05 17:17
個小組可以由我同兩位總版組成。再加3位版主。個3位版主可以每4個月換一次。令個小組既組合更多元化。

煙花 2012-04-05 17:23
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

freezefox 2012-04-05 17:31
引用第8樓Gabriel2012-04-05 17:11發表的“”:
幾好....加埋獎勵成功提名既會員... [表情]

好哎。有互動!

啪啪啪啪啪啪 2012-04-05 22:58
我覺得有版主既區先由該版主決定該月有無最佳文章先

無回應先比其他人提名會較好

freezefox 2012-04-05 23:03
引用第12樓啪啪啪啪啪啪2012-04-05 22:58發表的“”:
我覺得有版主既區先由該版主決定該月有無最佳文章先
無回應先比其他人提名會較好

宜家好明顯係好多明明有版主既版都無版主提名哎嘛。

啪啪啪啪啪啪 2012-04-05 23:04
引用第13樓freezefox05-04-2012 23:03發表的“”:
宜家好明顯係好多明明有版主既版都無版主提名哎嘛。 [表情]

我覺得都係先循例問一問較好

好似新聞區 / 遊戲區都有版主話唔會有

咁會比較尊重返該區版主

問完,如果回應無最佳就該版無最佳,

如果無回應,就用小組決定有無最佳

freezefox 2012-04-05 23:11
引用第14樓啪啪啪啪啪啪2012-04-05 23:04發表的“”:
我覺得都係先循例問一問較好
好似新聞區 / 遊戲區都有版主話唔會有
.......

無人提名最佳文章,已經唔係一個半個月既事。係長期性的問題。好耐之前兩位總版已經有向各版主要求多發掘最佳文章的。但結果卻事與願違。

版主故然要尊重。但制度亦不能被荒廢。「最佳文章」既設立,目的本來就係鼓勵好友多出好文。令大家有更多既討論空間。但宜家既最佳文章,非但無做到呢個目的,直頭係倒米,令好多發左好文章既好友好失望。佢地唔係貪個個獎,而係覺得,做左既野無人欣賞。咁樣好易叫人心灰意冷的。

要求版主發掘最佳文章既原有方法既然得唔到成效,換個方法亦無妨哎。

三郎 2012-04-06 01:00
我諗會員提名都可以既,畢竟有時版主無比既話。我自己都會去揀,但有時都好難睇得晒甘多。

但當然我同迪神有最終決定權,我又唔係太驚會嘈。

迪克 2012-04-11 11:12
有無結論?
幾時實施?

三郎 2012-04-11 11:44
甘啦,我建議可以比會員向總版主提議最佳文章。但我同迪神都有最終 決定權。接納與否都不會通知,直至我宣布最佳文章就開估

如果同一版區有版主及會員提名兩篇唔同文章就以版主個篇為優先。

迪克 2012-04-11 11:50
引用第18樓三郎2012-04-11 11:44發表的“”:
甘啦,我建議可以比會員向總版主提議最佳文章。但我同迪神都有最終 決定權。接納與否都不會通知,直至我宣布最佳文章就開估
如果同一版區有版主及會員提名兩篇唔同文章就以版主個篇為優先。

以往版主唔可以交自己post o既文,宜家又得唔得?

三郎 2012-04-11 11:52
引用第19樓迪克2012-04-11 11:50發表的“”:
以往版主唔可以交自己post o既文,宜家又得唔得?

我覺得版主同會員提名個篇都唔可以係自己既TOPIC吧?

啪啪啪啪啪啪 2012-04-11 12:03
有版主提名以版主爲依歸,

Like

sun 2012-04-11 12:22
其實有無最佳都好...所有版主係有義務通知一聲...(有 or 無)
唔係一尾掛個名出黎...有興趣討論就去參與/傾下...
無興趣討論就睬你都傻...
掛名已經相對性係代表權利...
為何欠缺責任感去妥協應作的任務?

Gabriel 2012-04-11 12:42
引用第22樓sun11-04-2012 12:22發表的“”:
其實有無最佳都好...所有版主係有義務通知一聲...(有 or 無)
唔係一尾掛個名出黎...有興趣討論就去參與/傾下...
無興趣討論就睬你都傻...
掛名已經相對性係代表權利...
為何欠缺責任感去妥協應作的任務?

各位版主,請大家三月份最佳文章PM給三郎

如有,請按以下格式提供資料。

======================================================
【趣味影片】

瞬間看咸蟲
發文者︰hkshearer
http://www.hkbff.net/bbs/read.php?tid=35867&toread=1
得獎原因︰幾抵死有趣topic,引起討討論

通告格式係咁。老實講,我覺得無reply = 無最佳文章提名已經係共識,而通告入面都無註明無提名都要回覆,而且睇少一個PM仲可以click少幾下,screen少啲無用既資訊

不過,如果三郎覺得版主每個月都有責任交代該月份無最佳文章,咁麻煩係通告註明,就我本人而言,既然講明有需要,我亦都唔會懶寫幾隻字

sun 2012-04-11 12:46
引用第23樓Gabriel2012-04-11 12:42發表的“”:
通告格式係咁。老實講,我覺得無reply = 無最佳文章提名已經係共識,而通告入面都無註明無提名都要回覆,而且睇少一個PM仲可以click少幾下,screen少啲無用既資訊 [表情]
.......

原來係溝通上的問題...

ODIN 2012-04-11 13:11
引用第23樓Gabriel2012-04-11 12:42發表的“”:
通告格式係咁。老實講,我覺得無reply = 無最佳文章提名已經係共識,而通告入面都無註明無提名都要回覆,而且睇少一個PM仲可以click少幾下,screen少啲無用既資訊 [表情]
.......

我想知有冇版主直情唔開PM...

迪克 2012-04-11 13:31
引用第25樓liuming2012-04-11 13:11發表的“”:

我會check
但正如g版話齋
我都係覺得無reply = 無最佳文章提名

Rave 2012-04-11 14:26
咁版主可唔可以提名其他版?

我唔係唔想提名....但我個版實在....

三郎 2012-04-11 17:17
或者下個月我會打多句有無都需要回覆PM比我

英俊 2012-04-11 17:26
引用第5樓freezefox2012-04-05 15:42發表的“”:
宜家最大問題係無人行第一步。有人行左第一步(提名),我地可以再諗D 機制黎選定。唔係話一有提名就要選佢既。

咁樣搞要好多時間,未必可以一個月出一次最佳文章

可以試下由每個月改做每季,再加插由會員提名

又可以用埋本身論壇有的投票系統,岩曬

煙花 2012-04-11 17:27

三郎 2012-04-11 17:34
引用第29樓英俊2012-04-11 17:26發表的“”:
咁樣搞要好多時間,未必可以一個月出一次最佳文章
可以試下由每個月改做每季,再加插由會員提名
.......

會員提名唔太想

國球旗 2012-04-11 17:35
其實仲有無必要頒「最佳文章」,就正如攪「好友奧斯卡」一樣。

啪啪啪啪啪啪 2012-04-11 18:00
引用第32樓國球旗11-04-2012 17:35發表的“”:
其實仲有無必要頒「最佳文章」,就正如攪「好友奧斯卡」一樣。

反對停辦,性質同人力物力差好遠•••

而且我既目標係金牌仔•••

三郎 2012-04-11 18:05
引用第33樓啪啪啪啪啪啪2012-04-11 18:00發表的“”:
反對停辦,性質同人力物力差好遠•••
而且我既目標係金牌仔••• [表情] [表情] [表情]

不如提高金牌仔門檻

Gabriel 2012-04-11 19:25
引用第25樓liuming11-04-2012 13:11發表的“”:

應該失蹤一排既先會無check既姐

啪啪啪啪啪啪 2012-04-11 21:30
引用第28樓三郎11-04-2012 17:17發表的“”:
[表情] 或者下個月我會打多句有無都需要回覆PM比我

係呀

我果版如果無我有時都睇完就算

唔記得覆返你

啪啪啪啪啪啪 2012-04-11 21:31
引用第34樓三郎11-04-2012 18:05發表的“”:
[表情] 不如提高金牌仔門檻

仲加高?

煙花 2012-04-11 21:32

ranKINGdom 2012-04-11 22:09
之前向孤兄提過d建議:

"另外我覺得可以整個每月傑出表現會員,比各版活躍發post,說話有質素既會員
重點係比一個頭銜佢地一個月以作表揚
現時個每月最佳post都可以朝依個方向改"

freezefox 2012-04-13 00:22
引用第39樓ranKINGdom2012-04-11 22:09發表的“”:
之前向孤兄提過d建議:
"另外我覺得可以整個每月傑出表現會員,比各版活躍發post,說話有質素既會員
重點係比一個頭銜佢地一個月以作表揚
現時個每月最佳post都可以朝依個方向改"

是的。我覺得值得考慮。

sun 2012-04-16 16:42
我覺得用10個貢獻值黎代表榮譽已不合時宜...

freezefox 2012-04-16 17:36
引用第41樓sun2012-04-16 16:42發表的“”:
我覺得用10個貢獻值黎代表榮譽已不合時宜... [表情]

呢個我都同意。

或者應該咁講,我想多D 最佳文章,多D 不同既獎項,但我唔想太多「榮譽」會員出現。因為咁既話,榮譽就唔再係榮譽了。

sun 2012-04-16 17:53
引用第42樓freezefox2012-04-16 17:36發表的“”:
呢個我都同意。
.......

其實榮譽呢d野...都係重質不重量好d...

碧咸廿三 2012-04-16 21:48
我係特級榮譽會員~

freezefox 2012-04-17 10:53
大家可以繼續喎。

啪啪啪啪啪啪 2012-04-17 18:16
引用第41樓sun16-04-2012 16:42發表的“”:
我覺得用10個貢獻值黎代表榮譽已不合時宜... [表情]

我既目標

sun 2012-04-18 13:01
引用第46樓啪啪啪啪啪啪2012-04-17 18:16發表的“”:
[表情] [表情] 我既目標 [表情] [表情] [表情] [表情] [表情]

目標係打十個還是上神枱呀?

Gabriel 2012-04-18 13:03
引用第47樓sun18-04-2012 13:01發表的“”:
目標係打十個還是上神枱呀? [表情]

波叔係某方面一早係人中之神

sun 2012-04-18 14:17
引用第48樓Gabriel2012-04-18 13:03發表的“”:
波叔係某方面一早係人中之神 [表情]

呢方面我都知...出咸書真係無人能及...

查看完整版本: [-- 最佳文章規則更改建議 --] [-- top --]