查看完整版本: [-- 陳婉婷何傲兒澄清不是受害人 強姦事件震驚娛樂圈... --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【娛樂新聞】 -> 陳婉婷何傲兒澄清不是受害人 強姦事件震驚娛樂圈... [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

sun 2012-05-18 11:19

陳婉婷何傲兒澄清不是受害人 強姦事件震驚娛樂圈...

【明報專訊】樂易玲證實﹕是TVB藝人

23歲女藝人疑於錄音室遭男友人借醉強姦事件前日爆出後,震驚娛樂圈;無綫製作資源部總監樂易玲證實受害人是旗下女藝人。受害人身分引起外間議論,但凡年屆23歲的女藝人都成為網民猜測目標。為免引起不必要揣測,被列入疑似名單的女藝人均開腔表態,澄清自己非當事人,當中包括陳婉婷、何傲兒。

陳婉婷是新晉女藝人,英文名Hebe,近期先後參演過無綫新處境劇《結•分@謊情式》及《愛•回家》,她在微博自我介紹是無綫女演員及模特兒。她模特兒出身,曾先後參加2010年雜誌舉辦的《校花校草》選舉、2011年《TVB周刊Cover Girl選舉》等。她在參加《校花校草》選舉時,曾到發生今次事件的錄音室李銘豪打鼓特訓,當時李銘豪指她欠缺耐性。

曾接受李銘豪特訓

她喜歡唱歌,微博上有她在錄音室錄歌的照片。昨日有關女藝人被強姦報道刊出後,有粉絲留言說她是被網民猜測人物,陳婉婷得悉後立即作出澄清,回覆粉絲﹕「多謝你們關心,當然不是我啦!」還附上兩個大笑的公仔,平息粉絲擔憂。

愛飲酒但不會醉酒

另一個被揣測的是何傲兒,她港姐出身,23歲,跟報案遭強姦的女藝人年齡相近,昨日她出席《心戰》宣傳時主動向記者表示跟案件無關,她沒有被強姦。她稱雖然自己是23歲,又喜歡唱歌,但她不是當事人,沒有被強姦。她稱平日也會跟異性朋友飲酒,但不會醉酒,女生要懂得保護自己。

無綫製作資源部總監樂易玲接受電話訪問,證實受害人是無綫女藝人,她說女事主已經跟她見面,向她詳述事件。

樂易玲保護受害人 不給線索

「她不好彩遇到此事,立即報警求助,我好支持,是勇敢行為。(女事主的心情如何?)一定不會好。公司應承女事主同她的家人,不會給任何線索大家估到是誰!(會否讓她放假休息?)個人覺得應該繼續如常工作、生活。今次事件後,我奉勸年輕人,不論男、女都好,特別是公司同事,沒有事解決不到,有這麼大個藝員部,有什麼事可以跟同事講,或者同家人講,不要借酒澆愁,酒精幫不到解決問題,只會惹上更多麻煩。」

警方展調查 未落案

強姦事件發生於本周一(14日)凌晨,23歲女藝人稱在尖沙嘴一間錄音室被32歲男性友人強姦,警方拘捕涉案男性友人。消息指女藝人疑因心情不佳,帶紅酒到錄音室找音樂人李銘豪,其間疑遭人侵犯,回家後由家人陪同下報警。涉案李銘豪在尖沙嘴開設「 VI-MAX Music Studio」錄音室,有不少藝人、歌手曾往錄音。事件正在調查中,目前警方尚未落案。

http://hk.news.yahoo.com/陳婉婷何傲兒澄清不是受害人-強姦事件震驚娛樂圈-212533745.html

究竟係邊個呢?

ODIN 2012-05-18 11:24
引用第0樓sun2012-05-18 11:19發表的“陳婉婷何傲兒澄清不是受害人 強姦事件震驚娛樂圈...”:
【明報專訊】樂易玲證實﹕是TVB藝人
23歲女藝人疑於錄音室遭男友人借醉強姦事件前日爆出後,震驚娛樂圈;無綫製作資源部總監樂易玲證實受害人是旗下女藝人。受害人身分引起外間議論,但凡年屆23歲的女藝人都成為網民猜測目標。為免引起不必要揣測,被列入疑似名單的女藝人均開腔表態,澄清自己非當事人,當中包括陳婉婷、何傲兒。
陳婉婷是新晉女藝人,英文名Hebe,近期先後參演過無綫新處境劇《結•分@謊情式》及《愛•回家》,她在微博自我介紹是無綫女演員及模特兒。她模特兒出身,曾先後參加2010年雜誌舉辦的《校花校草》選舉、2011年《TVB周刊Cover Girl選舉》等。她在參加《校花校草》選舉時,曾到發生今次事件的錄音室李銘豪打鼓特訓,當時李銘豪指她欠缺耐性。
.......

隔離台話係姓周的....

sun 2012-05-18 11:26
引用第1樓liuming2012-05-18 11:24發表的“”:
隔離台話係姓周的....

周咩呀? 我唔多睇而家d新晉明星仔的...

sun 2012-05-18 11:33
呢個?

ODIN 2012-05-18 11:41
引用第3樓sun2012-05-18 11:33發表的“”:
呢個?

死圖...

同埋小心D出post, 唔好開全名...
因住比人告...

ODIN 2012-05-18 11:42
btw...呢類新聞出唔出得ga???

煙花 2012-05-18 11:50
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

sun 2012-05-18 12:09
引用第4樓liuming2012-05-18 11:41發表的“”:
死圖... [表情]
.......

我無開名喎...

sun 2012-05-18 12:10
引用第6樓煙花2012-05-18 11:50發表的“”:
死圖出唔到

(綜合報道)(星島日報報道)昨日爆出製作人涉嫌強姦女藝人的新聞,有傳受害女星現年23歲,並曾參加選美及熱愛唱歌。選美出身的王君馨昨日出席《萬眾同心公益金》記者會時,談到事件時竟衝口而出說:「周美欣?不過唔會係佢囉,佢好少飲酒,係飲都只會飲少少唔會醉。(上回何時見過周美欣?)上星期才跟她打邊爐慶祝生日,她還在揀歌準備出唱片。」

記者欲找周美欣卻聯絡不上,據知母親節當日周美欣除了出席慧妍雅集活動外,並於澳門跟家人慶祝母親節,至昨天仍上載在澳門酒店跑步的照片,透露玩得很開心。

王馨平:做女人要小心

此外,一同出席記者會的王馨平被問到對事件的看法,她表示看過報道,但不認識李銘豪這個人,就算合照過亦沒留下印象。她坦言事件未有定案,胡亂猜測跟對方有關,是很不公平的,但呼籲做女人的要小心點。

http://hk.news.yahoo.com/王君馨衝口而出-周美欣-223000777.html

sun 2012-05-18 12:11
引用第5樓liuming2012-05-18 11:42發表的“”:
btw...呢類新聞出唔出得ga???

我post新聞...唔係老作的...咁都唔得?

ODIN 2012-05-18 12:13
引用第7樓sun2012-05-18 12:09發表的“”:
我無開名喎...

我並冇話你已經做左,係叫你小心D~~~

引用第9樓sun2012-05-18 12:11發表的“”:

我post新聞...唔係老作的...咁都唔得? [表情]

強姦 wor...

迪克 2012-05-18 12:14
引用第10樓liuming2012-05-18 12:13發表的“”:
強姦 wor...

e版果邊就唔俾

呢度娛樂新聞...又好似無話唔俾

煙花 2012-05-18 12:16

sun 2012-05-18 12:18
引用第10樓liuming2012-05-18 12:13發表的“”:
強姦 wor...

係唔係真係強姦你點知? 真相係點而家無知喎...

有報導話男事主話個女星博上位...仲話佢真係有做...唔會咁易出番黎...

不過真係唔知真相無點...

如果真係的...我都想知係邊個咁唔好彩...

同埋呢...強姦案唔post得既咩?

煙花 2012-05-18 12:20

迪克 2012-05-18 12:22
引用第14樓煙花2012-05-18 12:20發表的“”:
新聞版果面好似唔比post 風化類

係。

e版果邊唔俾。

炸炸帝 2012-05-18 12:24
邊個停晒工微博冇更新咪嗰個囉

sun 2012-05-18 12:32
引用第16樓炸炸帝2012-05-18 12:24發表的“”:
邊個停晒工微博冇更新咪嗰個囉

我無去微博架...知唔知係唔係真係佢呀?

freezefox 2012-05-18 12:44
比唔比都好,討論時,希望大家心態可以調整下,帶多一D 同情心,少一D 八卦,畢竟對受害人黎講都係一件慘事。

sun 2012-05-18 13:17
引用第18樓freezefox2012-05-18 12:44發表的“”:
比唔比都好,討論時,希望大家心態可以調整下,帶多一D 同情心,少一D 八卦,畢竟對受害人黎講都係一件慘事。

如果你呢番說話用在全壇上就好了...

帶多一d包容心...少一d求勝心...畢竟對想分享既人黎講都係一件好事...

真秘密 2012-05-18 13:33
引用第12樓煙花2012-05-18 12:16發表的“”:
強姦都無....好友太和諧了..

硬係覺得你呢句好奇怪...

anYway..希望犯事ge人得到應有ge懲罰

太伊 2012-05-18 13:55
畀你搵到係邊個又點呢?

sun 2012-05-18 14:02
引用第21樓太伊2012-05-18 13:55發表的“”:
畀你搵到係邊個又點呢? [表情]

想知啫...而家既我好少買八卦雜誌睇...

連上新聞既當事人都唔知...咁仲係香港人?

但如果係一般既桃色新聞...我一向無興趣知...

sun 2012-05-18 14:04
連貼出黎既新聞都要去諗埋人地既動機...

洗唔洗去同情同可憐人地...
應唔應該去八卦新聞內容...

呢度會唔會真係愈來愈關閉呢?

迪克 2012-05-18 14:24
引用第23樓sun2012-05-18 14:04發表的“”:
連貼出黎既新聞都要去諗埋人地既動機...
洗唔洗去同情同可憐人地...
應唔應該去八卦新聞內容...
.......

網上討論呢類新聞係要好小心...因為重點好易轉移
(特別呢度後生細仔多)

當年edc事件....咪變相大家變"朋友"
重點放左係"朋友分享"果邊

(係..當年我都係係度搵朋友....)

太伊 2012-05-18 14:27
會唔會係你自己將自己既八卦合理化左呢……
去到呢D新聞,連法庭都必須將當時人保密
而你就用「咁仲係香港人」既諗法黎覺得需要知道個人係邊個…

好多性罪行既新聞都會上報架喎,上親報法律上都唔容許任何人透露當時人身分架喎
上親報就要知當時人身分?
你知唔知當時人身分,其實都係一個「哦」就完架啦喎,佢係邊個都唔影響成件事既嚴重性架喎。

仲要將呢樣野連到去自由,搞到好似唔畀你知就係思想封閉,要控制人地既言論自由、知情權咁
係咪應該返返原本,你要知道咁多關於呢單新聞既人物黎做咩呢?

如果係一般桃色新聞,反而法律唔會去理會
你反而用一單法律上都會保護受害人既新聞黎咁講

仲要我一路睇落成個topic,都係圍住「究竟個受害人係邊個」黎傾
係冇其他意思,冇點樣去同情、去保護自己
咁真係典型「好多八卦、好少同情」既類型

用「自由」、「知情權」黎了解呢篇新聞,要估個受害人,而無視「私隱」、案件本身發生咩事
我覺得…有D好笑囉…

而我有質疑係唔單只見到個topic喺度問「究竟係邊個呢?」
係見到成個討論方向都只係真係搵緊新聞去講係邊個
咁樣既話就真係純粹八卦囉…

sun 2012-05-18 14:40
引用第24樓迪克2012-05-18 14:24發表的“”:
網上討論呢類新聞係要好小心...因為重點好易轉移
(特別呢度後生細仔多)
當年edc事件....咪變相大家變"朋友"
.......

哦! 當年edc單野真係個個壇都講架啦...氣氛一時無兩...

同呢單真係天同地比了...

sun 2012-05-18 14:42
引用第25樓太伊2012-05-18 14:27發表的“”:
好多性罪行既新聞都會上報架喎,上親報法律上都唔容許任何人透露當時人身分架喎
.......

咁你未當我八卦囉...

迪克 2012-05-18 14:43
引用第26樓sun2012-05-18 14:40發表的“”:
哦! 當年edc單野真係個個壇都講架啦...氣氛一時無兩...
同呢單真係天同地比了...

但都係桃色
都係女星

所以都應該小心處理
小心引導大家討論

sun 2012-05-18 14:47
引用第28樓迪克2012-05-18 14:43發表的“”:
但都係桃色
都係女星
所以都應該小心處理
.......

真係鄧佢可惜啦...超可憐...下次唔好啦...飲咁醉仲乜丫...

啪啪啪啪啪啪 2012-05-18 15:20
引用第4樓liuming18-05-2012 11:41發表的“”:
死圖... [表情]
.......

警方其實告唔入

因為一直只係傳

而警方一告 = 公開承認受害人名字

煙花 2012-05-18 15:28

啪啪啪啪啪啪 2012-05-18 15:31
不過其實係邊個女星都唔關我事

聽過既版本有好多

好似 CAROL YEUNG

李蘊

周美欣

陳婉婷

何傲兒

鄭穎芝等等

不過都唔關我事

煙花 2012-05-18 15:32

sun 2012-05-18 15:37
引用第33樓煙花2012-05-18 15:32發表的“”:
你要加d 同情心去討論 [表情]

我見倒你呢句...我想死!

我真係笑死左...

sun 2012-05-18 15:38
只識專制對付好友既言行舉止...
但就無限制咁包容一d唔清楚或是唔了解...什至唔識既人...

討論內容要小心...(先多謝提點我既人...)

究竟係關心會令受害人受傷害...
還是保護緊呢度好友會被人告呢?

我而家對好友真係愈來愈'默'生...

娛樂版咋...唔洗太認真下話?!

煙花 2012-05-18 15:42

啪啪啪啪啪啪 2012-05-18 15:52
引用第33樓煙花18-05-2012 15:32發表的“”:
你要加d 同情心去討論 [表情]

我唔係話唔同情受害人啊

我只不過係話邊個係受害人都好都唔影響我者

煙花 2012-05-18 15:57

sun 2012-05-18 15:57
引用第37樓啪啪啪啪啪啪2012-05-18 15:52發表的“”:

我唔係話唔同情受害人啊
.......

唔係影唔影響自己呀...係連你有無同情心都要干預呢...

ODIN 2012-05-18 16:25
引用第25樓太伊2012-05-18 14:27發表的“”:
.......

其實你想講咩? 我讀得書少,可唔可以講得簡單D...

迪克 2012-05-18 16:29
引用第40樓liuming2012-05-18 16:25發表的“”:
其實你想講咩? 我讀得書少,可唔可以講得簡單D... [表情] [表情]

呢D新聞,連法庭都必須將當時人保密

知當時人身分,都係一個「哦」就完,佢係邊個都唔影響成件事既嚴重性。

將呢樣野連到去自由,搞到好似唔畀你知就係思想封閉,要控制人地既言論自由、知情權咁

成個topic,都係圍住「究竟個受害人係邊個」黎傾
係冇其他意思,冇點樣去同情、去保護自己

用「自由」、「知情權」黎了解呢篇新聞,要估個受害人,而無視「私隱」、案件本身發生咩事

.......

sun 2012-05-18 16:31
引用第41樓迪克2012-05-18 16:29發表的“”:
呢D新聞,連法庭都必須將當時人保密
知當時人身分,都係一個「哦」就完,佢係邊個都唔影響成件事既嚴重性。
.......

你都幾知我既動機喎...

迪克 2012-05-18 16:32
引用第42樓sun2012-05-18 16:31發表的“”:

喂喂喂

我係將伊子d野del咁d o者

d野唔係我講的

等我補返quote先

迪克 2012-05-18 16:34
引用第42樓sun2012-05-18 16:31發表的“”:

同埋佢有以上質疑係建基於呢度批留言

唔算無的放矢

sun 2012-05-18 16:38
老實講句丫...
我覺得打一大段野出黎去作別人既結論仲犀利過係法官...

我就算對當事人完全無同情心又點?

我就算八卦人地既野又點?

以上既行為我完全唔覺得有取笑成份囉...

偏偏就成為人地想借題發揮既話柄...

我真係比個good了...

我八卦同沒有同情心...是否犯緊法?

freezefox 2012-05-18 17:13
我只係講左句「希望大家討論如何如何」。既不是禁止,又不是命令,何來專制?你地要點討論係你地既事。唔違反版規就得了。

但你地既說話,招致人地既批評,都好正常架喎。人地一批評,你又話唔尊重你啦。唔通只可以有你地批評,人地唔可以批評?

只要雙方都有對等既發言權,無論正反,都唔可以話人地唔比你講。因為事實上你明明係到講緊。更加唔可以話人地唔包容你唔尊重你係唔岩。因為反對你既睇法唔等如唔尊重你。人地亦無義務一定要贊成你既睇法你。你唔接受人地既睇法,人地一樣可以唔接受你既睇法的。事有正反,往往如是。

我只係覺得,個人感受,對一個被性侵犯既人,我會好同情佢。唔想係呢個時候落井下石,將一單悲劇當睇戲咁去討論。我唔認為佢既職業同件案有關。即係,如果佢係一個普OL我就會同情佢,但一變左係藝人就即時變得充滿戲劇性了。呢個係我個人取向。你無理由唔比我有呢個感受架。而我講出呢個感受,同時作出呼籲。你無理由話我唔可以咁做架?至於你聽唔聽我既呼籲,你自己決定。我管唔到的。

煙花 2012-05-18 17:25

freezefox 2012-05-18 17:29
引用第47樓煙花2012-05-18 17:25發表的“”:
[表情]
即係比人批評完之後,可以還拖?

可以反駁!從來無講過唔可以。你有你既理據就可以了。

但你既理據,未必為「公論」所接受,你就會引黎更多既指責。

ODIN 2012-05-18 17:32
引用第45樓sun2012-05-18 16:38發表的“”:
老實講句丫...
我覺得打一大段野出黎去作別人既結論仲犀利過係法官...
我就算對當事人完全無同情心又點?
.......

所以我都係提你小心D同醒目D...

查看完整版本: [-- 陳婉婷何傲兒澄清不是受害人 強姦事件震驚娛樂圈... --] [-- top --]