查看完整版本: [-- 讀asso,升唔到大學,係咪無用? --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【學術交流】 -> 讀asso,升唔到大學,係咪無用? [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

英俊 2012-06-02 02:21

讀asso,升唔到大學,係咪無用?

唔該曬咁多位

我諗到改咩名鳥 2012-06-02 03:05
睇你讀咩科

英俊 2012-06-02 03:26
引用第1樓我諗到改咩名鳥2012-06-02 03:05發表的“”:
睇你讀咩科

乜有asso讀完會有出路嫁咩?

我諗到改咩名鳥 2012-06-02 03:33
引用第2樓英俊2012-06-02 03:26發表的“”:
乜有asso讀完會有出路嫁咩? [表情]

design、media 果類都有嫁

英俊 2012-06-02 04:33
引用第3樓我諗到改咩名鳥2012-06-02 03:33發表的“”:
design、media 果類都有嫁

我唔係果d...

不過又唔係果d pure science科...

迪神 2012-06-02 09:08
升唔到FULL TIME,可以邊做邊讀架JEI~

DEGREE....比錢之嘛

fatman 2012-06-02 10:11
引用第5樓迪神2012-06-02 09:08發表的“”:
升唔到FULL TIME,可以邊做邊讀架JEI~ [表情]
DEGREE....比錢之嘛 [表情]

無錯

英俊 2012-06-02 21:34
引用第5樓迪神2012-06-02 09:08發表的“”:
升唔到FULL TIME,可以邊做邊讀架JEI~ [表情]
DEGREE....比錢之嘛 [表情]

點解咁講?

迪神 2012-06-02 22:24
引用第7樓英俊2012-06-02 21:34發表的“”:
點解咁講?

我都係ASSO出來,邊做邊讀,完成埋個POLY PART TIME DEGREE,來緊讀MASTER 添啦,都係比錢之嘛  
係就係比FULL TIME既人遲左畢業,不過你係畢業同時仲有工作經驗

英俊 2012-06-02 22:41
引用第8樓迪神2012-06-02 22:24發表的“”:
我都係ASSO出來,邊做邊讀,完成埋個POLY PART TIME DEGREE,來緊讀MASTER 添啦,都係比錢之嘛   [表情]
係就係比FULL TIME既人遲左畢業,不過你係畢業同時仲有工作經驗 [表情]

part time degree好似好貴嫁喎

迪神 2012-06-02 23:05
引用第9樓英俊2012-06-02 22:41發表的“”:
part time degree好似好貴嫁喎 [表情] [表情]

咁你有做野有人工架嘛~

正常一科7200,頂盡一個SEM咪讀三科

英俊 2012-06-02 23:22
引用第10樓迪神2012-06-02 23:05發表的“”:
咁你有做野有人工架嘛~ [表情]
正常一科7200,頂盡一個SEM咪讀三科 [表情]

講真邊做邊讀都真係幾難頂

迪神 2012-06-02 23:38
引用第11樓英俊2012-06-02 23:22發表的“”:
講真邊做邊讀都真係幾難頂 [表情]

成績差係要付出代價架啦

英俊 2012-06-02 23:39
引用第12樓迪神2012-06-02 23:38發表的“”:
成績差係要付出代價架啦 [表情]

part time degree好似要返咁上下成績?

MonsieurGarcon 2012-06-02 23:41
其實最緊要睇你覺得咩為之有用同冇用

迪神 2012-06-02 23:50
引用第13樓英俊2012-06-02 23:39發表的“”:
part time degree好似要返咁上下成績?

我果陣都好似得2.8X GPA都有得讀...

英俊 2012-06-03 00:18
引用第15樓迪神2012-06-02 23:50發表的“”:
我果陣都好似得2.8X GPA都有得讀... [表情]

不過岩岩 city果邊好似話cut self-finance學額...

迪神 2012-06-03 00:47
引用第16樓英俊2012-06-03 00:18發表的“”:
不過岩岩 city果邊好似話cut self-finance學額... [表情]

334多左位嘛

英俊 2012-06-03 00:58
引用第17樓迪神2012-06-03 00:47發表的“”:
334多左位嘛 [表情]

真係唔知有無得讀

英俊 2012-06-06 22:33
唉...我真係唔知點做...話說有一日西鐵出咗事,我交咗信要求校方比我重考

而家係就係比我重考,但係佢當我係唔合格重考...

咁我而家應該點做...

科高蘭尼紐約人 2012-06-07 05:29
o係出面睇錯左讀Arso

CxRonaldoNo7 2012-06-07 05:48
引用第15樓迪神2012-06-02 23:50發表的“”:
我果陣都好似得2.8X GPA都有得讀... [表情]

city d top up 2.1都收
真係有$就得

不過今年正統degree好似收高左少少
我有個朋友考bu cs科…上年收2.8
咁佢今年FY keep到2.9……點知今年收3.3,冇offer…
應該係334多人升學…搞到個門㰖高左

聰明豆 2012-06-07 14:33
引用第2樓英俊2012-06-02 03:26發表的“”:
乜有asso讀完會有出路嫁咩? [表情]

除左bba之外,9成cgpa高過3.5既都升返上ugc....
我apss果邊有人3.3升CU tim.....

不過,睇你所謂既無用係咩意思啦...
好多人讀完asso都唔繼續讀,一樣搵到野做,生活都唔錯既~
不過讀得asso當然想上返去讀bachelor架啦
比心機啦!!

英俊 2012-06-07 19:46
引用第22樓聰明豆2012-06-07 14:33發表的“”:
[表情]
除左bba之外,9成cgpa高過3.5既都升返上ugc....
我apss果邊有人3.3升CU tim..... [表情]
.......

我邊有呢個成績

聰明豆 2012-06-09 00:42
引用第23樓英俊2012-06-07 19:46發表的“”:
我邊有呢個成績 [表情]

冇呢個成績唔代表升唔到

英俊 2012-06-09 01:56
引用第24樓聰明豆2012-06-09 00:42發表的“”:
冇呢個成績唔代表升唔到

即係點

聰明豆 2012-06-10 12:23
引用第25樓英俊2012-06-09 01:56發表的“”:
[表情] [表情] 即係點

你而家係玩緊non-jupas,唔係jupas
jupas就係你高分就有得升,低分就冇
但係non-jupas.....可以有人讀同一科,cgpa 3.8冇offer, chpa岩岩好拎3就拎住幾個offer,呢個case真係唔奇,我相信今年好多人都係咁

反而最重要既係你interview in得好
gpa只係interview既入場卷,唔代表d乜野,你有interview,你3.3又好,你爆4都好,機會都係一樣

英俊 2012-06-10 22:10
引用第26樓聰明豆2012-06-10 12:23發表的“”:
你而家係玩緊non-jupas,唔係jupas
jupas就係你高分就有得升,低分就冇
但係non-jupas.....可以有人讀同一科,cgpa 3.8冇offer, chpa岩岩好拎3就拎住幾個offer,呢個case真係唔奇,我相信今年好多人都係咁
.......

我兩個sem都唔夠3

迪神 2012-06-10 22:19
引用第27樓英俊2012-06-10 22:10發表的“”:
我兩個sem都唔夠3 [表情] [表情] [表情]
睇來揀咩科來報架JEI~

英俊 2012-06-10 22:20
引用第28樓迪神2012-06-10 22:19發表的“”:
睇來揀咩科來報架JEI~ [表情]

唔夠3都有大學升咁新奇?

MonsieurGarcon 2012-06-10 23:38
引用第29樓英俊2012-06-10 22:20發表的“”:
唔夠3都有大學升咁新奇? [表情] [表情]

唔新奇,真係好睇你讀邊科同升邊科

迪神 2012-06-10 23:39
引用第29樓英俊2012-06-10 22:20發表的“”:
唔夠3都有大學升咁新奇? [表情] [表情]

都話比錢就有囉

sun 2012-06-11 16:16
引用第8樓迪神2012-06-02 22:24發表的“”:
我都係ASSO出來,邊做邊讀,完成埋個POLY PART TIME DEGREE,來緊讀MASTER 添啦,都係比錢之嘛   [表情]
係就係比FULL TIME既人遲左畢業,不過你係畢業同時仲有工作經驗 [表情]

迪豬好叻仔的...幾有抱負同決心!

迪神 2012-06-12 11:55
引用第32樓sun2012-06-11 16:16發表的“”:
迪豬好叻仔的...幾有抱負同決心! [表情]

當你身邊其他人都係咁行呢條路既時候,你就都要被迫咁樣行鳥

sun 2012-06-12 12:19
引用第33樓迪神2012-06-12 11:55發表的“”:
當你身邊其他人都係咁行呢條路既時候,你就都要被迫咁樣行鳥 [表情] [表情] [表情] [表情]

有得迫下都係一種動力黎架...

sun 2012-06-13 11:21
唔比留言? 我得喎...

freezefox 2012-06-13 12:04
引用第12樓迪神2012-06-02 23:38發表的“”:
成績差係要付出代價架啦 [表情]

無錯!

Desmond 2012-06-13 13:49
part time degree有無話要幾多歲,咩資格先讀到?

迪神 2012-06-13 15:49
引用第37樓Desmond2012-06-13 13:49發表的“”:
part time degree有無話要幾多歲,咩資格先讀到?

睇科....我果D科因為好專所以要求係番果個FIELD到做野先收,我報名果陣要比埋公司推薦信

Desmond 2012-06-13 16:19
引用第38樓迪神2012-06-13 15:49發表的“”:
睇科....我果D科因為好專所以要求係番果個FIELD到做野先收,我報名果陣要比埋公司推薦信 [表情]

原來係咁....有無話要你本身都有讀過hd卅asso卅f.7先?

迪神 2012-06-13 17:19
引用第39樓Desmond2012-06-13 16:19發表的“”:
[表情] 原來係咁....有無話要你本身都有讀過hd卅asso卅f.7先?

都係睇科,但九成九都會要求

A Higher Diploma or an Associate Degree or the equivalent

http://www38.polyu.edu.hk/aseprospectus/jsp/home.jsp?websiteId=1&schemeId=201112&langId=1

Desmond 2012-06-13 19:59
引用第40樓迪神2012-06-13 17:19發表的“”:
都係睇科,但九成九都會要求
A Higher Diploma or an Associate Degree or the equivalent
.......

thank you

英俊 2012-06-21 23:40
睇完新聞透視,我真係好驚...

我驚我讀完出黎,再讀完top up,都只係同一個認受性同中七無分別的人,仲要帶住20萬卡數係身

我而家輕頭想去考dse...點算好呀

英俊 2012-06-21 23:43
http://www.youtube.com/watch?v=X_BKe7MuXZU

Rave 2012-06-22 00:39
過來人, 睇到條片就諗起從前自己, sad

岩岩考完DSE?

英俊 2012-06-22 00:54
引用第44樓Rave2012-06-22 00:39發表的“”:
過來人, 睇到條片就諗起從前自己, sad
岩岩考完DSE?

上年al

Rave 2012-06-22 01:04
引用第45樓英俊2012-06-22 00:54發表的“”:
上年al

再考DSE要幾耐時間? 1/2/3年?

英俊 2012-06-22 01:09
引用第46樓Rave2012-06-22 01:04發表的“”:
再考DSE要幾耐時間? 1/2/3年?

1年

Rave 2012-06-22 01:14
引用第47樓英俊2012-06-22 01:09發表的“”:
1年

1. 對DSE認識有幾深? 同埋有冇信心一年就考?
2. 如果考唔到的話, 除非屋企SUPPORT到, 唔係要有心理準備出黎做野..
3. ASSO而家有冇3?
4. 你讀緊咩科?

英俊 2012-06-22 01:18
引用第48樓Rave2012-06-22 01:14發表的“”:
1. 對DSE認識有幾深? 同埋有冇信心一年就考?
2. 如果考唔到的話, 除非屋企SUPPORT到, 唔係要有心理準備出黎做野..
3. ASSO而家有冇3?
4. 你讀緊咩科?

1剩係知易過al
2.考唔到真係好大獲...
3.無
4.airport operation and aviation logistic

查看完整版本: [-- 讀asso,升唔到大學,係咪無用? --] [-- top --]