查看完整版本: [-- 普羅米修斯 (Prometheus) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【劇集影評】 -> 普羅米修斯 (Prometheus) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

阿童木 2012-06-02 23:08

普羅米修斯 (Prometheus)

異形神級導演

買左IMAX 3D版了

普羅米修斯 (IIB)
124 分鐘
導演:      列尼史葛
演員:      麥可費斯班德, 查理絲泰朗, 露美慧柏絲

時間推至當年探險隊與異形首次相遇的30年前,太空船「普羅米修斯號」正在遠赴外太空探索人類起源的秘密。他們相信在遙遠的星系之中,一些高等「異種生物」參與創造人類計劃,而這個剛被發現的星系,相信與人類進化,有莫大關係。太空船企業老闆彼得偉蘭(佳皮里斯)遂派出探險隊出征,作出為期兩年的太空飛行,女考古學家伊莉莎伯(露美慧柏絲)滿懷希望地與男友荷蘭(勞根瑪素堅)一起上船,並與機械人大衛(麥可法斯班德)及企業代表瑪莉迪芙(查理絲泰朗)齊齊踏上征途。怎料,在浩瀚宇宙中等待著他們的,卻是前所未有凶難和危機;不但影響到各人性命安危,更險些永遠解不開人類發跡的驚人謎團……

tsang0701 2012-06-03 10:22

icemanbergkamp 2012-06-04 00:59
其實係咪版權問題?? 明明係異形前傳, 不過除左director列尼史葛, 宣傳好似冇提過異形.....

btw, 好擔心呢套係典型純粹賣特技既hollywood b級爛片.....

阿童木 2012-06-04 01:21
應該無可能係爛片,最多都係睇唔明

最後8分鐘先講小小異形 ....

這位出身廣告界的英國大導演自1970年代起就執導過多部經典電影,包括<末路狂花>、<黑鷹計畫>、<人魔>等片。他的成名作就是1979年的恐怖科幻經典<異形>Alien。從未拍過續集電影的雷利史考特,目前正在拍攝Prometheus這部新片。據報導本片將是<異形>的前傳電影。

<異形>不但捧紅了女主角雪歌妮薇佛,還出了3部續集,其中由<阿凡達>的巨導詹姆士卡麥隆執導的<異形第2集>,更被觀眾視為影史最佳的續集電影之一。

Prometheus原指希臘神話中的一位神祇,有「先知先覺」的意思,因從天上盜取火種給人類而觸怒天神宙斯, 被囚禁在高加索山。雖然傳聞是前傳,但故事和人物都和原先的<異形>系列無關,只有在影片的最後8分鐘會與異形系列有所連結。Ridley Scott受訪時說:「我認為異形系列電影已經太過於重視製造恐怖驚悚氛圍,而失去了原先我們想傳達的科幻警世寓言。有一天我突然想到,怎麼沒有想拍攝第1隻出現的異形,初次與人類接觸的狀況?所以,我想在這部電影中,表達出這種感覺。」

卡斯陣容強大,由以瑞典版<龍紋身的女孩>走紅的Noomi Rapace擔任女主角Elizabeth Shaw博士,這個角色類似異形系列的Ripley。金獎影后莎莉賽隆飾演Meredith,近年頗受矚目的男星麥可法斯賓達Michael Fassbender則扮演人造人David,角色設計看得到<異形>的影子。
由於劇組人員都簽署了保密條款,加上導演、製片撲朔迷離的談話,導致外界猜測不斷,之前預告片上線後又被福斯公司以版權為由撤下,不但增添本片的神秘性,也達到了未映先轟動的效果。
本片也是雷利史考特執導的第1部3D電影,由Scott Free和Brandywine出品,福斯公司發行,預計於2012年6月8日首映

icemanbergkamp 2012-06-04 02:45
引用第3樓阿童木2012-06-04 01:21發表的“”:
應該無可能係爛片,最多都係睇唔明 [表情]
最後8分鐘先講小小異形 ....
.......

只係擔心期望愈大失望愈大.......

細細個睇alien 除左驚, 其實真係對隻外太空飛船同船上既「宇航員」(Space Jockey) 好有興趣, 不過之後2,3,4集都冇提, 一等就廿幾三十年......

三郎 2012-06-04 10:43
星期三優先場

sun 2012-06-06 10:49
引用第5樓三郎2012-06-04 10:43發表的“”:
星期三優先場

你今晚係唔係會睇?

三郎 2012-06-06 14:03
引用第6樓sun2012-06-06 10:49發表的“”:
你今晚係唔係會睇?

今晚我收尾~佢尾場就係優先場

sun 2012-06-06 14:15
引用第7樓三郎2012-06-06 14:03發表的“”:
今晚我收尾~佢尾場就係優先場 [表情] [表情] [表情]

睇完番黎話我知值唔值得用時間去睇...

我好大機會weekend去睇...

freezefox 2012-06-06 14:29
好神秘咁喎……

sun 2012-06-06 15:05
引用第9樓freezefox2012-06-06 14:29發表的“”:
好神秘咁喎……

未睇係幾神秘的...

三郎 2012-06-06 15:06
引用第8樓sun2012-06-06 14:15發表的“”:
睇完番黎話我知值唔值得用時間去睇...
我好大機會weekend去睇... [表情]

但我唔會睇

sun 2012-06-06 15:17
引用第11樓三郎2012-06-06 15:06發表的“”:
[表情] 但我唔會睇

why? 你唔係老免既咩?

三郎 2012-06-06 15:20
引用第12樓sun2012-06-06 15:17發表的“”:
why? 你唔係老免既咩?

番緊工嘛

sun 2012-06-06 15:25
引用第13樓三郎2012-06-06 15:20發表的“”:
[表情] 番緊工嘛

番工唔係可以入去一齊睇...

住d人既咩?

三郎 2012-06-07 01:18
引用第14樓sun2012-06-06 15:25發表的“”:
番工唔係可以入去一齊睇...
.......

睇左結局都幾核突~

sun 2012-06-07 10:27
引用第15樓三郎2012-06-07 01:18發表的“”:
睇左結局都幾核突~ [表情]

咁即係值得入去睇嗎?

HINNNS 2012-06-07 10:57
琴晚睇左,開頭幾悶下,係之後入去先有野睇下,
中後段好多核突野,整體我覺得只係不過不失。。

sun 2012-06-07 11:34
引用第17樓HINNNS2012-06-07 10:57發表的“”:
琴晚睇左,開頭幾悶下,係之後入去先有野睇下,
中後段好多核突野,整體我覺得只係不過不失。。

故事內容會唔會太簡單? 只係核突野才是套戲既重點?

HINNNS 2012-06-07 15:24
引用第18樓sun2012-06-07 11:34發表的“”:
故事內容會唔會太簡單? 只係核突野才是套戲既重點?

套野岩岩上,我估好多人都未睇..我唔想劇透太多..

其實類似盜墓迷城,都係入左去一個塔入面,又有好多機關,好多怪物咁,不過佢地係去考古唔係盜墓

核突野其實我覺得ok, 不過我隔離果個遮哂面..(有爆血,劏肚..同埋隻怪物都幾樣衰下..)

Desmond 2012-06-07 15:35
D人話個導演好勁,所以好期待呢套

freezefox 2012-06-07 15:43
引用第19樓HINNNS2012-06-07 15:24發表的“”:
其實類似盜墓迷城,都係入左去一個塔入面,又有好多機關,好多怪物咁,不過佢地係去考古唔係盜墓
.......

又話最尾八分鐘先有同異形有關既野出現既?

icemanbergkamp 2012-06-07 16:20
引用第19樓HINNNS2012-06-07 15:24發表的“”:
.......

內容唔駛講, hinns有冇睇哂異形1-4?? (唔係avp...) 風格貫徹返第1集既驚悚片, 定係只係賣血腥核突??

HINNNS 2012-06-07 16:30
引用第21樓freezefox2012-06-07 15:43發表的“”:
又話最尾八分鐘先有同異形有關既野出現既?

最尾就係講第一隻異形點樣出黎, 但其實最尾都有伏線黎講異形點出黎..

真係睇到異形就係最尾果幾分鍾

HINNNS 2012-06-07 16:34
引用第22樓icemanbergkamp2012-06-07 16:20發表的“”:
內容唔駛講, hinns有冇睇哂異形1-4?? (唔係avp...) 風格貫徹返第1集既驚悚片, 定係只係賣血腥核突??

其實我又唔係覺得太過驚悚..係有d位緊張,但係其實你都會估到最後係點..

血腥核突就應該有, 大量爆血位,火燒人,劏肚,虫入口,眼爆虫....

可可粉 2012-06-07 16:37
.......

聽你講完決定唔睇了

HINNNS 2012-06-07 16:39
引用第25樓可可粉2012-06-07 16:37發表的“”:
聽你講完決定唔睇了 [表情] [表情] [表情]

原來你咁細膽

freezefox 2012-06-07 16:52
引用第23樓HINNNS2012-06-07 16:30發表的“”:
最尾就係講第一隻異形點樣出黎, 但其實最尾都有伏線黎講異形點出黎..
真係睇到異形就係最尾果幾分鍾

咁之前D 怪物呢?唔係異型?第二種外星生物?

我係咪唔應該問?

sun 2012-06-07 16:53
引用第24樓HINNNS2012-06-07 16:34發表的“”:
其實我又唔係覺得太過驚悚..係有d位緊張,但係其實你都會估到最後係點..
血腥核突就應該有, 大量爆血位,火燒人,劏肚,虫入口,眼爆虫....

我唔怕刻突...我怕變態多d...

sun 2012-06-07 16:54
引用第27樓freezefox2012-06-07 16:52發表的“”:
.......

其實我覺得要睇一套戲...睇既野真係可以好多...
就算你知道成個故事內容都唔係問題...

freezefox 2012-06-07 17:31
引用第29樓sun2012-06-07 16:54發表的“”:
其實我覺得要睇一套戲...睇既野真係可以好多...
就算你知道成個故事內容都唔係問題...

咁要睇咩戲先得!

sun 2012-06-07 17:37
引用第30樓freezefox2012-06-07 17:31發表的“”:
咁要睇咩戲先得!

我會睇演技的...即係話...除左卡通之外...幾長幾短的...對我黎講...都可以一睇...

可可粉 2012-06-07 19:32
引用第26樓HINNNS2012-06-07 16:39發表的“”:
原來你咁細膽 [表情] [表情]

開頭悶先係重點

但有核突野都廢時貼錢買難受

HINNNS 2012-06-08 00:10
引用第27樓freezefox2012-06-07 16:52發表的“”:
.......

異形就係由果d怪物變?進化?出黎

HINNNS 2012-06-08 00:11
引用第32樓可可粉2012-06-07 19:32發表的“”:
開頭悶先係重點 [表情] [表情]
但有核突野都廢時貼錢買難受 [表情]

其實套野睇2D我覺得夠哂

阿童木 2012-06-08 01:27
引用第34樓HINNNS2012-06-08 00:11發表的“”:
其實套野睇2D我覺得夠哂

我都想知套野d 3D 效果點

HINNNS 2012-06-08 23:35
引用第35樓阿童木2012-06-08 01:27發表的“”:
我都想知套野d 3D 效果點 [表情]

有幾PART都有3D睇下, 但效果我覺得一般

sun 2012-06-11 11:46
睇左了...核突果part其實唔係核突...係恐怖!

icemanbergkamp 2012-06-11 16:59
引用第37樓sun2012-06-11 11:46發表的“”:
睇左了...核突果part其實唔係核突...係恐怖! [表情]

仲有咩comment??

sun 2012-06-11 17:26
引用第38樓icemanbergkamp2012-06-11 16:59發表的“”:
仲有咩comment?? [表情]

你睇左未呢? 我怕講得太多又話我劇透喎...
如果你本來唔係單靠故事食糊的話...

個人覺得套片幾有因果感覺! 什至有d玄...
3D真係不足...但都幾回味架...

我既comment:

如果咁咁咁...就唔會咁咁咁...
如果唔係咁咁咁...你就唔會咁咁咁...

kamch116 2012-06-11 20:55
講到好咩咁

滅羅 2012-06-22 03:30
睇完覺得唔錯
交代到異形點變成我地見到既樣

PonG 2012-06-22 03:36
睇左2D 上個禮拜, 幾好睇, 唔係好賣弄血腥, 故事為主個人覺得

羅力亞 2017-05-13 14:26
睇完聖約

羅力亞 2017-05-13 14:27

羅力亞 2017-05-13 14:27
有睇普羅米修斯一定要睇聖約
解釋左好多野

羅力亞 2017-05-13 14:30
My name is Ozymandias, King of Kings;
Look on my Works, ye Mighty, and despair!

好霸氣

羅力亞 2017-05-13 14:37
Btw, 去新星球唔著太空衣係咩玩法

羅力亞 2017-05-13 14:52
又探討左好多野
人工智能既進化、宗教入面造物者既角色
仲有"創造"究竟係進步定破壞,係一念之差。。。。

兩個AI既對話尤其精彩
仲有d hehe

查看完整版本: [-- 普羅米修斯 (Prometheus) --] [-- top --]