查看完整版本: [-- 論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 9 total )

freezefox 2012-06-05 10:41

論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動)

論壇升級計劃,由於技術上的限制,一波三折,係多次停壇後,仍未能取後有效成果。需要作全面檢討。

首先,我希望桶少你可以具體解答以下各項。以便我地可以有詳細資料作出判斷與決策。

1 : 升級的實際好處

我不得不承認,之前係輕看左升級既難度。以為好容易就可以做到。但兩次停壇後話比我地知,好明顯升級並非想象般容易。而且,要犧牲既野都唔少。咁不得不容我再考慮,升級既迫切性。之前其實我地大部分人都無認真諗過,點解一定要升級的。講真,反正免費,升級梗係好過唔升級。但究竟好係邊到?帶黎邊幾方面既好處,我諗我地無人答得出黎。

所以,我希望技支能夠清楚指出,升級後我地即時可以帶黎既好處係邊到。以便我地衡量係咪真係需要作出咁大既犧牲去升級。

2 : 升級與不升級的風險。

當然,有時,即使升級唔一定帶黎好大既好處。但若然唔升級,卻要面對好多潛在既風險。咁即使升級係無咩特別好處,我地仍然係要被迫升級的。咁究竟我地有冇呢類風險要面對呢?

相反,升級雖有好處,但好似從來無人提過會唔會有咩風險。其實,係咪真係無風險?

3 : 為配合升級的瘦身行動(另見一樓之計劃表)。

照星期日ECKO 打比我所講既資料,論壇現有既文章,總共達600MB!而要配合升級,我地要刪減足足一半既文章,以求達到300MB 既容量,先有可能做到新舊交替既BACKUP。300MG 並唔係一個小數目。事實上,新年期間,各版主已經完成初步既大掃除行動。清理左一定數量既文章。係現有既文章中,再減一半,並非容易。究竟邊D 文章需要保留,邊D 文章可以刪去,需要進行仔細討論!

另外,我希望桶少提供各版現有的容量數值。例如吹水版佔左幾多MB、球迷會又佔左幾多MB,諸如此類、諸如此類。無資料既話,我地盲目咁,無計劃咁左刪右裁,只會事倍工半。攪一大輪都未知究竟減夠個數值未。一定要有具體計劃,按步就班咁去刪減,先可以有效而快速地刪去無用既文章。保留番我地好多珍貴既歷史。文章一經刪減就搵唔番。好友既歷史可以因為一個錯誤就消失無形。所以斷斷不能馬虎大意。

另外,我同兩位總版唔可能了解哂全個論壇所有版既情況。各版版主務必提出佢地既意見。否則,清空左個版之後再黎話唔清得,到時救都救唔番,邊個都幫唔到你。事後抱怨不如事前討論。希望大家積極參予其中。

4. 技術支援

有關升級事宜,涉及好多專門知識。我地幾位版主未必可以幫到D 咩。但好友人材輩出。必有臥龍伏虎。技支遇到技術上的困難,不妨提出。一人計短二人計長。多幾方面既意見有助解決問題。ECKO 都係上次係續約問題提供左好多寶貴意見而被招攬為技支的。大家唔講,我地唔知,有時想幫都唔知可以點幫。自己困係個困局到無補於事的。

freezefox 2012-06-05 10:47
以下行動暫時攔置!

各版瘦身計劃表:

超級大版:

吹水版: 380000 -- 先刪除回覆 少於10 POST之文章

球迷講場:150000

賽事直播:130000 -- 全版清空,只留一頁,可刪130000 POST

HT版: 185000 -- PONG行動,減POST九萬

其他足球遊戲: 100000

YFF 遊戲區 :160000   -- YOUYOU 行動,減POST 兩萬

超過五萬POST 之大版:

五萬篇文章或以上既有以下各版:

足智:95000
新聞:78000 --   G版行動,減POST 3萬
體育:90000   -- FRANKIE 行動,減POST 四萬
休閒:58000
劇集:50000 -- 清空星座主題
遊戲:68000
索女:50000
足隊:70000
籃隊:50000
問陣:53000 -- 全版清空!

五萬POST 以下各版情況:

生活百科:4000 -- 全版清空
靈異奇談:5500 --全版清空
趣味貼圖:34000 -- 全版清空
IQ笑話: 15000 -- 全版清空(保留一兩個精華)
好友短片:9000 -- 全版清空

現有累積計劃刪減的POST 數:4300000

freezefox 2012-06-05 10:48
引用第75樓垃圾桶2012-06-04 22:43發表的“”:
其實HT轉會版留最近一星期既轉會就已經好夠
吹水版超過一年既非精華文章又無人reply既都delete得...
直播版我建議全清,之後就3-4個月就清一次
球壇新聞, 球迷主版留一年, 球迷會就睇情況delete左d太耐無人reply既topic
.......

有冇具體每版既容量數據?以便我地有計劃咁刪減文章。上面所講太籠統。照上面去做,會刪到幾多GB 出黎?

我地宜家要刪300GB!唔係小數目來的。

引用第76樓真秘密2012-06-04 22:49發表的“”:

反斜線問題已解決?
另外想問你用咩方法export/import?成個dump定純save as sql statement再insert番?

桶少可否解答一下?

freezefox 2012-06-05 10:49
引用第77樓煙花2012-06-04 23:00發表的“”:
如果另一個諗法又得唔得...直接開個新壇....
之後有用o既野先搬過去
既然要搬過去,當時重要先搬,唔知重唔重要/未必一定有用就留係度一次過消滅.......

呢個方案是否可行?

即係新舊論壇並存。再慢慢將舊壇既野搬去新壇?

freezefox 2012-06-05 11:24
初部睇,唔計GB 數,純睇文章數目。全壇大概有二百二十萬篇文章。最大既一定係吹水版,佔380000佔文章。呢到已經講緊17%。

超過十萬篇文章既包括:

講場:155000
直播:130000
H T:185000
其他足球遊戲:100000
YFF 遊戲版:160000

呢到加埋有七十二萬篇文章,相等如33%。加埋吹水版,即係剛剛好一半既文章。

大家可以想象下,要係呢幾個大版刪一半以上既文章,甚至七八成既文章。工程會係幾大…………

迪神 2012-06-05 11:28
刪就唔係大工程既,去後台一SORT,SELECT ALL---> DEL就攪掂

煩在要揀邊D留邊D唔留JEI~

freezefox 2012-06-05 11:28
五萬篇文章或以上既有以下各版:

足智:95000
新聞:78000
體育:90000
休閒:58000
劇集:50000
遊戲:68000
索女:50000
足隊:70000
籃隊:50000

呢到講緊五十一萬篇文章,約佔總文章數四分一。其中索女版50000 篇佔幾多GB 要另外計算。因為都係相黎的。不過幾乎全部都係上傳既相片,又未必真係會佔我地好大既容量。

freezefox 2012-06-05 11:29
引用第5樓迪神2012-06-05 11:28發表的“”:
刪就唔係大工程既,去後台一SORT,SELECT ALL---> DEL就攪掂
煩在要揀邊D留邊D唔留JEI~ [表情]

呢個先係重點!

我地宜家要刪一百一十萬篇文章(POST),留一百一十萬篇文章(POST)。

你點決定刪邊一百一十萬篇,留邊一百一十萬篇,先係最頭痛。

有D 版會好簡單直接,成個直播版可以刪剩頭兩頁,一次過刪去十三萬個POST 。十分容易。

吹水版先大工程。點係個三十幾萬個POST 入便揀一半?

fatman 2012-06-05 11:35
要揀個d可以再商討 但有d應該可以直接刪

例如話

3個月以上零回覆的post

賽事直播 唔少post都有成50版以上 過去球季的直播post 可以del左先 應該都可以free唔少位

球壇新聞 留一年都應該無問題

遊戲區有d topic 都係

迪神 2012-06-05 11:40
吹水版我已經擴大到少個10個回覆都刪了

煙花 2012-06-05 11:40
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

freezefox 2012-06-05 11:43
引用第8樓fatman2012-06-05 11:35發表的“”:
要揀個d可以再商討 但有d應該可以直接刪
例如話
3個月以上零回覆的post
賽事直播 唔少post都有成50版以上 過去球季的直播post 可以del左先 應該都可以free唔少位
球壇新聞 留一年都應該無問題
遊戲區有d topic 都係

零回覆既POST 刪就一定會前,但刪左都幫助唔大。因為我地要減既正正係POST 數。刪一百個零回覆既TOPIC,都唔夠我刪一個有十頁回覆既TOPIC 有用。

賽事直播係最易處理的。刪剩一頁,可以減13萬個POST。

球壇新聞有60頁。保留一年新聞,等如大約十頁。即係可以刪5/6 既POST 數。應該可以減到六萬幾個POST。

呢兩個已經係最容易處理既版。其他幾個大版,球場、HT、其他足球遊戲(估唔到呢個竟然係超級大版)、YFF遊戲區,都要有關版主入黎講下可以點瘦身,我地先知可以點做。

freezefox 2012-06-05 11:43
引用第10樓煙花2012-06-05 11:40發表的“”:
我情願一定要升級,無左d 野都無問題 [表情]
當然可以保留就最好....建議拎過最佳文章o既留之外都可以唔留呀....
係又留唔係又留.....只會加重負擔
.......

點解一定要升級,可唔可以講下你D 理據?

freezefox 2012-06-05 11:45
引用第9樓迪神2012-06-05 11:40發表的“”:
吹水版我已經擴大到少個10個回覆都刪了 [表情]

都係個句,呢類TOPIC 好容易刪,但偏偏刪左幫助亦唔大。因為刪一百個,你先係刪左一千個POST………

相對於個38萬個POST,呢一千個POST 真係………

fatman 2012-06-05 11:53
引用第11樓freezefox2012-06-05 11:43發表的“”:
零回覆既POST 刪就一定會前,但刪左都幫助唔大。因為我地要減既正正係POST 數。刪一百個零回覆既TOPIC,都唔夠我刪一個有十頁回覆既TOPIC 有用。
.......

其他足球遊戲

FM 每年有新 每次都幾百post 呢個都正常既

仲有唔少足球遊戲

freezefox 2012-06-05 11:59
引用第14樓fatman2012-06-05 11:53發表的“”:
其他足球遊戲
FM 每年有新 每次都幾百post 呢個都正常既 [表情]
.......

呢個版真係異數。全個版得三頁………但累積POST 數十萬。

只係計最多人回個十個TOPIC,已經講緊四萬幾POST。等如全版既一半POST 數咁滯。

咁大家諗下,呢個版仲可以點刪?刪哂D 濕濕碎碎既TOPIC,於事無補,一刪D 大TOPIC,即係等如全版清空………

迪克 2012-06-05 12:03
引用第15樓freezefox2012-06-05 11:59發表的“”:
呢個版真係異數。全個版得三頁………但累積POST 數十萬。
.......

個人認為08年之前o既post都可以全部del
唔係咁多人都會玩返4年前o既足球game
就算有,都係極少數

所以可以盡del

如果你問我,甚至10年之前o既都唔會再玩添
我建議08之前,已經擴大左唔駛del o既範圍。

迪克 2012-06-05 12:06
星座有634個帖,加埋回覆都有千幾2千o卦
全部del需要幫助不大
但無奶油係不斷要取捨其他地方del唔del時,唔開佢地刀o既

freezefox 2012-06-05 12:08
引用第16樓迪克2012-06-05 12:03發表的“”:
個人認為08年之前o既post都可以全部del
唔係咁多人都會玩返4年前o既足球game
就算有,都係極少數
.......

其實其他足球遊戲入面有個AVEEGO 個子版。個個子版已經有成4萬POST。

所以,其他足球遊戲,你刪左佢九成既TOPIC,都只係幫補到兩三萬個POST。

但有人曾經提議以FM 作為日後發展論壇既另一途徑。刪哂呢幾年既FM大TOPIC,等如刪哂呢幾年好友既FM 歷史………

呢個真係值得咁做?

freezefox 2012-06-05 12:10
引用第17樓迪克2012-06-05 12:06發表的“”:
星座有634個帖,加埋回覆都有千幾2千o卦
全部del需要幫助不大
但無奶油係不斷要取捨其他地方del唔del時,唔開佢地刀o既

星座我都贊成清空佢。

不過正如你所講,即使清空左,都係幫補得個幾千POST………

除左星座、靈異奇聞、生活百科等等版我都打算清空。不過幾個版加埋都係萬零POST………

三郎 2012-06-05 12:17
影片、貼圖、笑話都可以全清空既..

迪克 2012-06-05 12:18
引用第18樓freezefox2012-06-05 12:08發表的“”:
其實其他足球遊戲入面有個AVEEGO 個子版。個個子版已經有成4萬POST。
.......

咁你獨留fm囉

aveego都無左啦,無咩特別o既post可以del啦

freezefox 2012-06-05 12:23
引用第21樓迪克2012-06-05 12:18發表的“”:
咁你獨留fm囉
aveego都無左啦,無咩特別o既post可以del啦

獨留FM 既話,足球遊戲版其實唔係可以刪到幾多個POST,我估計都係萬零個到。真係好過無咁解。

反而,AVEEGO 一係就留,一係就成個版刪左佢。空番四萬個POST出黎。不過呢段歷史就永遠成為記憶。

freezefox 2012-06-05 12:26
引用第20樓三郎2012-06-05 12:17發表的“”:
[表情] 影片、貼圖、笑話都可以全清空既..

呢三個版全部清空可以有六萬個POST。

真係全部清空?無野值得保留?

迪克 2012-06-05 12:30
引用第22樓freezefox2012-06-05 12:23發表的“”:
獨留FM 既話,足球遊戲版其實唔係可以刪到幾多個POST,我估計都係萬零個到。真係好過無咁解。
.......

我見2,3頁講winning o既都唔少數量喎

三郎 2012-06-05 12:31
引用第23樓freezefox2012-06-05 12:26發表的“”:
呢三個版全部清空可以有六萬個POST。
.......

貼圖同影片應該OK

笑話可能留十幾個左右

煙花 2012-06-05 12:32

煙花 2012-06-05 12:33

freezefox 2012-06-05 12:33
引用第26樓煙花2012-06-05 12:32發表的“”:
除左畫面變的更靚,仲可以用多d 代碼呀....

靚唔靚呢D 真係好見仁見智。用多D 代碼?即係點?有咩用?

freezefox 2012-06-05 12:36
引用第27樓煙花2012-06-05 12:33發表的“”:
AVEEGO咩黎架 [表情]

當年一個同YFF 相類似既遊戲。可以話係香港人攪既YFF。

呢個遊戲本身唔係太成功。最係仲摺埋。但對好友黎講,卻係有重大意義。因為佢係首個贊助好友論壇既機構。係真金白銀咁贊助。每年贊助我地成幾千蚊的,無記錯。好友論壇亦係呢個遊戲既官方論壇之一。

所以,為紀念呢段歷史,當年決定成個版保留,當係博物館咁「封印」左佢。

迪克 2012-06-05 12:37
留:
FOOTBALL MANAGER 2012 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 221 ]
FOOTBALL MANAGER 2011 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 299 ]
FOOTBALL MANAGER 2010 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 421 ]
FOOTBALL MANAGER 2009討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 493 ]
FOOTBALL MANAGER 2008討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 153 ]
FOOTBALL MANAGER 2007討論 [ 1 2 3 4 5 .. 105 ]
FM2007   球員推薦區 [ 1 2 3 4 5 .. 14 ]
FOOTBALL MANAGER 2006討論 [ 1 2 3 4 5 .. 100 ]
FM 2005好球員推薦 ( +30 )

可考慮重開:
Niconico 足球小將 (頭post日文錯體字修正, 好友遊戲id,隊名,主角名稱,主角類型 updated) [ 1 2 3 4 5 .. 416 ]

(呢隻game基本上得返4~5個會員有玩,我地基本上都熟晒手,所以我個人認為重開都無問題)

freezefox 2012-06-05 12:37
引用第24樓迪克2012-06-05 12:30發表的“”:
我見2,3頁講winning o既都唔少數量喎

唔少……加加埋埋咪萬零個到囉。

freezefox 2012-06-05 12:38
引用第30樓迪克2012-06-05 12:37發表的“”:
留:
FOOTBALL MANAGER 2012 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 221 ]
FOOTBALL MANAGER 2011 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 299 ]
FOOTBALL MANAGER 2010 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 421 ]
FOOTBALL MANAGER 2009討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 493 ]
.......

重開?你意思係刪左舊個個開個個新?

迪神 2012-06-05 12:41
引用第28樓freezefox2012-06-05 12:33發表的“”:
靚唔靚呢D 真係好見仁見智。用多D 代碼?即係點?有咩用?

最起碼出個POST想改顏色唔洗又要打COLOR又SIZE盛,好似WORD咁CLICK個制攪掂,方便好多

迪克 2012-06-05 12:43
你頭post話:

留:
FOOTBALL MANAGER 2012 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 221 ] 3303
FOOTBALL MANAGER 2011 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 299 ] 4479
FOOTBALL MANAGER 2010 討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 421 ] 6307
FOOTBALL MANAGER 2009討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 493 ] 7392
FOOTBALL MANAGER 2008討論區 [ 1 2 3 4 5 .. 153 ] 2285
FOOTBALL MANAGER 2007討論 [ 1 2 3 4 5 .. 105 ] 1573
FM2007   球員推薦區 [ 1 2 3 4 5 .. 14 ]195
FOOTBALL MANAGER 2006討論 [ 1 2 3 4 5 .. 100 ] 1488
FM 2005好球員推薦 ( +30 ) 13

total:
除左佢地del晒其他,係del左7萬幾喎!

三郎 2012-06-05 12:43
無記錯~

我問過桶少,升級之後頁面係類似呢種..?

http://bbs.cnkrl.cn/index.php

frankie 2012-06-05 12:43

體育都甘多post
我覺得除左 遊戲psot 之外,2010 之前我都可以del 啦
2011年就少個10個回覆都刪了
2012 就全keep (都唔係好多)

有冇人反對

p.s其實遊戲psot 都可以del

迪克 2012-06-05 12:44
引用第32樓freezefox2012-06-05 12:38發表的“”:
重開?你意思係刪左舊個個開個個新?

係。
我覺得完全無問題。
果個post宜家都只係俾我地幾個update下d news

主力玩家得返我、科高、冰人、該post樓主

迪克 2012-06-05 12:44
引用第34樓迪克2012-06-05 12:43發表的“”:
你頭post話:
留:
.......

o~~sorry~我未計aveego

迪克 2012-06-05 12:45
aveego有46103

即係留fm,留aveego
其他del
都del左兩萬幾三萬o架!

freezefox 2012-06-05 12:47
引用第33樓迪神2012-06-05 12:41發表的“”:
最起碼出個POST想改顏色唔洗又要打COLOR又SIZE盛,好似WORD咁CLICK個制攪掂,方便好多 [表情]

呢D 都係D 「小恩小惠」咋喎。

無其他更有用既功能啦?

freezefox 2012-06-05 12:47
引用第36樓frankie2012-06-05 12:43發表的“”:
體育都甘多post
我覺得除左 遊戲psot 之外,2010 之前我都可以del 啦
2011年就少個10個回覆都刪了
.......

呢到大概可以DEL 到幾多POST 到?

sun 2012-06-05 12:48
引用第19樓freezefox2012-06-05 12:10發表的“”:
星座我都贊成清空佢。
.......

清啦清啦...如果可以幫倒手...無咩理由del佢有問題的...

樣樣事情以大局為重...相信大家唔會覺得有問題的...

freezefox 2012-06-05 12:48
引用第35樓三郎2012-06-05 12:43發表的“”:
[表情] 無記錯~
我問過桶少,升級之後頁面係類似呢種..?
http://bbs.cnkrl.cn/index.php

開唔到喎。

sun 2012-06-05 12:48
引用第20樓三郎2012-06-05 12:17發表的“”:
[表情] 影片、貼圖、笑話都可以全清空既..

質成...

freezefox 2012-06-05 12:48
引用第39樓迪克2012-06-05 12:45發表的“”:
aveego有46103
即係留fm,留aveego
其他del
都del左兩萬幾三萬o架!

即係連一半都無囉………

迪神 2012-06-05 12:49
引用第40樓freezefox2012-06-05 12:47發表的“”:
呢D 都係D 「小恩小惠」咋喎。
.......

門面野多左囉,但我覺得好緊要

出個PREVIEW都要左打右打D CODE真係好煩的

frankie 2012-06-05 12:50
我發覺原來 NBA FantasY 先係最多POST

freezefox 2012-06-05 12:50
引用第46樓迪神2012-06-05 12:49發表的“”:
門面野多左囉,但我覺得好緊要 [表情]
出個PREVIEW都要左打右打D CODE真係好煩的 [表情]

都係個句。免費既,咁梗係升。

有代價既,就要睇,得到既同失去既,邊樣多同邊樣重要了。

freezefox 2012-06-05 12:50
引用第47樓frankie2012-06-05 12:50發表的“”:
我發覺原來 NBA FantasY 先係最多POST [表情] [表情]

正常。

查看完整版本: [-- 論壇升級計劃的詳細討論(暫停瘦身行動) --] [-- top --]