查看完整版本: [-- 版區開放咨詢 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 版區開放咨詢 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4  >>  Pages: ( 4 total )

迪神 2012-08-07 23:32

版區開放咨詢

現有SETTING係全部版都要LOGIN先可以睇到內容

來緊各大足球聯賽即將開鑼,好友命脈YFF亦都已經可以開隊執陣

宜家要LOGIN先可以睇既SETTING有冇需要改變,開放左會唔會吸引到新會員加入

請大家(尤其各位版主)比多D意見參考下

迪神 2012-08-07 23:33
1. 部份版區開放
2. 全部版區開放
3. 一齊依舊,全部都唔開放
4. 開放一段時間,例如到季中開始唔開放

仲有冇其他提議?

Gabriel 2012-08-07 23:34
咪試下開放囉....

我覺得最緊要搵方法統計下之後人流有無增長,檢討成效

煙花 2012-08-07 23:38
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

freezefox 2012-08-07 23:41
Gabriel:咪試下開放囉....[表情]
我覺得最緊要搵方法統計下之後人流有無增長,檢討成效[表情]  (2012-08-07 23:34) 

在線人數個到可唔係咪只係計到會員?若然連訪客都計到既,個個應該算係統計。

Gabriel 2012-08-08 00:08
煙花:我想問,唔開放對我地有咩好?[表情]  (2012-08-07 23:38) 

不嬲都無開放...而且亦都無話唔開放....

不如諗下開放有咩好....目標係咩之類

否則一動不如一靜

Gabriel 2012-08-08 00:09
freezefox:在線人數個到可唔係咪只係計到會員?若然連訪客都計到既,個個應該算係統計。 (2012-08-07 23:41) 

但係準唔準確架

人流同註冊人數都幾有用

煙花 2012-08-08 00:12

freezefox 2012-08-08 00:15
煙花:你安於現時O既好友? (2012-08-08 00:12) 

你可唔可以簡單直接D?

你係呢個TOPIC 既兩個發言都無講出你既立場同理據。

煙花 2012-08-08 00:15

煙花 2012-08-08 00:16

freezefox 2012-08-08 00:19
煙花:我想睇下大家有咩理由唔開放先...
我支持開放,因為無唔開放O既理由 (2012-08-08 00:16) 

「無唔開放既理由」呢個理由唔成立!

我第二次講,請你簡單直接講出你支持開放既理由。

你呢種根本唔係討論既態度。似撩交鬧多D!

freezefox 2012-08-08 00:23
你想開放既,開放到咩程度,點開放法,理由何在,好處何在。你講出黎,其他人見到,認同你既講法,大家都有同一個認受,咁去推行一個政策先事半工倍!

「我要XX,因為你無理由唔比我XX!」

請問呢D 係咩理據?請問其他人睇到又點會BUY你?

煙花 2012-08-08 00:23

freezefox 2012-08-08 00:24
煙花:好~~我一陣慢慢打支持O既論點
但態度你覺得咋WOW,我本身只係想問下大家點解支持唔開放....咁又唔得....
似你撩交鬧多D (2012-08-08 00:23) 

咁你繼續用呢種態度黎討論。我唔會阻止你。

煙花 2012-08-08 00:26

freezefox 2012-08-08 00:26
煙花:好~~我一陣慢慢打支持O既論點
但態度你覺得咋WOW,我本身只係想問下大家點解支持唔開放....咁又唔得....
似你撩交鬧多D (2012-08-08 00:23) 

你係呢個TOPIC 到搵一個話反對開放既人黎睇下先!

我見唔到有一個人話反對開放,請問你問緊邊個「大家」?

阿童木 2012-08-08 00:34
喂,你兩位越講越大聲,冷靜d得唔得

迪神 2012-08-08 00:35
呢度要既係意見唔係火藥OK?

煙花 2012-08-08 00:40

黑魔道士比比 2012-08-08 02:28
如果我地今次既目標係YFF 批人,
只要引到佢地註冊, 留低既機會就會大好多
但係人好衰, 如果一開始乜都睇唔到, 可能會懶得濟唔註冊

所以先俾啲甜頭啲訪客先咁或者我地可以考慮開放問陣區,
當然佢地要註冊左先可以回post 同發問

資訊區, 同其他區就keep 住鎖

當然, 前題係我地要努力宣傳呢個YFF 版俾其他人知

小方 2012-08-08 02:58
好啦 我是受煙花兄的召喚而來的 (躹躬
應該大家都不知道我是誰啦 我是早前受煙花的邀請而來這個論壇玩玩的
請容許我在此自我介紹
我是小方
是一個對足球一竅不通的傢伙
還請大家多多指教

今天的議題是 應否開放版區的問題
而我方代表煙花的立場 是支持開放的

目前好友論壇採用的是不公開的方式
論壇的人流方面  是比較少新人的
比較多的是本已經做了好久朋友的人留守著 開POST 吹吹水
造成小圈子狀況 這也是令新人流失的重要原因之一
新POST方面亦不算多 (簡單來說不夠熱鬧?)

在此我強烈建議開放論壇
而其好處有以下各項
1, 開放論壇可以令人們隨意在壇中遊覽
如果遊客 看完之後覺得這個壇很有趣
有加入的興趣 就可以令他們十分樂意的註冊
甚至會把該壇分享予朋友 邀請更多的人加入這個大家庭
加上他們預先就知道這壇的運作和實際的狀況後才決定註冊的
就不會造成有會員因為在毫無預算下註冊 之後發現對該壇無興趣而申請完就掉到一二邊的情況 (簡單來說: 中伏
沒錯 不開放的政策的確是能夠為論壇製造更多漂亮的數字
但對於在壇上的活人(活躍會員) 這些數字代表了甚麼?
就只是單單一個註冊人數的數字
要是新人們都申請完就拍拍屁股走了 那麼對於一個需要活人的論壇來說你覺得還有義意嗎?
論壇存在的義意不是要來賣廣告     (當然也是很重要啦-.- 對於運作方面
是一個大家用來討論事件 用來抒發個人感覺 情感 甚至是互相提供情感支援的地方
這樣才能算是一個論壇

2,不對外開放只會對外來的人感到有少少「吊高尼賣」
既然大家是對自己的論壇是有信心的話
如果大家是有決心要把這個壇改頭換面的話
我相信大家是不會覺得遊客來這邊逛逛就算
但是現時不開放政策 正正就是把新人 有興趣的人拒諸門外
請大家切身處地 當你面對一個完全陌生的論壇
但竟然需要註冊才可以進去瀏覽 你會有甚麼感覺?
A, 按右上紅色交叉
B, 按注冊鈕 然後填一輪資料
C, 上一頁
不論你的決定是怎樣都好
我希望指出的是 遊客可以省卻填寫資料然後又要認證之類的煩人步驟
即時就可以令遊客對瀏覽該壇的興趣大增   (或者可以叫做user friendly?
雖然遊客瀏覽完後還是有機會不註冊的 但是還會有人數流量之類的東西?
這也未妨不是一個吸引廣告商的手法

3,即使是進行開放政策 我認為也有某些區是可以拒絕對外開放的
這正正就是該壇的賣點所在 去吸引遊客註冊
聽聞足球新聞 YFF 資訊方面好友論壇是做得不錯的
所以我認為這方面的資訊可以設成一區 並必須是會員才可以進去瀏覽
雖然我不清楚技術上能不能做到 不過我認為是一個不錯的方法吸引人注冊
先開放論壇 給別人少訐甜頭 再吸引他們再註冊
我是這樣想的XD 但實際上能不能做到就不知道啦~

4, 其實如果大家有留意過的話 有很多知名的論壇都是容許遊客瀏覽的
E.G. UWANTS 高登 2000FUN 巴哈之類........
所以我認為也可以以此作參考?

好啦我覺得我技窮了
其實每件事都有利弊GE 其實就是看看大家可不可以理性地討論
為這個論壇想出更好的點子來進行改革
所以請大家一定要保持冷靜 平心靜氣地討論
我明白大家都是想為這個論壇好才會那麼激動的啦
但是為了這件事而傷了和氣可是不好的喔 反而會有點本末倒置?

最後 既然好友論壇的不開放政策實施了那麼久亦不見有甚麼成效的時候
為什麼大家不試試開放呢? 只有新的政策才可以改變現時的局勢!
若然繼續使用守舊的方法 就只會令這個論壇停滯不前 原地踏步!
以上小女子小小愚見 懇請各位能以此作為參考之用 感謝! (躹躬退場

小方 2012-08-08 03:05
小方:好啦 我是受煙花兄的召喚而來的 (躹躬
應該大家都不知道我是誰啦 我是早前受煙花的邀請而來這個論壇玩玩的
請容許我在此自我介紹
我是小方
....... (2012-08-08 02:58) 

其實我對這個論壇的運作還不是很清楚啦
所以如果有說錯的地方請指教

黑魔道士比比 2012-08-08 03:15
小方:
好啦 我是受煙花兄的召喚而來的 (躹躬
請容許我在此自我介紹
我是小方
.......

我要瞓了, 不過先對咁詳細既意見讚好先!

(按錯ESC重打了2次)

迪神 2012-08-08 09:19
請容許我在此自我介紹
我是小方

寶貴意見

我都贊成部份開放

YFF可以開放資訊同問陣先,會員、團體區保持關閉

freezefox 2012-08-08 09:46
請容許我在此自我介紹
我是小方

多謝寶貴意見!

sun 2012-08-08 10:36
請容許我在此自我介紹
我是小方

good ar!

特別指出>>>>> 最後 既然好友論壇的不開放政策實施了那麼久亦不見有甚麼成效的時候
為什麼大家不試試開放呢? 只有新的政策才可以改變現時的局勢!
若然繼續使用守舊的方法 就只會令這個論壇停滯不前 原地踏步!
以上小女子小小愚見 懇請各位能以此作為參考之用 感謝! (躹躬退場

煙花 2012-08-08 11:31

sun 2012-08-08 11:55
煙花:仲有如果怕過份開放,可以係post 到set 權限一樣可以令人登入先睇得返
因為感覺人係犯賤,過份開放會變得唔"經貴"
例如:一個遊記分5日,你可以將最後2日加上權限令睇開o既人會睇埋佢,用返落yff 到一樣ok。 (2012-08-08 11:31) 

外面既壇有無咁既功能?

我有時睇別壇既遊記...
係一定要有某一權限才可睇倒...
即使你登入而未夠權限都一樣睇唔倒架...

煙花 2012-08-08 11:57

迪神 2012-08-08 11:59
我地一早都有架啦,會員區D相有時都SET左要幾多POST先睇到架~

sun 2012-08-08 11:59
煙花:一樣有....可以出POST 果個人自己SET (2012-08-08 11:57) 

咁果個可set權限既人...
係唔係一定要有反咁上下資歷?
還是係新會員都可以任set權限?

煙花 2012-08-08 12:02

sun 2012-08-08 12:06
迪神:我地一早都有架啦,會員區D相有時都SET左要幾多POST先睇到架~[表情] [表情]  (2012-08-08 11:59) 

好友既權限好似係要有當相既質歷(post數)至可以set?

但煙花講的係只要係開topic既人都可以set...

煙花 2012-08-08 12:50

sun 2012-08-08 12:56
煙花:咁呢層我又唔知WOW....但唔知要幾多POST 先有呢個權限
我以為一開始就有.... (2012-08-08 12:50) 

轉左新版唔知了...反正我知道以前的會員區 (即係日記同相薄)
某程度上...有d較新會員 (唔夠post數的)...係睇唔倒的...

煙花 2012-08-08 13:14

迪神 2012-08-08 13:28
會員區本身SET左初級唔比入,但TOPIC入面果D閱讀權限都係出POST果個SET架

youyou 2012-08-08 14:53
我讚成開放YFF的遊戲區,
等多D YFF玩家都可以參與本區的遊戲,

所以其實我都逐步調低左參賽資格 (因為已經無人玩 )

freezefox 2012-08-08 15:48
迪神:會員區本身SET左初級唔比入,但TOPIC入面果D閱讀權限都係出POST果個SET架 (2012-08-08 13:28) 

要一個TOPIC 咁SET 定係可以分開SET?

煙花 2012-08-08 16:00

煙花 2012-08-08 16:01

迪神 2012-08-08 16:08
freezefox:要一個TOPIC 咁SET 定係可以分開SET? (2012-08-08 15:48) 

每一個POST

垃圾桶 2012-08-08 22:09
其實開放都唔開放我自己覺得都無咩所謂,但我只係會擔心形成濫用既問題

YFF3版我建議係盡快開放比訪客都見到,始終人流所在,反正而家程式處理上比以前快左幾倍,高量既Query + Edit Table都唔係一個咩問題
DB有問題我可以用技術手段攪左佢,而個處理時間比以前短左好多,有需要只需停壇1分鐘就可以將有問題既文章隔離,有得果個繁忙既topic繼續炸..

其他版就可以開權限限制文章,但要用返會員區既一套,即 "發文者所設定既權限不能高於發文者所有"。

用好友元賣文我就仍然有保留,會員會為左幾個好友元而去亂出post,我唔係為慳server果幾個byte既位,而係係管理秩序果個方面去諗

煙花 2012-08-08 22:19

煙花 2012-08-09 22:56

啪啪啪啪啪啪 2012-08-09 23:11
我支持半開放

即係咁,係主頁可以見到各個版面

入面每個版面,可以見到所有主題

但 Click 入主題時,就無法瀏覽,要登記做會員先可以睇內容

垃圾桶 2012-08-09 23:15
啪啪啪啪啪啪:我支持半開放
即係咁,係主頁可以見到各個版面
入面每個版面,可以見到所有主題
....... (2012-08-09 23:11) 

而家個setting 就係咁

啪啪啪啪啪啪 2012-08-09 23:16
未轉新版前好似入咩版都唔得喎

啪啪啪啪啪啪 2012-08-09 23:17
YFF 應該開放啦

其實版塊其實開唔開都無咩影響

查看完整版本: [-- 版區開放咨詢 --] [-- top --]