查看完整版本: [-- 有關運動...跑! --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【電腦中心】 -> 有關運動...跑! [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

BBF 2012-08-22 00:43

有關運動...跑!

是咁的, 我成日都行山跑步後腳趾尾出水泡
攪到成日都要停幾日先再黎過, 無乜進步.

早十日到跑完一轉, 一星期的水泡仲未好
早2日唔跑得上網揾到呢個網
http://www.sportsnote.com.tw/running

睇左一兩個鐘, 學左幾招, 今日跑完無乜事,
如果KEEP住係咁, 我可以練到一星期跑三次

http://www.sportsnote.com.tw/running/view_article.aspx?id=b5e6681f-5d48-40ed-9b0c-73b80a9f57ce
<馬拉松秘訣6>避免水泡, How to Prevent Blisters in a Marathon
招一: 要腳乾爽

招二: 搽少少凡士林
招三: 唔知關唔關事, 改左少少跑姿

http://www.sportsnote.com.tw/running/feature_articles.aspx?id=7dc65a3b-7910-41af-b5a5-dcddb3d5f181
<跑姿建議>
正確的跑姿可以減少運動傷害,增加跑步流暢度,<跑姿建議>提供路跑與越野跑的標準姿勢與技術。
「膝蓋抬起」、「大腿抬高」與「後腳蹬起」
之前無留意, 今次用左呢幾招, 加埋落地減少腳跟落地,
感覺幾好!

仲有好多其他資料
我都會再睇學多D

Ar敬 2012-08-22 01:28
留名

呀威 2012-08-22 01:48
著開白飯魚踢波, 隻腳爛到冇得救........

chun1424 2012-08-22 02:14
我想學呼吸

聽人講呼吸會有節奏, 可惜掌握唔到

Numberson 2012-08-22 02:15
好介紹

ODIN 2012-08-22 14:40
跑出水泡?你跑咩地方,同跑幾耐ar??

ODIN 2012-08-22 14:44
http://www.sportsnote.com.tw/running/feature_articles.aspx?id=7dc65a3b-7910-41af-b5a5-dcddb3d5f181
<跑姿建議>
正確的跑姿可以減少運動傷害,增加跑步流暢度,<跑姿建議>提供路跑與越野跑的標準姿勢與技術。
「膝蓋抬起」、「大腿抬高」與「後腳蹬起」
之前無留意, 今次用左呢幾招, 加埋落地減少腳跟落地,
感覺幾好!

我都有類似的跑法∼
我跑步的主要目的是Fat burning~
所以會好注意耐力的問題∼
我發覺只要善用身上的肌肉,跑姿正確,個人係會耐力持久d的∼
「膝蓋抬起」、「大腿抬高」係唔想小腿過度用力∼
「後腳蹬起」係避免小腿過度用力∼∼
非常有用的說∼∼

BBF 2012-08-22 21:46
liuming:跑出水泡?你跑咩地方,同跑幾耐ar?? (2012-08-22 14:40)

跑公園, ......跑步APPS計到12.XX公里(可能得10公里到), 約一個鐘.

ODIN 2012-08-23 11:04
BBF:跑公園, ......跑步APPS計到12.XX公里(可能得10公里到), 約一個鐘.
 (2012-08-22 21:46) 

應該冇咩問題wor∼
又唔係上斜之類,1個鐘都唔算多∼

Ar敬 2012-08-23 11:36
BBF:跑公園, ......跑步APPS計到12.XX公里(可能得10公里到), 約一個鐘.
 (2012-08-22 21:46) 

跑到一個鐘,唔錯

Ar敬 2012-08-23 11:38
跑姿唔正確既話,好易傷

好多人都傷膝蓋

chun1424 2012-08-23 12:35
Ar敬:跑姿唔正確既話,好易傷
好多人都傷膝蓋 (2012-08-23 11:38) 

誰輕輕叫喚我

Ar敬 2012-08-23 13:34
艾殊利楊格:誰輕輕叫喚我 (2012-08-23 12:35) 

加歷查 2012-08-23 18:04
中學跑開, 呢d我都識

BBF 2012-08-23 23:00
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:
中學跑開, 呢d我都識[表情]  

我廿幾年無咩運動, 點跑更加唔識.......

仲有咩重要, 指點下小弟

BBF 2012-08-28 23:35
剛剛又跑完一次, 又係無起水泡

Ar敬 2012-08-29 00:04
BBF:[表情] 剛剛又跑完一次, 又係無起水泡[表情]  (2012-08-28 23:35) 

很好

Hernandez 2012-08-29 00:17
想平平地買對跑鞋, 有冇咩推介

Ar敬 2012-08-29 00:23
Hernandez:想平平地買對跑鞋, 有冇咩推介[表情]  (2012-08-29 00:17) 

幾多budget?

Hernandez 2012-08-29 00:56
Ar敬:幾多budget? (2012-08-29 00:23) 

我仲係學生, 最多得五舊

Ar敬 2012-08-29 01:06
Hernandez:我仲係學生, 最多得五舊[表情] (2012-08-29 00:56)

MIZUNO跑鞋

外形無nike或adidas個d跑鞋咁靚
但避震個方面唔錯

可以參考下呢個網址
http://www.mizuno.com.tw/09guide/guide_running.aspx

上次見到運動家有做特價,300蚊左右

加歷查 2012-08-29 01:41
BBF:我廿幾年無咩運動, 點跑更加唔識.......
仲有咩重要, 指點下小弟 [表情] (2012-08-23 23:00) 

其實都無咩特別, 上面都講左, 最緊要自己跑得舒服

ODIN 2012-08-30 10:28
Ar敬:幾多budget? (2012-08-29 00:23) 

紅磡有Adidas的outlet,2-300一對跑鞋∼

ODIN 2012-08-30 10:29
BBF:[表情] 剛剛又跑完一次, 又係無起水泡[表情]  (2012-08-28 23:35) 

我前幾日跑完上斜的路線,辛苦到...

Ar敬 2012-08-30 12:13
liuming:我前幾日跑完上斜的路線,辛苦到...[表情] (2012-08-30 10:29) 

上斜好辛苦,琴日重要咁熱

ODIN 2012-08-30 15:50
Ar敬:上斜好辛苦,琴日重要咁熱[表情] (2012-08-30 12:13) 

仲要一開波就上條勁斜的,整到之後都冇咩力跑∼

BBF 2012-08-30 23:51
我都係今個月買左對跑鞋
adidax大約7百特價到4XX

跑落唔算有咩特別好似勁左
有點貼地的感覺
但係有點緊......
雖然都OK, 但係好似買大返半吋會好D

我想講,....唔好預到太貼啦

ODIN 2012-08-31 10:07
BBF:我都係今個月買左對跑鞋
adidax大約7百特價到4XX
跑落唔算有咩特別好似勁左
有點貼地的感覺
....... (2012-08-30 23:51) 

依家d鞋愈來愈貴∼
冇計∼

ODIN 2012-08-31 10:27
其實大家跑開咩Route,可唔可以share一下??

Ar敬 2012-08-31 11:31
liuming:依家d鞋愈來愈貴∼
冇計∼ (2012-08-31 10:07) 

咩都貴啦

Ar敬 2012-08-31 11:31
liuming:其實大家跑開咩Route,可唔可以share一下?? (2012-08-31 10:27)

運動場
你跑街?

ODIN 2012-08-31 14:06
Ar敬:運動場
你跑街?
 (2012-08-31 11:31) 

兩者都可以∼∼

RMadrid 2012-08-31 14:17
我最fit果陣半馬應該有1小時40分左右 ...17歲果陣做既記錄

10 km 有41-42 mins ...17歲果陣既記錄

而家19歲...上星期先平到16歲果年既3km 11分42秒個人記錄...十分失敗...

愈跑愈慢

RMadrid 2012-08-31 14:20
Hernandez:想平平地買對跑鞋, 有冇咩推介[表情]  (2012-08-29 00:17) 

MIZUNO 啦

我前後買左3對...不錯的

600以上靚d

RMadrid 2012-08-31 14:21
liuming:其實大家跑開咩Route,可唔可以share一下?? (2012-08-31 10:27) 

長課既話咪跑約6km左右囉

短課既話係咪跑個3km囉

沖圈練速度咪去運動場跑12x400M , 1個約1分18-1分23左右

Ar敬 2012-08-31 19:44
RMadrid:長課既話咪跑約6km左右囉
短課既話係咪跑個3km囉
....... (2012-08-31 14:21) 

1個約1分18-1分23左右

咁快

RMadrid 2012-08-31 23:01
Ar敬:1個約1分18-1分23左右
咁快[表情] (2012-08-31 19:44) 

大把人快過我
學界冠軍果d 跑大棠有21-22 mins , 我要成26 mins , 差好遠

Ar敬 2012-08-31 23:29
RMadrid:大把人快過我[表情]
學界冠軍果d 跑大棠有21-22 mins , 我要成26 mins , 差好遠 (2012-08-31 23:01) 

算係快架啦
同普通人比較既話

Ar敬 2012-09-02 12:27

拉筋

Ar敬 2012-09-02 12:28
在跑鞋方面

Mizuno 好處: 亞洲人腳型, 價錢平(比起nike/Asics 的同級)
壞處: 樣衰(近年好左), 舒適度無Asics咁高(大多數)(因人而已)

Asics 好處: 亞洲人腳型, 舒適度最多(比起其他牌子的同級)
壞處: 價錢最貴(比起其他牌子的同級), 樣一般(近年好左)

nike 好處: 樣靚
壞處: 有部份款聲稱跑鞋, 但係對此有疑問, 價錢貴(比起Mizuno/adidas的同級), 舒適度一般

adidas 好處: 樣ok靚, 價錢平(同Mizuno差不多, 有時adidas會平d)
壞處: 好唔少人都唔太岩腳型, 舒適度一般

選擇跑鞋時要點歸納:
1.最好去具專業知識既跑步用品店,店員受到專業培訓,一定幫到你。
2.買鞋可以著舊跑步鞋,店員可以根據舊鞋黎得知你既跑步方式同風格,亦可推薦到合適跑鞋。
3.睇返舊鞋,平排咁放黎睇。如果對鞋都向中間傾斜,咁就要買穩定性較好既鞋。鞋向兩邊傾斜則以高足弓且減震既跑鞋。
4.為左合腳,請下午購買跑鞋。
5.最少試穿10分鐘,確實買既時候對鞋係good fit。唔好諗買大左/買細左而著得耐d,跑鞋沒有試穿期。
6.著完試下企起身望下對鞋,如果見到腳指既輪廓出左黎,姐係細左
7.企起身,將手指公放係鞋到,預留一隻手指公位
8.腳跟應該剛剛包好,唔會有滑動情況,亦可以同時令腳趾郁動。
9.計算跑步量,需求越高,對鞋既質量也要成正比例。

菲爾鐘斯 2012-09-02 12:59

my running shoes

加歷查 2012-09-02 13:38
RMadrid:大把人快過我[表情]
學界冠軍果d 跑大棠有21-22 mins , 我要成26 mins , 差好遠 (2012-08-31 23:01) 

果d痴線唔好提

Numberson 2012-09-02 14:24
好多跑步達人

Ar敬 2012-09-02 14:48
菲爾鐘斯:[圖片]
my running shoes[表情] (2012-09-02 12:59) 

looks cool

RMadrid 2012-09-02 14:53
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:果d痴線唔好提[表情] (2012-09-02 13:38) 

冇記錯果d沖圈練速度只需1分05-10秒,學界神人
我同佢地比差好遠
港隊果班應該要1分正左右,痴線

RMadrid 2012-09-02 14:54
Ar敬:算係快架啦
同普通人比較既話 (2012-08-31 23:29) 

我當年中一,未練跑既情況下,試玩長跑
跑1200M 左右,有5分尾
中二果年升到5分半
中三果年升到5分頭

而家? 1500M 都係得5分頭,最fit都係得4分尾左右...慢到成隻龜咁

BBF 2012-09-02 20:56
菲爾鐘斯:[圖片]
my running shoes[表情] (2012-09-02 12:59) 

WA,....同我果對一樣, 係色唔同.

YOU    /    ME
BLUE  /  BLACK
WHITE/ GREEN

Ar敬 2012-09-02 22:59
RMadrid:我當年中一,未練跑既情況下,試玩長跑
跑1200M 左右,有5分尾
中二果年升到5分半
中三果年升到5分頭
....... (2012-09-02 14:54) 

你再操返就會得架啦

BBF 2012-09-02 23:15
我一把年紀, 身材又唔好, 點都跑唔得快

跑下當娛樂, 仲有當然為健康

剛剛跑左轉,
12.60km
62min28sec

(我覺得個定位同個app唔多準, 我是用3, 開上網, 開gps, 用RunKeeper)

Ar敬 2012-09-02 23:46
BBF:我一把年紀, 身材又唔好, 點都跑唔得快 [表情]
跑下當娛樂, 仲有當然為健康[表情]
剛剛跑左轉,
....... (2012-09-02 23:15) 

唔錯wor

查看完整版本: [-- 有關運動...跑! --] [-- top --]