查看完整版本: [-- HDC Datacenter主幹故障 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> HDC Datacenter主幹故障 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

垃圾桶 2012-11-13 21:29

HDC Datacenter主幹故障

各位會員,

由於HDC Data Center主幹故障,好友暫時服務將受影響,但並非供應商之問題,請密切留意facebook通知

講講少少歷史先,其實我地係點樣入好友呢?
首先我地係電腦既瀏覽器中輸入網址,瀏覽器發出指示,向域名伺服器(DNS Server)查詢網站的實體電腦位址,然後經一連串的路由器到達好友所在的位址上

你電腦 -> ISP 地區DNS 獲取該網站的IP Address -> 得到地址 -> 經ISP上中大 Hong Kong Internet Exchange (HKIX) -> 尋找最近的路徑前往好友所在Data Center -> 進入 Data Center後經中心內的路由器接駛至好友供應商的路由器,前往好友既Server上)
今次問題出於上游即HKIX -> HDC Data Center間問題,故無需進一步處理

垃圾桶,技術支援版版主
二零一二年十一月十三日晚上九時三十分

freezefox 2012-11-14 09:00
原來尋晚停過壇黎呀?

垃圾桶 2012-11-18 00:31
freezefox:原來尋晚停過壇黎呀? (2012-11-14 09:00) 

十幾分鐘啦,不過唔係停壇

想像下20年前屯門公路撞車全封,尾班飛翔船走埋既情況

煙花 2012-11-18 11:55
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

麻凡 2012-11-18 13:24
垃圾桶:十幾分鐘啦,不過唔係停壇
想像下20年前屯門公路撞車全封,尾班飛翔船走埋既情況 (2012-11-18 00:31) 

係OFFICE唔好玩啦, IQ題去返IQ版開TOPIC~~~

MatthewB 2012-11-18 18:24
係咪姐係上到既繼續上到, 未上過好友既就上唔到....?

查看完整版本: [-- HDC Datacenter主幹故障 --] [-- top --]