查看完整版本: [-- 開唔到機 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【電腦中心】 -> 開唔到機 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

加歷查 2012-11-20 01:48

開唔到機

本人電腦白痴, 唔知做咩部機開唔到, 而家用緊細佬部NOTEBOOK
事源外出一星期後返到屋企諗住開電腦用
本身都開到WINDOW, 但係比平時出奇地LAG, 用用下HANG埋
BOOT機開返但係已經開唔返WINDOW
跟住我諗係咪太耐無清塵就拆左個部機出黎清潔下
之後就連LOAD機晝面都無埋, 但係主機D聲就好似話比我聽仲WORK緊...
其實部機係咪已經無救, 入面好多相之類我唔想無左呀..

啪啪啪啪啪啪 2012-11-20 14:48
開唔到 windows 係開完就熄機定係停係某一 step ?

可能係底版問題,或者火牛有事

煙花 2012-11-20 14:58
用戶被禁言,該主題自動屏蔽!

朗尼 2012-11-20 16:50
主機箱有聲,唔等于底板或其他設備正常運作,可能只係火牛扇著左的聲音。

MatthewB 2012-11-20 18:38
朗尼:主機箱有聲,唔等于底板或其他設備正常運作,可能只係火牛扇著左的聲音。 (2012-11-20 16:50) 

yes.

本身都開到WINDOW, 但係比平時出奇地LAG, 用用下HANG埋

可唔可以describe 多d...

星淺 2012-11-20 19:44
會唔會RAM鬆左

加歷查 2012-11-20 23:00
啪啪啪啪啪啪:開唔到 windows 係開完就熄機定係停係某一 step ?
可能係底版問題,或者火牛有事 (2012-11-20 14:48) 

開完無熄機呀, 完全開唔到之前就停左係WINDOW XP條BAR係咁郁果個畫面, 條BAR郁得好慢

加歷查 2012-11-20 23:04
煙花:暫時情況好難評估....我想問開機有無聲或小量文字出黎?
 (2012-11-20 14:58) 

開機有聲(但學任兄話齋唔確定係咩聲)

個MON就咩都無, 好似熄機MODE咁

加歷查 2012-11-20 23:12
朗尼:主機箱有聲,唔等于底板或其他設備正常運作,可能只係火牛扇著左的聲音。 (2012-11-20 16:50) 

見到其他部份好似都轉緊

加歷查 2012-11-20 23:18
KaiMatthewBot:yes.
....... (2012-11-20 18:38) 

好似平時咁開個FF(無開其他野)上好友, 但同平時比就特別唔順, 每隔一陣仲會大LAG一下

加歷查 2012-11-20 23:28
星淺:會唔會RAM鬆左  (2012-11-20 19:44) 

應該唔係, RAM鎖死左

不過我拍左兩下其他零件之後再試下開機又開得返lol
之後唔小心hi一hi部機又hang左開唔返

加歷查 2012-11-20 23:31
開得返期間上左hattrick, 排陣揀pic/normal/m果到一禁就要lag一陣, 但係其他位又無野

星淺 2012-11-21 00:10
[url=http://bbs.hkbff.net/u.php?username=加歷查]加歷查[/url]:應該唔係, RAM鎖死左
不過我拍左兩下其他零件之後再試下開機又開得返lol
之後唔小心hi一hi部機又hang左開唔返[表情] (2012-11-20 23:28) 

咁你試下插少1條ram  睇下係咪有ram槽壞左

你lag真係好大機會關ram事 反而火牛機會少d

文仔 2012-11-21 21:31
有機會就backup定野

個人經驗覺得hard disk 有事

查看完整版本: [-- 開唔到機 --] [-- top --]