查看完整版本: [-- 推舊派米POST問題 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【論壇政務總處】 -> 推舊派米POST問題 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

Gabriel 2013-05-16 10:51

推舊派米POST問題

正所謂,米者,人皆好之。

好友論壇派米傳統向來深受大眾好友歡迎,只要適逢大家生日結婚擺酒生仔生女升級升CUP愛隊贏波愛隊反勝愛隊大炒對手愛隊奪冠等不能盡錄既好日子,大家都會派米娛賓,分享喜悅

廢話講完,其實就近日見到D陳年派米POST俾人推哂上黎,發現有新會員(佔多數,但係舊會員都有同類事件)一口氣回覆7個POST拎米,間接造成洗版效果。

首先,我覺得果位新會員就無錯既,佢都係拎米姐,不過本人覺得為左防止下次又有間接洗版出現,又或者出年利物浦拎到英超/跌落英冠既時候有人推番曼聯20冠既TOPIC出黎咁尷尬既情況

我提議為派米POST設一個期限,過左期限就鎖帖,禁止回覆

Gabriel 2013-05-16 10:51
Gabriel:
d派米post應該定期關閉,禁止回覆
如果唔係就好似而家咁[表情] [表情]  

迪神:
但D好友玩好似拎唔番走?[表情] [表情]  

Gabriel:

睇番最後個BALANCE退番同等數量得唔得....

freezefox:
簡單D,整個派米版得唔得?[表情] [表情]  

siuzac:

派米版ok呀![表情]

freezefox:

呢個都可以,規定派米要設期限(佢地有冇得自設期限架?)

到期就鎖。

freezefox 2013-05-16 10:52
贊成!

派米者可否自設期限?

Gabriel 2013-05-16 10:53
freezefox:贊成!
派米者可否自設期限? (2013-05-16 10:52) 

我未派過....要問派過既人了....

freezefox 2013-05-16 11:06
Gabriel:我未派過....要問派過既人了.... (2013-05-16 10:53) 

睇左,應該無得SET 期限。即係要人手幫佢鎖文了。

freezefox 2013-05-16 11:07
最好規定開TOPIC 自動自覺自己鎖番啦。

咁漏網之魚就只好版主幫手鎖了。

迪神 2013-05-16 11:12
同埋建議係派就100%機會中,SET 50%唔中就會狂洗版刷到中為止

Gabriel 2013-05-16 11:12
freezefox:
最好規定開TOPIC 自動自覺自己鎖番啦。
咁漏網之魚就只好版主幫手鎖了。

我頭先去自己試左試

我搵唔到可以自己鎖自己文...我估..應該唔得???

求技支解答btw, 頭POST唔記得TAG技支,SORRY

Gabriel 2013-05-16 11:13
迪神:
同埋建議係派就100%機會中,SET 50%唔中就會狂洗版刷到中為止[表情]  

但係低機率又有D樂趣...好難取捨

魚蛋 2013-05-16 11:45
我都係人手cancel返派米post
我覺得有期限唔錯
不過有人唔記得取消既
只取消唔罰囉
明明一件開心派米既事俾人罰會好掃興呀

魚蛋 2013-05-16 11:47
取消返個post派米的功能d米會返去派米者手上既……

魚蛋 2013-05-16 11:50
迪神:同埋建議係派就100%機會中,SET 50%唔中就會狂洗版刷到中為止[表情]  (2013-05-16 11:12) 

咁我又覺得呢個係樂趣
我又未覺得呢類post咁洗版好影響

Gabriel 2013-05-16 11:53
魚蛋:我都係人手cancel返派米post
我覺得有期限唔錯
不過有人唔記得取消既
只取消唔罰囉
....... (2013-05-16 11:45) 

十分同意最尾果點

國球旗 2013-05-16 12:06
最極端例子見有人 set 派米總額 100000,但每次只派 100,即係最少要 1000 個 post 至派完。

不如限制每個 topic 派米人次為 50

即係派米總額最多為每次得米數 50 倍。

e.g. 假設每次派 500,派米總額最高 set 做 25000。假設每次派 200,派米總額最高 set 做 10000。等....

當[回帖獎勵] 顯示為 0 時,版主就可以去鎖 topic。

freezefox 2013-05-16 12:11
迪神:同埋建議係派就100%機會中,SET 50%唔中就會狂洗版刷到中為止[表情]  (2013-05-16 11:12) 

咁我地不如自己鎖定個功能只可以揀100%。

得唔得架?

freezefox 2013-05-16 12:12
魚蛋:我都係人手cancel返派米post
我覺得有期限唔錯
不過有人唔記得取消既
只取消唔罰囉
....... (2013-05-16 11:45) 

罰又唔洗。唔記得左咪我地幫佢鎖囉。好小事者。

freezefox 2013-05-16 12:13
魚蛋:取消返個post派米的功能d米會返去派米者手上既…… (2013-05-16 11:47) 

可以取消架?

國球旗 2013-05-16 12:14
魚蛋:取消返個post派米的功能d米會返去派米者手上既…… (2013-05-16 11:47)

可以取消,但米會無左。

freezefox 2013-05-16 12:15
國球旗:最極端例子見有人 set 派米總額 100000,但每次只派 100,即係最少要 1000 個 post 至派完。
不如限制每個 topic 派米人次為 50,
即係派米總額最多為每次得米數 50 倍。
....... (2013-05-16 12:06) 

其實最主要係唔想推舊POST 者。好友一向都唔建議推舊POST。派米亦都係一樣。唔應該例外。所以先想SET 時限。

至於派米既內容,不妨比多D 自由度佢地。費時樣樣都管得太死。

魚蛋 2013-05-16 12:19
國球旗:可以取消,但米會無左。[表情]
 (2013-05-16 12:14) 

我果次untick完返去手上架喎

freezefox 2013-05-16 12:30
魚蛋:我果次untick完返去手上架喎 (2013-05-16 12:19) 

邊到可以UNTICK?

魚蛋 2013-05-16 12:33
freezefox:邊到可以UNTICK? (2013-05-16 12:30) 

回帖獎勵

freezefox 2013-05-16 14:45
魚蛋:回帖獎勵 (2013-05-16 12:33) 

試左。你對。餘額可以退回!

freezefox 2013-05-16 14:48
咁簡單了。我地定個派米期限。期限到,樓主自行收米鎖帖。鎖唔到就由版主代勞都無問題。

如果過左期唔記得收米。版主見到只會鎖帖,唔會理會派剩幾多。到時D 米多左係到攞唔番,貴客自理。

咁樣好冇?

Gabriel 2013-05-16 15:57
freezefox:咁簡單了。我地定個派米期限。期限到,樓主自行收米鎖帖。鎖唔到就由版主代勞都無問題。
如果過左期唔記得收米。版主見到只會鎖帖,唔會理會派剩幾多。到時D 米多左係到攞唔番,貴客自理。
....... (2013-05-16 14:48) 

同意

迪神 2013-05-16 16:09
咁幾多日?

Gabriel 2013-05-16 16:15
感覺上一個月應該咩都夠

到期後就會隨時關閉而不作另行通知

freezefox 2013-05-16 16:21
一個月………都可以既。

咁現行既全部鎖哂佢先好冇?當然會比個日子出黎,等樓主可以拎番D 好友元先。如果有剩。

迪神 2013-05-16 16:26
鎖左樓主EDIT唔到??

freezefox 2013-05-16 16:31
迪神:鎖左樓主EDIT唔到?? (2013-05-16 16:26) 

鎖左都仲EDIT 到?

Gabriel 2013-05-16 16:37
freezefox:
鎖左都仲EDIT 到?

我諗要搵到會員去開POST俾我地鎖,跟住等佢試下可唔可以EDIT

或者....問桶少

Gabriel 2013-05-16 16:38
不過我記得鎖左唔俾覆既POST應該係可以EDIT

至少球聞版規個POST係咁,但我唔敢肯定會唔會係因為我係版主既關係

freezefox 2013-05-16 16:48
Gabriel:不過我記得鎖左唔俾覆既POST應該係可以EDIT
至少球聞版規個POST係咁,但我唔敢肯定會唔會係因為我係版主既關係 (2013-05-16 16:38) 

版主可以回覆鎖左既文章添。

Gabriel 2013-05-16 17:01
freezefox:版主可以回覆鎖左既文章添。 (2013-05-16 16:48) 

丫....係....我都好似試過

垃圾桶 2013-05-17 23:02
做做下功課都比人叫左上來....

派米Post餘額係可以退款的,呢個係肯定
但係無得set期限.....呢個係個程式既limitation來的

版主而家來講係可以edit及reply鎖左既Post....係為左版主方便管理而已,可以考慮閂既...

垃圾桶 2013-05-18 09:12
不過我suggest開米版~

果版出文回文無回覆或者係發文獎勵,可能咁樣會好D

freezefox 2013-05-18 10:20
垃圾桶:不過我suggest開米版~
果版出文回文無回覆或者係發文獎勵,可能咁樣會好D (2013-05-18 09:12) 

大家傾向鎖文,簡化d 。我都覺得ok。唔駛又專登開個版。

而且部分派米行動唔係單派米,有時同某d 慶祝有關,放番係吹水版都無妨既。

Gabriel 2013-05-18 15:01
垃圾桶:做做下功課都比人叫左上來....
派米Post餘額係可以退款的,呢個係肯定
但係無得set期限.....呢個係個程式既limitation來的
....... (2013-05-17 23:02) 

唔好意思...其實都唔趕....你可以做埋功課先...不過驚你睇唔到先tag你姐....

freezefox 2013-05-21 10:23
其他版主仲有冇野要補充?

Ar敬 2013-05-21 12:05
Gabriel:唔好意思...其實都唔趕....你可以做埋功課先...不過驚你睇唔到先tag你姐....[表情] (2013-05-18 15:01) 

Ar敬 2013-05-21 12:05
freezefox:大家傾向鎖文,簡化d 。我都覺得ok。唔駛又專登開個版。
而且部分派米行動唔係單派米,有時同某d 慶祝有關,放番係吹水版都無妨既。 (2013-05-18 10:20) 

同意

迪克 2013-05-21 15:40
freezefox:其他版主仲有冇野要補充? (2013-05-21 10:23) 

無啦~

一切從簡好~

freezefox 2013-05-21 15:55
咁我決定,呢個星期六前,鎖哂d 舊既派米post 先,有派剩米又想拎番既,呢幾日內攪掂佢啦。

另外,規定所有新既、現有既派米post,限期一個月。一個月後請取回派剩既米。版管一經鎖上,就唔會開番比你拎番d 米架啦。

ODIN 2013-05-21 16:49
freezefox:咁我決定,呢個星期六前,鎖哂d 舊既派米post 先,有派剩米又想拎番既,呢幾日內攪掂佢啦。
另外,規定所有新既、現有既派米post,限期一個月。一個月後請取回派剩既米。版管一經鎖上,就唔會開番比你拎番d 米架啦。 (2013-05-21 15:55) 

會唔會pm 通知返 d 樓主??

freezefox 2013-05-21 17:19
ODIN:會唔會pm 通知返 d 樓主?? (2013-05-21 16:49) 

唔會啦。只會係呢到出番個正式通告。

Ar敬 2013-05-21 18:30
freezefox:唔會啦。只會係呢到出番個正式通告。 (2013-05-21 17:19)

有人中伏後,我驚佢地唔再派米

Gabriel 2013-05-21 21:24
Ar敬:有人中伏後,我驚佢地唔再派米[表情]
 (2013-05-21 18:30) 

而家都唔係整個伏大家踩...

只係因應頭POST所講既情況黎採取一下應對措施姐

如果你真係擔心會影響當時人既感受,咁我建議第一次先前一至兩日PM,後鎖;之後就一律鎖帖不作另行通知

同埋大家派得既錢都預左唔會收番架啦我估 我相信大部份人派得哂會更高興

freezefox 2013-05-21 21:39
Ar敬:有人中伏後,我驚佢地唔再派米[表情]
 (2013-05-21 18:30) 

D 舊TOPIC 幾個月都有啦。中咩伏呢?

Ar敬 2013-05-22 13:00
Gabriel:而家都唔係整個伏大家踩...
只係因應頭POST所講既情況黎採取一下應對措施姐
....... (2013-05-21 21:24) 

唔會好番架啦<???
咁好似好d,第一次應該有改過自新的機會,更何況本身係一件好事黎

Ar敬 2013-05-22 13:02
freezefox:D 舊TOPIC 幾個月都有啦。中咩伏呢?[表情] (2013-05-21 21:39) 

可能有人無留意,所以我覺得G板個提意值得用
第一次可以作提醒

查看完整版本: [-- 推舊派米POST問題 --] [-- top --]