查看完整版本: [-- 來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【遊戲區】 -> 來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 9 total )

Gabriel 2013-06-17 10:36

來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區

我想係季前收集一下大家各位搞手們來季係遊戲區想搞既新舊遊戲

1) 包括所有非官方既遊戲(如挑機館、強者生存YFF等)
2) 呢度並非申請,申請遊戲無咩手續,都係找我傾傾便可,純討論
3) 歡迎提出新遊戲
4) 如果係新遊戲既IDEA,可先係度留個名,需要詳細討論可開新topic
5) 提出建議者不限身份,新會員都可以架
6) 遊戲區鼓勵大家設立多D好玩新奇得意既遊戲,資本不成問題,最緊要你肯搞
7) 為左鼓勵下大家俾意見,凡提出新建議者,可得1000好友元
8) 確認會搞遊戲既人,留個名,可得5000好友元
9) ...................未諗到

確實非官方遊戲
1) #17 Rafer - (遊戲名稱未定)
2) #74 wongfanshing + Gabriel- 好友世界盃
3) #94 HINNNS - 強者生存YFF
4) #155 lamho - AVEEGO決戰版
5) #202 Gabriel - 成皇敗寇YFF
6) #242 可可粉 - First Of All (FOA)
7) #287 siuzac - 好友神隊盃(暫名)

未確實非官方遊戲
1) #30 youyou - (遊戲名稱未定)
2)

遊戲提議(但不是主持)
1)

Gabriel 2013-06-17 10:37
大把時間,歡迎俾意見

Gabriel 2013-06-17 10:38
收到小you話,醫生有檔野想搞,請問醫生們可在此再覆述一下詳情嗎?

Gabriel 2013-06-17 10:40
我首先交待一下,如無意外,世界杯應該會停辦,不日重開

官方遊戲既好友聯賽暫時未有定案

Rave 2013-06-17 10:42
世界杯應該會停辦
我未出過線

難得升左班

Gabriel 2013-06-17 10:47
Rave:世界杯應該會停辦
我未出過線[表情] [表情] [表情] [表情]
....... (2013-06-17 10:42) 

其實我都八下大家對於世界杯同好友聯賽既睇法

好玩?必玩?純粹當係玩YFF既額外娛樂?

我估大家既睇法都可能會影響到兩個遊戲既生死

youyou 2013-06-17 10:49
Gabriel:收到小you話,醫生有檔野想搞,請問醫生們可在此再覆述一下詳情嗎?[表情] [表情]  (2013-06-17 10:38) 

rafer申請架, 你@佢會清楚D

迪神 2013-06-17 10:50
官方聯賽冇哂刺激性

Gabriel 2013-06-17 10:51
youyou:
rafer申請架, 你@佢會清楚D

Rafer,麻煩你了!

thx

Gabriel 2013-06-17 10:51
迪神:官方聯賽冇哂刺激性[表情] [表情]  (2013-06-17 10:50) 

因為無左現金獎?

迪神 2013-06-17 10:53
Gabriel:因為無左現金獎? (2013-06-17 10:51) 

一來啦,當年好HIT果陣仲有歐聯歐協果D,宜家變左5個LEAGUE各自玩,加上又有好多死隊~

Gabriel 2013-06-17 10:57
迪神:一來啦,當年好HIT果陣仲有歐聯歐協果D,宜家變左5個LEAGUE各自玩,加上又有好多死隊~[表情] (2013-06-17 10:53) 

坦白講,我基本上係唔知道整個結構係點

youyou 2013-06-17 11:02
Gabriel:坦白講,我基本上係唔知道整個結構係點[表情] (2013-06-17 10:57) 

加多兩個聯賽, 而呢兩個聯賽好似係好友聯賽的唔知頭幾周最高分兩位自動入圍

詳情我都唔係好記得 你可以問問朗尼, 佢以前有搞

到我接手後, 一個人真係搞唔掂6個聯賽+ 世界盃
所以靜雞雞CUT左佢

迪神 2013-06-17 11:02
Gabriel:坦白講,我基本上係唔知道整個結構係點[表情] (2013-06-17 10:57) 

個結構同宜家歐洲聯賽一樣JA,係真實球隊變左YFF隊JEI~

國球旗 2013-06-17 11:03
借 topic 知會聲,好友擂台™將會停辦。

g3rMan 2013-06-17 11:08
國球旗:借 topic 知會聲,好友擂台™將會停辦。[表情]  (2013-06-17 11:03) 

o下?

Gabriel 2013-06-17 11:11
國球旗:借 topic 知會聲,好友擂台™將會停辦。[表情]  (2013-06-17 11:03) 

thx旗哥

Rafer 2013-06-17 11:17
Gabriel:
收到小you話,醫生有檔野想搞,請問醫生們可在此再覆述一下詳情嗎?[表情] [表情]  

初步構思如下:

遊戲細則:

1) 遊戲以32強淘汰賽方式進行,採三局兩勝制。

2) 參賽者可在每一階段淘汰賽三局中其中一局使用一次錦囊。錦囊的用法:如參賽者決定在頭兩局其中一局使用錦囊,當周分數將會乘以1.1;如參賽者決定在第三局才使用錦囊,當周的分數將會乘以1.2

3) 對戰雙方以較高分者勝,同分以下列順序分勝負:
i) 未使用錦囊者勝
ii) 球隊入球數較多者勝
iii) 球隊CS數較多者勝
先取兩勝的一方,即可進入下一階段淘汰賽。

4) 賽事將會有4位醫生參加,並將於16強階段淘汰賽才出現。

5)報名詳情:
i) 參賽人數:24
ii) 參賽資格:所有級別的好友會員都可參加
iii) 報名費為$15,000好友元
iv) 請轉賬報名費$15,000好友元至「Rafer」戶口,然後在此topic留言報名
v) 報名格式:參賽者需要留下好友名稱、YFF隊名及YFF Link到此topic報名

6) 獎金:
冠軍:$80,000
亞軍:$50,000
四強出局(兩位):$35,000
八強出局(四位):$20,000
十六強出局(八位):$10,000
首圈出局(十二位):無獎金

7) 賽事將於第2至第16周進行

Rafer 2013-06-17 11:20

why ?!

freezefox 2013-06-17 11:48
好友聯賽真係極度虛耗我地既人力物力!大家諗下係咪真係有攪落去既必要。

魚蛋 2013-06-17 12:14
應該係諗方法搞旺返好友聯賽吧
不如就只搞一個聯賽 但係每隊可以有幾個人一組 然後每週出兩隊咁對戰

魚蛋 2013-06-17 12:16

辛苦旗哥出錢出力!

國球旗 2013-06-17 12:31
魚蛋:辛苦旗哥出錢出力! (2013-06-17 12:16)

其實好友們投入、開心,係唔辛苦的。

bbq903 2013-06-17 12:42
Gabriel:我首先交待一下,如無意外,世界杯應該會停辦,不日重開[表情] [表情]
官方遊戲既好友聯賽暫時未有定案 (2013-06-17 10:40) 

冇世界盃  

Gabriel 2013-06-17 13:02
Rafer:初步構思如下:
遊戲細則:
....... (2013-06-17 11:17) 

其實大致無咩問題

不過想問一下,

1) 報名費會唔會高左D....強者生存俾10000,出局既機會都無你呢度咁高,當然你可以話「人地平姐」

2) 醫生贏左都會有獎金? 咁樣點解唔安排首圈? 因為照個計法黎睇,醫生唔使俾報名費

Rafer 2013-06-17 14:05
Gabriel:
其實大致無咩問題
不過想問一下,
.......

報名費方面, 當然可以再斟酌, 但如果報名費set做$10000或以下而獎金不變, 我地可能會唔夠錢賠俾參賽者. 所以, 如果我地申請資助可以嗎?

至於醫生16強先出賽, 因為GAME既主題係醫生, 如果首圈就全數出局, 咁之後就同主題無關, 呢點可以視醫生為種子隊咁睇.

Gabriel 2013-06-17 14:08
Rafer:報名費方面, 當然可以再斟酌, 但如果報名費set做$10000或以下而獎金不變, 我地可能會唔夠錢賠俾參賽者. 所以, 如果我地申請資助可以嗎?
至於醫生16強先出賽, 因為GAME既主題係醫生, 如果首圈就全數出局, 咁之後就同主題無關, 呢點可以視醫生為種子隊咁睇. (2013-06-17 14:05) 

資助方面無咩問題,首圈出線就回本我覺得比原先合理D

第2點你地覺得無問題就可以

Rafer 2013-06-17 14:27
Gabriel:資助方面無咩問題,首圈出線就回本我覺得比原先合理D
第2點你地覺得無問題就可以 [表情]  (2013-06-17 14:08) 

ok, 我地照番原先既獎金制, 而報名費暫時set番做每位$10000先~

freezefox 2013-06-17 14:27
Rafer:報名費方面, 當然可以再斟酌, 但如果報名費set做$10000或以下而獎金不變, 我地可能會唔夠錢賠俾參賽者. 所以, 如果我地申請資助可以嗎?
至於醫生16強先出賽, 因為GAME既主題係醫生, 如果首圈就全數出局, 咁之後就同主題無關, 呢點可以視醫生為種子隊咁睇. (2013-06-17 14:05) 

不過,馮係淘汰賽都有一個不能解決的問題,就係愈玩到最後,最少人仍然參予個遊戲,個遊戲會變得愈黎愈少人氣,無咩人理。

鬼影炎光 2013-06-17 14:29
整返個有升降的聯賽,就算入唔到圍都可以參與。之前好多人想玩,但因聯賽名額,或入唔到頭40名而落選無得玩。

再整個好友聯賽盃,咩級別都可以參與。如果有時間,就可以整埋,歐聯,歐霸。統一哂所有聯賽。咁各聯賽無咁單調。

Rafer 2013-06-17 14:41
freezefox:不過,馮係淘汰賽都有一個不能解決的問題,就係愈玩到最後,最少人仍然參予個遊戲,個遊戲會變得愈黎愈少人氣,無咩人理。 (2013-06-17 14:27) 

我地有d方案取捨緊, 希望可以解決到呢個問題

Gabriel 2013-06-17 15:17
Rafer:我地有d方案取捨緊, 希望可以解決到呢個問題 (2013-06-17 14:41) 

我都係盡我既責任俾下我既個人意見大家...其他野你地自己搞啦...唔駛搵我架啦

好友元方面到時再搞就得

Gabriel 2013-06-17 15:19
UPDATE下頭POST, 暫時一個遊戲

youyou 2013-06-17 15:28
如果我明年繼續pat pat痕的話
我會搵你申請一個低處未算低的game

初步構思:
不用參加費,
只需每個星期報名
總之每星期最低分個隊為之嬴, 但所選之球員最少8個要正選參賽, 多過3個無出賽, 就當輸
贏個隊可以拎走10,000好友元

全隊多個5個負分球員亦額外獲得5000好友元

Gabriel 2013-06-17 15:29
youyou:如果我明年繼續pat pat痕的話[表情]
[表情]
....... (2013-06-17 15:28) 

十萬個歡迎

freezefox 2013-06-17 15:40
將好友聯賽既規模收細得唔得?

可可粉 2013-06-17 15:46
[表情]

呢個比賽有一個方法係一定贏硬

siuzac 2013-06-17 15:48
[表情]

第一個報名

freezefox 2013-06-17 15:49
可可粉:呢個比賽有一個方法係一定贏硬[表情] (2013-06-17 15:46) 

羸硬咁巴閉?講黎聽下。

鬼影炎光 2013-06-17 15:49
freezefox:將好友聯賽既規模收細得唔得? (2013-06-17 15:40) 

可以呀∼分拆只有三組,好甲聯賽,好乙聯賽,好丙聯賽,有升降班。再加好友盃四樣就算。

每組得19隊,total: 57隊。會比以前少。

Rafer 2013-06-17 15:54
鬼影炎光:可以呀∼分拆只有三組,好甲聯賽,好乙聯賽,好丙聯賽,有升降班。再加好友盃四樣就算。
每組得19隊,total: 57隊。會比以前少。 (2013-06-17 15:49)
其實各聯賽既"私片"制都ok, 不過可以再靈活處理.
例如每周對決既雙方, 大家決定對賭一樣野, 例如邊個goal多d, 邊個sot多d etc. 由雙方賽前協議, 咁做應該可以加強好友間既互動.

siuzac 2013-06-17 15:55

點解呀

freezefox 2013-06-17 16:03
Rafer:editing... (2013-06-17 15:54) 

???

youyou 2013-06-17 16:04
鬼影炎光:可以呀∼分拆只有三組,好甲聯賽,好乙聯賽,好丙聯賽,有升降班。再加好友盃四樣就算。
每組得19隊,total: 57隊。會比以前少。 (2013-06-17 15:49) 

我鍾意好丙

Rafer 2013-06-17 16:04

頭先修改中, 宜家修改完

youyou 2013-06-17 16:05
siuzac:第一個報名[表情] (2013-06-17 15:48) 

多謝你

鬼影炎光 2013-06-17 16:10
Rafer:其實各聯賽既"私片"制都ok, 不過可以再靈活處理.
例如每周對決既雙方, 大家決定對賭一樣野, 例如邊個goal多d, 邊個sot多d etc. 由雙方賽前協議, 咁做應該可以加強好友間既互動.
 (2013-06-17 15:54) 

呢個就私下攪。其實想聯賽統一哂,唔好咁單調唧

freezefox 2013-06-17 16:23
抱歉因為我一直無參加過好友聯賽,所以我唔係太清楚個遊戲進程。頭先快納左一野,我發覺有幾個好特別既現象:

1. 留言好少:
明顯地,近年既好友聯賽既留言係一年比一年少。今年除意甲外,其他三個聯賽,每個既總留言都只係得十七八頁,減埋主持人每周公布既成績,佔三頁,即係得13,4 頁,只有二百零個POST!一個聯賽有16隊,即總共16人玩。即係每個人平均係到留言都無13次。1個玩家玩一個遊戲,玩足一年,竟然只有13次留言。係一個十分令人震驚既數字…………係咪個遊戲本身欠缺討論既內容,無野好講呢?

2. 意甲特多:

但同一時間,我又發現,就算留言愈黎愈少都好。意甲既留言係特別標青的。今年已經破新低了,都叫有70頁,比起其他聯賽既總和仲要多。上年甚至有百四頁!點解意甲既投入度(我假設留言同投入度成正比)會係咁多個聯賽中最高既一個呢?

3. 比較睇睇好友聯賽同其他遊戲既留言情況:

成皇、醒皇,每一個遊戲都有足足二百幾頁既留言。醒王我唔清楚啦,成皇既玩家其實已經係玩得好HEA,係咁多年黎講算係並不十分投入既一年。但都仍然可以有二百幾頁既留言。近三千幾個POST,四萬幾次既點擊。二十幾個玩家計,每人平均出POST 都有百幾二百個。算係十分唔錯既「收視率」。強者生存有40頁。任何一間黑店都有四五十頁。可粉個間直頭百五頁!好友檑台有94頁!攪左半季既AVEEGO 更錄得160頁既優異成績!主力比新人玩既好友新人王都有58頁!好友聯賽,係用得我地人力最多既一個遊戲,得出黎既效果卻成反比。呢個現象會唔會比到D 咩啓示我地?

科高蘭尼紐約人 2013-06-17 16:24
迪神:一來啦,當年好HIT果陣仲有歐聯歐協果D,宜家變左5個LEAGUE各自玩,加上又有好多死隊~[表情] (2013-06-17 10:53) 

死隊呢個先係最大問題

以個人來說,我是很喜歡玩世界杯同好友聯賽的

前者有讓分、揀隊長,好特別

後者又要爭至尊,同埋可以用自己愛隊比賽,例如自己喜歡切爾達,感覺上是代表緊切爾達同人競逐

獎金反而我個人覺得唔重要

不過因各種原因少左人吹水變左死水是真的

科高蘭尼紐約人 2013-06-17 16:25
Rafer:初步構思如下:
遊戲細則:
....... (2013-06-17 11:17) 

基本上所有game我都會十卜

查看完整版本: [-- 來季(2013-14)遊戲區遊戲討論&新遊戲意見收集區 --] [-- top --]