查看完整版本: [-- (溫馨提示)唔好意思,6月30日港鐵又加價了 --]

【好友論壇】- 以足球會好友 -> 【消費特區】 -> (溫馨提示)唔好意思,6月30日港鐵又加價了 [打印本頁] 登錄 -> 注冊 -> 回復主題 -> 發表主題

啪啪啪啪啪啪 2013-06-27 03:14

(溫馨提示)唔好意思,6月30日港鐵又加價了

http://www.mtr.com.hk/chi/fares_tickets/train_service_index.html

用心聽?用心做??

心繫憤怒每一程

麻凡 2013-06-27 16:27
只有佢有返些少優惠推出黎, 一樣有人like~~~

freezefox 2013-06-28 10:53
溫馨提示,近期你個版好多廣告。我尋晚半夜都刪左個。

Ar敬 2013-06-28 12:01
【太陽報專訊】【本報訊】港鐵荃灣線昨傍晚下班繁忙時間,有開往荃灣的列車行駛至大窩口站,因車上電力系統發生故障不能開動,導致荔景與荃灣站之間列車服務暫時三十五分鐘,來回荔景至中環的列車服務受影響,維持三、四分鐘一班。
事故導致下班人潮「大擠塞」,估計數以萬計乘客受影響,沿線各個車站月台擠滿候車乘客,有乘客在又焗又悶情況下鼓譟。直至壞車被拖走後,服務始恢復正常。
港鐵發言人表示,昨傍晚六時五十五分,一列由中環開往荃灣的列車,駛至大窩口站時因車上電力系統發生故障,導致列車無法取得電力而不能開行,所有乘客需落車。因列車阻塞路軌,導致來往荔景與荃灣的列車服務需要暫停,而荔景來往中環的列車雖維持服務,但班次受阻延至三、四分鐘,因正值下班繁忙時間,沿線車站月台擠滿候車市民,港鐵則在各站不停廣播及在閘口顯示屏告知乘客發生事故,估計有數以萬計市民受影響。港鐵工程車事後到場,將壞車拖返車廠修理,列車服務在晚上七時三十分恢復正常。
延誤可罰款上限千五萬
近年因港鐵事故頻生,政府終借檢討可加可減機制,宣布引入鐵路事故懲罰機制,每當港鐵延誤達三十一分鐘或以上,若延誤成因非港鐵不能控制的成因,即會被罰款,延誤愈長罰款愈多,由一百萬元起,以一千五百萬元為上限,罰款將「注入票價優惠帳戶」,為即日第二車程車費九折回饋乘客。港鐵去年錄得八宗服務延誤事故,罰款共達一千三百萬。

蕃薯廠 2013-06-28 13:07
我依家淨係早上返工搭地鐵, 放工係搭巴士, 一D優惠都攞唔到

Ar敬 2013-06-28 13:51
蕃薯廠:我依家淨係早上返工搭地鐵, 放工係搭巴士, 一D優惠都攞唔到 [表情]  (2013-06-28 13:07) 

點解放工要搭bus

蕃薯廠 2013-06-29 12:44
Ar敬:點解放工要搭bus[表情] (2013-06-28 13:51) 

住大角咀, 返工係觀塘。

朝早因為成日塞車, 所以搭巴士出旺角轉地鐵, 車費要$11.

而放工就可以一程由觀塘返大角咀, $6.5攪掂~

sikingthegreat 2013-06-29 14:51
Ar敬:【太陽報專訊】【本報訊】港鐵荃灣線昨傍晚下班繁忙時間,有開往荃灣的列車行駛至大窩口站,因車上電力系統發生故障不能開動,導致荔景與荃灣站之間列車服務暫時三十五分鐘,來回荔景至中環的列車服務受影響,維持三、四分鐘一班。
事故導致下班人潮「大擠塞」,估計數以萬計乘客 .. (2013-06-28 12:01) 

delay 31mins先罰....

咁我可唔可以同公司講我返工只係遲左5分鐘唔使計我遲到

消防佬 2013-06-29 15:26
又加....人工又唔見有得加

fatman 2013-06-29 18:55
消防佬:
又加....人工又唔見有得加[表情] [表情] [表情]  

agree

fatman 2013-06-29 18:55
sikingthegreat:delay 31mins先罰....[表情]
咁我可唔可以同公司講我返工只係遲左5分鐘唔使計我遲到[表情] (2013-06-29 14:51) 

你班友cher夠未 2013-06-29 21:58
老老豆豆,就算地鐵成日加價,我都prefer搭地鐵多過巴士

巴士成日脫班好乞人憎

啪啪啪啪啪啪 2013-06-30 08:57
今天加價鳥

麻凡 2013-06-30 10:46
咦? 真係有優惠喎, 良心企業~~~~

Ar敬 2013-07-11 14:51
港鐵宣布推出優惠,於7月15日至9月1日期間,提供小童免費乘搭港鐵來往羅湖或落馬洲站的優惠。
乘客只需每次入閘前到港鐵客務中心出示有效的小童八達通換領優惠,優惠需要於換領當日使用。

啪啪啪啪啪啪 2013-07-11 22:43
小童?

Ar敬 2013-07-12 00:05
啪啪啪啪啪啪:小童? (2013-07-11 22:43) 

係呀,做咩?

鮮吊甬仔 2013-07-12 00:17
畀你係月台用15分鐘WIFI TIM AR 幾正呀

啪啪啪啪啪啪 2013-07-12 00:28
小童優惠

Ar敬 2013-07-12 00:30
鮮吊甬仔:畀你係月台用15分鐘WIFI TIM AR[表情] [表情] [表情] 幾正呀 (2013-07-12 00:17) 

又唔係車廂裡面,有咩用

查看完整版本: [-- (溫馨提示)唔好意思,6月30日港鐵又加價了 --] [-- top --]